Българските бебешки пюрета – с какво храним децата си

За броени дни  близо 20 000 души прочетоха преводната статия „Истината за бебешките пюрета – какво има в бурканчетата“ в „За близнаците“.  Бях обещала да напиша и за българските пюрета, а и в многобройните коментари  в блога, „Фейсбук“ и различни форуми, често се прокрадваше мнението, че написаното всъщност се отнася до чужбинските пюрета и в България бебешките храни са по-качествени. Дали наистина е така и с какво всъщност храним децата си и в България, когато им предлагаме бебешко пюре или друга бебешка храна?

Качеството

Много български родители смятат, че родните храни са с високо качество, а чуждестранните са още по-хубави, защото идват от чужбина, където има повече контрол.  Истината е, че голяма част от  българския пазар е превзет от известните международни марки – „Хип“, „Нестле“, „Гербер“, „Холе“, „Органикс“… За които преди 2 години и у нас гръмна новината, че бебешките им храни съдържат токсички вещества, включително арсеник. (в. „Стандарт“)

Освен подозренията за токсични вещества в пюретата, в цитираната статия има и още два много любопитни факта – първият е, че председателят на Българската педиатрична асоциация доц. Евгений Генев признава, че в световната практика няма нормативи, специално създадени за детския организъм или за бебетата, що се отнася до храните. Вторият е, че пюретата и кашите у нас не са тези, които се продават на Запад, а са продукти за Източна Европа и се произвеждат в Унгария, както уверява представител на „Хип“. Факт, потвърден и в интервю по БНР  от д-р Любомир Кулински от Агенцията по безопасност на храните.  („Vesti.bg“)
Дали всъщност това е чак толкова успокоително? Едва ли, ако се съди по изследване, направено от Словашката асоциация на потребителите, което беше публикувано през април 2011-а година,  и според което мултинационалните компании откровено мамят с продуктите си купувачите в Източна Европа и им предлагат хранителни стоки с по-ниско качество. („Vesti.bg„)  Нещо повече – продуктите за България са дори с най-лошо качество, както признава в интервю за  „24 часа“  един от авторите на изследването.

И ако от мултинационалните компании не милеят за българите (и българските деца), не го правят и от Брюксел, откъдето след скандала ЕК недвусмислено заяви, че „компаниите не са длъжни да продават един и същ продукт под една и съща марка във всички държави в ЕС“ и „докато законодателството в ЕС по отношение на етикетите и безопасността е спазено, продуктите, предлагани в различните държави, могат да се различават“ („Сега“).

primavera 2013 019

Домашен хляб (вляво) след 3 дни и купен хляб (вдясно след 1 седмица). Съставките са еднакви – пшенично брашно, вода, сол, мая. Защо ли домашният започва да мухлясва, а купеният не?

Всъщност, дори пюретата на българския пазар да бяха направени с чисто български продукти, това едва ли щеше да е гаранция за високо качество. Тук примерите са прекалено много, но съм сигурна, че всеки от вас се е сблъсквал наскоро с поне един некачествен или откровено „фалшив“ продукт българско производство. Купете си едно пакетче обикновено евтино българско масло от магазина и едно вносно от хубава марка и веднага ще разберете какво имам предвид. Нищо, че на опаковката и на двете пише, че съдържа краве масло – в българското просто се усеща и маргарин. Дали такова масло използват и в бебешките пюрета? Или си направете вкъщи хляб, извара или кисело мляко и сравнете със закупени от търгоската мрежа продукти със същото „съдържание“.  Примерите са много.

Законовите разпоредби

В  България детските храни се регурират от няколко наредби и закони – Наредба за изискванията към храните на зърнена основа и към детските храни, предназначени за кърмачета и малки деца, също така Наредба за  за изискванията към състава, характеристиките и наименованията на храните за кърмачета, която се отнася до изкуствените млека за кърмачета, Наредба  № 31 от 29 юли 2004 г. за максимално допустимите количества замърсители в храните и предстоящата да влезе скоро в сила  Наредба № 2 от 07.03.2013 г. за здравословното хранене на децата на възраст от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни, която всъщност не засяга предлаганите в търговската мрежа храни. Раздел за детските храни има и в Наредба № 8 за изискванията към използване на добавки в храните, Приложение № 3 към чл. 10, ал. 1 – Добавки, разрешени да се влагат в храни за кърмачета и малки деца.  На теория, законодателят е помислил доста за здравето на децата ни. Дали е така и в практиката, в която всеки от нас попада постоянно на продукти, които не отговарят на никакви „написани“ изисквания? И дали трябва да се доверяваме сляпо и на законодателите, при положение, че в разрешените добавки за храни на кърмачета и малки деца присъства цял списък от „Е“-та, част от които са откровено вредни и за възрастните. Ето някои от тях:

E 338 Фосфорна киселина, антиоксидант, с приложение и в много други области –  почистването на метални елементи и повърхности от ръжда, в миещи, почистващи препарати и омекотители и ползвана навремето от  стоматолозите за премахване на зъбния емайл. При прием на големи количества и при редовна употреба в храната Е 338 представлява опасност за здравето – нарушения на стомашно-чревния тракт, гадене, повръщане, диария, отвращение от храна, загуба на тегло. Не се уточнява максимално допустимата дневна доза в продуктите.

E261 Калиев ацетат – консервант, за който е посочено, че е недопустимо е използването на веществото в бебешките храни.

E340  Калиеви фосфати стабилизатор, набухвател, овлажнител, регулатор на киселинността. Веществото предизвиква дразнене на стомашно-чревния тракт, смята се, че е причинител на рак и влияе на нивото на холестерол в кръвта.

Съдържанието

И у нас, както и в чужбина, пюретата и готовите храни са не само скъпи, но и пълни със сгъстители, раздуващи обема съставки, вода, различни добавки и захар. За цена от над 1 до близо 4 лева за едно малко бурканче, в повечето случаи ще предложите на детето си евтини плодове и зеленчуци, вода, захар и нишестета.  Разгледайте тази тема за съдържанието на пюретата от форума „БГ-мама“ , в която са изброени голяма част от продуктите, които се предлагат на българския пазар – от първите 3 изброени марки, няма нито едно пюре, което да не съдържа вода! А в повечето присъства като добавка и някое сгъстяващо вещество – оризово брашно, модифицирана скорбяла, пектин, царевично нишесте… Няма нищо лошо във водата и нишестето, но те присъстват в пюретата с една единствена цел – раздуване на обема, намаляване на себестойността и увеличаване на печалбите. Не за доброто хранене на бебетата.

амамПюретата на „Ам-Ам“

(започвам по азбучен ред) , освен това съдържат и захар – всичките до едно! Справка на сайта им показва също така,  че дори в тези, на които пише „без сгъстители“  всъщност има пектин, която се използва за сгъстяване („Пюре от праскови“ за деца над 3 месеца), а всичките им месни пюрета, някои обявени и за деца над 4 месеца, съдържат и добавена сол, освен вече посочената захар! (известно е, че не трябва да се добавя сол в храната на бебетата до 1-годишна възраст – справка в цитираната вече Наредба № 2 от 07.03.2013 г. за здравословното хранене на децата на възраст от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни).  Това не пречи на сайта им повече от веднъж да е посочено как те отговарят на всички изисквания за здравословното хранене на кърмачето и не съдържат сгъстители. Малко разминаване има и в твърдението, че пюретата са 100% български, в последствие е посочено, че „използваните продукти са предимно български“.

Вижте и отговора в коментар по тази статия на Николай Зехирев, производителя на пюретата „Ам Ам“, който засега е и единственият, застанал с името си с отзив за написаното: https://zabliznacite.wordpress.com/2013/04/22/balgarski-bebeshki-pureta/#comment-1258

малечко

„Малечко“

е друга българска фирма, производител на детски храни, която изтъква, че продуктите й са „едни от качествените детски пюрета“, предлагани на българския пазар“ и имат Сертификат International Food Standart Version 6.

И все пак всичките им пюрета съдържат питейна вода, добавена захар и картофено нишесте (сгъстител), с изключение на едно, което не съдържа картофено нишесте, защото в него има картофи и ориз…

За „Мандев“,

която е сравнително малка фирма, не мога да пиша от преки впечатления, защото не успях на открия техни пюрета в търговската мрежа, а и интернет-матазините, които ги предлагат и сайтът им, не указват съдържанието на пюретата. Според информацията в темата за съдържанието на пюретата от форума „БГ-мама“ , която обаче не е осъвременена, пюретата им съдържат глюкозо-фруктозен сироп, вместо захар. По-евтина, и за съжаление,  по-вредна алтернатива за подслаждане. Особено за бебета. Жалко.

Оставям най-големите и известни производители на български бебешки пюрета и храни за най-накрая. Може би, защото за тях може да се каже и най-много.  Или може би защото имат най-голям опит с маркетинга и са завоювали място на пазара именно с успешните си търговски стратегии.

„Слънчо“

предизвиква у мен мили детски спомени от времето когато си изпросвах и аз паничка с бебешка каша покрай по-малките деца в семейството.  Бебешките им пюрета, доста години по-късно, когато вече мога съзнателно да чета и да преценявам етикетите, не пораждат у мен същия ентусиазъм. Почти всичките съдържат царевично или оризово нишесте, или брашно и оризово нишесте, или просто добавена вода, докато надписите внушават, че се касае за чисто зеленчукво или плодово пюре.  В „Круша и банан“ крушата е 80%, бананът 15% и останалото е допълнено с вода и царевично нишесте. И малкото бурканче от 130 гр., което едва ли съдържа една круша и половин банан, ви излиза 1,20 лв. За плодове, които може да купите спокойно и през зимата, като се има предвид, че повечето родители купуват пюрета, притеснени, че не могат да осигурят през зимния сезон пресни плодове и зеленчуци.

2013-02-24 17.12.11 2013-02-24 17.11.59

Още по-заблуждаващи са пюретата им от серията „натурални“ зеленчуци. „Натурални“ създава не само илюзията за екологично чисти, но и за плодове или зеленчуци без примеси. Пюрето „Натурални броколи“ струва около 1,40лв. за 125 гр. и съдържа само  80% броколи и вода. В „Натурален морков“, морковът е  86%, а останалите 14% са вода, а в „Натурални зеленчуци“, зеленчуците са дори още по-малко – само 71% (моркови, грах, тиквички и картофи), слънчогледово масло и вода. Още по-малко е „истинското“ съдържание в пюрето „Кайсия“  – в него има само 60%  кайсии , оризово нишесте, захар, вода и витамин С. Поне не е „натурално“. В крайна сметка плащате 1,20 лв. за 75 гр. кайсии, нали?

naturalen-morkov_bg_new-267x300 naturalni-brokoli_bg-267x300

naturalni-zelenchuci_bg-198x300

kaisiq_bg-267x300

Не издържах на носталгията и порива да хвърля и едно око на кашите на „Слънчо“.  За да открия веднага и там някои несъответствия между етикета и съдържанието. „Млечната каша с елда и плодове“, на чиято кутия е изписано с големи букви в центъра „елда“, всъщност съдържа само 10%  елдено брашно. Главните съставки са по-евтиното  царевично нишесте  и оризово брашно, и след това следват елдата,  сухо пълномаслено мляко, суха сладка суроватка, плодова съставка/праскова,ябълка и банан/, витаминна смес. В „Бананово оризова каша без мляко“, на чиято кутия „оризова каша“  е посочено и най-отгоре на опаковката, освен в средата, основната съставка е всъщност пак царевичното нишесте. Едва след него идват оризово брашно, бананово пюре 18 % и  витаминна смес.

Млечна-каша-с-елда-и-плодове-204x3003D-banonovo-orizova-201x300

Ще приключа с пшеничните пръчици “Слънчо” , обявени на сайта като  „приятна закуска за всяка възраст по всяко време“. Дали това твърдение не е подвеждащо от страна на известна марка за бебешки храни като „Слънчо“, при положение, че пръчиците, които всеки от нас е виждал в ръцете на немалко бебета, съдържат сол (вероятно доста) и овкусител (вероятно пак със съдържание на сол)? Всъщност и картинката на опаковката им говори сама по себе си и за евентуалните други ползи от подобни „закуски“ :

pr_bekon1.gif01.07.0807_40_1711-238x300

„Ганчев“

не присъства в детските ми спомени както „Слънчо“,  но пък е една от предпочитаните марки български  пюрета за майките. Доказателство за това е и огромният им асортимент. И както потвърждават на сайта си:  „Създаването на храни за най-малките сред нас е повече мисия, отколкото бизнес за нас“.  Дали наистина е така?

Пюретата им „100% плод“ привличат погледа веднага в снимките на сайта им и сред другите бебешки бурканчета в магазините. И все пак, какво сочи етикета на „100% плод асорти“? Състав: ябълки 55 %, плодове 45 % (круши, моркови, дюля, праскови, концентриран сок от ябълки), витамин С. А дали в концентрирания сок от ябълки, колкото и малко да е той, не се съдържа и вода? За толкова малки количества не е задължително да се упоменава и съдържанието на отделните компоненти. Сигурно си мислите, че малко вода не вреди. Наистина не вреди, но при производството на големи количества пюре, малкото количество вода, става голямо количество безплатно увеличаващо обема на продукта вещество. Между другото, концентрираните сокове са често срещана съставка и в някои от плодовите пюрета на „Нестле“, а те със сигурност са доста по-запознати с повишаването на печалбата чрез различни добавки.

primavera 2013 059primavera 2013 060

В „Пюре от банани“ , чието име също предполага, бурканчето да съдържа почти изцяло плод, бананите са 60% , а останалите съставки са оризово нишесте, вит. С и вода.

primavera 2013 056 primavera 2013 057

С едно от пюретата на Ганчев „100%“ решавам да проведа и малък домашен експеримент.  Купувам си бурканче „100% плод ябълки и моркови“, което според етикета съдържа 75% ябълки, 25% моркови и вит. С. Приготвям точно същите като количество и съотношение сварени ябълки и моркови. Усилието ми „струваше“ 20-на минути и две ябълки и един среден морков. И вероятно само няколко десетки стотинки като цена.

primavera 2013 023

Готовият резултат е различен не само на снимката, а и като вкус, аромат, консистенция, по-малко преработени полезни вещества,  повече витамини и качество! Защото и ние сме способни да изберем за децата си хубави ябълки и моркови дори през зимата и да ги приготвим, нали?

primavera 2013 024

Месото в пюретата и малко повече за „Гербер“, „Ovko“ и „Хип“

Обръщам специално внимание точно на месото в пюретата, защото много родители са сигурни, че осигуряват пълноценно и балансирано меню за децата си, когато ги хранят с готови пюрета, в които довереният производител е „помислил“ са всичко. Дали наистина е така? И това, при положение, че белтъчините са много важна част диетата за бързорастящия детски организъм.  В статията „Истината за бебешките пюрета…“ бяха дадени няколко примера с бебешки храни, които влагат само допустимия по закон мининум или дори по-малко месо в продуктите си, а то е обявено като първя съставка на етикета. Според действащата българска наредба „В случаите, когато месото, рибата, субпродуктът или други традиционни източници на белтък, самостоятелно или в комбинация, се обявяват на първо място в името на храната, независимо дали тя е представена, или не е представена като ястие: а) общото количество на обявените месо, риба, субпродукт или други традиционни белтъчни източници трябва да съставлява не по-малко от 10 на сто от масата на готовата храна;“.

У нас повечето производители охотно спазват минимума, посочен в наредбата или го превишават с броени единици процентно съдържание.  И в българските, и във вносните пюрета, месото, обявено като първа съставка в наименованието, почти никога не е първа съставка и в съдържанието,  често изпреварено от съставки като вода или сгъстители. А мното често просто не е поставено на първо място в името, макар и изписно с огромни букви на етикета, и така отпада дори спазването на минимума за съдържание на месо.

Най-голямата изненада идва от пюретата на международен концерн като „Нестле“ – месните пюрета на  „Гербер“  нарушават българските (и европейските) норми. Нищо учудващо, при положение, че самата „Нестле“  от години е сочена и като най-крупния нарушител на кода за заместителите на майчиното мляко.

В пюрето „Пилешко фрикасе“на „Гербер“, например, пилешкото е посочено на първо място в името, а е само 8% от съдържанието на пюрето, дори след водата.  В „Зеленчукова супа с пилешко месо“ на „Гербер“, месото пък е нищожните 4%, пак в нарушение на законовите разпоредби, които гласят, че „общото количество на обявените месо, риба, субпродукт или други традиционни белтъчни източници трябва да съставлява не по-малко от 8 на сто от масата на готовата храна“.

primavera 2013 064

В нарушение на действащите наредби са и други пюрета на „Гербер“, в които месото е посочено като първа съставка на етикета, но е под 10% от съдържанието:  „Агнешко с царевица и моркови“, „Заешко месо със зеленчуци“,  „Заешко месо с моркови“, „Агнешко с ориз и зеленчуци“, „Пилешко месо със спагети“ , „Пуешко с царевица и зеленчуци“, „Сьомга със зеленчуци“ нищо, че не е месо), „Телешко с моркови и картофи“… Сигурно има и още,  като цените им варират от близо 2 лева за малките бурканчета от 130 гр., до близо 3 лева за големите от 190 гр.!

„Нестле“ не са единствени нарушители –  абсолютно всички месно-зеленчукови пюрета на Ovko съдържат под 10% от посочените като първи ингредиент на етикета месо или риба. Бурканчето е украсено и със снимка на сочни парчета от тези продукти. Липсата на достатъчно месо е запълнена с оризово или картофено брашно, царевично нишесте и дори глюкозен сироп. Разгледайте по-подробно сайта им, за да се уверите и вие.

овко

За да избегнат ниското съдържание на месо в „обикновените“  бурканчета, много майки предпочитат да закупят пюре от „чисто“ месо. Една от предпочитаните марки, на която се доверяват е „Хип“ заради гаранцията, че продуктите им са от биологично производство. Реално обаче, бурканчетата с „чисто“ месо са още по-подвеждащи. По закон в еднокомпонентните храни, главната съставка трябва да е поне 40% от съдържанието. И точно толкова, и нито процент повече, съдържат и еднокомпонентните месни пюрета на „Хип“. В миниатюрното бурканче от 125 гр. , което струва почти 4 лв. има 40% пуешко месо , вода, варен ориз, и рапично масло 1.6%. Съдържанието на месо е само 50 гр.! А 4 лв. за 50 гр. месо, определено показват известна загриженост за здравето на бебетата и още по-голяма за печалбите.

IMG_0078[1]IMG_0080[1]

Същото е и процентното съдържание на пюретата от месо на „Плазмон“. Както е видно и от сайта им хомогенизираното „месо“ с тяхната марка всъщност съдържа само 40% месо и преварена вода, нишесте, слънчогледово масло и дори сол в пюретата от 4 до 6 месеца! Цената е над 3 лв. за 80 гр. пюре, което съдържа всичко на всичко 36 гр. месо.

плазмон

„Бонусите“

Ако не са ви достатъчни липсващите съставки, може да ги замените с „бонуси“ – в пюретата за съжаление се срещат „допълнителни“ такива. Вече писахме за случаите в чужбина, сега да погледнем и у нас. Ето как ще ви посрещне през тези дни сайта на пюретата „Хаме“ – открито е парче стъкло в техен продукт:

hame

Случва се… Както се случи и на майка от Раднево, която през януари тази година, откри парчета стъкло в бебешката каша, с която хранела детенцето си. (в. „Марица“). Интересна в този случай е реакцията на фирмата-производител „Ганчев“, от която обявяват, че не са уведомени за случилото се, затова нямало да изтеглят продукция от магазините. Мисля, че изявлението на същата тази фирма, за която „“създаването на храни за най-малките сред нас е повече мисия, отколкото бизнес“,  няма нужда от коментар.

Написах всичко дотук, не защото искам да тръгна на кръстоносен поход срещу пюретата. Искам всеки родител да направи информиран избор за храненето на децата си и да им предложи най-доброто, особено в крехката кърмаческа възраст. Ако след прочетеното, повече родители започнат да четат етикетите на храните, това ще е вече стъпка напред. В преводната статия за бебешките пюрета на едно място родителите бяха наречени „мързеливи“, защото купуват бебешки пюрета. Изразът не ми хареса и „пропуснах“ думичката при редакцията на превода. Но особено в България, където платеното майчинство е цяла една година, не би струвало огромно усилие на майките да приготвят храната за децата си вкъщи. Отнема не повече от половин час. А със захранване, водено от бебето може да отнеме и още по-малко и цялото семейство ще се храни по-здравословно. 🙂

Реклами

162 отговора на “Българските бебешки пюрета – с какво храним децата си

 1. Искам да добавя, че за количеството на храната, разчитам изцяло на бебето:)
  Facebook – Milla Ginger

 2. За Гербер, Хип, Плазмон и etc., освен че излизат скъпо 4 лв. за 50 грама месо … май няма други доводи? 🙂

  • А това малко ли е? Освен това не са български пюрета, в другата статия имаше писано достатъчно за чуждестранните. И не е ли достатъчно притеснителен и факта, че „Гербер“ съвсем безцеремонно нарушават дори действащите български и международни норми за съдържанието на детските храни?

  • Вземи се поразрови ти и си направи собствено проучване след като те интересува! Жената се е постарала и то много, ако някой го интересува нещо повече, може да допринесе с още факти към статията, а не да търси кусури!

  • Свободни сме да храним с каквото преценим децата си /милите деца……/, изборът ни вече е информиран. Аз лично преустанових с пюретата.

 3. Безспорно, е хубаво да се приготвя храната вкъщи. Да знаеш също произхода на зеленчуците, на плодовете и на месото. Аз просто „гледам от своята камбанария“ и нямам източници от които да купувам домашни зеленчуци, или домашно пилешко или пуешко … По-скоро пазарувайки примерно в Кауфланд или друг маркет ще попадна на по-съмнително месо, от колкото тези 50 грама (които все пак са проверени въпреки минималното количество) в пюрето. 🙂

  • А знаем ли произхода на всичко в пюретата, което не е „био“? А добавките в тях и те ли са всичите до една проверени и безопасни? С малко повече здрав разум, ползвайки сезонни плодове и зеленчуци и с малко помощ от фризера, не е чак толкова трудно и вкъщи да се храним доста добре 🙂

   • Здравейте, Пиша в качеството си на специалист по безопасност на храните. В наредбите за детските храни, се посочва количеството на захар, добавки, месо и др. Захарта е хрнителен източник, който не е вреден. Предимствата на купешките пюрета пред домашно сготвените са: 1. няма риск от чревни и стомашни проблеми, тъй като продуктите са преминали термична обработка; 2. БАБХ и фирмите, следят доставчиците и продуктите си по отношение на тежки метали и пестициди. Не мисля, че месото от магазина, пълно с антибиотици, наторените и нитратни зеленчуци от пазара са добри, за да приготвим храна за нашето дете.
    Съгласен съм с Вас, че пюретата са скъпи, и на фона на вредните и нискокачествени храни и аз нямам доверие на производителите, които искат да печелят.

   • Здравейте г-н Александров,
    Благодаря Ви за времето, което сте отделил, за да се включите с отговор по въпроса за бебешките пюрета. Всъщност, за мен (а и за много други родители, предполагам) основен проблем не е, че пюретата са скъпи. Проблемът е, че за парите си получаваме храни с ниска хранителна стойност, разредени с вода, с добавено нишесте, оризово или картофено брашно, с ниско съдържание на белтъчини, въпреки хубавите рисунки на бурканчетата.
    Иска ми се да посоча също така, че и приготвеното вкъщи пюре е направено от сварени зеленчуци или плодове (т.е. такива претърпяли термична обработка) и освен това всеки родител може съвсем съзнателно и отговорно да избере за детето си сезонни и качествени плодове и зеленчуци или продукти с доказан произход, които по нищо не отстъпват на тези в бурканчетата. И след като БАБХ следи толкова добре за качеството на храните, защо е допуснато международна компания като „Нестле“ да продава на българския пазар пюрета, чието съдържание нарушава действащите разпоредби за съдържанието на детските храни?

  • Ако пазаруваш от Кауфланд месо, с което се храни цялото семейство, какво лошо има да се даде и на бебето ? Щом Вие го консумирате, няма да е толкова съмнително, нали ? Поне ще сте сигурни, че ще си хапне само съмнителното месо, без захар, сол, нишесте , стъкълце и т.н.

   • Както пише в накрая на статията, не е написана за да предизвиква спорове. Опита ми с децата показва, че дори да готвим био в един момент, когато детето е Детска Градинка или в Училището не се храни био не зависимимо с каква хранителна култура е възпитано. Дори на площадката въпреки протестите ми, като се обърна с гръб бива „захранено“ с джънк фуд. Така, че защо толкова крайно за пюретата, … ако имам възможност и намеря био, ще му го давам. Когато не мога да намеря био, ще яде пюрета. По вашата логика, всичко което е произведено в магазина може да има стъкло и да не хигиечнично приготвено … т.е. нищо не трябва да купуваме.

   • Аз въобще не говоря за Био продукти.
    Не споря, нямам и намерение да убеждавам някой в нещо различно то това, в което той вярва 🙂
    Мисълта ми беше, че ако мислиш, че е по-здравословно за едно дете да му дадеш пюре от картоф, отколкото да му свариш такъв (купен от пазара даже, не собствено производство или био) , тогава ОК. Въпроса е още какви добавки ще има вътре, които ти не би поднесла на детето. 🙂

 4. Ако има желание, месо ще се намери. Както и другите неща. Аз лично купих 3 пюрета месо на Хип и Плазмон, когато захранвах детето си. Когато си дадох сметка, че в тях има някакво месо, което може като нищо да е „древно“ (и отворих едното пюре, и ми се стори доста неприятно на вкус и консистенция, честно казано), и аз никога няма да знам със сигурност, плюс един булюк сгъстители и нежелани добавки, просто ги хвърлих и намерих (доколкото може) екологични меса и риба. Много съм щастлива с избора си, а детето се чувства прекрасно с био кухнята на мама, и е удоволствие да го гледаш как се храни (от 6-месечна възраст се храни само).
  Статиите за пюретата са безценни, затова са прочетени толкова пъти. Стига толкова монополни пръсти над най-ценното – здравето на децата!
  Нека я има информацията и всеки да може да преценява с главата си струва ли си да готви за бебето си или не.

  • Точно така, статията е полезна за всеки и всеки може сам да взема адекватно решение относно хранителните нужди на малките и семейството си. Аз сато една бъдеща мама нямам никакво намерение да тъпча малчугана си с болюка набухватели, разредители и съмнителни продукти в тези малки захранващи бурканчета. Не за друго, ами защото покрай всички настоящи мами около мен съм опитвала от любопитство… Т.е що за вкус има детското пюре? И отговора ми е бил доста изчерпателен и неприличен може би, след като го плюя в салфетка…. Та всеки си има глава на раменете и избира начин как да си я чупи. Моето решение е взето. ☺

   • Не сам рагистрирана, но ковентара е направен от мен, казвам се Елина Гълъбова. 😄✋

 5. Честно казано, аз винаги повече съм се притеснявала от съдържанието на адаптираното мляко. Ами то на етикета е изредена цялата менделеева таблица! Малко вода или нишесте никога не са ме притеснявали. Аз съм от мързеливите, храних само с готови пюрета, но винаги съм чела етикетите и никога не съм купувала пюрета със захар или сол. Добре си расте детето…

  • Адаптираното мляко е съвсем друга работа, там ако почне на рови човек, сигурно и книга може да се напише… Много от компаниите за АМ предлагат и пюрета, бизнесът е огромен!

 6. Забавно ми е как може да се напише цяла една статия само върху информацията от нещото, наречено СЪДЪРЖАНИЕ (или СЪСТАВ) на етикета на пюретата, кашите, млеката и т.н….:) Някак си ми се струва доста нормално и логично, когато си купуваш продукт, да четеш съдържанието му, срока на годност и т.н. и да си правиш изводите…нали?:) Това да коментираме какво има в пюретата, ми изглежда като да коментираме, че през деня е светло, а през нощта – тъмно, че водата е мокра или пък, че огънят пари :))))) Малко е тъжно, но то не са само пюретата – трагично е и качеството на повечето продукти на пазара и с които храним себе си и децата си.

  • Радвам се, че четете съдържанието на продуктите. И се надявам все повече хора да правят като Вас. Статията е най-вече за това, а не празни приказки за захар, нишесте и вода… И жалко, че точно човек като Вас, който подхожда отговорно към храненето си, намира писането по тези теми за „забавно“…

 7. Сега виждам, че излизам „анонимен“, извинете ме, ама не съм се регистрирала явно:) Казвам се Ния Маринова, не се крия зад някаква анонимност де:)

 8. Здравейте,
  смятам че статията ви е крайно преднамерена, в половината пюрета в които намирате за нередно това че има вода опитайте да ги приготвите без нея и да накарате детето да ги изяде, не защитавам производителите но все пак е редно да погледнете малко по реалистично на нещата, а и относно цената направете една калкулация и ще разберете защо са такива цените, а и още нещо последно вие когато готвите например свинско с картофи какво е съотношението между свинското и картофите (съмнявам се свинското да е повече от картофите).
  Поздрави

  • Зеленчуци и плодове могат да се варят и на пара, без вода 🙂 Точно така бяха приготвени моите от „експеримента“ с пюрето на Ганчев. А и водата в пюретата, не е водата от приготовлението, а добавена вода и после нишесте, за да раздува обема – има разлика 😉 По въпроса за свинското с картофи – разбира се, че гледам какво е съотношението на месото в пюретата, при положение, че има и законово изискване то да е 10%. И след като големите компании са толкова загрижени за здравето и благото на децата ни, защо всичките добавят месо колкото е изисквания минимум, че и по-малко? Защо не добавят 5% повече, примерно? Или ще им намалее печалбата? А „чисто месо“ на етикетите може да пишат, при положение, че месото е само 40% т.е.по-малко от половината. Ето за това става въпрос!

 9. Полезна статия, но все пак нека не забравяме, че за приготвяне на пюретата се използва вода, затова дори и в домашни условия едва ли може съдържанието ѝ да се намали до под 5-10%. Лично мен в българските пюрета /по-специално Ганчев/ ме притеснява, че в съдържанието на повечето от тях, на чийто етикет пише 4 месеца, има мляко и масло, които не би трябвало да фигурират в менюто на 4-месечно бебе. Иначе аз лично съм хранила детето си до около 1 годинка и с купени пюрета, внимателно подбирани да не съдържат захар и сол, именно заради факта, че месото на магазина е тъпкано с антибиотици, бои и какво ли не още, за да изглежда привлекателно. Зеленчуци и плодове имаме в промишлени количества домашни, но домашно месо е твърде трудно да се намери и със сигурност е трудно освен това да е разнообразно и да включва патешко, пуешко, заешко, а в магазините не съм виждала био месо.
  Между другото, в повечето детски кухни също сгъстяват храната за децата ни с брашно /дори и в частните/. Това е една от причините да се откажа от детска кухня, предпочитам супата на детето ми да бъде сгъстена с повече зеленчуци и месо, отколкото с празни калории от бяло брашно и фиде.

 10. Написаното не би трябвало да е изненада за никого според мен – поне за майките.
  Всеки разбира статията по различен начин. За мен тя има за цел да информира обективно и е просто сигнал, че всеки трябва да се замисли с какво храни както детето си, така и другите в семейството си и да чете внимателно етикетите на продуктите. И затова казвам ДА на статията.
  Разбира се, че е по-добре да си набавяме месото, зеленчуците и плодовете от баба и дядо на село, но пък когато нямаме тази възможност, купуваме бурканчетата с „чисто месо“ и със „100 % плодове“.
  Аз лично приготвям зеленчуковото пюре на пара вкъщи, а когато нямам домашно заешко, купувам 40-процентното месно пюре на HIPP. Плодовете давам в суров вид, но се е случвало да давам и от бурканче – Hipp, Holle, Sunval. Давам и безмлечна зърнена каша нa Holle и Töpfer за закуска. Според мен тези марки (без Nestle!) са по-малкото зло, сравнени с българските. За съжаление!
  Така че няма 100% истина според мен – просто трябва да има баланс във всичко.

 11. Благодаря и за тази статия! Не мога да разбера тези, които не разбират какво иска да им каже статията. Даже се учудвам, че на някои чак сега им стана ясно какво има в пюретата. Оставам си върл противник на купешките бебешки пюрета (само при голяма необходимост – пътуване или др.) и лично според мен няма по-голяма глупост от готовите каши – какво сложно има в това да свариш ориз, елда или овесени ядки и да ги пасираш с един пресен плод????? Така кашата от ориз и банан ще съдържа само това с малко водичка и нищо друго. Да не споменавам, че можеш да свариш кафяв, а не бял ориз и така ще дадеш на детето си още по-полезна храна, пълна с витамини. Препоръчала съм на всеки свой познат с бебе как да приготвят храна в къщи, което е нито трудно – вариш на пара 20 мин. и пасираш, нито скъпо – може да се прави с обикновените продукти, с които се хранят и останалите членове на семейството, които така или иначе са в хладилника, да не споменавам вкусовите качества на едно домашно пюре. Купешките пюрета са за онези „майки“, които тъпчат децата си с АМ щото „нямали кърма“, всеки месец реват за закъснелите си майчински, а по цял ден са по кафенетата и пушат в присъствието на децата си. Много жалко!

  • Извинявайте, госпожо, но разсъжденията Ви за „майките“ според вас, които използват купешки пюрета са меко казано смешни. Аз не съм от тези майки, които по цял ден са по кафетата, гледам си детето сама, без ничия помощ, защото живея в чужбина и го храня предимно с готови пюрета, защото трудно намирам био продукти, с които да сготвя разнообразно. Преди да купя пюре изследвам етикетите много подробно. Обобщенията са напълно излишни, не смятам, че има родител, който би направил нещо, което не смята, че е в интерес на детето му. Много жалко е, че хората вместо да мислят, когато им се предоставя дадена информация (било то и както в случая тенденциозно поизвъртяна малко) започват да правят обобщения.

   • След като живеете в чужбина, знаете колко добре е развито био-производството и колко е популярно – продават го в най-обикновените супермаркети. Не се оправдавайте с липсата на био-продукти точно в чужбина!!! Просто пюретата тук са на мижави цени! Едно пюре на HIPP е 60-70 пенса, а на промоция го взимаш и на половина цена! Така, че тук наистина си струва да купуваш пюрета.

  • Извинявайте Госпожо Чолакова, обаче „тези майки“, които си тъпчат децата с адаптирано мляо, понякога наистина нямат избор. Не винаги, когато майката няма достатъчно мляко, това е защото иска да ходи по кафетата. Аз съм майка на близнаци, кърмих ги до 10тия месец, но дохранвах с АМ, защото наистина нямах достатъчно кърма. Лоша майка ли съм? Да си оставя децата гладни ли? Или да ги храня с препечено брашно, в което няма нищо полезно, както са правили нашите майк и ибаби? Хайде няма нужда! Аман от тия Български, край ни изказвания! Все вие, дето „кърмите до 3 години“ сте най добрите майки. Ама иначе децата ви растат сред чалга и простотия. Ама сега ще кажете, „ама не слагайте всички българки под един знаменател, аз не слушам чалга.“ Ами не слагайте и вие всички майки, които си хранят децата с АМ, под наменател „пушат цигари и пият кафета по цял ден.“

  • Г-жо Чолакова, вероятно късно попадам на статията и коментарът ми няма да стигне до вас, но аз съм точно от онези „майки“, които „тъпчат“ децата си с АМ, защото „нямат кърма“ и всеки ден също така отделям доста време, за да приготвям пюретата на сина си. Детски не получавам, а „на кафе“ не съм годила от 7м. 13 дни. Изказването ви е обидно смешно!

  • не гледам с добро око и на ам но за съжаление ми се наложи и при двете ми деца госпожо нека да не прозвуча грубо но изказването ви е много тъпо по кафета не ходя и това че храня с ам не ме прави нито тъпа нито лоша нито неимформирана майка може и да има такива дето вие споменавате но това не означава че всички които хранят с ам трябва да им се лепне това клише

  • Абсолютна подкрепа за разлика от гласовете….дано след като рочетат твоя коментар на повечето хора им уврат мозъците!

  • Нещо много се засегнахте…Не съм целяла да обидя никого и както сами виждате, коментарът ми еднакво харесван и мразен. Да, истината понякога боли. Обобщението за „майките“ нямаше за цел да обиди всяка майка, която поради някаква сериозна причина трябва храни или дохранва с АМ. Подчертавам сериозна, защото както аз, така и вие сигурно познавате много майки, които не са се постарали, не са устискали, не са прочели и никой не ги е информирал правилно, за да насърчи кърменето им. Ето това е нещо, което искрено ме ядосва – педиатърът на детето ти да ти обяснява някакви остарели глупости и да ти пробутва АМ на всяка цена. И ти послушно да спазиш препоръките му, без да потърсиш други варианти. АМ е краен вариант и добре, че го има, защото понякога се налага. Но аз познавам и такива, които, цитирам „няма да кърмя, защото ще си разваля бюста“, „спирам да кърмя, защото много ям, дебела съм и не се чувствам добре от този факт“, друга пък си сложила силиконови цици и така сама си прецакала млечните канали, и т.н., и т.н. Майка, която вместо да води детето си на откритата детска площадка на чист въздух, го затваряше в детския кът на задимено кафене, защото „само така можела да си изпие спокойно кафето“. Така че скъпи майки, не се обиждайте, освен ако не се инициирате с цитираните случаи. Според мен майчинството е малко или много саможертва – жертваш тялото си, времето и спокойствието си за благото на едно или няколко дечица и ако не си готов да направиш и приемеш спокойно тези жертви, ако не можеш да пренебрегнеш собствения си егоизъм в името на детето, значи може би не му е било времето да бъдеш майка. Ето за тези „майки“ ставаше въпрос.
   Желая много здраве на Вас и Вашите семейства и най-вече на всички дечица, без значение с какво ги храните!

   • Такива коментари от пиадестала на майки, нямали проблем с кърменето, само вменяват вина на тези с проблеми – че едва ли не са непълноценни, лоши и нарочно не правят най-доброто за децата си.
    Много сте добра в обобщаването и лепенето на етикети иначе. Има всякакви хора, стига с това тесногръдо съдене.

  • Абе г-жо Чолакова, Вие май нямате представа какво и е на една майка, да и се секне кърмата гледайки едното от близначета си в кувиоз и незнаеща дали и как ще излезе от там, побеснявам всеки път отваряйки поредната кутия АМ на чиято опаковка пише с дебели черни букви „Майчината кърма е най-добрата храна за вашето бебе“ и какво, като нямам гладни ли да ги държа?! Или кърмата ми след като съм била 8 месеца на най-различни лекарства и препарати за задържане е добра!? Ще ги храня с пюрета, не ми е скъпо, аман от био майки, като вас дето с назидателен тон поставяте всички под общ знаменател. Замислете се обаче утре, като идете на пазара как е възможно морковите, ягодите, краставиците, доматите и всички останали зеленчуци и плодове да са толкова едри и еднакви по форма, цвят и лъскавина, а имате ли представа в какво киснат бананчетата докато дойдат до нашите пазари?! По-добре да не Ви казвам, че няма да близнете вече банан, че даже и термично обработен. Още нещо, точно на такива био майки, като Вас на децата по някое време така им писва да се хранят био и да им се забранява това и онова, че като тръгнат на училище и нямат 24 часов надзор се хвърлят на Кока кола, вафли и чипс, защото знаят, че като се приберат вкъщи ги чакат безвкусните био броколи на мама. Емилия Иванова, лоша майка на близнаци.

   • Г-жа Чолакова достатъчно ясно се изрази, че има предвид майките, които УМИШЛЕНО не желаят да кърмят. Нз защо четете между редовете и реагирате като ощипани моми. Относно бананите- да не би в пюретата да ползват извънземни банани? Същите са, които взимаме и от пазара, даже сигурно са и с по- лошо качество. Само дето освен това им е добавена още малко химия, е така, за разкош!

  • Милена,в този химически свят кой и къде е сигурен че яде био-мио и тем подобни,нищо лошо няма когато взискателно се видят пюретата и по преценка на майката за вредни или недопустими съставки просто ги подминава и търси други.Но да се дрънкат врели некипели че айде холан само домашно,кое е домашно???

 12. Ееее, хайде стига вече! Всяка една от нас чете етикети и знае какво дава на детето си и не е нужно да ни „сдъвквате“ информация в подобни статии и да ни я навирате в лицата всяка седмица! Престанете с евтиния PR, който си правите на „захранване, водено от бебето“. Цяла зима се продават моркови, тиквички, домат, ябълки, круши… в магазините. Все продукти на които не им е сезонът!!! Те по-малко вредни ли са от пюретата??? Все пак не сме от децата, които раждат на 12-16 г., големи и разумни жени сме, за да знаем какво да даваме на бебето, а и ако самото бебе предпочита готовото пюре пред дом. приготвеното, за майката няма избор при това положение. Така че, за да рекламирате вашия метод на хранене, не е нужно всяка седмица да отричате останалите алтернативи пред майките!

  • Извинявайте, но това изказване е смешно!!! Да не би според вас авторката на този блог да получава процент от плод и зеленчука за всеки продаден морков, случайно?
   За Нестле, Хипп и пр. е ясно защо се рекламират като „чудесни“ и „прекрасни“, но за захранването, водено от бебето…? Учудвам се как са ви дошли на ум понятия като „реклама“ и „PR“ в случая.

  • Ей сега ще Ви кажа защо бебето Ви предпочита купешките пюрета – защото съдържат захар, а тя действа на мозъка и пристрастява. Аз започнах с домашни пюрета и моето бебе винаги само такива е яло – не знаете за какъв апетит и радост от храната става въпрос. И всичко мирише на истински плодове и зеленчуци, запазва си вкуса и витамините, няма нужда от никакви подправки, дори на мен ми е вкусно без сол дори. Ето така се възпитава вкус у детето към храненето. Ония помии купешките, дето миришат гадно и имат все един и същи вкус, на какво възпитават рецепторите на детето? Нали опознаването на ИСТИНСКИЯ вкус е една от целите на захранването? Какво опознава детето с купешките храни? Самият факт, че се пристрастяват към дадена марка и не искат никаква друга храна, трябва да ви говори достатъчно!

   • Абсолютно съм съгласна!
    Скоро ходихме на почивка със семейство с дете на 2 години. Една седмица това дете яде само краставици и пържени картофи, защото нямаше по магазините от марката пюрета, която обикновено яде…

 13. Не слагайте думата МАЙКА в кавички…грубо е, крайно е…Само защото някоя жена не кърми по една или друга причина, това не я прави майка в кавички. Или защото дава на детето си купешки пюрета, а не му готви…Майка в кавички значи анти-майка, звучи като мащеха. Аз имам две деца – едното не съм успяла да го кърмя повече от 5 месеца, поради пълната ми и тотална заблуненост по въпросите с кърменето, поради това, че слушах сляпо педиатрите, а те явно не ги чаткат винаги нещата с кърменето. Хранила съм и с готови пюрета, и с приготвени. Другото ми дете е кърмено и до ден днешен – просто така се получи този път и успях, то е яло и купешки, и домашни пюрета.
  Но съм майка и на двете – еднакво ми трепери отвътре като са болни, еднакво ставам нощем да ги завивам, еднакво ги обичам и еднакво ги мисля. Всяка майка знае какво е да си майка.
  Затова, моля, не слагайте думата МАЙКА в кавички -майката е много много повече от това, което се вижда на пръв поглед. Всяка жена си има история, чувства, случки. Не можем да съдим просто ей така. Не бива.

 14. Pingback: Истината за бебешките пюрета – какво има в бурканчетата | ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

 15. По повод на долния (анонимен) коментар искам само да напомня това, което е съвсем ясно (и неанонимно) от профила ми като автор на този блог. Няма нужда да правя „евтин PR“ на нещо, от което не печеля абсолютно нищо 🙂 Напротив, като майка на две деца, крада от малкото си свободно време, за да пиша по една тема, която мисля, че вълнува не само мен като родител. Тези дни ми стана интересно защо толкова много хора скочиха срещу написаното и в защита на големите хранителни компании, които откровено ги мамят и то, за да печелят на техен гръб и на гърба на децата им. Със скъпоструващ маркетинг и PR (платен от вас)!
  В крайна сметка всеки прави своя избор – светът е шарен и различен и точно затова е хубав 🙂

  <blockquote>“Ееее, хайде стига вече! Всяка една от нас чете етикети и знае какво дава на детето си и не е нужно да ни “сдъвквате” информация в подобни статии и да ни я навирате в лицата всяка седмица! Престанете с евтиния PR, който си правите на “захранване, водено от бебето”. Цяла зима се продават моркови, тиквички, домат, ябълки, круши… в магазините. Все продукти на които не им е сезонът!!! Те по-малко вредни ли са от пюретата??? Все пак не сме от децата, които раждат на 12-16 г., големи и разумни жени сме, за да знаем какво да даваме на бебето, а и ако самото бебе предпочита готовото пюре пред дом. приготвеното, за майката няма избор при това положение. Така че, за да рекламирате вашия метод на хранене, не е нужно всяка седмица да отричате останалите алтернативи пред майките!“

  • Скачат срещу статията и говорят глупости, защото им действа на съвестта. Знаят, че до болка ги мързи да си размърдат сивите клетки, да се информират, да готвят, да домакинстват и Вие ги вадите от удобството на самовнушението, че дават най-доброто на детето си с тия скъпи и красиви бурканчета.

   • Видях, че този коментар е от месец април 2013 г., но някак си ме подразни нахалството и компетентността на тази дама! Само искам да Ви кажа Lora, че майките, които дават на децата си купени пюрета не е задължително да „ги мързи да си размърдат сивите клетки, да се информират, да готвят, да домакинстват “ някои от тях НЯМАТ ДОВЕРИЕ на това, което го има в магазините и по пазарите! Имала съм възможност да се сблъскам с начина на сдобиване на онези симпатични баби по пазарите със зеленчуци…. даже не желая да коментирам!!!!! Когато всеки има възможност да си отглежда сам зеленчуци, плодове и животни, тогава ще сме сигурни какво даваме на децата си, но такава възможност НЯМАМЕ ВСИЧКИ!!!!
    Така, че недей се изказва така злобно по темата и не бъди толкова компетентна!!! Всички сме големи хора и имаме правото да решаваме за децата си без да бъдем заклеймявани!!!!

 16. Стари истини, нона никой не му се гледа в тяхна посока. Неудобно е и засилва чувството за вина.
  Много родители всъщност избират не в полза на детето си, а в полза на удобството си, времето си и собствените си възгледи. Други имат проблеми с био месото…. Вие само БИО ли ядете ? И кой ви каза, че пюретата са био? Че месото в тях не е на 40 години? Измисляте си проблеми и настръхвате срещу едничката цел на една жена с достатъчно работа на главата си да ви сподели малко сведения в името на вашия по-добър живот.
  Ако спомена тук, че може да ги прескочите , като просто НЕ давате месо, сигурно ще ме замерват с камъни. Но и месото не е в полза на децата ви.
  Пюретата са боклук в бурканче и нищо друго. И то скъп боклук.
  Не виждам полза от тях и не виждам защо са необходими във време, в което всичко е на пазара всеки ден. Може да не е био, но пък ако отделиш безценните 2 мин, за които написа коментар, можеше за тях да слошиш на печката купичка с ориз, един картоф и един морков вътре и да спестиш на лишеното си от избор дете цял ред Е-та, съмнителни прахове, неизвестни консерванти и любимото на всички ГМО.

 17. По повод последния пост на „за близнаците”: създавате блог, майки, търсещи информация го четат, и коментират. На всеки времето му е ценно, както на пишещия, така и на четящия и в този смисъл всеки си „краде от ценното време”. Постът ви звучи малко стил „не стига че ви информирам, а сте недоволни”. И всъшност би бил сравнително на място ако информирахте… Както и предишния път написах, по повод другата сатия за чуждите пюрета, отчайваща е липсата на информация по принцип – уж в ерата на интернета, а информацията по малко от когато трябваше в библиотека да ходим за да се информираме. Съдържанието на двете статии включва: гръмки фрази, бомбастични лозунги „АНТИ големите производители”, те печелят пари, те не мислят за нас, за нашите деца…. и през цялото време си мисля „нищо, важното е след това да намеря информацията, която търся и продължавам да отделям от „ценното си време“ и да чета”. Но като приключа, като изчтистя текста, информацията, която той носи е: пюретата съдържат, това, което е написано на етикета; по принцип не е (много) сигурно, че етикетът отговаря на съдържанието, но нямам как да се провери (БЕЛ. всъшност има, но аз лично не съм достатъчно информирана, че публично да споделям с други хора); описаните съставки на етикета звучат „вредно” и „грозно”; пюретата не са с такава хранителна стойност, с каквато е домашно приготвената; зеленчуците и месото на пазара са най вероятно кофти, но ако готвя с тях няма консерватни и сгъстители и другите там грозно звучащи нещица.

  Похватът ви наподобява на този на големите производители на пюрета – много шум, много думи с празно съдържание, а като отвориш бурканчето – консерва; известната от край време консерва с всичките й известни от край време минуси.

  По повод на това, че ви е станало „интересно защо толкова много хора скочиха срещу написаното и в защита на големите хранителни компании, които откровено ги мамят и то, за да печелят на техен гръб и на гърба на децата им”. Нали не разбирате тези коментари, като защитаващи големи производители? Никой не го е грижа за тях. Всъщност те коментират информацията, която статиите дават т.к. правото на четящия, чието, не по-малко ценно от вашето време, се запълва с четене на двете статии, осланяйки се на първото впечатление, че блогът е информиращ. Не съм чела другите статии, освен тези за пюрето, те може и да са информиращи.

  Това, което пък мен ме изненадва, е че все пак статиите „информират“ майки (от коментарите съдя), които не са знаели разните неща, които резюмирах по-горе. Т.е. колкото и малко информация да дава – ако и десет майки са разбрали, че пюретата са консерви и, ако имат възможност да готвят, са заменили пюретата – тогава браво! Аз просто съм изненадата, че го научават сега. И разбира се обединяващия „анти елемент“, към който няма как да няма присъединили се:)…. „човещинка”.

  Така че не се „сърдете” на коментарите, които не са въодушевени от статиите – просто са имали първоначално по-големи очаквания от блога ви, и са ви „съобщили” по един или друг начин, че са разочаровани.

  Съжалявам, че на коментара на другата статия излязох анонимен, много зле стои:)

 18. Аз не се сърдя на никого. „Разсърди“ ме само твърдението, че правя „евтин PR“, при положение че е дори безплатен 😉
  Естествено е, сред всичките 30 000 души, които до този момент са прочели статиите, да има и такива, които не са съгласни с тях. Но и 1% да са научили нещо ново или да се замислили, е вече нещо, нали? Хайде да си обединим мненията поне за този факт 🙂

  • Разбира се, че е сериозно…. Ако това не е сериозна тема то коя е!? И въпреки, че самата аз съм настроена критикарски към двете четива, защото за мен са „нищо ново“, трябва да призная, че моя позната я изкоментира „леле ти да видиш с тия пюрета дето ги давам на малкия…ужас“. Така че, явно, въпреки, че се изказах критикарски, статията явно наистина е полезна за една част от читателите.

 19. Не видях информация за пюретата на DM- Babylove! Аз съм много доволна от тях, детето ми само тях харесва!

  • Да, за пюретата DM- Babylove няма информация, защото не са български, а и все още не са толкова популярни у нас. Прочетете двете статии за пюретата и разгледайте етикетите, можете и сама да направите изводите си 🙂
   Лично аз успях да отткрия състава на пюретата им на немския сайт.

 20. Не разбрах само, защо постоянно се натяква за тази вода в пюретата?! Като правя вкъщи, задължително слагам вода, за да ги докарам до приемлива консистенция, защото иначе са прекалено гъсти и детето не може да ги преглътне.

  • Натяква се, защото понякога водата е доста повече като процент, от тази, която вие добавяте в домашните си пюрета.

   • Благодаря за отговора 🙂 Утре ще се опитам да засека колко вода се пада при мен, чисто за информация.

   • И на мен ще ми е интересно да узная 🙂 В пюрето, което приготвих вкъщи нямаше добавена вода и като консистенция беше съвсем приятно, според мен. Купеното пюре стоеше някак по-рядко, макар и със същите съставки. Но както сте забелязали и от статията, в някои пюрета се съдържа доста вода и съответно е добавено нишесте за сгъстяване. Явно в противен случай пюрето би било доста рядко – при съдържание от 40 % вода, например… Но вода и нишесте явно са по-евтин вариант от чисто съдържание на плод или зеленчук.

 21. Днес правих пуйка с броколи и ориз. 125 грама готово пюре „пое“ малко повече от 60 мл вода, т.е., почти 50%. Но си го обяснявам с това, че всички съставки са по-сухи. Ако сложа тиквичка или тиква, водата сигурно ще е по-малко, но няма да е под 40 мл, т.е., 30-40% вода.
  В плодовите слагам по-малко количество вода, но, примерно, в ябълка+банан ако бананът е повече, пак добавям около 30 мл вода на 125 грама пюре. Специално ще направя такова днес и ще засека точното количество.

 22. Готово е и плодовото. 2 ябълки, 1 круша, 2 банана, 4 черешки. В 125 гр пюре се наложи да добавя точно 30 мл вода. Консистенция – бавно свличащо се от лъжичката (и поне 4 пъти по-гъсто от Прасковата на „Хипп“). Значи проблемът е не във водата, а в плодовете. Кой знае какво слагат, за да се налага да го сгъстяват и с нишесте.

  • Благодаря ти за споделения опит! У вас се похапва вкусно 🙂
   В крайна сметка мисля, че и ти ще потвърдиш, че и като консистенция и като вкус, домашните пюрета нямат нищо общо с купените! Защо ли?

   • Благодаря! Оооо, дааа, купешките и домашните нямат нищо общо! В другата статия гледах снимка на двете пюрета от зелен фасул и досега се чудя как са успели да докарат купешкото до този „приятен“ оранжев цвят 🙂

 23. Напиши и една статия за държавните детски кухни. Там не ти дават описание на съставките, които се използват. Някакси всичко е на доверие. Педиатрите ги препоръчват. Откъде обаче си вземат продуктите? Наистина ли даваме най-доброто на нашите деца? Кой ги контролира?

  • Благодаря за идеята!
   В интерес на истината, има наредба и за храните в детските кухни, наред с такава и за съставките на пюретата, цитирана е и в статията. При храните от детските кухни обаче, нямаме списък със съставките и е доста трудно да се направи „анализ“ на това какво всъщност има в храната. И какви точно продукти са използвани. Не е случайно, че статията за българските бебешки пюрета, започва точно с примери на продукти на нашия пазар, които въпреки посочените съставки, са некачествени, да не кажем направо „ментета“. Кой гарантира, че точно такива продукти не са използвани, дори съвсем добронамерено, в детските кухни? В крайна сметка това се предлага на пазара и както посочваш и ти, всичко е въпрос на доверие. Лично аз предпочитам да не се „доверявам“ прекалено и да не поверявам изцяло храненето на децата на външна институция, при положение, че не струва кой знае колко голамо усилие да се готви и вкъщи. Точно предните коментари са от майка, която приготвя сама пюренцата си. 🙂

   • Aaa така като започнете, че не било големи усилия да се готви за детето, ами не е вярно 🙂 Усилие си е – да напазаруваш, откривайки най-добрите източници, което в повечето случаи не става в един магазин ( в моя случай се обикаля с десетки километри), да го измислиш, така че да го яде, да го направиш по възможно най-добре запазващия витамините и хран. вещества начин и накрая да ти обърнат чинията, защото точно в момента на принца не му се яде точно това (той естествено все още не казва какво точно му се яде) и да започнеш всичко отначало, защото на обяд може и да мине на диня, ама за вечеря ще трябва нещо наистина сериозно за хапване. И това, ако не е усилие, не знам какво е? И да, заслужава си, в крайна сметка, но не е вярно, че не е усилие. Честно казано не знам работещите майки как успяват. А, всъщност знам, помня моята майка как от вратата влизаше в кухнята, след няколко часа вече тотално скапана отиваше да си легне. Да, беше сготвила, но си бяхме разменили точно две приказки и то с гръб. Аз предпочитам да си играя или говоря (някой ден) с детето си, вместо да съм му готвачка… Мое мнение.

 24. Усилие си е да се готви и за цялото семейство, не само за детето 🙂
  Защо ли възрастните не живеем на пюрета? 😉

  • Ние възрастните можем да караме на леща, яйца и сандвичи, а децата не могат или по-скоро не бива. Не е там работата. Просто не е вярно, че не изисква голямо усилие, дори и за най-организираната жена.

 25. Относно усилието: лично аз се родих откакто си купих уреда за готвене на пара – слагам всичко, зареждам таймера и после само остава да пасирам/ намачкам и да добавя зехтина. Цялата процедура отнема 40 минути за зеленчуковото и 20 минути за плодовото, а през това време си върша някаква друга работа или се занимавам с детето. Зеленчуците ги купувам от обикновен магазин (в моя случай – от „Кауфланд“, поне докато не тръгнат сезонните), нарязвам и ги оставям да се изкиснат най-малко 1 час в студена вода. След това правя порции, прибирам в пликчета и пъхам във фризера. Вярно, процедурата отнема няколко часа, но зареждам фризера за 3-4 седмици напред и само вадя порцийката и я слагам в уреда. Единственото, което ме притеснява, че по-натам няма да мога да готвя толкова разнообразно, колкото предлагат детските кухни. Затова ще съм благодарна за всяка информация как процедират там, особено в частните.

 26. И за да не си помисли някой, че тотално съм вманиачена по пюретата, от една доза правя пюре за два дни 🙂

 27. Значи ако има желание се намира и начин 🙂 А защо и цялото семейство да не почне в бъдеще да се храни по-разнообразно, и защо не здравословно, покрай детето 🙂

  • Мерси 🙂 Не сме по здравословния начин на живот, но поне ще се опитам да създам на детето някаква култура на хранене.

   Честно казано, изобщо не е за пренебрегване и финансовата страна на въпроса. На мен зеленчуковите пюрета на месец ми излизат около 15-20 лева. Ако сметнем, че едно купешко бурканче струва средно 2-2.50 лева, разликата е голяма. А ако добавим и парите за плодовите пюрета… става доста осезаема.

 28. Здравейте! Дъщеря ми отказваше категорично купените пюрета, но с радост си изяждаше това което приготвяхме с баба и у дома. Четенето на съставките с дребен шрифт в етикетите според мен е мисия невъзможна за недоспалата и преуморена майка, която бърза да напазарува докато мъничето спи. След като прочетох статията много се радвам че и правех домашни пюрета. Аз правех зеленчуковото пюре веднъж седмично и го стерилизирах 15мин в бурканчета които държах в хладилника, а месото държах пасирано във формички за лед във камерата – беше ми лесно и бързо да го претопля по всяко време.Колкото до млечната кухня – дъщеря ми си яде с удоволствие и макар че храната е доста водниста е за предпочитане пред сгъстената с брашно супа. Мисля че статията е полезна и има за цел да информира родителите обективно какво наистина има в бурканчетата и всеки родител да вземе „информирано“ решение с какво да храни детето си. Пожелавам на всички родители да имат здрави деца, независимо с какво са хранени :))))

 29. zdravete,neznam kakvo tochno sadarjat tezi pureta ne sam se interesuvala mnogo,zashtot dashterqmi taka i ne gi pojela,probvah vsichki marki,vkusvashe po dve laichki i do tam drugoto v kosha.i normalno,tezi pureta sa palen balvoch.predi 20 i povechee godini,kogato veche ne bqh bebe redovno si kupuvah pureta ot plod zelenchuka do nas i gi qdqh s naslada,zashtot bqha istinski i vkusni,no tova predi 20 godini,kogato ma vsichko besh bio,a sega puretata sa prosto otvrat,ako imam vtoro dete,nikoga nqma da mu kupq pure.ne e mnogo slono da vzemesh edin kartof i edin morkov ot selo i da napravish pure sam

 30. Само едно ще кажа по хубаво и качествено от това което ще му приготвя аз във вкъщи разбира се с до колкото е възможно пресни и качествени продукти няма.И всичко онова написано по горе е голата истина на българския пазар няма нищо качествено.

  • В повечето случаи това е тъжната истина 😦
   Но все пак се намират и качествени неща, просто човек трябва да внимава какво купува.

   • здравейте аз съм з две ръце за домашно приготвените пюрета напълно съм съгласна със статията за съжаление имам момиченце на 8 години и съм и давала само домашни сокчета и пюрета сега и на 3 месечната и сетричка смятам да процедирам така пюре съм купувала само инцидентно на път някъде ако сме на гости и така не смятам че изисква чак толкова усилия а и както казва ирина разделям да има за две хранения

 31. Да,може да се намери качествено нещо на пазара,само че с гледане и четене на етикети и взиране в дребния шрифт най-отдолу.Аз такова време нямам.Ако започна да чета детето до мен ще обърне магазина наопаки,буквално.Ще отделя към 30 минути да чета,не е ли по-добре да си седна на задника и да си сготвя на детето.И за детските кухни и за бурканчетата мисля така.Не мисля че в ДК има разнообразие,аз съм си взела от здравословните магазини зърнени-киноа,амарант,просо,кафяв ориз,червена леща.Не мисля че в ДК готвят с това,или се лъжа,или в бурканчетата ги има?

 32. Интересна информация. Явно някой доста се е постарал да разрови тук-там. Адмирации за труда, но аз не съм на 100% съгласен с изводите. А именно, че не може да се прави сравнение с консервираните храни и току-що приготвените. От друга страна не може да се прави сравнение с цената на даден продукт в магазина и ГОТОВА ПРОДУКЦИЯ на даден производител. От второто мое заключение стигам до извода, че въпросният човек или не е икономист или е минал на магия. Явно не е на ясно, че цената на готовата продукция е сборна и се формира съобразно направените разходи за суровини, материали, труд, транспорт, отделно по пазарната верига има посредници и т.н. Ако имате времето, желанието и възможността да приготвите вкусна и здравословна храна за вашето бебе сами в къщи, това не е проблем! Но не забравяйте, че има хора, които нямат времето и желанието, а имат възможността да се доверят на други хора, които са се отдали на тази дейност и са професионалисти в своята област. И третото с което не съм съгласен е, че няма как да приготвиш пюре от зеленчуци, на пример картофи, без да добавиш малко вода или мляко, дори нишесте. Консистенцията трябва да бъде по-рядка и лесна за преглъщане от детето. Ако имаш бебе не му завиждам, сигурно няма търпение да проговори…И като за финал искам да се обърна към майките, които сляпо вярват на „разбирачи“ от този сорт, да бъдат спокойни и сигурни в качеството и контрола над детските храни, защото той не е малък и с това не трябва да се правят компромиси! Все пак става въпрос за нашите деца!

  • Благодаря Ви за коментара, г-н Христов!

   Да, прав сте, че авторката на този материал не е икономист 🙂 Но не е нужно човек да е икономист, за да си направи простата сметка, че вместо да плаща за труд, транспорт, опаковка, последници по веригата, търговска печалба и реклама, може сам да си притотви вкъщи нещо, което не само ще далеч по-качествено, но и ще струва в повечето случаи незначителен процент от пазарната цена 🙂 Производителите обаче явно са доста наясно с „икономиката“ и особено с изчисяването на печалбите, след като ни продават 50 гр. месо, вода и нишесте (хайде, от мен да мине, и стъклено бурканче) за близо 4 лв.!
   Не оспорвам, че има хора, които нямат времето и желанието да готвят у дома, а имат възможността да купуват готови детски храни. Точно те имат и още по-голямо право да знаят какво точно купуват с парите си и с какво точно хранят децата си. „Разбирачи“ като мен се опитват да защитят и техните интереси. Защото контролът върху съдържанието и качеството на детските храни явно не винаги е оптимален, след като големи компании си позволяват явни нарушения на наредбите! И още куп „компромиси“, изброени в статиите и за българските и за чуждестранните пюрета.

 33. Е,всичко ми е ясно,давайте и не мислете много,много.На това му се вика платен репортаж…

 34. Аз само не мога да разбера какъв е проблема, че има добавено нишисте, като вие така или иначе след това за следобедна закуска давате нишесте на децата си? Също така, нормално пюрето с месо, да съдържа малко месо, все това е съобразено с това, че е за бебета, а според повечето хора е добре да не се яде прекалено много месо. За водата някой вече е писал по-нагоре, все пак няма как да се сварят тези зеленчуци без вода, нормално е да остане от нея в тях и съответно в съдържанието. Никой няма за цел да трови децата ви, гарантирам ви, че всички шефове на тези компании си хранят децата именно с тези продукти, едва ли наистина са толкова вредни…Много едностранно приемате нещата, всичко си има плюсове и минуси. Още повече съм сигурна, че повечето от вас дават на децата си солети, зрънчовци и т.н., гледам по форума сладолед на 8 месеца дават, ако на 1 годинка ще му давате такива неща, какво значение има че до тогава сте му готвили домашни пюренца (с продукти отново от не много ясен произход)…Ако трябва да сме честни, най-добре е човек да не яде абсолютно нищо, което е минало през каквото и да е фабрика, но в днешно време е трудно нали….

 35. Ми не,не давам на детето си нишесте следобед,нито сладолед или солети.Само бурканчета с етикет био ли трябва да купуваме.А другите бурканчета без този знак?Не са био-тогава не е ли по-добре да си сготвя на детето с нитратните зеленчуци от пазара.нали и бурканчетата без знак био са правени от тях.Или си мислите че зеленчуците за децата растат на космоса?Пък и в статията по-горе се казва че само тиквата и сливите са наше производство.всичко друго се внася,знам ли как са расли тези зеленчуци в чужбината?С какво са торени?И дали случайно не си разчистват складовете с остарели плодове и зеленчуци и ни продават на нас по-евтино.Кой може да го гарантира.аз не,и затова си готвя.

 36. Нишестето, освен че в 90% от случаите е ГМО, няма никаква хранителна стойност. Не давам нишесте на детето си, нито зрънчовци и подобни боклуци и много се ядосвам на майки „доброжелателки“ по площадките, опитващи се да дават от тези боклуци на детето ми, наистина не разбирам защо тъпчат децата си с тях. За жалост наистина предлаганото по магазините не е с добро качество, но и при пюретата едва ли се ползват по-различни продукти, освен при маркираните като „Био“. Не можем да си гледаме децата в саксия и рано или късно ще се хранят с плодове и зеленчуци от пазара и месо от магазина. Но можем поне да ограничим приема на продукти без хранителна стойност като нишестето и да направим всичко възможно да им осигурим пълноценна храна, а пюретата определено не са такава.

 37. Много хубаво, че не давате боклуци на децата си! Но наистина в градинките като гледам, почти всяко дете яде зрънчо и тем подобни, така че повечето го правят…Иначе сте прави, все тая е дали сте ги взели нещата от пазара и сте направили домашно пюре, или сте купили готово в бурканче. И в двата случая не знаете произхода. Не ме разбирайте погрешно,аз също готвя на детето си, старая се да го храня здравословно, просто тази статия ми се струва пресилена и безсмислена. Освен ако някой не готви на детето си с домашни продукти от собствената си градина, не мисля че има значение дали ще е от готово бурканче или от пазара незнайни зеленчуци. Не е такава драма готовото бурканче, в някой случаи със сигурност има предимства, примерно при пътуване, или разнообразяване на менюто!

  • Напротив, разлика има и тя е, че в едно пюре в бурканче се съдържат 20% зеленчуци и 80% вода и нишесте, а домашното пюре ще съдържа близо около 80-90% зеленчуци + вода за приготвяне, т.е. ще има реална хранителна стойност и полезни вещества за растежа на бебето, а не празни калории от нишесте. В статията няма нищо преувеличено, просто е обърнато внимание на съдържанието на пюретата, което всеки сам може да види като прочете етикета, но рядко се замисляме за това. Иначе да, за пътуване безспорно е по-удобно и няма нищо лошо детето да яде и купени пюрета, просто смятам, че не трябва купените пюрета да са основна храна.

 38. При пътуване също има възможност да се ползва домашна храна,просто когато храната е готова слагаш в бурканче и сваряваш за 10-тина минути.Издържат към месец без хладилник.:)И за разнообразяване на менюто съм измислила начин.Замразявам в камерата сезонни пресни зеленчуци и плодове нарязани на кубчета.Зимата просто вадя и слагам в тенджерката на детето,не използвам купешки замразени зеленчуци за детето си.Пък и така ползвам и за нас с мъжа ми,ако са в по-голямо количество де.Месо също съм сварила и пасирала замразено във формички за лед.Така всеки ден детето ми яде различно месо.И е много лесно,всичко ми е под ръка и не трябва да ходя и да пазарувам от пазара.Даже и сьомга съм му направила във фризера.И мога да му осигуря по-голямо разнообразие отколкото има в детската кухня или в бурканчетата.Купила съм елда,просо,амарант и киноа от здравословния магазин.Всяко ядене е с различна зърнена култура.Не знам,в детските кухни да ги ползват.Иначе съм съгласна за градинките,всеки ден се размятват различни „вкусотийки“,и не мога да опазя детето от тях.Не давам,стомахчето му е толкова малко,остава да го натъпча с това и му отиде и обеда и вечерята.Моя син яде по много малки количества твърда храна,няма и 100 грама на ядене.Значи неговото ядене ще се разваля в хладилника а аз ще му давам солетки да му залъгвам глада.Ясяка майка си има глава на раменете,и преценява с какво да храни детето си.Според моен,нищо полезно не мога да дам на детето си ако ползвам пакетираните стоки,затова и не предлагам.Предпочитам детето ми следобед да хапва пресни плодове с кисело мляко отколкото да му правя нишесте.варианти за следобедна закуска колко искаш,стига да ти се занимава.

  • Таня, само за информация, понеже спомена сьомгата – при замразяването и се губят полезните съставки, а твоята е сигурно два пъти замразявана. Полезна е сьомгата заради омегите, но те заминават. По-добре някаква мазна, но прясна риба

 39. Никъде не съм видяла пюре, на което съдържанието е 60% нишесте! Да със сигурност има, ама да ви кажа, то почти във всичко има, в прехвалението нискомаслени кисели млека и т.н. Нишистето си е хляб, все тая. Таня, моето също яде плодове за следобедна, аз не давам нищо пакетирано, моето главно яде, месо, зеленчуци, плодове и кисело мляко, дори хляб не давам почти! И все пак мисля, че е преувеличена статията. Има си закони и правила, особено за пюретата направени в чужбина има и строг контрол, не са такава отрова, както е описано!

 40. Да,но който не може да си позволи скъпите Хипски пюрета?Защото според много майки само Хип заслужават да си дадеш парите.И на Хип за българия се произвеждат някъде тук до нас в Полша ако не се лъжа.Моята колежка живее в Лондон,дава на детето си само ХИП Био.Тук е дошла миналата година за почивка,купила е пак Хип Био,Казва че е безподобна гадост,опитала го е и го е изплюла,да не говорим за детето,изобщо не е искало и една лъжичка да опита.Така че има разлика в пюретата за ЕС и за България.Аз няма финансова възможност да давам по 4 лева за зеленчуково и по 2 или 3 за плодово на ден за детето ми.затова зъм преценила че вместо да давам консервите тъпкани с Е-та и консерванти ми е в пъти по-удобно да му готвя.

 41. Пенка Божкова, никой не твърди, че готовите пюрета са отрова, а че просто даваме парите си за нишесте и вода и малък процент плод и зеленчук. Колкото и висок да е контролът върху съставките на пюретата, това не променя факта, че не са с достатъчно добро хранително съдържание поради добавените сгъстители.

 42. Гербер, Нестле, Хип, Органикс, стават, на нито едно от тях не съм видяла да съдържа 50% нишесте. Със сигурност в някой има, но си го пише на опаковката и никъде не е над 5%, така че, Мария, не преувеличавай. Таня скъпи са да, напълно те разбирам, и аз не мога да си позволя да ги купувам всеки ден за всяко хранене! А и не ги, рядко взимам пюрета, главно готвя, както казах. Просто ме дразнят такива статии, които плюят всичко и всички!

 43. Никъде в статията не пише, че пюретата съджържат 50 – 60 % нишесте, или пък че са отрова. Акцентът е по-скоро върху това какво НЕ съдържат пюретата – т.е. хранителните вещества така апетитно описани на етикета или месо в достатъчно (определено и законово) количество. Точно пюретата на Гербер, Нестле, Хип… В пюрето от „чисто“ месо, месото е само 40 %, другото е вода и нишесте, в поретата с първа съставка месо, то е по-малко от задължителния минимум, ето за това става въпрос.

 44. Къде точно пише какъв е задължителния законов минимум? Не мога да си представя, че компании като Нестле, Хип и т.н. не спазват закона???Моля покажете къде го пише това?

 45. Ето това е текста от наредбата: “В случаите, когато месото, рибата, субпродуктът или други традиционни източници на белтък, самостоятелно или в комбинация, се обявяват на първо място в името на храната, независимо дали тя е представена, или не е представена като ястие: а) общото количество на обявените месо, риба, субпродукт или други традиционни белтъчни източници трябва да съставлява не по-малко от 10 на сто от масата на готовата храна;”.
  В частта от статията „Месото в пюретата и малко повече за “Гербер”, “Ovko” и “Хип”“ са описани конкретно нарушенията – съдържание на месо под 10% и са дадени примери, сигурно има и още, защото едва ли съм прегледала всички видове пюрета, които тези фирми предлагат.

 46. Мерси за инфото! И все пак не смятам, че сте прави, ако наистина нарушаваха законите, едва ли някой щеше да го позволи и да останат безнаказани. Все пак Нестле, Хип, продават и най-вече произвеждат тези пюрета извън България, едва ли и там никой не следи за тези неща! Много е пресилена тази статия и това е си е. Обиждате много майки, които по една или друга причина използват пюрета (най-вече в коментарите по горе). Не вярвам всички да ядете само месо от баба си, домашни зеленчуци и това е. Защото всичко друго купено от магазина е с неизвестен произход. Но за ваше сведение повечето големи компании държат на името и имиджа си и следят какво продават. Разбира се, парите играят роля, голяма част е маркетинг, но компании като Нестле и Хип нямат скрити съставки и т.н. И никъде също така не съм видяла, някоя от тези компании да пише, че техните пюрета са НАЙ-полезната храна за бебета. Почти няма реклами на детските пюрета (освен в списания). Изкарвате нещата, сякаш тези производители са най-лошите. Солетите, сладоледа, зрънчото, всичко това наистина е вредно за детето ви, а не пюретата от зеленчуци, които видиш ли имали малко повече вода!

  • И по-нагоре в коменарите съм го посочила неведнъж – статията няма за цел нито да обижда много майки, нито да заклеймява храненето с купени пюрета. Просто някои факти си остават факти и ако не вярваме сляпо на големите компании и четем внимателно с какво точно храним децата си, ще спечелят най-вече те 🙂
   А за рекламата на „Нестле“ не се притеснявайте, те от години са известни с агресивните си реклами за заместители на майчиното мляко, особено в развиващите се страни! Не случайно има и цяло движение в световен мащаб за бойкот на „Нестле“! Писала съм за бойкота и в този блог, заклужава си да се види защо: https://zabliznacite.wordpress.com/2010/09/09/zlostastieto-da-si-momiche-i-da-imash-brat-bliznak/

   • Да чела съм статиите по въпроса с бойкота, но ми се струват безумни! Във всяка държата има различни закони за рекламиране и не си представям как точно Нестле не ги спазват! За мен лично виновниците са най-вече педиатрите, които постоянно препоръчват АМ, а и самите майки, които не се информират достатъчно! А в онези страни, където всяка втора майка е болна от нещо, май АМ е по-добрия вариант. Е разбира се, трябва някой да им каже да преваряват водата…То по тази логика не само Нестле трябва да се бойкотира, а многооо други компании. Примерно фармацевтичните, които нарочно пускат вируси за да „измислят“ след това лекарство/ваксина. Или производителите на цигари и т.н. Хората сами са си виновни, трябва да се информират и да не вярват на педиатрите толкова много…

 47. Някой да им каже да изварят водата,хубаво!Ама повечето хора там нямат достъп до вода,какво остава за питейна.За Индия съм запозната понеже колежката ми е женена за индиец.Нали взимат вода от рекаГанг.Там си плуват труповете на свещените им крави,трупове на хора,понеже там ги погребват.Колкото и да се преварява водата смятате ли,че ще е достатъчно чиста за бебе?Още повече новородено.Там се купят,там перат,погребват хора и животни понеже е Свещената им река.Смятат че е чиста понеже е свещена.като им дадат от родилния дом по няколко кутити АМ за ползване в къщи,и не ги предупредят да се изварява водата,не им кажат че струва скъпо да храниш бебето си така,ще се хванат ми.Използват това че хората са „по-простички“ и селски хора та ги подковат с невярна информация и стой та гледай после.

  • Именно, пак опира до това какво правят лекарите и самите жени…Каква е рекламата на Нестле там, че е незаконна?Аз съм чувала, че навсякъде е забранено да се рекламират АМ за деца до 6месеца.

 48. Само не разбирам, кое му е толкова трудното да си готвят мамите сами пюретата на децата!?Всеки може да намери биопродукти за да спретне храна на детето си, да не говорим че може и да си я отгледа сам. Спрете да бъдете само безмозъчни консуматори и помислете как да възпитате у децата си култура на хранене.

  • така е краси,и аз затова призовавам.смятах колко е на година храненето на бебето с памперсите и АМ-без дрехи и играчки-5000 лева!!!.А аз с моето кърмене и домашна храна ми струваше 330 лева за първата година.Сега след годината храната на месец ми струва около 10 лева за зеленчуците и месото.Само памперсите са голямото перо.

 49. kakav ygas maiki ne se doveriavaite na tezi otrovi niakoga babite i maikite ni xranexa s popara ot priasno mliakoi xliab i popara ot lipov cviat i sirence stra6no vkysno maiki ne badete marzelivi i sami mogete da si prigotviate xranata na decata si ako iskate da imate zdravi deca triabva da se postaraete lesno e da pla6ta6 ako ima6 pari no na kakva cena

 50. Още един основен довод, родителите просто да си купят един хубав блендер и хубава сокоизтисквачка и да си правят сами пюретата и сокчетата. Хем по-евтино, хем по-полезно.

 51. Аз и готвя в къщи и купувам готови пюрета. Нямам предрасъдаци относно пюретата и не се чувствам лош родител щото видиш ли съм им давала готови пюрета, а не си изкарвам цялото свободно време над печката и в магазина. Близнаците ми всичко си хапват с апетит. Нито са се пристрастили към някоя марка купено пюре, нито към домашната храна. И купените пюрета не са ми евтини и домашната храна също. Как ги правите тия икономии не знам! Ако трябва да купувате пресни качествени зеленчуци и месо цяла зима няма как храненето да ви излезе 400лв. за година. Освен ако детето не яде само картофи и моркови. И само искам да ви кажа, че сте късметлийки, за това че децата ви ядът изобщо някаква храна с удоволствие. Ако имате злоядо дете (каквито познавам) няма много, много да подбирате какво давате защото то просто няма да иска нищо. И тогава и пюрета и манджи и всичко ще правите само и само да му набутате 5 лъжици в устата.които то с кеф ще изплюе, а вие ще застанете отново над печката. Така че
  не бъдете толкова категорично крайни защото не се знае вас какво ви чака….
  Имам и въпроси към майките които готвят и правят всичко сами в къщи! Кога излизате с децата си? И колко време им отделяте за да общувате с тях (не да им слугувате)?

 52. Точно това „набутване “ в устата възпитава злоядството в децата.Като започнат някои хора да захранват децата си на 2 месеца и точно това правят“набутват“лъжицата до сливиците а то горкото плюва и реве….Децата не се раждат злояди,родителите ги възпитават като такива.И при моя син имаше не точно злоядство,но определено количество храна което можеше да изяде,после нъцки.Спирам и прдлагам пак когато покаже признаци на глад.Изждаше до 1-та годинка към 40 грама манджа и толкова.Не съм насилвала да яде определено количество дето лекарката казала.Пълни глупости,,тя ли знае на детето колко му се яде?Нито може да ми каже кога и колко да ям аз..И не купувам само моркови и картофи за да ми стигат 10 лева на месец за храна на детето.Цяло лято купувам и замразявам пресни сезонни зеленчуци,всякакви.И зимата ще ми излезе детето за без пари почти,като съм се запасила във фризера.
  На последните ти въпроси-Излизам всяка сутрин с детето с количката по градинките,стоим до 14 часа,прибираме се и си стоим в къщи.Бурканчето с домашната храна е с нас в количката,когато огладнее яде.Готвя на всеки 2 дена по 4 или 5 бурканчета от Лютивка Олинеза(130 грама).Обикновено готвя следобед докато детето спи обедния си сън(1,5 или 2 часа),за 30 минути съм готова с двете манджи,като се събуди си играем,гоним,или излизаме пак из града.Не се чуствам изморена че съм стояла 30 минути на котлона,и то не през цялото време,режа зеленчуците,слагам в тенджерата и си върша другата работа,само ходя да пробърквам и слагам най-накрая пресен домат или зърнени(ориз,елда,киноа,амарант).И това е!Мен ме устройва,детето го яде с кеф,евтино ми излиза понеже купувам всичките зеленчуци заедно с нашите.

  • Ами то като ще замразяваш зеленчуци от лято и ще стоят няколко месеца във фризера, после като го сготвиш ще стои два дена в хладилника, ами то по-зле и от купено пюре. За мен има смисъл в домашното приготвяне, ако се купуват пресни плодове и зеленчуци и се приготвя всеки ден прясна храна, също при приготвянето да е на пара и в неметален съд.

   • Еми някои хора нямат финансовата възможност да купуват скъпите и прескъпи пюрета.Те какво да правят?Или предлагаш да купувам по-евтиния вариант на Ганчев?По-добре замразени сезонни зеленчуци от колкото евтините български марки.А тези последните какво,да не би да не стоят по прашасалите витрини в детските магазини по 2 години?По-добре стояли замразени 2 месеца,от колкото стояли на слънце по рафтовете 1 или 2 години.До тук ни докараха,да броим стотинките в протмонетата си,и да се чудим с колкото се може по-евтина „храна“да храним децата си-БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ!!!

   • А, нищо не предлагам. Проблемът съм си го решила, като просто не отглеждам бъдещето на България. Пък и гледането на дете не е от най-евтините наща по принцип. Само обърнах внимание на някои неща, които се приемат за даденост, а в някои случаи не са!

 53. Евтино може да стане ако си го направиш съзнателно ти!Няколко улеснения в къщи и можеш да си приготвяш храната на детето в собствената си кухня!А не да разчиташ и да се надяваш на ::“строгия контрол“на консервираните купешки пюрета,които може и да имат строг контрол при приготвянето им в завода,но не знаеш тези зеленчуци колко са торени и пръскани.От коя държава от складовете са изкупени,как са транспортирани до тук.Нали ти е ясно,че само тиквата и сливите са българско производство.Казаха го по нова тв в един материал за новините.Всичко друго е вносно.призив към майките-правете всичко възможно да си кърмите децата и после да си им готвите,няма нищо по-добро за нашите деца от манджите на мама.Оставете призивите на производителите на Купешки пюрета да минават покрай ушите ви,те гледат само да ви промият мозъците и ви създават потребност от купешки храни.Никой не го интересува здравето на децата ви,искат само парите ви.На мен призивите им ме ядосват,все едно ми казват „Ти не можеш да произвеждаш кърма за детето си,нито да му готвиш хубаво.Ето,ние сме тук да заменим твоите две леви ръце с нашите „вкусни пюренца“.!!!

 54. Не мога да разбера негативните коментари под тази статия! Наистина ли може да има толкова неблагодарни хора? Жената се е постарала да направи проучване и го е направила добре. Който иска нещо повече и недоволства от „малкото“ аргументи може да си направи собствено проучване. Аз мисля, че без лаборатория под ръка, жената се с правила много добре.

  Благодаря й за тази статия!

  Аз така или иначе съм решила да правя вкъщи пюретата на детето си. Мога да си осигуря домашни плодове, зеленчуци и месо, но и да не можех пак щях да си ги правя! Поне има избор на пазара и с повече обикаляне се намират читави, а и поне ще знам, че са добре измити, сготвени и най-важното съдържанието няма да е с неустановен произход. Кой знае какви боклуци пъхат в пюретата, да не би да са с по-качествени продукти от тези, които аз бих купила и кой знае колко изгнили, развалени и непочистени зеленчуци има. Ако си мислите, че следят месото – лъжите се. Аз не бих разчитала на това. При всички положения контрола вкъщи е значително по-голям от този във фабриката, както и подбора на продуктите. Да не говорим за това колко по-пресни ще са пюретата.

  Разбира се много майки ще изкарат от 9 кладенеца вода за това колко са хубави купешките. Нормално е да не искат да си признаят, че да купиш е по-лесно вместо да отделиш 30мин за здравето на детето си.

 55. Цветелина,моето мнение напълно се припокрива с твоето.Много точно казано,по-скоро е мързел и вяра на всички де що обещават,че се „грижат „за здравето на децата ни!Изобщо не е трудно и сложно да сготвиш на детето си домашна храна.Засичала съм 30 минути 2 яденета !Гледах днес в Лидл са пуснали плодови пюрета на някаква неизвестна марка.190 грама -1 лев.Ябълка-80% и вода,нишесте,ЗАХАР и още една съставка която не съм я срещала досега(не я запомних,много дълго име),сигурно някаква помия пак.За над 4 месеца със захар.за 1 лев ще си купя кило ябълки,и толкова пюре ще направя,че няма да може да го изяде един месец.Не го разбирам това,да давам луди пари за тоя дето духа щото ме мързи да сваря няколко челенчука на детето си !

 56. Здравейте,
  Аз съм собственик на фирмата производител на пюретата “Ам Ам”, а именно “БФК НИКСИ” АД.
  Статията “Българските бебешки пюрета – с какво храним децата си” е изчерпателна и всеобхватна по отношение на марките, които се предлагат на пазара, но имам забележка по отношение на информацията за нашите пюрета “Ам Ам”.
  Цитираната Наредба № 2 от 07.03.2013 г. “За здравословното хранене на децата на възраст от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни” за наличието на сол в пюретата визира произвежданите и предлагани в детски кухни и детски заведения храни.
  Съгласно цитираното от нас във всички официални документи на фирмата, както и на самите етикети съдържание, ние посочваме наличието на сол в местните си пюрета, което е 0.03% , т.е. това са 0.3 г на килограм готово пюре.
  Съдържанието на всички наши пюрета съответства на европейската директива за хранене на малки деца и кърмачета COMMISSION DIRECTIVE 2003/13/EC of 10 February 2003 amending Directive 96/5/EC on processed cereal-based foods and baby foods for infants and young children. Поради недостатъчното разбиране на консуматорите и чисто маркетинговите трикове от страна на конкуренцията в производството ни, което ще стартира отново няма да има дори и това минимално количество сол.
  По отношение на захарта. Кристалната захар при температурна обработка в присъствието на лимонена киселина инвертира и се превръща в така наречената инвертна захар. Пюретата “Ам Ам” съдържат инвертна захар (кристалната захар се превръща във фруктоза и захароза в крайния продукт), т.е. децата, които се хранят с нашите пюрета не приемат кристална захар.
  Още нещо за принципите и стандартите, които са основа на нашата рецептура: БДС 1479 / 1979 година, на чиито изисквания нашите пюрета също отговарят е с много по-сериозни изисквания към състава на пюретата, както към основните, така и към спомагателните продукти. Спомагателен продукт се явява и пектина. Няма да навлизам в подробности, но безспорните полезни качества на натуралния ябълков пектин (това е пектинът, използван от нас) са описани в безброй публикации и изследвания на учени диетолози и нутриционисти. Количеството пектин, което присъства в пюретата “Ам Ам” е 4 кг на тон, т.е. 0.4%. Това количество не се използва като сгъстител или за да замества скъпите плодове и зеленчуци с цел постигане на по-евтина производствена цена. Ябълковият пектин е с цени на едро над 25 лева за килограм. За сравнение фирмите, които използват сгъстители вместо плодове и зеленчуци купуват нишестето на цени под 1.50 лева за килограм.
  Бих искал да ми се даде възможност в разговор с авторката да изясним всичко по отношение състава и полезността на нашите пюрета “Ам Ам” и да се опитаме заедно да бъдем максимално полезни на родителите, за да не въвеждаме по никакъв начин в заблуждение потребителите си, както и да им дадем възможност за информиран и осъзнат избор.

  С уважение към авторката и всички четящи статията за пюретата,
  инж. Николай Зехирев
  мажоритарен собственик на “БФК НИКСИ” АД
  производител на бебешки пюрета “Ам Ам”

  П.С. Моля за всякакви подробности и запитвания към нас да използвате електронната ми поща:
  manager@bpcniksi или телефоните, посочени на нашия сайт:
  http://www.bpcniksi.com

  • Здравейте Г-н Зехирев,

   На първо място ви благодаря за коментара и за доблестта да застанете с името и името на фирмата си в коментар по тази статия. Прави Ви чест и се радвам, че откликвате на написаното. И моля да ме извините за малко закъснелия отговор.
   Благодаря Ви и за уточненията, що се отнася до пюретата на „Ам Ам“. В материала съм цитирала съдържанието, посочено и до днес във вашия сайт. Съдържанието на сол е отбелязано като 0,3% на бурканчето, без да е уточнено, че е за килограм готово пюре – има определена разлика! Що се отнася до захарта, вярно е, че кристалната захар се превърща в инвертна при посочените от Вас условия, но това не я прави по-малко захар, особено когато касае неблаготворното влияние върху детските зъбки, например.
   Ще си позволя и едно малко уточнение по отношение на цитираната от Вас директива на ЕК за детското хранене. Тя е само допълнение към основната директива 96/5/EC и се отнася до съдържанието на пестициди в детските и бебешки храни, а не за съдържанието им като цяло.

   След всичко казано дотук, не мога да не похваля обаче намерението Ви да премахнете напълно съдържанието на сол в пюретата в бъдещото Ви производство! Както и да отбележа, че съдържанието на месо в месните ви пюрета, надминава с доста изисквания минимум от 10%, за разлика от цитираните и в статията пюрета на много по-известни марки. Радва ме и факта, че като производител на бебешки пюрета, Вие също желаете да дадете възможност на родителите да имат повече яснота в избора на храни за децата си.
   Ще посоча в линк Вашия отговор в частта от статията, която се отнася до пюретата „Ам Ам“, за да може да е известен на читателите на блога. И ще обновя частта за пюретата Ви, когато започнете новото производство и имам възможност да се запозная с него.

   С уважение,
   Мария Нориега

   • От коментарите не се разбира – в относителни единици ли е обозначението или абсолютни – 0.3% ли пише на бурканчето или 0.03%, или 0.3g (на 1 kg, което е 0.03%)? Ако са обозначени проценти няма никаква разлика дали е на килограм или 100 грама.

   • Искам само най-добронамерено да отбележа, че когато става дума за проценти, не е необходимо производителят да посочва на каква маса/обем съответстват, т.к. това е ясно, щом е процент… А относно захарта: простите захари са лесно смилаеми и нямат нищо общо със захарозата, даже в млякото има доста прости захари, включително и в майчиното. Не съм пристрастна към пюретата, техните производители или авторката на статията, но дискусията е интересна и е чудесно, че се води!

 57. Вживявам се в това да отгледам здраво дете?Ти като не се вживяваш давай си парите за купено пюре и не чети този форум.Пък нищо чудно след години да изнесат статия,че купените пюрета водели до рак и т.н.риска си е за вас!

 58. Време имам предостатъчно, понеже държавата поне това ни осигурява 😀
  Е, въпреки това, за приготвяне на пюрета – нямам 😀 …Всъщност, не че нямам – не искам, да си го губя в кухнята 😉
  Имам едно отгледано дете, което отдавна е минало възрастта на пюретата, имам и второ, което е точно в такава – е пюрета вкъщи не се мяркат, независимо дали купени или приготвени в домашни условия 🙂
  Един, единствен път ми се наложи, да взема бурканче – е след като го опитах, категорично се отказах да го давам на сина ми.

 59. Аз всеки ден правя домашни пюрета на бебето, за съжаление обаче винаги ги изхвърлям, не съм се отказала давам на бебето постоянно,но то просто не ги иска,въпреки че са много по-вкусни и полезни от тези на Ганчев например(без значение-купешки) бебето просто иска да си яде пюретата от магазина и аз няма как да променя това,така че предполагам има доста майки като мен които са давали на децата си домашни и купешки пюрета,но те просто си искат купешките.

  • Според мен, ако на детето не му се даде купешко пюре, то няма как да знае, че те са по-вкусни от домашните. Не, че са по-вкусни, но в тях има съставки, които престрастяват децата към тях. Това е като Кока Колата, вредна е, но вкусна и децата опитат ли я веднъж я предпочитат пред домашния сок.

 60. Цвети,точно така е!Ако на детето не му се дава купешко пюре,а само домашно,то няма как да знае кое е по-вкусно.А е по-вкусно заради захарта или подсладителя който се съдържа в него.Производителите добре са го измислили,да са вкусни и пристрастяващи.Опитайте един път да ядете киселото мляко със захар,а веднага след това без-естествено няма да ви се стори вкусно,така е и с чая,със захар е вкусен,но без не си струва и бихте се отказали да го пиете.

 61. Pingback: Какво има в месото на “Кауфланд”? | ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

 62. Като изключим „изследването“ на захар и сол в съдържанието на пюретата, цялата останала статия е пълно оплюване как видите ли производителите на пюрета обират горките заблудени майки. Повече се акцентира върху добавената вода, отколкото върху действително вредни съставки при някои пюрета. За човек който твърди, че „си е направил труда“ да проучи темата, да бяхте проучили пюретата на Ганчев, които били предпочитани от майките. Тези пюрета са бъкани от Е-та, консерванти и прочие гадости, но Вас ви вълнува водата и нишестето. Но елементарна равносметка показва, че няма как да калкулираш в цена 1.10-1.70 бурканче, капачка, труд и да остана нещо за производителя, защото предполагам, че всички сме съгласни, че неговата мисия не е безвъзмездно да ви спести усилията. От друга страна, готвенето на пюрета е нож с две остриета, защото, ако си мислите, че купувайки от забрадена селска баба на пазара е гаранция, че продуктите са био, моите извинения, точно такива баби продават толкова торени плодове и зеленчуци, че ако ги накарате да си ги опитат сами, ще откажат… При производителите поне има технолог, на който плащат да не се вкарат в такива филми. Извън всичко казано, аз готвя на детето си, но само продукти лично производство, за останалото чета внимателно етикетите, но и се информирам и то от хора, чиято специалност е безопасност на храните, защото останалото е празнодумство…

 63. Pingback: Истината за българските бебешки пюрета | ABC·

 64. Всичко това е твърде пресилено – все пак става дума за половин грам сол и пет милилитра вода. Консервантите са тези,които би трябвало да ви охладят ентусиазма към купешките пюрета. И все пак какво ще правите,когато децата ви тръгнат на училище и се връщат с муцуни,омазани в мазнината от пирожки и банички?
  Предлагам да ги пращате с печена тиква в кутийка и каска. 🙂
  Нямам за цел да обидя никого, но виждам твърда крайност в тази мания. Аз също приготвям пюретата вкъщи, но не отглеждам моркови и овошки по терасата и все още всичко е наред…

 65. Не съм изчела коментарите, но искам да споделя, че и аз съм намирала парченца стъкло в пюре на Овко – мисля беше пилешко с моркови.
  Когато хранех детето си с пюрета, не се съсредоточавах на определена марка. Давах му от различни, а също и сама му приготвях.
  Особео впечатление по вкус ми направиха пюретата Сънвал. Мисля, че са на добро качество, но за съжаление все по-рядко се намираха в търговските обекти.
  Сега вече не сме на пюрета, но все пак реших да споделя впечатленията си.

 66. През повечето време аз приготвям храната, но взимам и пюрета най-често на ХИП за разнообразие. От българските не купувам, защото вече не вярвам в качеството на някои български продукти. Навсякъде пишете за добавянето на вода. Еми то и аз като варя продуктите, оставям малко вода преди пасиране за да не стане чак толкова гъсто и според мен няма нищо драматично в това, че съдържат вода. Освен това, малкото бурканче на ХИП е 2лв. и нещо, а не 4 лв.- не преувеличавайте излишно. Искам да попитам, по тази логика, как ще знаете, че купувате качествено месо в магазина за да приготвите пюре (ако нямате някоя баба, дядо, които да гледат кокошки, пилета, зайци и пуйки на село)? Просто следвайте собствената си преценка, четете етикетите, но разумно, а не да се вманиачавате в някаква световна конспирация на печелене на пари от добавена вода в бебешките пюрета. Избягвайте пюрета и сокове с добавена сол и захар (почти всички сокове на ганчев са със захар, с изключение на този от ябълка). Старайте се по-скоро да търсите качестени домашни продукти от доверени източници и си гответе сами.

  • Ооо тук конспирацията е на първо място.За храната и ваксините!!Я се стегнете бе хора.Какво сте се впрегнали за това ядене,все едно някой иска точно вашите деца да отрови.Ами то цялата продукция нашия и чуждия пазар е боклук.Дали ще е пюре или сготвен от Вас картоф с пестициди все тая.Ми що не вземете всичките да се изселите в някоя лаборатория.Яжте само био,дишайте стерилен въздух и използвайте out of space вода,та да са Ви мирни главите.Какъв човек би отделил толкова време да търси,издирва,снима и пише толкова дълго??Човек без работа на когото в главата са му само конспирации и драми.Човек,който не обича живота,а се стреми докато е жив само и единствено да си го усложнява.Мрежата е пълна с хора като авторката,които честно казано дотягат с глупостите си.Имало било вода!! Е,И??Госпожо,а знаете ли колко процента от човешкия организъм е вода??А знаете ли госпожо колко ни е нужна водата?Или…..само си пишеме,и яко истерясали майки да ни казват браво и уаауу……ПОТРЕС!!!!

 67. Аман от „разбирачки“.
  Ми варете си картофи и моркови от пазара, дето търговците ги ръсят с шепите с една кофа с пестициди/тор, щото иначе не става продукцията, добавяйте им месо, ама от българските производители, щото те хранят животните с мляни кости и дупчат с антибиотици на воля (щото иначе на става продукцията!) и бъдете спокойни, че сте платили по-малко, че не сте сложили вода и добавена захар, и сгъстители…
  За какво здравословно хранене говорим изобщо??? Поне не стряскайте хората с тъпи четива!
  Как ще си направите здравословно пюре? Със продуктите на баба ви? Ми познайте какво-не всички имаме баби…и села…за да пълним нета със селски размишления.

  • Не е въпроса в цената изобщо.Ако сме загрижени за децата си трябва да се интересуваме повече зо това с какво ги храним в действителност и да си направим добре сметката. В много случаи избора се свежда и до това да изберем по малкото зло, но за това трябва да имаш достотъчно информация. За мен лично избора е да направя това което е най здравословно за детето ми, това значи да правя всичко възможно да се сдобия с натурални, екологични продукти до колкото е възможно, да готвя с часове и да плащам висока цена, за да осигоря поне в крехата детска възраст добра според мен храна. Не е задължително да имаш село и не е редно да купуваш безразборни продукти за да приготвиш сам храна на бебето си.

 68. Pingback: Захранване водено от бебето – захранване без пюрета! Йеее! | на кръстоПЪТ·

 69. Колко може да бъде наивен БГ народа,купувайте пресни плодове и зеленчуци от пазара,сгответе ги,сварете ги поне знаете какво ядат и пият вашите деца!

 70. Незнам дали госпожата е пробвала някога да мели месо на пюре, че се изказва толкова крайно за процента в пюрето. Месото става на гранулки и нишки, не му ли се сипе вода или мазнина. Съотношението, когато започва да придобива вид на пюре или каша е горе долу 50/50. И има гаден вкус, само да подчертая Така че е абсолютно нормално в монопродуктите съдържанието на месо да е 40% като са добавени и подобрители на вкуса.

 71. Може и да има нишесте и вода в пюретата на гербер, както и ниско съдържание на месо, но за жалост това бе единственото нещо което моята пикла ядеше преди да зяпочнем супичките и домашната манджичка. Пробвала съм с дамашни пюренца и абсолютно всички марки на пазара и нищо. Само месните пюрета на Гербер ми ядеше. В момента хапва всичко което и ние ядем, разбира се с почти никакви подправки и безсолничко. Хем по евтинко а и най-важното започна да хапва с апетит 🙂

 72. Стaтиятa е добре нaписaнa , съдържaщa много и полезнa информaция . Интересно ми е Вие от къде я имaте ? Товa , което го пише нa етикетите и сaми можем дa го прочетем . Би било достоверно aко подкрепите твърдениятa си с лaборaторни изследвaния нa посочените хрaни . Не съм съглaснa , че всичко е скъпострувaщa отровa , предвид , че се продaвa в цялaтa стрaнa и е специaлно зa бебетa , може би не достaтъчно полезнa и зaдоволявaщa нуждите нa бебето , но и б никaкъв случaй вреднa . Бих се зaмислилa нaд нaписaното , aко кaкто снимaте етикетите нa пюретaтa , снимaте и документи от био-химични лaборaторни изследвaния . Не съм съглaснa и с нaписaното зa домaшно приготвенaтa хрaнa , сaми знaем колко некaчествени , нaблъскaни с Етa , водa , стaбилизaтори , aспaртaм и подобни сa хрaните от мaгaзинa , месо и плодове . Кaквa е гaрaнциятa че купеният плод или месен продукт сa с по-добро кaчество , или по-мaлко вредни . Когaто имaм възможност прихотвям пюретa от домaшни животни , плодове и зеленчуци – от грaдинaтa в село , не от мaгaзинa , когaто не , купувaм готови пюретa .

  • Здравейте Добра,
   За част от информацията в статията съм ползвала източници, които са посочени. За съжаление съм „проста“ майка и не разполагам с лаборатория вкъщи, затова съм се ограничила с коментар на съставките, посочени на етикетите. Целта ми всъщност не е да доказвам, че има „отрови“ (никъде и не го твърдя), а по-скоро да накарам родителите да четат етикетите на продуктите, които купуват, нещо което децата ми учат в трети клас в училище (не в България).
   Всъщност, самите производители на детски храни също не ни предоставят био-химични лабораторни изследвания за продуктите си. Просто се доверяваме на етикета, който ни казва „био“. А там където няма „био“ е голяма вероятността да са използвани просто обикновените продукти, които закупуваме и ние в магазините. В този случай несъмнено с по-високо качество ще се окаже храната, която ние може да приготвим вкъщи, ако не за друго, то поне защото ще е прясна, а не консервирана. 🙂

 73. АЗ лично съм намирала преди почти 7 години когато голямата ми дъщеря беше бебе в пюре Ганчев парченце найлон.

 74. Ами самите педиатри постоянно препоръчват захранване с пюрета,има процент от майки който сляпо се предоверялат на лекарските препоръки. Но моето мнение,като майка на 10 месечно здраво момиченце е,че повечето наистина са мързеливи и меко казано глупави,дори не си правят труда да четът етикети…И не отнема никакво време да приготвиш храна за бебето си и у дома.Но естественно,защо да го правят когато могат да си го купят, по лесно и модерно е. Все пак всеки има глава на раменете,а какво има в главата…това е друг въпрос. Много хубава статия.!!!

  • Педиатрите препоръчват купешлите пюрета,защото им се плаща!Много ясно е(за някои де).Както им се плаща за да препоръчват определена марка АМ,но това е друга тема.Наистина,не отнема много време да приготвиш бебешкото пюре.А и знаеш какво има вътре.Не даваш пари,за да отиде най-накрая в коша за боклук ако не го изяде детето.

 75. Много ми беше интересно да прочета тази статия, благодаря за отделеното време и селектираната информация, а относно това кой с какво храни детето си е въпрос на личен избор.

 76. Здравейте. Хубава статия! Аз също много се ровя в интернет ,за да се информирам. От два месеца давам готови пюрета на хип и гербер, но винаги когато храня бебка се питам:“ Нр мога ли да и предложа по-добра храна?“. Винафи съм искала да кърмя и да готвя за детето си. Не усоях да кърмя, може би защото не бях достаръчно информирана и защото се поддадох на болката в зърната на гърдите си и заради малкото количество кърма ,което успявах да изцедя. Относно пюретата… Домашно или купено?! Можем да говорим до безкрай… Реших да приключа с купешките пюрета поради ред причини: висока цена,добавени нишестета,захар,сол и пр.;съмнения за произхода на суровините,с които е направено пюрето и др. За съжаление обаче сезонът е такъв че градински зеленчуци вече няма , а съм захранила точно с 6 зеленчука и 2 вида месо. Все пак преди два дена грабнах пазарската количка(с която бабите се разкарват из пазара) и тръгнах на лов за свежи зеленчуци. Може би защото сезонът отмина, но българския зарзават(макар и оранжериен) намалява по това време на годината. На зеленчуков пазар не бях ходила, но човек се учи. Смея да кажа че при вземането на зеленчуците от ръката на продавачката/производителя изпитвах недоверие към качеството на продуктите. Дали са пълни с пестициди,дали са пресни и т.н…. Относно премахването на пестициди, итрати и др. изчетох доста в нета и се надявам че ако стриктно спазвам правилата за отстраняването им(накисване във вода и др.) ще редуцирам до минимум гадориите по зеленчуците. Съмнения имам и при двата избора,но поне при домашното пюре мога да следя процеса на почистване,приготвяне,готвене или както щете го наречете 🙂 Макар че се налага да бланширам и замразявам зеленчуците за да имам под ръка за един месец,защото иначе всеки ден трябва да купувам зеленчуци,което бе излиза по евтино. Ако някоя мама е на моя хал, да пише и да даде съвети относно премахването на нитрати,избирането на плодове и зеленчуци и всичко свързано с домашно приготвените храни за бебета. П.с. натъкнах се на статия от преди няколко години относно пестицидите/нитратите в плидове,зеленчуци,бебешки храни от Турция,Румъния,Германия и др. страни.

  http://www.hit-bg.com/index.php/2416-nai-mnogo-pestitzidi-sadarzhat-turskite-tzitrusovi-plodove-i-rumanskite-yabalki

 77. Много ми е чудно как хората видиш ли не трябва да вярват на педиатрите, а на кой да вярват на шаманите ли на комшиите ли, на мен педиатъра каквото ми е препоръчвал със съпругата сме го спазвали и не сме имали никакви проблеми, докато сме Тома неверни и се доверяваме на разни форуми и после объркат нещата чак тогава почват да реват, така и с пюрета който може да си ги прави да ги прави но някой нямат това време и се почва ама западното е много добро глупости. Българските пюрета са съобразени с нашия бит и хранене с нашите географски ширини.
  Преди не сме и чували да има някой алергичен към нещо още повече към определени храни, но ние сме виновни като си изнежихме децата дай това че няма сол това че няма пипер и накрая греда, но както се казва глупостта на информираната нация!!!

 78. Pingback: ИСТИНАТА ЗА БЕБЕШКИТЕ ПЮРЕТА – КАКВО ИМА В БУРКАНЧЕТАТА.·

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s