Рецепти за захранване, водено от бебето / BLW

След въвеждането на първите храни, повечето родители искат да експериментират и с нещо ново, което да предложат на бебето, за да разнообразят менюто му.  Когато сте въвели няколко различни неща (идеи за това как да ги предлагате може да видите тук), може да  пристъпите и към „истински“ ястия. Най-хубавото е, че те ще са подходящи не само за бебето, а и за цялото семейство, просто избягвайте да прибавяте сол в храната за най-малките.

Ето и колекцията от рецепти за захранване, водено от бебето, сътворени от все по-многобройните български BLW мами и не само. Повечето от тях са споделени във форума БГ-мама и разбира се изпитани и оценени от мъниците. В много от тях съм запазила и начина, по който са споделени.

Специални благодарности на  Мента и Buggy, които старателно бяха събрали повечето от тях!

Огромно благодаря и наВанилия Мадагаскарска, Esma, Бъни, lux, Petiofski, Tyriseta, Не съм, Anik_bg, Amorevole, asyalein и всички други мами, споделили кулинарните си творения и идеи!

Ако и вие искате да споделите любимите си рецепти ги оставете в коментар и ще ги добавя към списъка 🙂

Кюфтенца, кебапченца и други мини вкуснотии

Вкусни и удобни за ядене и един от предпочитаните начини за въвеждане на месото.

Спаначени кюфтенца
2-3 топки замразен спанак
1-2 дребни картофа
1-2 моркова
1 яйце (може и без него)
Стрък зелен лук, 2-3 листенца целина, 1-2 стръка магданоз
Няколко капки олио/зехтин;
(по избор 1 лъжица брашно за сгъстяване)
Картофите и морковите се сваряват или запичат във фурна, след това се намачкват с вилица; добавя се размразения на водна баня спанак, яйцето и зелените подправки, зехтина; разбърква се добре. С лъжица се оформят кюфтенца в тава и се пекат около 20 минути в загрята фурна (180 C).

Кюфтенца с картофи и царевично и елдено брашно

Кюфтенца с картофи и царевично и елдено брашно (+ зеленчуци)

Картофи+ царевично и елдено брашно, а днес сложихме още морков и пащърнак- стават много вкусни. Ето и как се правят:

Само с картоф- сварявам 1 средно голям картоф, като го режа на много малки парчета, за да се свари по-бързо, като се свари размивам царевично брашно(моето е 80 % царевично 20 % елдено)с малко вода, около 3-4 с.л. царевично брашно с 30-50 мл вода, колкото да се размие, след това прибавям към картофите (там водата не е повече от 100 гр). Ако искате може да пасирате преди това картофите, така стават по добре топчетата. Прибавям брашното към картофите, намалявам огъня и продължавам да бъркам енергично, става една доста гъста смес. След като изстине разбирате дали сте улучили гъстота Smile  Ако става на топчета всичко е наред и оформяте кюфтенцата.

Картофени кюфтенца с чушка и пресен лук (сирене)

Правят се картофени кюфтенца с (печена) чушка и пресен лук (+/- сирене).  Стават чудесни не само за самоядящи бебета!

Кюфтенца с нахут

2 чаши сварен и обелен нахут
2 жълтъка
1 настърган суров среден картоф
малко наситнени листа от целина или магданоз
щипка кориандър смлян
1/4 глава кромид – счукана
2 скилидки чесън – счукани
1 с.л. брашно
Всичко се омесва с блендер до еднородна смес и се правят с лъжица малки кюфтенца. Пекат се на 180 градуса до леко зачервяване. Още топли може да се намажат леко с масло. Може да сервират намазани с авокадо, извара и т.н. Нахутът е сред топ 10 полезни бебешки храни. (а за най-малките може просто да не добавяте всичките подправки)

Оризови крокети

Оризовите крокети бяха абсолютен хит! Направих ги от преварен „вчерашен“ ориз и един жълтък, запържих ги в зехтин и ги изцедих на хартия.

Кебапчета от пилешка кайма с киноа

Оформят се мини кебапченца от сварена киноа и пилешка кайма. Пожънаха голям успех.

 Руло от риба

(за 4 рулца)
3 филета бяла риба
2-3 моркова, лук, (целина)
1 яйце
галета
магданоз/зелени подправки

Филетата се смилат в робот на кайма, добавя се настърган на едро морков и лук, магданоза, жълтъка и 2-3 лъжици галета; обърква се добре, оформят се рулца в тавичка, върху хартия за печене; намазват се с разбития белтък и се поръсват с галета. Пекат се на 200 градуса до зачервяване (може би 20-тина минути).

Пай с леща

225 гр. леща
ок. 450 мл вода (за варене на лещата)
масло за задушаване на лука – количеството не е толкова важно, слага се малко
100 гр. настъргано сирене (аз смесвам извара с чедар)
25 гр. галета  – приблизително, слага се на око за сгъстяване

Лещата се сварява докато омекне и попие водата, прибавя се задушения в маслото ситно нарязан лук и останалите съставки. Всичко се разбърква добре, изсипва се в тавичка на не много тънък пласт и се запича във фурната на 180 градуса  около 30 мин. След като изстине се нарязва на подходащи и удобни за ядене парченца.

„Умни” бебешки хапки
1/2  авокадо
1 препълнена супена лъжица консерва от риба тон, сьомга или сардини, пюре
Жълтък от едно твърдо сварено яйце
1 филия хляб или царевична питка
Авокадото, рибата и яйцето се смесват. Намажете сместа на половината от хляба, сгънете и нарежете на квадратчета.

Мини пици – лесни и бързи

Половин хляб
Домати – пресни или от консерва
Моцарела или кашкавал и по желание други неща за гарниране

За блата вземете половин (или по-малко) хляб и отрежете цялата му долна част с кората на филия с дебелината на блат за пица. Настържете 1-2 домата (или смлени домати от консерва), разстелете ги върху хляба и добавете моцарела или кашкавал и каквото още искате по желание. Запечете в тавичка високо във фурната с включен само горен реотан или грил докато станат готови (за възрастните добавете сол и черен пипер).

Печени броколи

Приятна варация на варените броколи, стават и малко по-сладки на вкус.
Броколите се разделят на малки розички (около  3 см.). Паоставете розичките в дълбота купа, добавете зехтин и разбъркайте докато са добре омазнени. Загрейте предварително фурната на 180 градуса, поставете броколите в покрита с хартия тавичка и зпечете за около 15-20мин,  като ги разбърквате от време на време. По желание може да поръсите с пармезан, когато са готови.

„Пръстчета“ от фритата с моркови, тиквички и пъщърнак

(за бебета от 9 месеца нагоре)  Оригинална рецепта на http://www.taste.com.au//recipes/7354/carrot+zucchini+and+parsnip+frittata+fingers

За 12 „пръстчета“ са необходими:
разтопено масло за намазване на тавичката
2 с.л. зехтин
80g (1/2 ч.ч., добре притиснати) настъргани зелени тиквички (зукини са тези тъмно зелените)
60g (1/2 ч.ч., добре притиснат) настърган морков
50g (1/2 ч.ч., добре притиснат) настърган пащърнак
(това са по ок. 1 среден морков, пащърнак и тиквичка)
2 стръка зелен лук, нарязани на дребно
3 яйца
40g (1/3 ч. чаша) едро настърган кашкавал, тип ементал (в оригинала е ярлсберг, но той е като ементал)
2 с.л. ситно нарязан магданоз
1 с.л. брашно

Приготовление:
1. Фурната се загрява на 180 градуса. Квадратна тавичка със стени от ок. 18.5 см се покрива с хартия за печене и се намазва с маслото.
2. В отделен съд на котлона в зехтин се задушават тиквичките, моркова, пащърнака и лука за около 8 минути или докато омекнат. Оставят се за 10 мин да изстинат.
3. Зеленчуковата смес се разбърква с яйцата, яйцата, кашаквала, магданоза и брашното. С лъжица се разпределя в тавичката, леко се притиска с лъжицата, за да е по равно разпределена и загладена сместа за печене. Пече се около 12 минути, оставя се да се охлади ок. 10 минути, вади се от тавичката, реже се на 12 правоъгълника („пръстчетата“)

Освен това авторите на рецептата предлагат зеленчуците да се заменят с картоф и батата (и някакъв сорт ряпа) за разнообразие.

Огретен от тиквички

1 голяма тиквичка
80 г извара (може да се сложи и повече)
2 жълтъка
2 пълни с.л. брашно от нахут (може да се замени и с друг тип брашно)
1 с.л. зехтин

Тиквичката се обелва и настъргва на едро. Добавят се останалите продукти и сместа се разбърква добре. Разпределя се в тава на пласт с дебелина около 1,5 см. Пече се до златисто на 200 градуса.

Пълнени чушки

Може традиционните, а може и други вариации, обикновено мъниците ги приемат с огромно удоволствие – постни или с месо. Не забравяйте и суровите пълнени чушки, с които със сигурност ви е гощавала някоя баба 🙂

Пълнени чушки с киноа

Слагам киноа, ориз, настъргани зеленчуци – моркови, лук, тиквичка, в този ред, като се посвари – пълня чушките и запичам. Хубаво е киноата да се изплакне, при желание и да се накисне предварително.

Пълнени чушки с авокадо и сирене

Смесвате авокадо със сирене или извара и пълните чушката 🙂

Детски пастет с авокадо и и яйце:

http://vkuhniata.wordpress.com/2010/04/21/avocado-cheese-and-egg-pate/

Банички за малки ръчички

Мини банички с различни плънки

Ползвам точени кори за баница от по-тънките.
За банички с тиква се настъргва тиквата, много малко захар и малко канела. Навиват се на малки рулца.
За банички с чушка предварително се пече, бели и пасира чушката и се използва като плънка, ако бебето яде млечни може и със сиренце или извара или пък чушка със смляно месо.
Може и с тиквички ситно настъргани или морковите леко задушени на пара колкото да се настържат лесно. И каквото друго ви допада 🙂

С ориз, спанак и малко извара – направих ги колкото неговата длан , хапна си ги днес много добре- категорично отказва пак да се храни с лъжичка

С морков и спанак (лапад) – задушаваме настърган морков и лапад(спанак) в масло, разстиламе върху кора за баница (има едни домашни – съдържат само брашно, вода и сол), навиваме на рулца и печем 10-15 мин. до зачервяване. Не ми харесва, че има сол в корите, но мисля че лесно можем да ги приготвим и сами!

Хлебна баница (може да се модифицира и само с жълтъци)

1 кофичка кисело мляко
3 яйца
около 250-300 гр. сирене
1/2 ч.ч. олио (или по-малко олио и малко масло)
1 ч.л. сода
стар хляб

Хлябът се натрошава на ситни залъци и се оставя да изсъхне хубаво за около час-два. Като количество хлябът трябва да покрива добре тавичката.
Тавата се подмазва с олио и в нея се изсипва хлябът. Яйцата се разбиват леко и към тях се добавя натрошеното сирене и олиото. Киселото мляко също се разбива и към него се добавя содата. След като млякото шупне (това става след 2-3 минути), то се добавя към яйчената смес, разбърква се добре и се изсипва в тавичката върху хляба. Отгоре се добавя мъничко масло. Пече се за 30 мин. на 180-190 градуса.
Може да се дава на парченца за боцка с вилицата, но е подходяща храна и за хващане с ръце.

Рулца с тиква, ябълка и банан

за 12-15 мини рулца за хващане

3-4 кори за баница;
80-100 гр настъргана тиква;
80-100 гр (една) настъргана ябълка (по възможност сладки);
1/2 узрял банан;
няколко трохички масло (по избор);

Настърганите на ситно ябълка и тиква се намазват тънко по цялата кора; в края на кората се слагат тънки „пръчици“ от банана и се навива на руло; по желание се слагат мънички парченца масло на няколко места в кората. Завитото руло се нарязва на няколко по-малки с желаната дължина, пече се 25-30 минути в загрята фурна.
Сложих банана защото тиквата и ябълката ми изобщо не бяха сладки, но се получи добре! Ще дам за следобедна закуска.

Вкуснотии с картофи

Рости от картофи

Настъргват се на едро ренде 4-5 картофа и след това се разстилат на равномерен пласт в тефлонов (за предпочитане) тиган с 3-4 с.л. зехтин. Пече се от двете страни, докато стане хрупкаво. Картофите по средата стават мекички. Просто една вариация на обикновения картоф. Пропускате подправките ако ще се прави за малки бебета, иначе се слагат сол и пипер на вкус. Може да се направи и на по-малки плоски „кюфтета“ и по желание да се добави кашкавал или накакъв зеленчук.

Пататник

Настъргват се картофи, сирене, 1 глава лук, 2 яйца (може и без тях, но става по-ронливо), магданоз и чубрица. Изсипва се сместа в намзненена тавичка и се пече около 30-40 на 220 градуса. Отдолу и отгоре на сместа може да се сложат и няколко кори за баница.

Палачинки

Няколко детски варианта, може да се добавят различни плънки и обикновено се приемат много добре.

Качамачени палачинки с чушка

50-60 гр царевичен грис
1 чаша вода
4-5 едри печени червени чушки
1-2 стръка зелен лук
копър/ магданоз
по желание – 1 яйце, масло
(2-3 лъжици брашно за сгъстяване)

Царевичния грис с водата се сварява на много гъста каша, по желание се добавя парченце масло; чушките и зеления лук се накълцват на ситно и се добавят към кашата заедно с копъра/магданоза; ако желаете сложете и яйце. Разбърква се добре, прибавя се брашното при необходимост; получава се полу-течна смес, по-гъста от смес за палачинки. Може да се оформят кръгове в тава и да се пече във фурна около 20 минути, или да се опекат малки „палачинки“ в тефлонов тиган.

Постни палачинки

1ч.ч.газирана вода
2ч.ч.ч.вода
1/4ч.ч.зехтин
1с.л.течна ванилия
2с.л.захар
2ч.ч.брашно
Разбъркват се хубаво всички продукти. В тиган с незалепващо покритие се пекат палачинките.

Палачинки с елда и ябълка

Две лъжици брашно от елда, малко варено парче ябълка -пюрирано и малко кърма. Бърка се  и  се пекат върху тиган. След това ги намазах с намачкана тиква, ябълка и банан-поотделно или заедно.


Бисквитки

Една от най-предпочитаните вариации в началото на захранването. Лесни за хващане и ядене и обикновено любими на мъниците (и не само на тях!) заради сладичкия вкус 🙂

Бисквитки с ябълка

1/2 ч.ч. оризово брашно/ориз за каша
1/2 ч.ч. пшенично брашно
1 настъргана ябълка със сока и малко вода

Оформя се тесто, от него – бисквитки, пече се на 170 C  около 20 мин

Бисквитки с ябълка – 2

Рецепта за овесени ядки с ябълка на бисквитки Smile Накисваш предварително ядките, смесваш ги с настъргана ябълка, може и жълтък да добавиш. Оформяш на рулца и печеш.

Бисквитки с ябълка – 3

4 лъжици елда, която смлях на брашно (като я изсуших предварително 1 час на 80 градуса във фурната) и 1 ябълка. Обърках, оформих пурички и ги сложих на хартия за печене.

Бисквитки от оризово брашно с ябълка

(по-точно от оризова каша, но тя съдържа само едро смлян ориз, имах една био-опаковка, сърце не ми даваше да я хвърля).
Рецептата я взех от тук, но малко я попромених (споделям направо променения вариант, оригиналният е със 1 ч.ч.сок от ябълки)
1/2 ч.ч. оризово брашно/ориз за каша
1/2 ч.ч. пшенично брашно
1 настъргана ябълка със сока и малко вода
Оформя се тесто, от него – бисквитки, пече се на 170о, около 20 мин. (моят мъж ги препече малко, станаха жилави, но ги дадохме на бебока накиснати в малко кърма и той изяде наведнъж 3 от общо 6 – другите ние си ги хапнахме  Smile)

Бисквити с оризово брашно + киноа

За 6 големички бисквити:
40-50 гр оризово брашно, също толкова брашно от киноа
70-80 гр бяло брашно
бакпулвер на върха на ножа
1 яйце
1 банан
10-15 гр масло

Бананът се смачква, разбива се и яйцето с него, маслото се добавя в брашната и се прави на трохи, всичко се омесва и с лъжица върху хартия за печене – 200 градуса, 20 минути.

Станаха доста добре, не твърди, но според мен може още банан да се добави, за да са по-сладички. Не бих правила само от оризово брашно, струва ми се, че ще станат много твърди.

 Бисквитки с царевично брашно, авокадо и банан

1 авокадо
1 банан
1 ч.л. зехтин
4-5 суп. лъжици царевично брашно (повече от 3 лъжици май не трябва да се слага)
Малко повечко брашно съм сложила и станаха по-тестени, но пак вкусни и се изядоха. Една позната ми каза, че ги е правила с киноа, вместо с царевично брашно, но станали тескави. После е пробвала с овесени ядки и ставали чудесни.

Оризови бисквитки с банан

2  с. л.  оризово брашно
1/3 банан
1 чаена лъжичка нишесте

Пека ги на слаба фурна. Може да се направят  и с варена ябълка, вместо банан.

Бисквитки с кърма и оризово брашно
1 кафена чашка брашно
1 кафена чашка оризово брашно
около 40 мл кърма
1 с.л. зехтин
2-3 ч.л. захар (може и без, ако се сложи плод)
вода – докато стане не много твърдо тесто
После го разточих, изрязах с формички и опекох. Следващият път мисля да сложа плод вместо захар.
Бисквитки с плодова каша, безглутенови
1 ч.ч. брашно от елда/ориз (аз направих с елда)
1 ч.ч. каша (аз взех на Холе оризова с ябълки и круши),  по-хубаво става с каша с плодове
3 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. мляко (кърма, чай, вода – може да поеме малко повече) 

Смесват се брашното и кашата и се прибавя зехтина. След това и водата/кърмата/чая (който с каквото предпочете). Хубаво се разбърква, докато тестото се отлепи от съда. Правят се бисквитките (аз на ръка ги правих, че нямам точилка и форми за бисквитки) и се слагат на хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 12-15 мин.

Бебешки гризини

около 500 гр. брашно (аз ползвах от лимец)
2 средно големи банана
2 средно големи моркова
по 6 с.л. сусам, слънчогледови семки и ленено семе (аз не ги сложих)
100гр. масло (аз сложих около 4.с.л. олио за бебе)

Морковите се настъргват на ситно, бананите се намачкват с вилица на пюре, семките се смилат, слага се мазнината и всичко се обърква. малко по малко се добавя брашното, докато се получи меко, нелепнещо тесто.
Тестото се разделя на топчета, които се оформят на гризини (моите бяха с дебелина на показалец)
Пекат се около 15-20мин. на 160 С. Времето на печене зависи от дебелината им.
Бебешки солети
2 суп. л. царевично брашно
2 суп. л. брашно от спелта (или пшенично)
1/2 ч. л. рапично олио
1 суп. л. вода
2 суп. л. кисело мляко, или: /задуших спанак в малко масло и добавих смачкан чесън, като изстине се добавя кисело мляко – бях правила предишния ден за обяд. Предлагам го намазано на филийка, или приготвям затворен сандвич/
За уплътняване на тестото слагам пармезан, или настърган кашкавал – стават приказни с него. 🙂След това смесих всички продукти за да се получи гъсто, но лепкаво тесто. Напълних в шприц и дъщера ми се забавляваше да шприцова пръчици върху хартия за пекане поставена в тава. Пекат се в предварително загрята фурна на 180° докато порозовеят (около 15 мин.).

Шамански бисквитени откровения (бисквити с овесени ядки): http://boobamara.blogspot.com/2010/09/blog-post.html

Детски овесени блокчета: http://vkuhniata.wordpress.com/2009/12/06/kids-oat-squares/

Детски безглутенови бисквити без захар (с елда и банан): http://vkuhniata.wordpress.com/2010/05/27/gluten-free-sugar-free-cookies/

Меки ‘шоко’ бисквитки с банан и круша:
http://www.mama.no-meat.org/solids/biscuits-banana-pear/

Детски овесени бисквитки с банан: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=631722.0

„Шоко“ мъфини:

1 чаша брашно елда (имах зелена елда, смлях я в робот без да я пека)
2 лъжици бяло брашно с връх
1 равна лъжица брашно от лен и от рожков
1 яйце
2 банана 
3-4 супени лъжици портокалов сок (би могло да се замени с вода)
100 гр масло; (сложих и 1/2 чаена лъжица амонячна сода, не знам дали изобщо е нужна обаче)

Смесих всички брашна и содата в купа, прибавих маслото на парчета и намачках до получаване на трохи; в друга купа намачках едро бананите, разбърках с яйцето и портокаловия сок; изсипах при брашната, обърках и напълних силиконови форми до половина (не бях сигурна дали ще се изпече хубаво, ако е по-дебело, затова само до половина). Пече се в загрята фурна на 200 градуса за около 20-25 минути – пробвам с клечка за зъби.
Мисля, че за по-големи деца е ок да се добави и натурален шоколад на парченца! Може и мед, ще станат съвсем като истински  Mr. Green

Вкусни и хранителни топченца за закуска

1 ч.ч. смлени овесени ядки
1/2 ч.ч. смлени бадеми(орехи, лешници или сусамов тахан)
1/2 ч.ч сушени кайсии(стафиди, сливи, смокини)
1 супена лъжица лимонов сок
2 супени лъжици олио
1/2 настъргана ябълка
Всичко се смесва в блендер, докато стане гъсто лепкаво тесто. Или с мелничка за ядки и се омесва на ръка. Оформят се топчета, големи колкото череша и готово. 🙂 Оставят се няколко часа да омекнат овесените ядки. Бебовците много ги обичат и са доста хранителни   Може да добавите малко повече от някоя течна съставка, ако сместа е прекалено трошлива или да ги изсушите за 1-2 във фурната, ако станат много меки

Бананов тост
1 малък узрял банан
1/4 чаша кърма(АМ)
Щипка канела

Пълнозърнест (може и друг) хляб нарязан на квадратчета
Банана,млякото и канелата се сместват/пасират. Хляба се потапя в тази смес и се пържи в обезсолено масло до златисто.

Пълнени ябълки
1 ябълка,разрязана на две
Щипка канела
Опечен и пюриран ,сладък картоф
Обезслено масло
Ябълката се издълбава,като месото и се смесва със картофа, канелата и маслото. Ябълките се пълнят със сместа, слагат се в малка тавичка и се пекат на 170 градуса. Охлаждат се и се поднасят.

Блогът на Таралянка с чудесни рецепти за BLW:

http://taralianka.wordpress.com/category/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8/

В кухнята на Бъни – още  BLW рецепти:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=243025.msg19367848#msg19367848

От сп. “Първите седем”:

Бабините нахутени хлебчета: http://www.purvite7.bg/articles/view/20/babini_nahuteni_hlebcheta.html?rc=10&mode=preview

Тиквички, пълнени със зеленчуци: http://www.purvite7.bg/articles/view/268/tikvichki_palneni_sas_zelenchuci.html?rc=10

Безплатна онлайн книга със 101 рецепти за захранването. Макар че много от тях за са пюрирани храни, има интересни идеи и за ЗВБ в рецептите за по-големи бебета 🙂
http://www.purvite7.bg/archive/view/120313135411-01dc6394fced4df997750479d609ee4c.html

Цялото им меню с рецепти: http://www.purvite7.bg/articles/categories/10/vkusno.html

Прочети още:

Схема за захранване на бебетата след 6-месечна възраст

Как да предлагаме храните при захранване, водено от бебето

Българските BLW бебета

Тема за обмяна на опит за BLW  във форума на БГ -мама

16 отговора на “Рецепти за захранване, водено от бебето / BLW

  1. Много добре събрана информация! Благодарности за този блог, и частта му за BLW от където основно черпех информация когато Крум беше бебе!
    Бих добавила към картофената категория: картофени кюфтенца с (печена) чушка и пресен лук (+/- сирене) – стават чудесни не само за самоядящи бебета!
    (btw, offioly и Ванилия сме един и същ човек :))
    Поздрави!

    • Благодаря за идеята! Ще я добавя!

      „(btw, offioly и Ванилия сме един и същ човек 🙂 )“

      Ха-ха, аз карам на принципа „колкото повече, толкова повече“ 🙂

  2. Pingback: Схема за захранване на бебета след 6-месечна възраст « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

  3. Pingback: Най-често задавани въпроси за захранване, водено от бебето / BLW FAQ « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

  4. Pingback: Как да предлагаме храните при захранване, водено от бебето? « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

  5. Здравейте! Колко време след началото могат да се прилагат тези манджички, след като са въведени съставните им продукти ли?

  6. Още една рецепта: Кюфтенца с нахут
    2 чаши сварен и обелен нахут
    2 жълтъка
    1 настърган суров среден картоф
    малко наситнени листа от целина или магданоз
    щипка кориандър смлян
    1/4 глава кромид – счукана
    2 скилидки чесън – счукани
    1 с.л. брашно
    Всичко се омесва с блендер до еднородна смес и се правят с лъжица малки кюфтенца. Пекат се на 180 градуса до леко зачервяване. Още топли може да се намажат леко с масло. Може да сервират намазани с авокадо, извара и т.н. Нахутът е сред топ 10 полезни бебешки храни…

  7. Ето нещо, което изпробвах днес и което моето 10-месечно щурче омете
    Огретен от тиквички
    –––––––––-
    1 голяма тиквичка
    80 г извара (може да се сложи и повече)
    2 жълтъка
    2 пълни с.л. брашно от нахут (може да се замени и с друг тип брашно)
    1 с.л. зехтин

    Тиквичката се обелва и настъргва на едро. Добавят се останалите продукти и сместа се разбърква добре. Разпределя се в тава на пласт с дебелина около 1,5 см. Пече се до златисто на 200 градуса.

  8. По въпроса с бисквитките от брашна и ябълка или друг плод – опитах да направя такива, но станаха извънредно твърди и жилави – дори ние не можахме да ги отхапем. И при вас ли се получават такива? Може ли да се добавят набухватели и откога в бебешките рецепти?

    • Може би повечко ябълка и по-малко печене… 🙂
      Набухватели има и в хляба, така че би трябвало да се използват без проблем от същата възраст, в която се въвежда и хляб.

  9. Pingback: Как да предлагаме храните при захранване, водено от бебето? | ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

Публикувай коментар