За мен

maria noriegaКазвам се Мария Нориега и разбира се, на първо място съм майка на близнаци. Няма и как да бъде другояче – грижите за две деца едновременно в последните години не оставят и капка съмнение, че това е и ще бъде основната ми роля доста време занапред.

Иначе, като изключим майчинството, най-точното определение, което ми идва наум, за да се опиша е „космополит“. Живяла съм в България, Италия, Холандия, Гърция, Ангола… и понястоящем в Испания!

Говоря 7 езика и неслучайно се занимавам с преводи, въпреки че по професия съм журналист. По разбираеми причини в момента практикувам основно в този блог, но мои статии и размисли може да намерите и в онлайн списанието Lifebites. Обичам също така четенето, писането, правенето на торти, интернет и съпруга си. Е, не точно в този ред 🙂

От години, две други теми, които ме вълнуват особено много са кърменето (на близнаци) и захранването, в частност захранване, водено от бебето (ЗВБ). Радвам се, че именно чрез блога „За близнаците“ то придоби голяма популярност и в България. И случайно или не, усилията ми се увенчаха и с написването на първата книга за ЗВБ на български – „Захранване, водено от бебето – лесно, съвременно, здравословно“

Какво друго за мен? Обожавам морето дотолкова, че имам свидетелство за водач на плавателен съд до 20 брт по море и нямам шофьорска книжка! Надявам се все някой ден да успеем да поплаваме и в разширен състав, носени от вятъра в Средиземноморието.

Попътен вятър и на вас!

25 отговора на “За мен

 1. Здравей!
  Искам да те попитам, ако не е твърде лично как „проходи“ в преводаческото поприще?
  Аз съм преводач (по диплома); с френски и италиански, но по стечение на обстоятелствата се отдалечих от тази сфера за едно 7 години. Искам да намеря верния път за връщане пак към това и затова търся, ако мога така да я нарека „изстрадана“ информация.
  Благодаря предварително! 🙂

  • Хубаво CV и кратко писмо за представяне и много, много изпращане на агенции за преводи по света и у нас 🙂 Обикновено сериозните преводачи превеждат само на родния си език, не бих залагала на правене на преводи на чужд език, колкото и добре да го владея.
   За съжаление заплащането за преводи в България е доста ниско. По-добре плащат чуждестранните агенции като и там цените за български са малко подбити от тези в България.

   Успех!

 2. Като една бъдеща мама на близнаци искам да те поздравя за блога, който наистина е изключително полезен (освен много информативен и забавен). Чакаме нашите бебета след около месец и наистина черпя много кураж, че ще успея да се справя с двойното предизвикателство. Както е казал народът „не питай Учило, а Патило“, защото най-ценните съвети може да даде само човек, който вече е преживял същото.

  Браво!

  • След като вече те е сполетяло двойното щастие няма начин да не се справиш и с двойното предизвикателство! Радвам се, че блогът ти е бил полезен, започнах го и го продължавам точно с идеята да е от полза на бъдещите и настоящи майки на близнаци. Желая ти прекрасни моменти до края на бременността (може и да е малко тежичко, но определено си заслужава :)) Ще чакам новини за бебоците!

 3. Мила Мария, здравей,
  много много се радвам да те срещна в тая светлина : )
  Бъдете много щастливи, както и изглеждате.
  Рая

  • Мила Рая!
   Здравей най-сетне :х
   Ще повярваш ли, че още като видях името на коментара, се сетих за теб 🙂 И предчувствието ми се оказа съвсем вярно! Много се радвам, че се откриваме отново след толкова много време!
   Провери си мейла!
   Поздрави и целувки,
   Мария

 4. Мила Мария! : )
  Ще повярваш ли че аз съм чела много неща в нета и съм виждала снимката ти много пъти, обаче не съм те разпознавала през цялото време /родих преди година и половина/. Проверих си мейла но засега там го няма твоя; до скоро; и баща ми много ти се зарадва, поздравява те специално. Много сте хубави всичките : ), много се радвам за вас.

 5. Здравейте, бихте ли ми казали с какво се мазахте по време на бременността си? Става въпрос за обрива на корема PUPPP.

  • Може би е добре първо да се види какъв е обрива. Моят се установи, че се дължи на състояние, известно като PUPPP, обикновено се появява в края на бремеността.
   Лично аз ходих на кожен лекар, който ми изписа крем за лечението, бих посъветвала и Вас да се обърнете към специалист, за да се установи какъв точно е обрива и какви мерки да се предприемат.

 6. Здравейте,
  Аз съм собственик на фирмата производител на пюретата „Ам Ам“, а именно „БФК НИКСИ“ АД.
  Статията „Българските бебешки пюрета – с какво храним децата си“ е изчерпателна и всеобхватна по отношение на марките, които се предлагат на пазара, но имам забележка по отношение на информацията за нашите пюрета „Ам Ам“.
  Цитираната Наредба № 2 от 07.03.2013 г. „За здравословното хранене на децата на възраст от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни“ за наличието на сол в пюретата визира произвежданите и предлагани в детски кухни и детски заведения храни.
  Съгласно цитираното от нас във всички официални документи на фирмата, както и на самите етикети съдържание, ние посочваме наличието на сол в местните си пюрета, което е 0.03% , т.е. това са 0.3 г на килограм готово пюре.
  Съдържанието на всички наши пюрета съответства на европейската директива за хранене на малки деца и кърмачета COMMISSION DIRECTIVE 2003/13/EC of 10 February 2003 amending Directive 96/5/EC on processed cereal-based foods and baby foods for infants and young children. Поради недостатъчното разбиране на консуматорите и чисто маркетинговите трикове от страна на конкуренцията в производството ни, което ще стартира отново няма да има дори и това минимално количество сол.
  По отношение на захарта. Кристалната захар при температурна обработка в присъствието на лимонена киселина инвертира и се превръща в така наречената инвертна захар. Пюретата „Ам Ам“ съдържат инвертна захар (кристалната захар се превръща във фруктоза и захароза в крайния продукт), т.е. децата, които се хранят с нашите пюрета не приемат кристална захар.
  Още нещо за принципите и стандартите, които са основа на нашата рецептура: БДС 1479 / 1979 година, на чиито изисквания нашите пюрета също отговарят е с много по-сериозни изисквания към състава на пюретата, както към основните, така и към спомагателните продукти. Спомагателен продукт се явява и пектина. Няма да навлизам в подробности, но безспорните полезни качества на натуралния ябълков пектин (това е пектинът, използван от нас) са описани в безброй публикации и изследвания на учени диетолози и нутриционисти. Количеството пектин, което присъства в пюретата „Ам Ам“ е 4 кг на тон, т.е. 0.4%. Това количество не се използва като сгъстител или за да замества скъпите плодове и зеленчуци с цел постигане на по-евтина производствена цена. Ябълковият пектин е с цени на едро над 25 лева за килограм. За сравнение фирмите, които използват сгъстители вместо плодове и зеленчуци купуват нишестето на цени под 1.50 лева за килограм.
  Бих искал да ми се даде възможност в разговор с авторката да изясним всичко по отношение състава и полезността на нашите пюрета „Ам Ам“ и да се опитаме заедно да бъдем максимално полезни на родителите, за да не въвеждаме по никакъв начин в заблуждение потребителите си, както и да им дадем възможност за информиран и осъзнат избор.

  С уважение към авторката и всички четящи статията за пюретата,
  инж. Николай Зехирев
  мажоритарен собственик на „БФК НИКСИ“ АД
  производител на бебешки пюрета „Ам Ам“

  П.С. Моля за всякакви подробности и запитвания към нас да използвате електронната ми поща:
  manager@bpcniksi или телефоните, посочени на нашия сайт:
  http://www.bpcniksi.com

 7. Здравей, изчетох много и от блога ти, който е чудесен и от препратките. Имам една огромна молба. Майка съм на момиченце на 1г. и 1месец, което не се храни. Изключително ми е трудно и вече се чуствам безпомощна. Имаше гастрорефлукс до 9м.и Атопичен дерматит. На кърма е основно. Спазвам всички препоръки за даване на храна, но тя не я вкусва. Бие, маже, хвърля и не яде. Приготвям чинии с личица, гъбки и т.н. Не помага. Яде само сух хляб и бисквитки, но за едно хранене-30-45мин изяжда 3 бисквитки плазмон (големи като котешко езиче) и 3-4 лъжички косело мляко итова е. Преди годинката я баламосвах, за да яде и това помагаше. Сега вече не. Не знам как да процедирам. Така сме от 1 месец и аз ще се поболея. Давам супа- разсипва я. Давам картоф-бие го. Давам морков -изхвърля го. Според статиите няма злояди деца. Добре, зъби не я мъчат-спи си нощем. Едно будене за кърма или две най-много. Има 4 зъба за сега. Но няма лиги и подутини. Държи се все едно изпитва негативизъм към храната. А аз вече не знам как да я заобича и тя. Сядаме заедно да ядем, ядем едно и също. Аз гризкам пред нея с интерес. Отпивам от чаша. Тя пие глътка, две и край. Ръмжи. Вдига ръце за да я гушна от столчето и и да я сваля. Моля за помощ. Ако имаш идея как да се справя…..ще съм ти безкрайно благодарна.

 8. Здравей Рени!
  Не е рядкост децата да минават през периоди на отказване на храната. Може би са зъбки, може би е топло и няма толкова голям апетит… А понякога има и фази, когато е по-интересно да се играе с храната 🙂
  Може би детенцето ти усеща и твоето притеснение и безпокойство и това допълнително „натоварва“ храненията.
  До годинката кърмата покрива голяма част от хранителните нужди и предвид възрастта на детенцето ти, не е чак толкова притеснително, че не приема големи количества храна. Все още ли кърмиш преди хранене, т.е. възможно ли е детенцето да сяда на масата, без да е реално гладно?
  Споменаваш и за атопичен дерматит, а понякога децата, предразхоложени към алергии сами предпочитат да „забавят“ захранването като защитна реакция.
  Какво предлагаш при хранене, детенцето не проявава ли интерес към нещо, което вие ядете, например? Заедно всички ли се храните, или тя се храни отделно, с отделни неща и ти просто й правиш компания и опитваш от това, което си направила за нея? Защо не опиташ просто да я „игнорираш“ при хранене, да седнете заедно на вечеря, вие да си се храните, пред нея да има нещо, без молби залъгвания и настояване? Ако хвърля храната, може дя обясниш спокойно, че така не се прави и да предложиш отново. Ако пак хвърля, просто я сваляш от столчето, обяснаваш, че храната не се хвърля и приключвате с храненето за малко – ако изяви отново желание да се върне на масата, може отново да я вземеш с вас и пак да предложиш. Обикновено децата не обичат да ги разделят от другите членове на семейството, а пък апетитът идва с яденето 🙂 И мъниците не се оставят току-така гладни!
  Пиши как вървят нещата!

 9. Zdraveite!Kazvam se Zara,jiveq v London.Pro4etoh dosta ne6ta ot bloga vi,mnogo polezno.Blagodarq za koeto…:))
  Moeto beb4e sled dni 6te stane na 6 meseca i zapo4vam zahranvaneto.Nie sme na AM i,poneje ne sre6tnah nikade,za tova koga se zamestva edno hranene,bih iskala da vi popitam vie kak postapihte?Blagodarq predvaritelno:)

 10. Здравейте, може ли да ми изпратите и на мен координати за връзка с вас? Имам две предложения към вас.
  Предварително благодаря!

   • Здравейте, може ли да ми изпратите имейл за връзка? Благодаря☺

   • Здравейте, Петя,

    Изпратих ви съобщение на мейла от коментара. Може да се свържете с мен и чрез Фейсбук страницата на „За близнаците“, има линк в дясната колонка на блога, горе.

    Най-сърдечни поздрави!

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s