Развитие на близнаци в утробата – втори триместър от бременността

Развитие на близнаците през 16-а гестационна седмица

Кликнете, за да увеличите изображението

През 16-та седмица от бременността с близнаци бебетата ще порастнат от върха на главата до дупето до дължина от 14,2 см. Теглото им ще е около 190 грама за всяко едно от тях. Близначетата ви вече си имат и собствени и напълно различни отпечатъци на пръстите. Ако потупате нежно по корема си и бебетата го усетят те ще започнат да търсят инстинктивно и да сучат първото нещо което се намира пред устичките им – ръчичка, краченце или дори пъпната връв. Този сукателен рефлекс развива способността им да засучат от гърдата при кърмене след раждането.

Ако едното или двете бебета са момиченца те вече имат приблизително по 2 милиона яйцеклетки в яйчниците си като от тях ще останат само 1 милион до раждането. Яйцеклетките ще продължат да намаляват с растежа, за да достигнат до приблизително 200 000 на 17-годишна възраст.

Телцата на фетусите сега започват да растат по-бързо от главичките им. Тънката им като пергамент кожа се покрива с гъсти космички, наречени „лануго“. Появяват се и веждите и първата косичка по главичките, която след раждането все още може да промени цвета и вида си.

Крачетата стават постепенно по-дълги от ръчичките, ноктите се оформят напълно и ставите и сгъвките вече се движат. В тези гестационни седмици вече може да се види и полът на близначетата, тъй като външните генитални органи са достатъчно развити, за да се види с ултразвуков апарат дали бебетата са момченца или момиченца.

В 16-та гестационна седмица скелетчетата на фетусите са от мек хрущял, който ще се втвърдява постепенно. Около гръбначния мозък започва да се образува защитен слой от субстанция, наречена „миелин“.

Гръдните кошове на близначетата вече се движат нагоре и надолу, имитирайки дишане. Засега те не поемат въздух, а само амниотична течност. Бебенцата започват и да хълцат – хълцането е изключително важен рефлекс, който им помага да развиват диафрагмата, мускулът, който ще им е необходим за дишането след раждането.

Развитие на близнаците през 20-а гестационна седмица

Кликнете, за да увеличите изображението

През 20-та седмица от бременността с близнаци главичката се покрива с коса и се развиват с бързи темпове сетивата. Нервните клетки, които отговорят за развитието на всяко умение – вкус, обоняние, слух, зрение и осезание, сега започват да оформят специализираните си зони в мозъка. Намалява проиводството на нови нервни клетки, но за сметка на това тези, създадени до момента, стават по-големи и образуват по-сложни връзки. Обонянието на новороденото ще е най-развитото сред всичките сетива, за да му позволи да разпознае веднага майка си след раждането.

Без съмнение вече усещате ритничетата и движенията на растящите все повече близнаци. Понякога те мърдат толкова много, че може дори да ви будят нощем. Следващите 10 седмици ще са най-активните и изпълнени с движения, след това намаляващото място в утробата ще ги ограничава все повече.

В момента телцата на бебенцата започват да се покриват и с хлъзгав мазен слой, наречен „верникс казеоза“. Той има защитна функция за кожата по време на дългия престой в амниотичната течност и предпазва от инфекции и след раждането. Близначетата ви започват да поглъщат все по-големи количества околоплодна течност, за да развиват храносмилателната си система.

Досега фетусите са били измервани от главата до дупето, от 20-та гестационна седмица нататък те ще бъдат измервани от главата по петите. В момента дължината им от главата до петите е приблизително 27 см. Техните вежди и клепачи са напълно оформени, а в края на пръстчетата им са порастнали нокти.

Бебетата ви вече чуват и вашите разговори. Ако им говорите, четете или пеете, звуковите вълни достигат до тях през гръбнака и така те се запознават с гласа ви, за да го разпознаят след раждането.

Фетусите чуват и други звуци, които достигат до тях през кожата на корема ви, но те са изкривени от преминаването през слоевете подкожни мазнини и мускули, през стените на матката и околоплодната течност. Те ще разпознават съвсем ясно само вашият глас до края на бременността.

Повечето бъдещи майки усещат първите движения на бебенцата между 18-та и 22-та гестационна седмица. Ако това за вас не е първа бременност е вероятно да усетите помръдванията и по-рано. Това, което в началото сте смятали за къркорене и пърхания в стомаха, всъщност може би са били близначетата, които правят задно салто в корема ви.

Развитие на близнаците през 24-а гестационна седмица

Кликнете, за да увеличите изображението

В 24-та седмица от бременността близначетата ви вече изглеждат като миниатюрни новородени, те са само по-слаби, защото още им липсват „бебешките“ мазнини. Макар, че наддават с всеки изминал ден кожата им все още е набръчкана, тъй като трябва да натрупат още повече тегло. Устничките им вече се различават и очите им са оформени, въпреки че в ирисите (цветната част на окото) липсва пигментацията. Панкреаса и щитовидната жлеза, надбъбречната и хипофизната жлеза, които имат важна роля в производството на хормоните, се развиват все повече. Виждат се добре мъничките вежди и клепачи.

Дори толкова рано вече се появават и първите зачатъци на зъбите под формата на малки пъпчици под венците. Преди дори да си дадете сметка близначетата ви ще бъдат вече родени и скоро след това ще им избият и първите зъбки.

И дробчетата на бебетата продължават да се развиват и да съзряват, за да се подготвят за дишане. Фетусите все още поглъщат и околоплодна течност, но обикновено първите им изпражнения, наречени „мекониум“ ще бъдат изхвърлени от тялото чак след раждането. Близначетата вече правят и дишащи движения, те нямат въздух в дробчетата си, но тези опити са изключително важни за след раждането.

Над 50 на сто от близнаците се раждат преди термин (преди 37- гестационна седмица). Ако бебенцата се родят преди 24-а г.с. те имат много малък шанс да оживеят (под 10 %) дори и с необходимите грижи. На този етап всеки ден в утробата е от полза. Шансовете за оживяване нарастват все повече след 26-та гестационна седмица и след 32-а гестационна седмица бебенцата обикновено оцеляват ако растат и се развиват нормално.

Виж още:

Развитие на близнаци в утробата – първи триместър от бременността

Развитие на близнаци в утробата – трети триместър от бременността

Доброто наддаване при многоплодна бременност предпазва от преждевременно раждане

Текст и илюстрации от:

http://www.babycenter.ca/pregnancy/twins/fetal-development/

2 отговора на “Развитие на близнаци в утробата – втори триместър от бременността

  1. Pingback: За сурогатното майчинство и истинските бебета « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

  2. Pingback: Позиции на близнаци в утробата « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s