Най-често задавани въпроси за захранване, водено от бебето / BLW FAQ

523989_348750041871059_2086691992_n

Снежана на 7 месеца, се храни сама

Захранване, водено от бебето добива все повече популярност и в България, благодарение и на блога „За близнаците“. От публикуването на първите преводни статии за този вид захранване преди близо 2 години вече хиляди са прочели или се интересуват от него, поне според статистиките на блога. Във форума „БГ-мама“ са активни две теми, в които майки на бебета, които се хранят сами споделят опит и задават въпросите си. И броят им нараства все повече – в България и в чужбина!

Тук ще намерите събрани най-често задаваните въпроси от последните години и отговорите, които съм давала на тях – във форума БГ-мама, във Фейсбук страничката, чрез този блог или просто в разговори с родители. Разбира се, може да добавите и своите въпроси или мнения в коментар 🙂

Радостна съм да споделя, че от скоро е факт и първата българска книга за ЗВБ, на която съм автор. В нея ще намерите не само цялата информация за този метод, но и най-съвременните препоръки за кърменето, захранването и детското хранене. Кликнете на снимката за повече подробности!

korica_zahranvane_preview

 

Какво е захранване, водено от бебето?

Захранване, водено от бебето, известно на английски като като baby-led weaning (BLW) или Рапли метод (Rapley weaning) е термин, въведен от британската акушерка и консултант по кърмене Джил Рапли.

През последните години методът става все по-популярен при въвеждането на твърдите храни не само в цял свят, но и в България.

С основание той може да се нарече най-лесното и естествено захранване – на бебето се дава възможност да се храни самостоятелно още от самото начало, следвайки естественото развитие на уменията му за хранене.  Детето открива само храните – тяхната консистенция, форма и вкус, съобразно индивидуалните си предпочитания. В основата на метода е и разбирането, че пюретата, кашите и пасираните ястия всъщност не са естествената храна за бебетата при прехода им от хранене с мляко (майчино или АМ) към твърдите храни. Те са продукт на развитото ни общество и може дори да окажат неблагоприятно въздействие при захранването – децата не получават възможност да се научат да дъвчат. А в естественото развитие на бебето около шестия месец започва фаза, в която то е в състояние да взима само храната си, да я поднася към устата си и съответно да дъвче и да преглъща. Храносмилателната система, от своя страна, вече също вече е готова за храни, различни от (майчино) мляко. Бебетата, захранени по този начин, обикновено не са злояди, научават се по-бързо да си служат добре с ръцете, да дъвчат от най-ранна възраст и като цяло се хранят и по-разнообразно и здравословно.
В страничката за захранване, водено от бебето на блога може да видите всички статии за този вид захранване.

Кога да започна със захранване, водено от бебето?

– Кърмя на поискване, но бебето вече огладнява през 2 часа, не е ли време за захранане?

– Бебето ми беше удвоила рожденото си тегло още в края на 3 месец, трябва ли да предложа твърди храни?

– Бебето ми е на 4/5 месеца, но пъха всичко в устата си, това не е признак за започване на захранването?

 – Бебето ми, хранено с АМ иска да се храни по-начесто и ме посъветваха да започнем захранването…

Съвременните препоръки са захранането да започне при навършени 6 месеца, защото се смята, че тогава храносмилателната система на бебето е готова за други храни, освен мляко. Освен това при захранване, водено от бебето, детенцето трябва да може да седи изправено и само да взима храната и да я поднася към устата си. Към средата на първата годинка се развиват по-добре и  уменията за дъвчене и преглъщане. Удвояването на рожденото тегло не е критерий за започване на захранването. Дори бебето да огладнява по-често, това е неговия начин да увеличи производството на кърма, за да задоволи нарастващите си нужди т.нар. „скок в растежа“. То няма да получи от зеленчуковото или плодово пюре повече калории от тези, които се съдържат в кърмата. Майчиното мляко е и най-балансираната и пълноценна храна за бебетата.

Що се отнася до бебетата, хранени с АМ, те не трябва да превишават дозата си от мляко за деня, защото ще получат повече калории и това може да доведе по затлъстяване, което да продължи и в по-късна възраст. Давайте на бебето си само препоръчаното количество адаптирано мляко за неговата възраст и тегло.
Много деца поднасят всичко към устата си и преди 6-я месец, но това умение не е свързано пряко с готовността за самостоятелно хранене. Неслучайно в преведените статии за Захранване, водено от бебето, навсякъде се посочва 6-месечната възраст като начало за захранването. Също така, до около 6-я месец червата на бебето са все още „порести“ т.е. поетата храна преминава много по-лесно извън тях в кръвообращението и това крие и опасност от алергични реакции.
На този линк има много хубава статия, с илюстрации, в която е обяснено много добре защо е препоръчително да се изчака със захранването: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=7681

Бебето ми е вече захранено с пюре, дали е твърде късно да сменим начина на захранване?

Деница и спагетите 🙂

Никога не е късно да се премине към захранване, водено от бебето, още повече че много деца проявяват и самички желание за самостоятелно хранене след определена възраст. Единствения „проблем“ е, че детенцето може да е свикнало да преглъща, без да дъвче, след като досега е било хранено с пюре. Ако проявява интерес да се храни само може би е по-удачно в началото да се предлагат неща, които са по-мекички за смачкване с венците – например тиква, броколи (които в горната си част са практически на зрънца), мека круша… Идеята е детенцето да може да смачква добре с венците, за да е по-малко объркващо дъвченето и преглъщането. Също така на бебенцето ще му трябва време, за да се научи да се храни само по съвсем нов начин, да дъвче и да преглъща, може би в началото ще изплюва храната или няма да знае какво да прави с нея. В книгата си за захранване, водено от бебето, Джил Рапли съветва в подобни случаи да се предлага храна на детето, когато все още не е гладно, за да може да я разучи спокойно и да не се изнервя. И разбира се, хранете се заедно, това е най-лесния начин бебето да разбере какво става на масата и да имитира възрастните при хранене. А повечето бебета, на които се даде възможност да се хранят сами, съвсем скоро предпочитат самостоятелното хранене пред храненето с пюре. 🙂

Може ли да се комбира захранване, водено от бебето с пюрета?

Като родител може да изберета да комбиранате BLW с пюрета и има родители, които го правят, но това може да е малко объркващо за детето, поне в началото. Целта на захранване, водено от бебето е детенцето да има пълен контрол над това, с което се храни и право на избор за храните. Освен това то се учи и да дъвче и да преглъща от самото начало и да поднася само храната към устата си. При пюретата то чака храната да „пристигне“ в устата му наготово и да я преглътне направо без дъвчене – оттук и объркването.
Напоследък препоръките са, че може да се дава на детето да се храни „с пръсти“ още от 6-я месец (по-рано се препоръчваше това да стане от 7-я – 8-я месец, когато е по-развит пинсетния захват).
Нищо не пречи да опитате да дадете на детенцето си добре сварен морков или друга подходяща храна и да видите дали ще прояви интерес да се храни само. След няколко опита може евентуално да прецените дали да  предпочетете само един метод. Много бебета проявавят и жив интерес към самостоятелното хранене с лъжица още от самото начало. Дайте им лъжичка, за да играят и „тренират“ докато ги храните или пълнете лъжичката и им я подавайте, за да я поднесат сами към устата си.

Мога ли да комбинирам захранване, водено от бебето с педагогическо захранване?

Основните разлики с педагогическото захранване са, че при захранване, водено от бебето, бебето се храни само и не се дават микродози от храните, а то само определя какво да яде и в какво количество. Всъщност в началото докато се научат да дъвчат и преглъщат добре, мъниците приемат доста малки количества храна и при захранване, водено от бебето, но контролират самички целия процес на хранене.
Дали може да се комбинират двата вида захранване? Основната „пречка“ е всъщност, че бебето не може да си вземе „микродозата“ само и да я поднесе към устата си поне в началото, а и с малки парченца няма да се научи да отхапва и да дъвче. И така на практика вече не се храни напълно самостоятелно.

Няма ли опасност от задавяне и какво да направя ако бебето се задави?

По примера на кака

На първо място запазете спокойствие! Обръщането с главата надолу, силното потупване по гърба и даването на течности не са никак препоръчителни, въпреки че са най-използвани като метод щом бебето се закашля. А закашлянето не означава задавяне. Обикновено ако детето, което се е задавило кашля, това значи, че поема въздух и ще се справи само с изхвърлянето на нежеланото парченце храна, без да има нужда от намеса.

Страхът от задавяне е наистина голям за всеки родител, от друга страна в повечето случаи децата контролират най-добре процеса на преглъщане и евентуално изхвърляне на храната. За много родители (и присъстващи) не е лесно, но наистина е изключително важно, в подобни моменти да се запази самообладание и да не се действа прибързано. Основно правило при евентуално задавяне е да не се потупва детето по гърба или да се разтърсва, защото това само може да изпрати храната още по-надолу в трахеята. Ако детенцето кашля, оставете го да изкара парченцето храна само. Ако родителят иска да извади по-голямо парче от устата, това се прави само с един пръст пъхнат назад покрай вътрешната част на бузката, след това пръста се свива зад парчето и то се измъква напред. С това се цели да не се избута храната още по-надолу в гърлото.

По-сериозна намеса е необходимо само ако детето видимо не успява да поеме въздух и не кашля. Тогава се действа както в долните клипчета. Лично аз досега не съм чувала за родител, на който му се е налагало да прибягва до подобни мерки при захранване, водено от бебето.

Задавяне при бебета: http://www.youtube.com/watch?v=ZUmwAz-ypiY

Задавяне при по-големите деца, процедурата е различна: http://www.youtube.com/watch?v=_0jaHSs2K-g

В клипчетата от галерията на българските BLW бебета, може да видите и нагледно леко „задавяне“ и съвсем успешно справяне от страна на две бебета : https://zabliznacite.wordpress.com/2011/02/15/balgarskite-blw-bebeta/

В тази статия също ще откриете много полезни насоки и обяснения за родителите, които се притесняват от задавяне – „Какво трябва да знаем за задавянето“

В книгата на Рапли няма схема за захранване, защо тогава в блога е публикувана схемата на Стефан Клейнчес и трябва ли да я следвам задължително при захранване, водено от бебето?

Берин с тиквички

Както е отбелязано и в началото на самата схема за захранване от блога, тя има съвсем ориентировъчен, а не задължителен характер. Всичко посочено в нея дава само отговор на въпроса кога могат да се предлагат дадени храни при желание от страна на родителите, а не кога трябва да се предлагат. Схемата по никакъв начин не дава и последователност за предлагане на нещата, най-малкото, защото са подредени по азбучен ред 🙂 Не е нужно да се въведат и всички изброени в нея храни, някои от тях са почти неоткриваеми в България, но пък от друга страна е много поробна и това е определено предимство. Понеже е дело на холандец, схемата отразява донякъде и някои типични за Холандия неща. В книгата на Рапли няма схема, но за много родители е от помощ да има все пак някакъв ориентир в началото и се чувстват по-сигурни ако имат насоки кога може да се въведат дадени храни.

Алергии- трябва ли да внимавам и как да подходя?

Ако нямате фамилна обремененост с алергии от какъвто и да е вид в семейството, не би трябвало да има проблем при въвеждането на различните храни. Ако имате съмнения за алергия или фамилна обремененост е добре да се посъветвате със специалист преди началото на захранването.

При здрави и необременени деца, може да се въвеждат спокойно повечето храни според схемата за захранване, а и количествата в началото са наистина символични, което може да е предимство. Кърмачетата са влезли в контакт с много вкусове и храни и чрез майчиното мляко. В книгата на Рапли се посочва дори, че деца, които са предразположени към някаква алергия, когато имат избор да избират сами това, с което се хранят, избягват съзнателно алергизиращите храни.

Добре е новите храни да се предлагат по-рано през деня (сутрин или на обяд), за да се следи за евентуална реакция. При деца без фамилна обремененост с алергии, когато нещо е предложено успешно и без проблем, не е нужно то да се предлага с дни или да се изчаква с дни за въвеждането на всяка нова храна.

Как трябва да предлагам храните и трябва ли да давам избор от храни на всяко хранене?

Сава избира между морков и тиква

Как и какво ще предложите зависи изцяло от вас и вашето бебе.  Накои родители предпочитат да дават избор от храни на всяко хранене, други въвеждат храните поотделно. В схемата за захранване е посочена възрастта за въвеждане на различните храни и повечето плодове и зеленчуци могат да бъдат давани още след 6-я месец. Добре е поне в началото, предлаганите неща да  бъдат достатъчно меки (сварени), за да може бебето да ги сдъвква с венците си и да са на парчета удобни за хващане в юмручето – на ивици или резенчета, малко по-дълги от юмрука на бебето, за да излизат от него. За повече подробности  и идеи може да прочетете и следните статии:

Как да предлагаме храните при захранване, водено от бебето

Рецепти за захранване, водено от бебето / BLW

Кога бебетата се научават да дъвчат предлаганата им храна?

Трябва ли бебето да има зъби, за да дъвче?

Крум на 7 месеца с кайсии

В началото на захранването не може да се каже, че бебетата „дъвчат“ в истинския смисъл на думата. Учат се, премятат храната с език из устата, смачкват я с венците, изплюват, в един момент може и да се опитат и да глътнат нещо. Не очаквайте бебето още от първия път да отхапе, да сдъвче и да преглътне солидни количества от това, което му предлагате. То просто се запознава с нови вкусове и текстури и се учи да се храни само.  Просто му дайте малко време, за да овладее целия процес, за него това са нови и дори трудни умения, досега то само е сучело и преглъщало мляко.

На бебето му се гади и дори има позиви за повръщане при предлагане на храните, опасно ли е това?

Може би детенцето има все още по-силно изразен рефлекс на гадене, той предпазва в първите месеци след раждането децата от задавяне и се задейства когато твърда храна попадне в задната част на устата (вижте за по-подробно обяснение Въвеждане на твърди храни след 6-месечна възраст- ІІ част ). Понякога в вачалото по-лепкавите храни като картоф, например, може да предизвикват позив за гадене, но в това няма нищо притеснително.

Колко пъти на ден да предлагам храна?

Хубаво е бебето да е със семейството на масата при всяко хранене, така то се чувства част от този нов процес и вероятно ще проявава и по-голям интерес към новите храни и храненето като цяло. Вие също не обичате да се храните самички, нали?

В първите дни може да предлагате храна веднъж на ден, за предпочитане след кърмене и по-рано през деня, за да може да следите за евентуална реакция. След като въведете няколко храни може спокойно да предлагате по нещо и на бебето при всяко ваше хранене.

Още от началото ли да оставям бебето да изяде колкото си иска?

BLW – бебе Сиана ( 7м.) + BLW батко Миро ( 2г.5м.)

Като цяло този метод на захранване предполага, че детето „води“, както по отношение на вида на храната, така и на изяденото количество. В началото поетата храна едва ли ще бъде притеснително много, бебето по-скоро се учи да яде и е много по-лесно да бъде „прехранено“ с пюре, например. При захранване, водено от бебето, преди да погълнат храната, дечицата я опитват на вкус, на консистенция, пробват какво могат да правят с нея, така че минава малко време преди да разберат, че става за ядене и да започнат да приемат по-значителни количества. В този смисъл не трябва да се притеснявате, че бебето ви ще „преяде“ ако го оставите да се храни само. Кърмачетата регулират отлично съвсем сами приема си на кърма според нуждите си още от раждането.

Защо бебето изхвърля храна извън таблата за хранене или я пуска на пода? Как да се справя с това поведение?

Много дечица в един определен момент просто откриват умението на „пускат“ нещо и за тях е много забавно да наблюдават как това, което държат в ръката си пада на пода. Има и мъници, които след като приключат с храненето обичат да „разчистят“ пред себе си или просто да захвърлят храната настрани, също както правят с играчките, които са им омръзнали. Просто обяснете на бебето, че така не се прави или му кажете твърдо „не“. Като краен вариант дори може да го отстраните от масата, ако не се храни, а хвърля всичко по земята. Добра идея е да постелите нещо чисто под столчето, за да не се налага да изхвърляте изпуснатите неща. Може да опитате да не предлагате много храна наведнъж пред бебето. Предлагането на нещата едно по едно, понякога действа по-добре и на апетита, често ако децата се озоват с повече храна пред себе си или не знаят от къде да почнат, или просто почват да играят.

Една интересна идея, споделена от майка, захранваща во метода ЗВБ, е да се даде мокра кърпичка на бебето, след като приключи с яденето, с която да бърше табличката си, вместо от отегчение да почне да хвърля храната или да протестира. Така и вие ще завършите вечерята си спокойно.

В памперса намирам парченца храна – морков колкото грахово зърно, парченца броколи и т.н. Това нормално ли е или стомахът на бебето не може да смели храните?

Всички родители откриват с изненада в началото парченца от предложените  храни и в памперса. Това е съвсем нормално и не е нищо нередно или опасно. Парченцата не значат, че храната не се усвоява. Тя се усвоява точно толкова, колкото и пюретата, особено в началото, когато храносмилателната система все още не е свикнала с храни, различни от млякото. Пюрираните храни създават чрез изпражненията заблуда, че са преработени по-добре, а всъщност това не е така – те също излизат почти в същия вид, в който са приети.

Предимство на самостоятелното хранене е, че бебето дъвче, задържа и прехвърля в устата си храната и това спомага тя да влезе в досег и с ензимите от слюнката, които също помагат и на храносмилането. Запазват се и повече витамини, отколкото в пюретата. Пюрето се гълта наготово и освен това нещата в него не са прясно приготвени. Ето и един откъс от книгата на Рапли по въпроса:

„Вероятно е вярно, че храната, която постъпва в стомаха под формата на пюре е по-лесна за храносмилането от храната, която постъпва на парчета. Но устите ни са създадени, за да смачкват храната, т.е. да я „пюрират“чрез дъвченето. Стомахът се справя по-лесно с добре сдъвканата храна, отколкото с храната, която е била смляна с блендер, защото смесването на храната със слюнката спомага началото на храносмилателния процес, особено при нишестените храни.
Бебетата, които се хранят, следвайки собствения си ритъм, обикновено задържат храната за дълго време в устичката, преди да я преглътнат. През това време тя омеква от слюнката и венците я смячкват. Пюрираните храни почти не влизат в досег със слюнката, а попадат директно в задната част на устата към гърлото като се преглъщат веднага без никакво дъвчене“.

282261_4661455735765_2143050716_n

Атила – един вече порастнал BLW юнак

Преди време имаше уебчат с Джил Рапли в най-известния британски форум за BLW и в него тя цитираше проучване, при което на бебета се давали пюрирани храни още през 4-я месец за сметка на млякото и било установено, че те започнали да губят тегло, защото реално стомахчетата им не усвоявали нищо от пюретата.

Една от майките от форума БГ-мама се беше обърнала със същия въпрос и към Стефан Клейнчес и цитирам и тук неговия отговор на въпросите й дали има изследвания за усвояването на храните при ЗВБ и пюрираните храни и какви са наблюданията му над децата, захранени по този метод и дали са имали проблеми със храносмилателната система в по-късна възраст:

По въпроса няма изследвания, свързани със захранване, водено от бебето, както няма такива и за пюрираната храна.
Никога не съм получавал отрицателни отзиви на по-късен етап за захранване, водено от бебето. Това, което виждам е, че децата се научават да ядат правилно, да дъвчат, да избират здравословна храна, да спрат да ядат, когато са нахранени, да ядат повече или по-малко, в зависимост от нуждите си, да ядат по-малко като цяло. Всичко това са фактори, които допринасят за една по-добра храносмилателна система”.

Запек – нормален ли е той при захранването и как да се справя с него?

Запека съпровожда понякога въвеждането на твърдите храни, защото храносмилателната система трябва да привикне към преработката им. При BLW отначало всичко на “изхода” е както и на “входа”, в това няма нищо нередно и не е запек. Ако изпражненията обаче станат твърди и изхождането по-трудно, обикновено помага предлагането на повече кърма (или повече течности при бебетата, хранени с АМ) и разхлабващи храни или временно спиране на запичащите храни. Ориз, морков, ябълка, банан, хляб, картоф са сред най-честите виновници за запека и се предлагат традиционно при започване на захранването. Вместо тях при запек може да се предлагат круша, слива, тиквички, тиква, броколи, спанак, овесени ядки, които имат разхлабващо действие. Портокалът също действа отлично, но не е подходящ за най-малките. Може да се премине няколко дни и само на мляко – от гърдата или АМ.

Ако бебенцето чувства дискомфорт може да опитате и гимнастика с краченцата – свиване към коремчето или движения както при каране на колело, масаж на коремчето по посока на часовниковата стрелка и държене в поза за изхождане, за да му помогнете.

Мога ли да започна захранване, водено от бебето при бебета, хранени с адаптирано мляко?

Снежана, на 10 м. се справя сама и с лъжичката!

Няма никаква причина и децата, хранени с АМ да не се възползват от този метод, той не е само за кърмените деца. Няма и причина изкуствено хранените бебета да бъдат захранвани по-рано Според повечето съвременни препоръки е добре въвеждането на твърдите храни да стане след 6-я месец когато и храносмилателната система е достатъчно зряла за тях. А тя се развива еднакво при всички бебета, независимо дали са кърмени или хранени с АМ.
В статиите за захранването има пасаж за бебетата, хранени с АМ:

Бебета, хранени с адаптирано мляко

Адаптираното мляко не променя състава си и не се мени по време на хранене и според възрастта на бебето. Производителите на АМ отбелязват на опаковката колко мляко е нужно за бебето на определени месеци и с определено тегло. Ако в горещите дни бебето ви изпитва повече жажда, трябва да разредите млякото с повече вода или да му дадете допълнително вода или слаб чай. То не бива да изпива повече от определеното количество АМ. Бебето може да се храни „на поискване” и със шише, но с някои малки уточнения. Детето не трябва да превишава дозата си от мляко за деня, защото ще получи повече калории и това може да доведе по затлъстяване, което да продължи и в по-късна възраст.
Давайте на бебето си винаги само препоръчаното количество адаптирано мляко за неговата възраст и тегло и ако желае други течности предлагайте обикновена вода или слаб чай.
Както споменахме по-рано и бебетата хранени с АМ могат да се научат да ядат сами. Няма причина да ги лишавате от тази възможност. Да, те наистина не са успели да се запознаят с различни вкусове чрез майчиното мляко и челюстите и лицевите им мускули са се развили по малко по-различен начин от тези на кърмените деца. Може би и храненето на поискване им е непознато. Но разликите свършват дотук. Когато бебето ви навърши 6 месеца можете да му предлагате по абсолютно същия начин да се научи да яде само и само да открие различните храни.
Щом то започне да приема по-големи количества твърда храна ще забележите, че намаляват и нуждите му от адаптирано мляко. Наблюдавайте детето си добре и съответно намалете предлаганото количество АМ.
Може да използвате и следните препоръки, за да определите от колко мляко се нуждае бебето ви:
За децата от 6 месеца до 1 година обикновено са нужни  500 – 600 мл. мляко и млечни продукти на ден, след тази възраст са достатъчни 300 мл.
Когато кърмите, естествено не знаете точно колко изпива детето ви, но ако не му давате други течности и кърмите на поискване може да сте сигурни, че то приема достатъчно.
Що се отнася до храненето с адаптирано мляко, спазвайте указанията на производителя. Имайте предвид, че количествата често са малко завишени и за предпочитане е да давате по-малко, а не повече. На около 9 месеца са нужни приблизително 500 мл.течности и млечни продукти на ден и когато детето започне да приема повече твърда храна те постепенно намалеят до около 400 мл., за да достигнат до 300 мл. на 1-годишна възраст. Здравото дете ще иска да пие и вода ако е жадно. Щом е активно, весело и будно и развитието му протича нормално, значи всичко е наред!

Какво да предлагам навън за самостоятелно хранене?

Крум на 10 месеца със спагети

На пръв поглед изглежда, че е трудно да се практикува захранване, водено от бебето и навън, защото ще се притеснявате, че бебето цапа. Но всъщност има много храни, които са подходящи по време на разходка – парченца хляб, бисквити, бисквитки от екструдиран ориз, парчнца баничка с различна плънка (в зависимост от въведените храни), различни видове макарони, мини сандвичи, по-нецапащи плодове и зеленчуци – например ябълка или краставица на ивички или на резенчета без семки по средата, които са още по-лесни за хващане. Мини кюфтенца и кебепченца също са лесни за ядене. По-цапащите храни могат да се предлагат и с виличка, майката набожда храната, а детето само поднася към устата вилицата. И не забравяйте лигавничето 🙂

А ето какво споделя една майка за храненето навън: „С този вид хранене ми беше много лесно, когато ние сядахме на заведение – все нещо от салатката ставаше и за малчо. Така и ние си хапвахме и пийвахме спокойно, и малчо беше доволен, че и за него има”.

Защо бебето плюе храната?

Случва се бебетата да изплюват храната и това съвсем не означава, че тя не им харесва! Понякога мъничетата са толкова любопитни, че просто искат да видят това, което е в устата им – да го извадят и отново да го разгледат 🙂

Трябват ли ми специални чашка, виличка и лъжичка за ЗВБ?

Няма накакво специално изискване за прибори или чашки. Ако се даде от самото начало на детенцето малка нечуплива чашка с малко вода му се покаже, че с нея се пие, то ще се научи по-лесно и по-бързо да пие само.
Лъжичка може да се дава, за да може бебето да се запознае с нея, да играе и да пробва, всеки път, когато се предлага нещ за ядене с лъжица. Децата се справят най-лесно в началото с по-гъсти неща – кисело мляко, овесени ядки, кус-кус, супа със залчета в нея. Що се отнася до виличките, обикновено мъниците се научават доста бързо да си служат успешно с тях. За началото, когато координацията не е много добра, е по-удачна пластмасова виличка с тъпи връхчета.

Няма ли бебето ми да цапа много, как да се справя с цапането?

Двойна бойна екипировка – непрокомаемо лигавниче.

Цапането е най-голямото притеснение на повечето майки ( татковци и роднини) що се отнася до захранване, водено от бебето.  Да, бебетата ще се цапат, особено в началото, когато движенията им са некоординирани, но пък сладко омазаните им усмихнати муцунки и удоволствието от това, че се хранят сами, определено ще са отплата за чистенето след хранене. Всяка майка открива рано или късно начини, за да намали или дори напълно да се предотврати „щетите“. Може да покриете бебето с тензухена пеленка, вързана на врата  – лека, мека и лесна за пране.  За по-малкото цапане определено помагат и лигавничетата с “джобче”, което събира падналата храна. Продават се в най-различни варианти о така лигавничето се мие, вместо да се пере и предпазва по-добре и от намокряне. Чудесна идея споделена от BLW мама е да се връзва и непромокаема престилка на кръста на бебето, докато се храни, за да предпазва скута му от изцапване.  Под столчето също може да постелите чиста мушама, вестник или покривка – така няма да се налага да изхвърляте всяко парче храна, което бебето е изпуснало, а и чистенето е много по-лесно, особено с вестника всичко заминава в коша!

Кога бебето ще започне да приема по-големи количества твърда храна? Дали бебетата, хранени с пюрета, не ядат повече от моето?

Темповете на захранването определено зависят от бебето, а не от вида захранване. Може би ЗВБ е малко по-бавно в началото, защото бебето освен да се запознава с нови храни се учи и да яде самостоятелно, а не му се предлага наготово пюре с лъжичката в устата докато изяде определено количество. Но дори и при пюретата се започва постепенно с няколко лъжички, нали всъщност захранването е запознаване с новите вкусове и храни, а не гонене на количества 🙂
Някои бебета започват да похапват добре от самото начало, други имат бавни темпове и са малко по-капризни. Но така може да бъде и с пюретата. Всяко дете има свои собствени темпове.
Предимство на захранване, водено от бебето е, че детето се научава да се храни само и да дъвче още от самото начало, нещо което при бебета, свикнали с пюрета може да отнеме доста време. Освен това дечицата следват и своя собствен ритъм и вкусове и се хранят наравно с другите членове на семейството.

Криси закусва сама

6 отговора на “Най-често задавани въпроси за захранване, водено от бебето / BLW FAQ

  1. Pingback: Схема за захранване на бебета след 6-месечна възраст « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

  2. Pingback: Отговор към един педиатър за дългото кърмене и захранване BLW | ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

  3. Pingback: Захранване водено от бебето – захранване без пюрета! Йеее! | на кръстоПЪТ·

    • Здравейте Павлета и честита Баба Марта!

      За съжаление нямам опит, а и досега не съм се сблъсквала със случаи на ЗВБ при бебета с отворено небце в България. Направих малко проучване в чуждестранни източници и опитът е малко противоречив. Намерих случай на майка, която е захранила ЗВБ при бебе с цепнато небце без проблеми. От друга страна всеки случай е индивидуален и трябва да се прецени в зависимост от това колко и какво е засегнато – мекото небце, твърдото небце, има ли поражения и на челюстта, извършени ли са вече някакви операции или предстоят такива… Оставам с впечатление, че специалистите съветват по-скоро да се започне с пюрета, като изтъква и довода, че в такива случаи се развиват по-късно понякога и уменията за дъвчене на бебето и боравене с храната в устата, а също така и факта, че храните могат все пак да навлязат през небцето в носа и по-течните и пюрирани конситенции крият по-малки рискове. Някои майки комбинират успешно пюрета и на малко по-късен етап храни за самостоятелно хранене.
      Може би е добра идея да обсъдите със специалистите, които Ви следят и да чуете и тяхното мнение по въпроса, съобразено с конкретния случай. Успех и пишете отново ако има нужда! 🙂
      Ето и няколко линка (на английски):
      http://www.babyledweaning.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=28828
      http://www.babyledweaning.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=12520
      http://community.babycenter.com/post/a31036419/is_it_possible_to_do_baby_led_weaning

  4. Pingback: Една интересна ЗВБ дискусия | ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

Публикувай коментар