Какъв е шансът да имаш близнаци?

Всяка майка на близнаци несъмнено е чувала от познати и непознати фразата: ”И аз искам близнаци!”. Оказва се, че много хора са запленени от идеята да имат две и повече бебета наведнъж  Естествено няма точна формула, която да гарантира зачеването на близнаци, но определено има спомагащи фактори, особено при разнояйчните близнаци, които често се предават по наследство. Дори и да нямате разнояйчни близнаци в семейството обаче  винаги може вие да поставите началото на традицията или да ви сполети радостта от еднояйчни близнаци, които са истинско малко ”чудо” на природата, за което дори учените все още нямат обяснение.

Ето кои са и факторите, които увеличават шансът да имате близнаци:

1. Наличие на близнаци в семейството. Близнаците може да са „наследствени”, но само от страна на жените. Наличието на близнаци в семейството на мъжа не оказва абсолютно никакво влияние върху шансовете за близнаци. Ако в семейството на жената обаче  има двуяйчни близнаци нейният шанс да зачене близнаци е много по-голям!  Най-често това се дължи на ген за хиперовулация, който се предава от поколение на поколение. Всъщност той е и в основата на мита, че близнаците „прескачат” едно поколение, защото носители на генът може да са и мъжете, които го предават на  дъщерите си и те могат да имат близнаци. Т.е. ако баба ви е имала близнаци, но те са били момчета няма как техните деца да са близнаци, но ако някой от двамата има дъщеря е много вероятно тя да бъде сполетяна от „двойно щастие”!

2. Бъдещата майка е едра и висока. Според изследване, публикувано от Американския колеж по акушерство и гинекология, повишаването на броят на многоплодните бременности е пряко свързано с повишаването на броят на бъдещите майки с наднормено тегло. Според статията: жените, които преди бременността са с индекс на телесната маса (ИТМ) 30 и повече имат и значително по-голям  шанс да заченат двуяйчни близнаци в сравнение със жени с по-нискък ИТМ. Проучването отбелязва също така, връзката между височината на майката и вероятността да се заченат близнаци. Жените, които са с височина доста по-висока от средната имат значително по-голям шанс за близнаци, макар и не толкова голям колкото при тези с наднормено тегло.

3. Бременност в по-късна възраст. Шансът за близнаци  започва да се увеличава значително между 30 и 35 години и нараства още повече след това. 17% от майките над 45-годишна възраст и една на девет майки на възраст над 50 години раждат близнаци. Смята се, че овулацията се увеличава, когато биологичният часовник на жената почне да забавя своя ход. За съжаление с напредването на възрастта нарастват и рисковете от бременността за майката и бебето като спонтанен аборт, гестационен диабет и хромозомни аномалии.

4. Предишна многоплодна бременност. Шансовете за следваща многоплодна бременност са 4 пъти по-високи при майките на близнаци или многознаци, в сравнение с майките бременни за първи път или тези с едно дете. Вероятността е 1:5!

5. Влияние на храната. Проучванията показват, че майките, които са ”добре нахранени” са по-предразположени да имат близнаци, но има и храни, които оказват специфично влияние. Племето йоруба в Западна Африка може да се похвали с най-високият процент на близнаци в света. Учените смятат, че това се дължи на специфичната им диета, която съдържа голямо количество маниока (вид сладък картоф). Смята се, че в обелките на този зеленчук се съдържа химикал, който причинява хиперовулация. Има и друго проучване, според което майките, които консумират повече млечни храни имат 5 пъти по-голяма вероятност да имат близнаци.

6. Асистирана репродукция. Броят на многоплодните бременности се е увеличил с цели 62 % от началото 80-те години благодарение на  напредъка в репродуктивните технологии. Различни медикаменти които стимулират хиперовулацията и процедури като ин-витро оплождане, при които се имплантира повече от една оплодена яйцеклетка, са най-често срещаните форми на асистирана репродукция.

7. Многодетно семейство. Жените са по-предразположени да заченат близнаци с всяка следваща бременност. Колкото повече деца имате, толкова по-голяма е вероятността за близнаци.

8. Забременяване по време на кърмене. Кърменето предпазва успешно от бременност, но само при спазването на определени условия. Някои изследвания подкрепят теорията, че ако забременеете докато кърмите може в действителност да имате по-висок шанс за многоплодна бременност.

9. Забременяване докато се приемат противозачатъчни. Противозачатъчните хапчета гарантират предпазване от бременност 99,9% , когато се приемат правилно. Въпреки това, ако сте сред нищожните 0,01%, които не се повлияват както трябва от противозачатъчните или ако вземате противозачатъчните хапчета неправилно, може да ви изненада многоплодна бременност. Счита се, че причината е в хормоналните промени в организма, които могат да стимулират хиперовулация. Това съвсем не значи, че противозачатъчните повишават шанса за близнаци и всеки, който някога ги е приемал или приема може да очаква многоплодна бременност.

11. Влияние на етноса. Африканската раса и жените от африкански произход имат най-висок процент на многоплодни бременности. С най-нисък процент са азиатките и жените с испански и латиноамерикански произход.

12. Влияние на месеца от годината. Най-много близнаци се зачеват през юли, а най-малко през януари, сочат статистиките. Според учените това се дължи на ефекта от количеството дневна светлина върху секрецията  на фоликулостимулиращия хормон.

13. Чист късмет! В крайна сметка и без да отговаряте на никое от горепосочените условия може да  се окажете сред семействата, благословени с двойна, тройна и още по-многобройна радост!

И още малко статистика за вероятността да се заченат близнаци:

Близнаци (еднояйчни или двуяйчни) – 1:40
Спонтанна бременност с двуяйчни близнаци – 1:60
Еднояйчни близнаци – 1:240
Втора двойка еднояйчни близнаци – 1:62,500
Втора двойка двуяйчни близнаци – 1:5
Майка, която е двуяйчен близнак  – 1:20-25
Сиамски близнаци – 1:60,000
Близнаци в Австралия – 1:66
Близнаци в Обединеното кралство – 1:72
Близнаци в Канада – 1:89
Близнаци в Япония – 1:166
Близнаци в Нигерия – 1:22
Близнаци ако пиете Кломид – 1:5

Етнос

Бяла жена под 20 г. – 1:66
Бяла жена между 20 и 24 г. – 1:50 (1997)
Бяла жена между 25 и 29 г. – 1:39 (1997)
Бяла жена между 30 и 34 г. – 1:31 (1997)
Бяла жена между 35 и 39 г. – 1:27 (1997)
Бяла жена между 40 и 44 г.- 1:23
Бяла жена между 45 и 49 г. – 1:6
Бяла жена между 50 и 54 г. – 1:3
Чернокожа жена под 20 г. – 1:54
Чернокожа жена между 20 и 29 г. – 1:33
Чернокожа жена между 30 и 39 г.- 1:28
Чернокожа жена между 40 и 49 г. – 1:38
Испански и латиноамерикански произход под 20 г. – 1:80
Испански и латиноамерикански произход между 20 и 29 г.- 1:56
Испански и латиноамерикански произход между 30 и 39 г. – 1:39
Испански и латиноамерикански произход между 40 и 49 г. – 1:42

Тризнаци

Тризнаци в САЩ – 1:517
Спонтанно заченати тризнаци – 1:8,100
Бяла жена под 20 г. – 1:6,800
Бяла жена между 20 и 29 г. – 1:1,100
Бяла жена между 30 и 39 г. – 1:350
Бяла жена между 40 и 49 г. – 1:290
Чернокожа жена под 20 г.- 1:3,600
Чернокожа жена 20 и 29 г. – 1:1,600
Чернокожа жена между 30 и 39 г. – 1:740
Чернокожа жена между 40 и 49 г. – 1:570
Испански и латиноамерикански произход под 20 г. – 1:5,100
Испански и латиноамерикански произход между 20 и 29 г. – 1:2,200
Испански и латиноамерикански произход между 30 и 39 г. – 1:810
Испански и латиноамерикански произход между 40 и 49 г.- 1:700

Индийско село се бори да постави рекорд зь най-много близнаци. От общо 178 души на снимката близнаците са 156 (78 двойки), 22-ма са родителите, които държат най-малките.

5 отговора на “Какъв е шансът да имаш близнаци?

  1. Pingback: Under The Radar – 2 « Vanya's Weblog·

    • Намирам коментара Ви за леко пресилен. И в днешно време близнаци се раждат както и в миналото. Наистина техниките за асистирана репродукция спомагат за увеличаването на броя на близнаците, но и там никога няма гаранция, че бебетата ще са две.

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s