За близнаците

Еднояйчни, двуяйчни, еднополови, разнополови, еднакви и различни, каква е тайната на близнаците?

Близначките Рийми и Кайън, родени на 7 април 2005 г.

Близо 1% от спонтанно възникналите бременностти са с близнаци, като при процедурите ин-витро този процент може да достигне до 35 на сто.

Най-общо близнаците се делят на два вида – двуяйчни и еднояйчни. (виж долните илюстрации)

  • При двуяйчните близнаци две различни яйцеклетки са оплодени от два различни сперматозоида, като това може да стане дори в различни дни! Двуяйчните близнаци могат да бъдат еднополови или разнополови и даже с различен цвят на кожата или от различни бащи. Тяхното ДНК е еднакво само наполовина, както при обикновените братя и сестри.
  • При еднояйчните близнаци само един сперматозоид опложда 1 яйцеклетка, която се разделя след оплождането. Поради това те са с един и същи пол, обикновено са неразличими за околните и имат напълно еднакво ДНК. Децата на еднояйчните близнаци от генетична гледна точка са „братя“ и „сестри“, а не братовчеди.

    Еднояйчни (горе) и двуяйчни (горе) близнаци

Често допускана грешка е да се смята, че когато близнаците са с една плацента, те са еднояйчни, а когато са с две различни плаценти, са двуяйчни.  На практика, повече от 1/3 от еднояйчните близнаци са с различни плаценти, а пък при двуяйчните близнаци плацентите могат да се слеят и да изглеждат като една обща. Това се получава когато  ембрионите на двуяйчните близнаци се имплантират близо един до друг в матката и при растежа плацентите се слепват.

Колкото по-рано се раздели яйцеклетката, толкова по-независимо се развиват еднояйчните близнаци. Вляво – ранно разделяне, вдясно – късно разделяне.

Подобно „сливане“ не трябва да се бърка с общата плацента, която делят еднояйчните близнаци, защото двете долепени плаценти на двуяйчните близаци не делят кръвоносни съдове и си остават съвсем отделни.  Тоест, няма риск да се развие т.нар. Трансфузионен синдром (Т-синдром) при близнаци, който е описан по-долу. Ако трябва да сме съвсем точни, има един документиран случай на двуяйчни близнаци с подобен синдром през 2003-а година, като обяснението на изследователите е, че аномалията може да се дължи на факта, че бебетата са били заченати чрез асистирана репродукция.

Как се образуват двуяйчните близнаци?

Двуяйчните близнаци се формират, когато два отделни сперматозоида оплодят две отделни яйцеклетки. Възможно е яйцеклетките да са отделени само от единия яйчник, от двата яйчника или да са повече яйцеклетки, узрели в един фоликул. Описани са и случаи на двуяйчни близнаци от яйцеклетки, отделени дори при два различни менструални цикъла. Оплодените яйцеклетки се имплантират на две различни места в матката и всеки плод има свой собствен околоплоден сак и плацента.

Как се образуват еднояйчните близнаци?

При еднояйчните близнаци един сперматозоид опложда една яйцеклетка, която се разделя по-късно на две съвършено еднакви половини с еднакъв генетичен материал. Причините за разделянето все още не са известни, процентът на бременност с еднояйчни близнаци е един и същ навсякъде по света 1:250 и зачеването им не е повлияно от етнически или наследствени фактори. При процедурите ин-витро обаче шансът и за еднойчни близнаци се повишава 2-3 пъти, една от теориите е, че това се дължи на факта, че се нанасят промени в обвивката на яйцеклетката.
В зависимост от това кога се разделя оплодената яйцеклетка еднояйчните близнаци се развиват в утробата по няколко начина:

  • Ако яйцеклетка се раздели преди да са изминали 3-4 дни след оплождането двата зародиша имат два отделни плодни мехура, могат да се имплантират на две различни места в матката и имат две отделни плаценти. На практика те се развиват като двуяйчни близнаци, но генетичният им материал е напълно еднакъв. Този вариант се среща при 30-40% от еднояйчните близнаци.
  • Ако яйцеклетката се раздели между 4 и 8 дни след оплождането външния околоплоден мехур (хорион) е вече образуван и не се разделя. Двата зародиша се развиват в общ хорион, имат една плацента, но са разделени в два амниона. Този вариант се среща най-често, при около 60-70 % от еднояйчните близнаци.
  • Ако яйцеклетката се раздели между 8 и 13 дни след оплождането е образуван и вътрешния околоплоден мехур (амнион) и зародишите се развиват в един околоплоден мехур без преграда и се хранят от една плацента. Това е изключително рядък вариант, едва 1-2 % от еднояйчните близнаци са моноамниални и монохориални.
  • Ако яйцеклетката се раздели след 13-я ден от оплождането близнаците са винаги в един сак и често зародишите не се разделят напълно и са сиамски близнаци.

При еднояйчните близнаци, които споделят една плацента може да се развие т.нар. Т-синдром, трансфузионен синдром при близнаци (twin-twin transfusion syndrome (TTTS)). Тъй като близнаците споделят една плацента има и обмяна на кръв между тях и понякога единият получава повече кръв за сметка на другия. Така близнакът „донор“ постепенно става малък и анемичен, а близнакът на „реципиент“ расте повече и развива полицитемия. Синдромът е животозастрашаващ и за двата плода. TTTS се наблюдава при 5,5-17,5% (1-5) от монохорионните бременности и се установява чрез ултразвуков преглед.
Най-добрият начин за определяне на хориалността е с ултразвук в 11-13 г.с. е да се изследва връзката между мембраната, която разделя двата фетуса и плацентата. При дихориалните близнаци се наблюдава преминаване на плацентарна тъкан с триъгълна форма (ламбда знак) в основата на мембраната. С напредване на бременността става все по-трудно той да се забележи и съответно да се определи със сигурност дали близнаците са еднояйчни или двуяйчни. Тогава за еднополовите близнаци, които си приличат и са с еднакви кръвни групи единственият начин да се разбере дали са еднояйчни или двуяйчни е ДНК тест.

С все по-голямото навлизане на ранните ехографски прегледи за установяване на бременност през 6-а/8-а г.с. и дори преди това, често се случва на първия преглед ембрионите да са два, а на следващия след няколко седмици да има само един. Става въпрос за т.нар. Синдром на изчезналия близнак. Изследователите подозират, че 1 на всеки 8 бременности започва като многоплодна, но само един ембрион продължава да се развива до раждането, а другият загива и се резорбира от организма. Смята се, че многоплодната бременност може да се потвърди със сигурност след 12-а г.с. Преди това вероятността от Синдром на изчезналия близнак е:

36% при първоначална бременност с близнаци
53 % при първоначална бременност с тризнаци
65 % при първоначална бременност с четиризнаци

67 отговора на “За близнаците

  1. Здравей!
    Поздравления за полезния и любопитен блог! 🙂

    Би ли могла да ми отговориш на един въпрос: аз съм на 26 г., баща ми е имал еднояйчен близнак, но скоро след раждането им едното бебе е починало:( Според традиционното мнение, аз би трябвало да имам възможност да родя също близнаци, тъй като е известно, че тази „способност “ се предава през поколение. Но баба ми има и друг по-голям син, роден преди близнаците, от когото има цели три внучки!:)) Въпросът ми е следният: аз като дъщеря на близнак имам ли по-голям шанс да родя също две бебета, в сравнение с братовчедките ми или това няма значение – най-важно е коя от нас е наследила възможността за раждане на близнаци от баба ми, независимо дали бащата е единият от близнаците…???

    Благодаря!

  2. Привет Десислава!

    Радвам се, че ти допада блогът 🙂 Колкото до въпроса ти, ако можех да предричам зачеването на близнаци щях да започна и съвсем друг вид доходоносна дейност :)) Майтапът настрана, по наследство се предават двуяйчните близнаци, при тях жената отделя две яйцеклетки, които биват оплодени и се смята, че именно тази способност за хиперовулация се наследява от жените в семейството (дори не през поколение). При еднояйчните близнаци засега не е открита наследственост – при тях яйцеклетката се разделя на 2 след оплождането, но причините за това все още не са известни. Затова и те се считат за малко „чудо“ на природата. По тази логика ако близнаците на баба ти са били еднояйчни никой не може да предрече със сигурност дали някоя от внучките й също ще има еднояйчни близнаци. Шансът би бил по-висок при двуяйчни близнаци за всички внучки 🙂 Има и много други фактори, които оказват значение, бременността при всяка жена може да донесе какви ли не изненади 🙂
    Виж и страничката „Искам близнаци“ в блога за шансовете да те сполети двойно или тройно щастие :

    Шансове за близнаци

  3. Здравей и от мен.
    Всеки момент очаквам да родя своите принцеси. Когато сме обсъждали с лекарите дали близнаците са разнояйчни, повечето казват- да с отделни плаценти са, или нещо от сорта. Само едната лекарка ми отговори че са Би- хориотис, Би- амниотис. До колкото разбрах може да са еднояйчни, но как би се доказало че са еднояйчни? Освен приликата, но има и братя и сестри, които си приличат твърде много..?

  4. Мисля, че когато ги видиш след раждането ще знаеш почти със сигурност дали са еднояйчни или двуяйчни. 🙂
    Щом лекарите са ти казали още от самото начало, че са двуяйчни сигурно е така, обикновено на първите прегледи разликата се вижда много добре. Фактът, че са биамниални и бихориални също предполага в повечето случаи, че са двуяйчни. Иначе и в статията горе се казва : „Най-добрият начин за определяне на хориалността е с ултразвук в 11-13 г.с. е да се изследва връзката между мембраната, която разделя двата фетуса и плацентата. При дихориалните близнаци се наблюдава преминаване на плацентарна тъкан с триъгълна форма (ламбда знак) в основата на мембраната. С напредване на бременността става все по-трудно той да се забележи и съответно да се определи със сигурност дали близнаците са еднояйчни или двуяйчни. Тогава за еднополовите близнаци, които си приличат и са с еднакви кръвни групи единственият начин да се разбере дали са еднояйчни или двуяйчни е ДНК тест.“

    Леко раждане и две прекрасни бебенца накрая!

    • mila moite blizna4ki sa dvuqi4ni kak razbrax…??????????? rodi se parvoto a 10 min.sled neq spukaxa placentata s okoloplodnite vodi na drygoto,po tova se razbira dve placenti dve bebeta.ako sa ednoqii4ni razlikata v minytite e po malka,i nqma vtora placenta

      • Гергина, не е съвсем така 🙂
        Има и еднояйчни близнаци, които са с отделти плаценти и отделни околоплодни мехури. Времето за раждане също не е критерии, могат да се родят еднакво бързо, както и еднакво бавно и еднояйчни и двуяйчни близнаци. Моите момичета, например са двуяйчни, но плацентите им бяха сляти… Варианти много 🙂

  5. Здравейте и от мен и поздравления за този страхотен блог!

    Бих искала и аз да задам едно въпросче:)
    Никаде не открих тук и дори в други сайтове отговор ,…отоговор на това каква е вероятността на еднояйчна близначка да зачене близнаци?

  6. Благодаря ти!

    Смята се, че зачеването на еднояйчни близнаци не се предава по наследство, за разлика от двуяйчните, при които има наследственост. Засега не е установена точната причина, поради която яйцеклетката се разделя след оплождането и се образуват еднояйчни близнаци. Факт е, че докато процентът на двуяйчните близнаци може да се повлияе от фактори като расата, националността и възрастта на майката, то процентът на еднояйчните близнаци е еднакъв навсякъде и за всички – вероятността за тях е 1 на 240!
    Може би ще ти е интересно да прочетеш и тук за шансовете да имаш близнаци:

    Шансове за близнаци

    • Ха-ха, интересен въпрос 😀
      Влизам в ролята на оракул – ако и двамата са двуяйчни близнаци има повишен шанс не само да станат и те на свой ред на родители на близнаци, но и баба и дядо на близнаци. Двуяйчните близнаци може да се предават по наследство, защото се предава способността жената да отделя повече от една яйцеклетка, която да бъде оплодена – хиперовулация. Бащата двуяйчен близнак може да предаде тази особеност на дъщерите си и има по-голяма вероятност да стане дядо на близнаци 🙂
      При еднояйчните близнаци обаче се смята, че няма наследственост и ако майката е еднояйчна близначка това не повишава шансовете й за близнаци. Но може пък да е късметлийка и да се случат и на нея 🙂

  7. Много яка информация.Въобще целият сайт ви е много як.Благодарение на вас оспях да си напиша домашното по Човек и Природа.

  8. zdr radvam se 4e popadnah na tozi sait sega az pyk da vi kaja ba6ta mi ima brat bliznak ( ednoqi4en) az imam sestra blizna4ka ednoqi4na , moqta sesta blizna4ka ima 2 mom4enca bliznaci raznoqi4ni i sega az 4akam bliznaci kajete mi kakvo e tova chudo li :))))

    • Истинско и невероятно двойно чудо! Лекa и успешна бременност до края и много щастливи мигове в близнашкото ви семейсгво 🙂

  9. здравейте :))) и аз искам да Ви попитам едно въпросче…моята сестра близначка( двуяйчна) ще има момченце каква е вероятността и аз да имам момченце има ли някаква връзка плода на нашите деца с това ,че ние сме близначки 🙂

    • Mai e boja rabota 🙂 Kato bliznachki vsqka ot vas ima samo po-golqm shans za bliznaci, no kakav ste e polat na bebeto ili bebetata nqma kak da se znae!
      Pozdravi i na dvete vi i skoro da vi radva nai-malko edno prekrasno bebence!
      Izviniavam se za latinizata.

  10. Здравейте 🙂
    Аз съм бъдеща мама на близнаци ( живот и здраве през февруари 2013г. ). Лекарката определи близнаците ни като монохориати, биамниати. От блога разбрах, че това са вид еднояйчни близнаци. Това означава, че ще бъдат еднополови само, така ли? Защото мисля, че лекарката каза, че биха могли и да са разнополови, но не съм сигурна.
    Приатен и успешен ден 🙂

    • Здравей и на теб (на вас, всъщност) 🙂 На първо място честита бременност и пожелания за две прекрасни бебенца на финала!
      Ако лекарката ти е казала, че близнаците са еднояйчни, то тогава ще са и еднополови.:) Щом са монохориални и биамниални, то това значи, че са с един общ външен околоплоден сак и два отделни вътрешни околоплодни сака:
      „Ако яйцеклетката се раздели между 4 и 8 дни след оплождането външния околоплоден мехур (хорион) е вече образуван и не се разделя. Двата зародиша се развиват в общ хорион, имат една плацента, но са разделени в два амниона. Този вариант се среща най-често, при около 60-70 % от еднояйчните близнаци.“
      Предполагам, че си останала малко без думи на този първи преглед (много позната ситуация :)) На следващия със сигурност ще разпиташ за повече подробности. Още веднъж най-сърдечни пожелания!

  11. Здравейте !! Моят вариант не е изброен в написаното и не зная какъв вид е. Близначките ми са еднояйчни,с една плацента,от която тръгва една пъпна връв и след това се разделя на две до бебетата.Всяко бебе беше в кошулка.Доктора каза,че това се случвало много рядко.

  12. Здравейте !Имам въпрос.Аз родих двуяйчни близнаци в рода нямяме .За съжаление ги родих в 29 гс.седмицаи едното ни момченце почина на 20 ден.Родих на 11.05.2010 и до сега ми е много тежко.питам има ли вероятност той да липсва и на братчето си близнак ,както липсва и на мен. Остава ли тая липса и колко дълго ако е така ?

    • Мила Павлина, много съжалявам за загубата ви. За теб като майка със сигурност е много тежка мъката от раздялата с едно от дечицата ти.
      За съжаление не мога да отговоря с абсолютна точност на въпроса ти дали и на другото ти детенце ще липсва по този начин братчето му близнак. Има проучвания, които сочат, че близнаците (особено еднояйчните) преживяват силно загубата на брат или сестра, особено в по-късна възраст. Тези, които никога не са видели близначетата си, могат да изпитват чувство на липса, но то сякаш не е толкова ярко изразено. Ето тук можеш да прочетеш едно проучване сред близнаци, които са претърпели загуба:
      http://www.multiplebirthsfamilies.com/articles/ber_q27.shtml

      За тези, които са изгубили братче или сестриче като бебета, се посочва, че се чувстват по-добре ако могат да говорят свободно в семейството за починалото си близначе и като по-големи евентуално да научат и подробности за причините, поради които то не е могло да живее. Много от тях споделят, че са намирали разбиране в разговорите по темата най-вече с майките си.
      Сигурна съм,че като майка ще намериш най-добрия подход, за да обясниш на детенцето си вашата загуба и може би заедно ще си дадете сила и утеха!

    • цял живот ще липсва мила моя ти ще забравиш но преживелия близнак /даже и да не помни че е имал половинка/цял живот ще купува всичко каквото купи за себе си по 2 …..имала съм близначка която са казали че аз съм задушила в нощта след раждането цял живот съм страдала за това повярвай ми и синовете си винаги ги обличах еднакво и бяха еднакви въпреки разликата от 2г…сега разбрах че близначката ми е открадната и осиновена от лекари изроди които са разделили още една двойка близначки ……….и настроиха сестра ми срещу мен и тя не иска и да поговорим а исках само един разговор с нея ….сменили са и датата на раждане с 3г и ми отказа днк тест и ми заявява че приликата била случайна

    • Здравейте,
      Наистина има случаи на близнаци с различни бащи – този феномен се нарича „heteropaternal superfecundation“ и е възможен само при разнояйчни близнаци, защото при тях две яйцеклетки се оплождат от 2 различни сперматозоида. Няма точни данни какъв процент от разнояйчните близнаци може да са с различни бащи. Има данни от две по-авторитетни проучвания за процента на близнаци в резултат на суперфекондация. Едното е от 1992 година и сочи че 2,4% от близнаците, чиито родители са водили дело за бащинство са се оказали с различни бащи. Другото е от 1993 година и данните от него са, че една от всеки 400 двойки двуяйчни близнаци, родени в САЩ от светлокожа жена, са с различни бащи.

      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1488855
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7871943

      Данните не са много представителни, тъй като няма мащабни изследвания по въпроса.

    • Благодаря ти, че си се сетила за този блог като си видяла клипчето 🙂
      Всъщност съм го пускала преди време когато излезе, във ФБ страничката на блога. То представя за първи път близнаци в утробата, записани с ядрено магнитен резонанс. Кадрите дават нов поглед върху вътреутробния живот на близнаците. В случая те не само се борят за място, а са еднояйчни близнаци и е ясно видимо, че е налице трансфузионен синдром (Т-синдром) – едното близначе е видимо по-голямо от другото.
      Което ме подсеща, че отдавна се каня да пиша точно по тази тема и клипчето ще е чудесна илюстрация 🙂
      Още веднъж мерси!

  13. Здравейте, моя въпрос е какъв е шанса да имам близнаци след като дядо ми е имал близначка, а баба ми близнак (по бащина линя са ми баба и дядо). Първото ми дете е момченце и много се надявам да имам близнаци.

    • Едва ли мога да дам точно предсказание, но при наличие в семейството кой знае… 🙂
      Какви са шансовете за близнаци може да прочетеш тук, дано ти е от полза:

      Шансове за близнаци

      С пожелание за много сбъднати желания!

  14. Здравейте! Може ли да се забременее с близнаци, когато около овулацията има повече от един фоликул, които при пукане да се заченат близнаци? Т.е. може ли да има жената надежда, че може да зачене близнаци, когато в цикъла си има повече от един узрял фоликул?

    • Аз не съм специалист-гинеколог, но по принцип разнояйчни близнаци, тризнаци (че и повече :)) се зачеват точно когато са отделени повече от една яйцеклетки, които след това биват оплодени. Има си дори специален термин за това „хиперовулация“. 🙂
      За това какви са шансовете за близнаци може да прочетеш и тук: https://zabliznacite.wordpress.com/iskam-bliznaci/

  15. Zdraweite (izwinqmam se za latinicata)
    Imam edin wypros,koito mnogo me mychi
    Predi 3 dni na priqtelkata mi i ustanowiha,4e ima srastwane na kletkite (siamski bliznaci) i 6ansa im za jiwot bil mnogo malyk
    Dnes i naprawiha abort v sredata na 3tia mesec;(

    iskam da popitam ima li 6ans da se polu4i otnowo
    Nikoj i ot dwata ni roda ne e imal bliznaci
    molq nqkoj da mi kaje
    o6te wednyj izwinqwam se na latinicata

    • Здравейте,
      Съжалявам за загубата ви и се извинявам за закъснелия отговор.
      Състоянието, което описвате, може да се случи при еднояйчни близнаци, когато оплодената яйцеклетка се раздели след 13-я ден от оплождането, както е посочено и в горната статия. Аз не съм специалист, но не бих определила като много висока вероятността подобна ситуация да се повтори отново. Непълното разделяне на зародишите не е сред често срещаните явления при бременност с еднояйчни близнаци, а и зачеването на еднояйчни близнаци се дължи по-скоро на случайността, смята се, че няма ясно изразена наследственост или предразположеност. Ето тук може да прочетете по-подробно за шансовете за близнаци: https://zabliznacite.wordpress.com/iskam-bliznaci/
      Най-сърдечни поздрави!

  16. Здравейте, шокиран съм и същевременно много радостен и развалнуван!!! Нашите близначки са на 7,5г. но винаги сме искали да имаме и трето дете и когато моментът дойде т.е сега жена ми е бременна в 14 седмица и днес когато беше първия скан познайте пак БЛИЗНАЦИ втрещен съм?????? Какъв е процента това да се случи и дали жена ми не е специална, по различна от другите жени(сигурно всяка бременност ще бъде с близнаци)? И предния път и сега сме зачевали по естествен път. Хора кво става тука не знам :))))

    • Привет! Какво да кажа – честито ви двойно щастие х 2!!! Подобен късмет не се пада на всеки 🙂 Познавам обаче (виртуално), една друга майка на близнаци, чиито дъщерички-близначки, точно на възрстта на вашите бъдещи каки, се сдобиха с братчета-близначета 🙂 Така че съвсем не сте изолиран случай, напротив, както съм писала и в една друга статия от блога за шансовете за близнаци : „Шансовете за следваща многоплодна бременност са 4 пъти по-високи при майките на близнаци или многознаци, в сравнение с майките бременни за първи път или тези с едно дете. Вероятността е 1:5!“
      Както е видно, процентът е доста висок 🙂
      Лека и безпроблемна бременност на бъдещата двойна мама х2 – и ще чакам да се похвалите!

  17. zdraveite iskam i az da se vkly4a v tozi krasiv blog.temata bliznaci vinagi mi e bila lubima moje bi za6toto az sam 20 v roda s bliznaci.Na 24 godini v moq rod ima mn bliznaci vse raznoqi4ni dqdo mi be6e bliznak i ot starana na baba mi sas6to ima6e bliznaci i dvete mi prababi sa rajdali bliznaci az vinagi sam se nadqvala da imam i kogato s moq maj re6ihme da imame deca opitahme samo tri dni i posle ne na sledva6tiq mesec ve4e bqh bremenna na 1 mesec a na 1 i polovina doktora mi kaza 4e sa bliznaci s vremeto razbrahme 4e 4akame mom4e i momi4e tova mi e parva bremennost .Tq mina tolkova leko za mene ne sam se pazila vaob6te kam kraq na 6 mesec ve4e mi be6e mn tejko a pak 8 i 9 mesec edva izkarah mn mi teje6e po4ti ne sam spala 7 i 8 mesec bqh mn bolna vse ot grip az kato ne bqh bremenna ne sam se razbolqvala taka v 7 mesec poly4ih kontrakcii i vlqzoh za zadarjane yspe6no do kraq.Ka4ih 20 kila ot bremenosta i vsi4ki mi kazvaha 4e na men nqmam nito kilce.Na 24 qnyari 2014 godina se rodiha sekcio ekaterina s teglo 3500,52 sm i nikola 3100,50 sm jivi i zdravi4ki nosih gi do 39 sedmica i si vlqzoh s ygovorka bez izti4ane na vodi sega sme mn 6tastlivi s tatkoto te rastat mn dobre kati e ve4e 5.500,58 sm a niki 5kila,55sm. A ot 20 mi kila daje bqj i s dve nazad stomah4o e bil tolkova 🙂 .Pojelavam na vsi4ki mami na bliznaci leka bremennost i 6tastliv zavar6ek.

    • Честита двойна радост вкъщи и поздравления за големите и доносени бебета – браво и на мама! 🙂 Благодаря ти за интересния разказ, поредно доказателство, че близнаците са и наследствени 🙂 Желая на всички ви много щастливи моменти с малките Екатерина и Никола! До нови срещи!

  18. Zdraveite kazvam se Katq i sam na 28 god bremenna sam s bliznazi v 17 g.s., koito sa v dve otdelni plazenti i otdelni amnioti4ni sakove bicolare biamniotica bix iskala da popitam vazmojno li e da se rodqt ednakvi tai kato lekarkata mi obqsni 4e 6te sa razli4ni , i tai kato v 3 mesez zapo4nax da use6tam onezi „parxaniq „no tuk mi obesnixa 4e tova e nevazmojno i 4e e bilo prekaleno rano a i o6te ne6to tova e vtorata mi bremennost imam sin na 7 godinki i sam 4uvala 4e se slu4va da se useti ploda ot po rano iskam da znam v kraina smetka vazmojno li e ili ne???

    • Здравей Катя,
      На първо място, честита и лека двойна бременност! 🙂 Обикновено може да се определи доста точно в началните седмици на бременността дали близнаците са еднояйчни или двуяйчни. Щом са с два отделни сака и с отделни плаценти, най-вероятно е близнаците да са двуяйчни. Лекарите могат да определят доста добре това със сегашната апаратура. А ако се окажат и разнополови, вече е съвсем сигурно 🙂
      При всички случаи, дори и да са еднополови, съм сигурна, че веднага след раждането колко различни (или еднакви) са двете бебенца 🙂 Аз, например, нямах никакви съмнения, че моите момичета не си приличат!
      Що се отнася до „пърхането“, съвсем нормално е да го усетиш и по-рано, след като за теб е втора бременност. А и бебетата са две, това определено помага!
      Желая ви всичко най-добро!

  19. blagodarq imam i o6te vaprosi no glavniqt mie po otno6enie za rajdaneto tai kato znam 4e kogato e edno bebe ako e sedali6no moje doktorat da go zavarti s glavi4kata nadolu .bix iskala da znam tova vazmojno li e ako ednoto ne se e obarnalo da mi go obarne lekarq nadolu za da rodq naturalno razbira se sekzioto mi e dosta dale4en plan ?

    • Здравей Катя,

      Естественото раждане на близнаци не е невъзможно, напротив! Вероятно си погледнала в блога – има много разкази за раждане и то за нормално раждане на близнаци! Наистина е важно прилежанието на бебетата, особено на първото бебе. Ако то е с главичката надолу, са големи шансовете за нормално раждане. А в идеалния вариант и двете бебета са с главичките надолу. Ако първото бебе е в седалищно прилежание обаче, везните обикновено клонят към секцио. При всимки случаи, начинът на раждане е решение, което трябва да вземете заедно със следящия те лекар, защото той има най-точни наблюдения за това как протича бременността.
      Може да прочетеш и тази статия от блога за нормално раждане на близнаци, която е написана от дула и дава много ценни съвети и обяснения: https://zabliznacite.wordpress.com/2012/03/06/estestveno-rajdane-na-bliznaci/

      Чудесно е, че се подготвяш още отсега по тези въпроси 🙂

  20. ami da naistina se molq da se obarnat i se podgotvqm o6te otsega daje gledam i video kak se rajdat bliznazi sekzio za da znam kakvo me o4akva ,ot bolkata ve4e ne q mislq deto kazva6e edna mama v komentara si za svoeto rajdane tova e edva na4aloto ,nadqvam se samo da ne prote4e 12 4asa kakto s 1voto nqmax razkritie no imax ujasno mn napani i nakraq s injekziq ina4e 6te6e da se zadu6i to i pri normalnoto ne 4e nqma risk no e naturalno sled tova vazstanovavaneto e po barzo dokato sekzioto si e maki4ka i blagodarq za linka ako imate o6te dr vidove info pra6taite 6te sa mi ot polza a i sam si liubopitka dori videoto da e direktno kak se reje nqmam problem 🙂

    • Имаш още много време, за да се обърнат 🙂 А и много майки с опит са споделяли, че раждането на близнаци е по-безболезнето, отколкото раждането на едно дете, просто матката е преразтегната и контракциите не са толкова силни. Бебетата също обикновено са по-малки в сравнение с едно голямо бебе 🙂
      Има много за четене и гледане за раждане на близнаци, в този блог и в нета, особено ако четеш и на английски. Има и един страхотен филм на Нешънъл Джиографик за близнаците в утробата – „В утробата- близнаци, тризнаци и четиризнаци“, заслужава си да се види!

  21. Чудесно е, че сте се потрудили да информирате хората за неща, които би трябвало повечето да знаят и благодаря, че имате търпението да отговаряте на едни и същи въпроси само, защото чукча не читатель!

  22. Здравейте мили мами,

    Майка ми е бременна с близнаци в 18-тата и днес отиде на преглед. Казаха й, че главата на едно от бебетата е твърде голяма и може да има някакъв проблем и съответно да се роди болно. Предложиха и по спешност да я оперират и да премахнат бебетата. Според вас дали е правилно и ако тази оперсция се усъществи има ли опасност за живота й? Искам да допълня, че преди четири години ми се роди братче и про раждането имаше проблем. Беше й се повишило кръвното и беше на косъм от смъртта, затова се наложи да я изродят секцио. Благодаря предвсрително за вашето мнение и се извинявам предварително ако съм допуснла някъде правописни грешки!

    • Здравейте Дидка,
      Разбирам притесненията Ви! За съжаление аз не съм медицинско лице, за да мога да преценя правилно ситуацията. Единственият съвет, който мога да Ви дам е да потърсите второ и дори трето мнение. Често при многоплодна бременност измерванията не са съвсем точни, а може би има възможност да се направят и допълнителни изследвания, за да се види дали наистина има проблем и от какво естество е той. Надявам се ситуацията да се разреши по най-благоприятен начин за всички ви!

      • Само се допълвам с един линк, на който може да прочетете историята на една майка на близнаци, която също преминава през плашеща диагноза в хода на бремеността, но в крайна сметка нещата се развиват по благоприятен начин. Може да ви е от полза да я прочетете!

        Т-синдром при близнаци – от Ада до Рая

  23. Zdraveite.moiata snaxa e bremena s blizneta ima i momcence na dve godinki.predi mesec zaminaxa za italiq i tam razbra ce e bremena na dva meseca xubavo .no iska da abortira zahtoto zasega n .qmat vazmojnost z da se grijat za ohte dve deca .pitam ako se varnat v balgariq kakvi privilegii ima tq.blagodarq predvaritelno.

  24. Нее точно така, аз имам близначка, бащата и той има близначка, и аз сега имам близнаци

  25. Здравейте! В 10г.с. установиха бременност с близнаци. Вчера бях на преглед, в 13г.с. съм и доктора вижда проблем с едното бебе(киста в стомаха, коятовероятно ще пречи да се развива и предрече, че най вероятно ще загине, няма да оживее). искам да Ви попитам при смърт на единия близнак, какви са рисковете за другия и за мен, като майка. В отделни мехури са и доколкото разбрах са с отделни плаценти.

    • Здравейте, Bambam,
      Както вероятно сте прочели в край на горната статия, много бременности започват като многоплодни, но в последствие се развива само едно бебе. На първо място във вашия случай бих потърсила второ мнение на специалист, за да видите дали и той ще отхвърли или ще потвърди това, което са Ви казали. Ехографските прегледи на две и повече бебета често са трудни и… неточни.
      Що се отнася до това дали има рискове и за Вас като майка, аз не съм специалист, за да изразя някакво меродавно мнение. В повечето случаи единия близнак просто се абсорбира, без това да крие някакви рискове. Но би трябвало лекарят, следящ бременността Ви, да проследи как ще се развият нещата и да изрази мнение по въпроса.
      Пожелавам Ви лека и успешна бременност, въпреки тези начални притеснения!

      • Здравейте!Искам да попитам нещо.Аз също имам близнаци и следящият доктор,който ми беше каза,че са биамниати,бихориати,значи ли това че са двуячйни близнаци?В родилния дом така и не си направиха труда да ми отговорят дали са еднояйчни или двуяйчни.

      • Здравейте,Виктория,

        Биамниати,бихориати значи, че са били с два отделни плодни сака и две отделни плаценти. В повечето случаи това значи, че са разнояйчни, но има и еднояйчни близнаци, които са с две плаценти и два плодни сака.
        Вашето усещане какво е? Лично аз, нямах съмнения след раждането, че за разнояйчни, защото бяха много различни. Ако много си приличат и почти не ги различавате, има вероятност да са еднояйчни, единствения сигурен начин да го потвърдите е чрез ДНК тест, вече има и много евтини варианти за него 🙂

      • Ами в началото си различаваха страшно много,сега са почти еднакви.Иначе моето усещане беше,че са двуяйчни.

      • Ами, освен да се доверите на усещането си… Не знам колко са големи, но децата се променят постоянно, изчакайте малко и вижте как ви се струва с времето. Иначе околните и съвсем различни да са, щом са близнаци,винаги ще ви казват, че не могат да ги различават 🙂

  26. Здравейте!

    Бих искала ви попитам какъв е шанса да забременея с близнаци при положение,че приятелят ми е син на разнояйчен близнак? Бащата на моя приятел си има един по-голям брат и един брат близкак. Бащата на моя приятел има два сина, докато другите братя имат по 1 син и 1 дъщеря. Кой има по-голям шанс да се сдобие с близнаци?

  27. Здравейте .имам въпрос към вас ..девера със съпругата му заченаха близнаци ин витро..но сега доктора им казва че единия близнак расте по бавно от другия и същи така се хранят от една и съща пъпна връв….имали опасност за близнаците да са залепени

    • Здравейте, Тодорка,

      За съжаление аз не съм медицински специалист, за да мога да изкажа каквото и да е предположение.
      Най-добре в подобни случаи е да потърсите и второ, дори трето мнение на специалист. Желая успешна бременност на роднината Ви!

  28. Здравейте , аз също съм бременна с близнаци . В 12 седмица съм и двете бебета си имат сърдечна дейност и пулс , но едното е по- малко . И двете бебета са в една плацента . Малко се притесняваме , може ли малко повече инфо . Бременноста е инвитро само с един ембрион , дори лекарите не могат да да обяснят , как е станало второто бебе.

Публикувай коментар