Какво има в месото на „Кауфланд“?

Не знам дали за добра или за зла участ се случи точно на мен. В сряда, 11 декември, купихме от „Кауфланд“ в Бургас около 300 гр. телешки шол, който обикновено после разделяме на порцийки и го замразяваме за децата. Вкъщи го прибрах в хладилника, така както си беше в пликчето,  и на следващия ден вечерта съпругът ми го извади, за да отреже две резенчета за вечерята на малките и да замразим останалото. И от пликчето, заедно с месото изпадна едно тънко, червено, кръгло и съвсем живо червейче, дълго около 3 см! Дори на снимките е в различна поза, защото с въртеливи движения и явно постоплено, бързо се придвижаше към месото, докато се опитвах да го снимам.
Естествено, месото не го изядохме (май дори не ми се яде месо за известно време), и на следващия ден подадох сигнал  на телефона на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)Пределно ясно ми е също така, какво понякога се крие в храните, които ядем и купуваме, дори когато четем етикетите или се доверяваме на известни марки и производители. Дори съм писала по въпроса в статията за българските бебешки пюрета.

Но все пак се питам, редно ли е в телешки шол, купен от витрината за прясно месо на „Кауфланд“ на цена 15, 99 лв. за кг., да има точно 3 (да, три!) вида антиоксиданти – аскорбинова киселина, натриев аскорбат и натриев цитрат?!  (забелязах го чак на етикета на пликчето). И като „бонус“ – голям жив паразит! Какъв контрол всъщност минават храните, които после купуваме? Какво месо ядем?  И на кого вече може да имаме доверие, след като една толкова голяма и известна верига ни продава подобна стока?

Колко пъти ви се е случвало да закупите отнякъде храни с качество, което не отговаря на цената и описанието? Или просто с недопустимо качество? Или направо „менте“?

РР. Ще съм благодарна ако някой по-запознат от мен „разпознае“ паразитът от снимката, според моите скромни проучвания вероятно е вид глист (хелминит). И за Бога, не опитвайте суровата кайма когато правите кюфтета!

месо

Снимката вляво е увеличена, за да се види по-добре какъв е червеят, реална представа за размера дава снимката вдясно.

Нека написаното не се приема като критика към  обикновените служители в „Кауфланд“, които винаги са били безкрайно мили с нас!(

Проследете останалите развития по случая:  Месото на Кауфланд – прочити, извинения и развитието досега

196 responses to “Какво има в месото на „Кауфланд“?

      • mnoo si zle be bot.tova se naricha toren chervei!i mi e interesno kakvo pravi pri mesoto.za6toto po mesoto moje da se sre6tat drugi vidove ne tozi na snimkata

    • Изводат е че не трябва да си купуваме месо от големи чуждестранни вериги магазини🙂 по тобле от кварталното магазинче или от месарница🙂

      • ….където не знаеш какъв е произхода на месото и условията на доставка и съхранение..

      • @Татяна

        Щото като „знаеш“ произхода на тия от Кауфланд е надеждно, така ли? Изобщо не сте в час значи… Условията на доставка в месарниците са – всеки ден зареждане,съхранението се вижда на място пред теб у витрината… но най-добре е да купуваш месо от СЕЛО, директно от производителя!

        Но като толкова много разбираш – яж боклуци, химикали и червеи :)))

        общо взето по-добре е да спреш да ядеш месо

    • Преди време аз си купих от Кауфланд вакумирани маслини и след като се прибрах и ги отворих вътре имаше не един а стотици червеи😦

    • Тези неща се случват. Трябва да направят томбола и който намери червейчето да спечели „Голямата награда“.
      Така мисля ,че ще се успокоят мераците на много хора…

      • и каква ще е наградата ,ехиникоков мехур или развила се в мозака спора:/

  1. Аз веднъж бях купувала от там шунка на Best Farm пакетирана , когато я отрязохме вътре имаше пера птичи пера с перушината дълги около 3-4см и то няколко, и от тогава си казах че няма да купувам повече пакетирани колбаси а само месо , но като гледам и при него няма гаранция…. ужас

  2. Аз веднъж бях купувала от там шунка на Best Farm пакетирана , когато я отрязохме вътре имаше пера птичи пера с перушината дълги около 3-4см и то няколко, и от тогава си казах че няма да купувам повече пакетирани колбаси а само месо , но като гледам и при него няма гаранция…. ужас

    • ама вие от какво си мислите че се правят колбасите в България – от всичко друго но не и от месо.Мъжа ми вчера купи „ТЕЛЕШКИ“ салам със състав ПТИЧЕ месо.

  3. А зеленчуците и плодовете пълни с нитрати ядеш ли ги ? ….. Иначе, съд и запор за всеки които на гърба на българина и неговото здраве прави пари !

  4. Така е в задния двор на Европейския съюз! А като се въведе и еврото боклуците с които ни хранят ще бъдат още по-скъпи! Споко ,тогава няма да можете да купувате е ще се отървете от боклуците!

  5. Щом червейчето го яде това, и е още живо, значи не е чак толкова опасно. Измива се добре, хубава термична обработка и се яде😉 Ако знаете колко и какви на вид бактерии поглъщате дори с въздуха който дишате …. ще спрете и да дишате. Да, не е редно да има там червей … и да го плащаш по 15 кинта за кило… Някоя институция пак спи…

  6. Затова отдавна се отказах да купувам каквото и да е месо от „Кауфланд“. Преди време купих кайма, която просто не ставаше за ядене, точно от щанда за прясно месо. Не мислете, че като са големи вериги, ще ви предоставят качество, точно обратното е! Залагайте повече на продукти, купени от малки магазинчета за плодове и зеленчуци, където познавате хората. Има вече такива, не е трудно. На мен директно са ми казвали, че определено нещо не е добро и самите продавачи не искат да ми го продадат. С месото е същото нещо – препоръчвам месарници от типа на „Партньори“. Не заради нещо друго, а защото те имат изгода да привлекат клиенти и много по-рядко биха ви излъгали за качеството на стоката си. Освен това предлагат много повече български продукти. В големите вериги повечето е внос и е престояло с месеци изсушено, замразено, после е поставено във вода, извъртяно в центрофуга, за да добие вид и ви е продадено за прясно.

    • nqma takova neshto,ti nqma da kopuvash ot kaufland zashto si mislish che na dr mqsto vsichko e kachestveno.Az sam rabotila v BILLA i meso koeto mu izticha sroka (a to stoka na ohladeno meso e 2 dena)vsichko se izhvarlq za kvi centrofugi i kvi kisneniq vav voda govorish.Nqkoi hora si nqmat na predstava kakvo se sluchva v golemite magazini pak inache govorqt mnogo.Naprotiv kontrola v golemite verigi e mn mn mn golqm ot kolkoto v malkite kvartalni magazini da ne kaja che tam kontrol nqma vaobshte.

      • Ние почти не купуваме месо или вземаме от частници. А това с малките магазини е пълен мит. Те много често зареждат от промоциите в големите вериги. Познавам няколко собственика на малки магазини. Да не говорим, че стоката там застоява много повече, а контролът много по-малък. Поне в нашите квартални мъжът ми редовно купува пакетирани неща с изтекъл срок, защото не гледа. Най-добре е човек да търси директни производители, фермички, баби на село.

      • хвърля се друг път,пече се на пържоли и кИфтета и на топлата витрина

      • аз пък христинче да ти кажа че работя в борса за хранителни стоки и прясното или охладеното месо е със срок на годност 3-4 дена айде ти пресметни колко време минава докато тези продукти стигнат от производителя до магазините и отделно за колко време се продава

      • Казваш, че контрола в по-глемите вериги е много много строг-да дадем пример. CBA една голяма верига магазини нали така, вече за втори път попадам на подобен продукт от вид месо !!! Но не само това, на скоро си купих картофи в мрежа и след като се прибрах отворих мрежата, и повече от половината картофи „черно кафяви“ сякаш гледаш кал. Предположи сама, колко ли време са седяли в склада на влага. Близки и роднини също са работили във търговията, и много добре знаем какви са им номерата……. как си пробутват стоката за да нямат минуси😉 ако има 10 кг развалени картофи по 2-3 на мрежа това ли му е контрола, относно месото купих си го от CBA прибирам се развалено направо мухлясало, а е от щанда с прясно месо….за това не ми говори че има по-голям контрол. Лично говорих с управителя и ми се оправдава че е грешка на служителите и щял да им направи забележка, а кой отговаря за служителите😉 сети се сама …..??

      • @Hristina, съжалявам, но не мога да се съглася с Вас и мнението Ви, че контролът е уникално засилен в големите вериги.
        Факт 1: http://business.actualno.com/Jivotnovydi-alarmirat-Golemite-hranitelni-verigi-mamjat-s-mesoto-news_423329.html – Забележете, не го твърдя аз, твърди го Агенция по безопасност на храните.
        Факт 2: http://www.vsekiden.com/129798 – Що се отнася до обработката в центрофуги и тъй нареченото „пране на месо“.
        Факт е, че не всяко малко магазинче е гаранция за по-високо качество, именно затова посочих какъв тип търговски обекти имам предвид – такива, които са на производители и са специализирани за продажба на месо и месни продукти. За зеленчуците и плодовете – да, аз лично пазарувам от няколко такива малки магазинчета, където хората са ми показали, че имат отношение към клиентите си и към продуктите, които продават.
        И за да не си помисли някой, че имам нещо общо с някоя верига и хвърлям безпочвени обвинения, се подписвам с името си, всеки може да провери с какво се занимавам.

    • Не защитавам – пояснявам.Работила съм в Кауфланд,за информация месото не го „отглеждат“ зад щанда,а го купуват от БГ вериги за месо като Лотос,Лудогорско пиле,Екстенд и почти всички нашенски месокомбинати..Така че оглеждайте и месото,закупено от която и да е верига,дори и от производител!!Най-добре от баба на село :):) майната му на европейския съюз

  7. Това, което виждам прилича на дъждовен червей илиоще земен червей. В Уикипедия пише, че “ Дъждовният червей се храни с гниеща органична материя“. Това предполага, че месото не бъка с консерванти. Но според мен няма нищо случайно, сякаш изглежда умишлено сложен, ей така, за сеир!

      • Вие някога виждали ли сте говежда тения? Няма нищо общо с това на снимката достига до 10 метра и живее в червата на човек,Човека е краен гостоприемник, а говедото междинен.

      • Като допълнение ще кажа,че глистите и тениите са анаеробни /на въздух много бързо умират/.Това на снимката е наистина дъждовен червей!

  8. На мен също ми прилича на дъждовен червей, който няма как да се произведе в месото. Вероятно е поставен в опаковката , но защо? Празници, купуването нараства, и то на месо. Нека се установи причината и какво всъщност е това!

    • Няма как да е поставено в опаковката, месото е купено от щанда за пресни стоки и сложено в пликче там пред очите ни, или е било в месото, или някъде из тавата с месо…

      • Някъде наблизо в хладилника да не е имало маруля или др.листни? На мен ми се е случвало да прибера такъв червей в хладилника с марулята..

      • I az mislq,4e e glist,v jivotnite ima mnogo takiva.Slu4valo mi se e v riba da namerq,i to ne vednaj.A da ne vi kazvam,4e i horata sme gostopriemnici na tezi glisti,i vseki ot nas si gi otglejda…Bih posavetvala vsi4ki,kogato si kupqt meso,parvo da go zamrazqvat za minimum 24 h. i sled kato premine prez dobra termi4na obrabotka,togava da konsumirat.

      • хаха когато бях дете, си играех на двора и намерих една голяма игла за плетене, взех я с мен вкъщи, и я наврях в един хляб.🙂 Родителите ми като я намериха и бяха потресени от магазина, от който са купили хляба и аз реших да не споменавам, че аз съм го направила🙂 И до ден днешен се потрисат и така и не си признах, че съм аз! Така, че има много варианти, на това как е попаднал червея в месото🙂

  9. Затова мисля да ставаме вегетарианци. Вече ме е страх от всичко, което продават по магазините :((

  10. Това е суровата истина ! Хранителните продукти, които консумираме са толкова нисък клас, че направо се плаша. Работя в сферата на ресторатьорството като в университета съм правил органолептична и физико-химична оценка на абсолютно всеки актуален хранителен продукт, който всички консумираме в голяма част от ежедневието. А относно верига магазините „Кауфланд“ – просто не купувайте месни продукти и полуфабрикати, положението е стряскащо. Ако искате качество наистина избягвайте големите вериги магазини и се насочете към по-малките квартални магазинчета, или към големите месарски магазини, където срещу адекватни цени ще получите по-добро качество (не винаги е гаранция де). А относно жената, която споменава, че не храни семейството си с месо – в месото се съдържат много въглехидрати, които само ще спомогнат за нормалното развитие на детето Ви. Разбира се, не трябва да се прекалява, но е хубаво 2-3 пъти седмично да се приемат месни продукти.

  11. Червейчето на снимката е Lumbricus terrestris, дъждовен червей, който не е паразит и няма как да попадне в месото (ако бъде погълнат от дадено животно ще умре в стомашния му сок). Дъждовният червей се храни с гниеща органична материя, т.е. това месо няма да му върши работа охладено и с консерванти и бързо е щял да умре за няколко дни, особено в хладилник. Въпросната дама, която цели да направи антиреклама на Кауфланд, е трябвало да погледне все пак какво слага на снимката. Очевидно е платена от конкурентна на Кауфланд верига. Ама друг път поне да плащат на компетентни хора.

  12. Вината не е в „Кауфланд“ ако на етикета продуктът е в срок на годност и не е пакетиран от самия магазин.
    Вината е изцяло на този, който е пакетирал месото!!!

    Голяма част от стоките, които са във вакуум опаковки, се получават в магазините негодни за консумация, независимо, че според етикета, са в срок на годност!

  13. Аз колкото пъти идва в кауфланд, всеки път оставам разочерован, ОСОБЕНО от техниката им … Даже имам една флашка за връщане нз кога ще ида да им я тресна и нея

  14. Подали сте сигнал по телефона? А от там не ви ли казаха да занесете месото в ХЕИ? В момента някой изследва ли го? Ще ми е интересно да видя автентичното заключение на специалистите, благодаря ако го публикувате!

    • Dragomira Georgieva, ХЕИ няма от 20 години. И ко прайм сега? Най-обичам акъли от такива, които даже не познават структурите, компетентни за дадено нещо.

  15. Направо не искам да мисля,колко ни тровят.Веднъж в един буркан с някакъв мармалад имаше едно голямо парче стъкло…..Но това беше преди 6-7 години и не знаех къде да се обадя.

  16. Аскорбиновата киселина е чисто и просто витамин С, а как този дъждовен червей е попаднал в снимка с месото мога само да гадя. Хубаво е като има платени инсинуации да се потърси повече информация за паразитите

  17. Здравейте!

    Името ми е Петя Кятовска и съм Ръководител отдел Клиентски маркетинг в Kaufland България.
    От тази позиция си позволявам да Ви пиша, тъй като аз отговарям за комуникацията с клиентите.

    Видяхме Вашата публикация случайно и бихме искали да се извиним за неприятната ситуация.
    Вашето оплакване е много важно за нас и предприехме незабавна проверка по случая.

    Бихме искали да се извиним за тази неприятна ситуация лично, ето защо Ви молим да се вържете с нас на имейл service@kaufland.bg или да ни се обадите на безплатния клиентски телефон 0800 12 220 в понеделник.

  18. За пореден път стваме свидетели на така наречената антиреклама,преди време змия излезе от банани,пак от Кауфланд сега пък червей в месото,а някой направи ли си труда да разбере какво се случва с така нареченият червей след замразяване?

  19. Не винете големите вериги магазини,цялата продукция на пазара-внос е пълен боклук.Няма по-добро от българското,но хората по празниците с недостатъчните доходи са принудени да търсят ПРОМОЦИИТЕ така оцеляват

  20. Абе това е дъждовен червей, храни се с гниещи растения. Няма начин да е живял в месото. Вземете прочетете малко преди да изпадате в ужас и паника.😀

  21. Някой си е поиграл да търси червей и да го снима заедно с месо на Кауфланд! Тоз дъждовко би се видял при покупка, достатъчно голям е. А в самото месо определено не е бил!

  22. на мен ми прилича на калифорнийски червей-ние си отглеждаме такива за получаване на тор…….знае ли човек

  23. Дъждовен червей е не са опасни за овек но определено не са приятни да ги намериш в храната си аз лично съм намирал неведнъж в едни любими вече изтеглени от пазара шоколадови бомбони зъби мъдрец и резец човешки при това с което вероятно са били планувани за насищането на храната ни с повече калции но относно покупката мисля че сте получили бонус домашен любимец или поне още малко месце😀 може да го опитомите и да го кръстите с популярно име – Джейкъб Опасни са метили плоски червей бактерии и прочее което неможе да се види с просто око и незнаем дори ако сме го погълнали! Ако беше Беар Грилс видял това щеше да се зарадва на тези коледни изненади! Обичайте се правете любов яжте плодчета и слушаите мама жените си защото те винаги са прави😀

  24. Извинявам се а към кой да се приема КРИТИКАТА естествено че към СЛУЖИТЕЛИ трябва да се приема. Защото не си гледат работата и всичко е на принципа Е……. ТА и се побългаряват нещата. Ако няма служители КОЙ ТРЯБВА ДА ОТНЕСЕ ТОЗИ СЛУЧАЙ КАУФЛАНД ГЕРМАНИЯ ИЛИ КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ.
    ВСИЧКО ТОВА ИДВА ОТ МЪРЛЯЩИНАТА НА РАБОТНИЦИТЕ ВЪВ МАГАЗИНА. ХОДЕТЕ НАВЪН ДА ВИДИТЕ КАК СЕ РАБОТИ В ТАКИВА ГОЛЕМИ КОМПАНИИ

    • Ти определено ще си винаги безработен и ще пишеш коментари,докато си бъркаш в носа пред компа,от които очевидно не ставаш

  25. Аз пък купих овче сирене за 13,90лв. за кг., което има вкус на калиакра и сиренето им е с растителни мазнини. Не знам от колко лева да купувам сирене за да е истинско

  26. Аз съм виждал в нашия Кауфланд как трият маркировката на млякото със парцал и спирт, явно после отпечатват нова дата. Така прасното мляко, което купуваме уж в срок на годност вкисва 5 дни преди датата, маркирана на опаковката! Със сигурност има и други нарушения по тези големи вериги!

  27. А на мен си се случи нещо подобно на това.Влязох за пилешки пържоли но нямаше и доста се чудих, понеже не копуваме от големи магазини месо а от месарници .След като първо търпеливо изчаках госпожите да се наприказват,доиде и моят ред .Реших да ми отрежат от ПРЕСНИТЕ гърди с кост както ми беше казано и нямам думи какво се случи, От месот бликна Гной или незнам но се разнесе отвратителна миризма при което продавачката хвърли месото и се хвана за устата ( за мен това е признак, че и се повдигнало незнам как ще го разберете вие) след което колежката и ме попита дали искам нещо друго.🙂 Незнаех как да реагирам , доста се чудех дали да подам сигнал някъде но като се сетих какъв е редът по Българските инстанции ми се видп доса безмислено . И така не препоръчвам да си копувате от такива големи магазини месо или нещо изобщо пълни боклуци са всичките стоки🙂 Убедила съм се стократно

  28. това е торен червей не е вреден и не е паразит но тези тъпаци трябва да си гледат стоката🙂 шано кауфланд

  29. Майка ми пък намери малко охлювче в марулята която откъсна от градината .. Случило се е и това е .. Радвай се че сте го намерили навреме защото не се знае ако го погълнете какво може да стане ..

  30. Наистина това е дъждовен червей.Госпожо,очаквам да публикувате становището на ХЕИ! Ами аз мога да снимам и жаба с месото.Публикувайте резултата от ХЕИ и тогава оплювайте магазините.А на вас мили потребители ще ви кажа-не си мислете,че закланото на село животно няма микроби и паразити.Има много растения които животните не трябва да ги пасът,но кой обръща внимание.И прясно издоеното мляко гъмжи от микроби,за това бързо се разваля.

      • Ами от това са повечето проблеми. Пълно е с неграмотни хора, които нямат хабер към кого да се обърнат и смятат, че блоговете, фейсбук или „Господари на ефира“ са институциите, отговорни за решаване на проблемите. Докато народа е толкова прост, ще яде каквото му се предлага или по-скоро производителите-тарикати ще правят храни, които се купуват.

  31. Така ще е в „България“ ще строят магистрали,ще хранят народа с боклуци докато не дойде някой,който ще краде по малко от сегашните боклуци в парламента.🙂

  32. Само не разбрах връзката между червея и антиоксидантите. Във всички месни продукти се влагат антиоксиданти. И да, аскорбиновата киселина е вит. С или Е300.

  33. Има и лесно – Спрете да ядете месо и всякакви преработени храни.Помислете за себе си.Бъдете здрави!

  34. Има и лесно.Спрете да ядете месо и всякакви химично преработени храни.Помислете за себе си и за децата си.Бъдете здрави!

  35. Napravo mi se dopovryshta, hora. Chestno. za men reshenieto e da si otglejdame na selo (imame tam kyshtichka s golqm dvor) plodove, zelenchuci… i tn. ne qm meso mnogo… otvreme navreme salam na Leki + krastavichka :3 strahotna kombinaciq! Ta… ako razbirate tezi neshta chak sega…. a kolko pyti sme qli do tozi moment ;s mnogo kofti se poluchava prosto….

  36. Ясно се вижда, че това е дъждовен червей !!!!!!!!!!! ама какво прави там е въпроса…..май лоша хигиена при пакетирването аа??

  37. 😀 taka katogo gledam nee tenia nee i glist sas sigornost nee parazit po tele6koto poskoro slu4aino sago paketirali stavat takiva ne6ta az pedi dosta godini vidiax sas o4itesi mi6ka vav nariazan zliab be6e dosta interesno🙂 taka4e slu4vat se tezi ne6ta

  38. Купувайте си пак месо!
    Хранете децата си с децата на кравите…
    Кога ли ще разберат хората, че животните не са създадени, за да бъдат ядени от тях?!
    Съжалявам, но не мога да влизам в положението в подобни ситуации – приемете го като знак да откажете месото. От това по-ясно, здраве му кажи!

    • Ами кажи го това и на тигрите… Въпросът не е, че човек се храни с животни, а начинът, по който ги отглежда и убива, за да ги изяде…

    • Ami vegatarqnstvoto pak go dokazaha 4e e psihi4no zaboliavane na 4oveka sa6to tova e dazdoven 4ervei i ne e parazit i za domahnite zivotni niama garancia 4e e 4isto mesoto ako ne e isledvano v laboratoria 4e nali taka maika se razbolia ot tenia ot domahno meso pravete si izvod

  39. Това е тип земен червей. За него не е типично такова местообитание. Вероятно е попаднал при пренос, разфасоване. Не би имало проблем да се изяде месото. Но факта, че е имало червей е стряскаш и непременно би повлияло на апетита.

  40. Дъждовен червей. В някои държави ги хранят с деликатеси, гъби най-често и след това ги пържат. Много са вкусни. Авторката на много нехарактерно място го е намерила. Най-вероятно някой рибар който е имал зъб на работодателя си, а това най-вероятно е фирмата която е пакетирала месото е добавил животинките при мръвките. Ей така, за шоуто.

  41. Ами или си проста или ни правиш на балъци. Най вероятно си вегер и ни зарибяваш тука с глупости за здравословно хранене. Животинските белтъчини никой не може да ги замени като една най важна съставка за изграждане на клетката. Човек по природа е месояден. Иначе нямаше да го има като вид. Много книги трябва да прочетете, много сте невежа госпожо. Червеят е дъждовен и не е паразит. Може и случайно да е попаднал но най вероятно сте го сложили вие или е паднал на масата ви във нечистат ви къща. Не може този червей да е жив и с такъв пресен вид и да стоял във витрините на Кауфалад/ не съм адвокат на магазина/ но не ни гъбаркайте. Все още са останали в БГ просветени хора.

  42. Ами толкова ви е акъла да купувате месо,салами,сирена,кашкавали и т.н. точно от кауфланд,наааааййййййй-големите боклуци събрани там

  43. А защо не опитате да пазарувате от някой малък магазин за месо пък и не само за месо. Така хем намалявате вероятноста от издънки , хем ще помогнете на някое семейство да отцелява в България, хем з

  44. Първо към всички болни вегетарианци – Като не искате да ядете месо, не яще, но не ни навирайте малоумната си „реглигия“ в лицето. Отвратителни сте и приличате на „Свидетелите на Йехова“. Също така „децата на кравите“ са създадени точно с тази цел, да бъдат изядени от нас и нашите деца. Защото не виждам много диви крави да тичат из полетата на България? Случайно да сте забелязали, че не само хората ядат месо? Сигурно трябва да избием всички хищници, за да спасим милите тревопасни животинки? Идиоти!

    Относно самият пост и снимката на червея. Няма ХЕИ, но има РИОКОЗ, което е същата инспекция, но с друго име. Също така и Комисия за защита на потребителя. От личния ми опит с втората мога да кажа, че вземат присърце проблемите с магазините и помагат. Подавате сигнал, на който със сигурност ще получите отговор. Останалото са глупости..

    • За вегетарианците си абсолютно прав! Психично разстройство е тяхното. Но си назад с институциите – и РИОКОЗ няма вече. ИМА РЗИ, но те не се занимават с храните. БАБХ е агенцията, която отговаря за храните.

      • Abe xora, vie nenormalni li ste.Kak vi doide na akala ,4e vegetariancite sa psixi4no bolni.Mi az ne iam meso ot 2 godini i izob6to ne mislia 4e imam niakvi psixi4ni problemi.Prosto napravix izbor ,i da vi kaja se 4ustvam mnogo po dobre ot predi.Vseki ima pravo na izbor .Mnogo e glupavo da ne priamate ,4e moje da se jivee i po drug na4in.Mesoto e ve4e takav bokluk ,vsa6tnost ne moje i da se nare4e meso.

  45. А дали малък квартален магазин или голяма верига.. доставчиците не се различават особено. Виждам все едни и същи бусове на месопреработвателни компании да разнасят стоката и за двата вида магазини, така че разлика май няма. Просто в единия случай плащаш малко повече, заради удобството да си купиш стоката на две крачки и това е.

  46. Аз пък мога само да споделя, че след покупка и готвене на супа с продукти от Кауфланд се оказахме семейно в инфекциозна болница. Не съм платена от никой и никога няма да забравя ужаса, който преживяхме…..не можех да стана от леглото и помогна на детето си, което беше в същото положение, не успях да извикам Бърза помощ, мъж ми припадна в банята…..

    • Забравих да допълня, че той събра сили и извика помощ, откараха ни веднага в болница и бяхме на системи няколко дни, взеха ни проба за изследване, която случайно или не НЕ показа наличие на бактерии. Така и не стана ясно от какво се натровихме, но вече едно знам – хранителни продукти от Кауфланд – НЕ!

    • Преживях същото след ядене на добре сготвена сьомга от Карфур. Не мисля че е от бактерии. Слагат нещо в месото, което е токсично, за да му оправят изгнилия вкус.

  47. Pingback: Месото на Кауфланд – прочити, извинения и развитието досега | ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

  48. Някой, от тук пишещите, са „намерили, че са се ***рали“!
    И камъчета ще проядете! Такива „глезли“(че и глезльовци!) са станали някой…“това..не ям, онова не ям“…я глад!?!

  49. Децата на кравите… Животните не били създадени да ги ядем ние… Факт, не са баш „създадени“. Тея в дивия свят. Тея в човешкия свят са селектирани от нас по определен начин с определена цел. А ние сме еволюирали да ги ядем още преди да почнем със селекцията. Погледнете си зъбите, погледнете и зъбите на едно тревопасно животно, на един хищник и на едно всеядно. Ние сме всеядни и всеядността е едно от нещата, които ни прави така добре приспособени към живот на тая планета всъщност.

    Мили вегетарианци, аз бях една от вас в продължение на 15 години понеже и на мен ми беше жал за животните. Но тъй като все пак съм ходила на училище не само да присъствам там, а и да науча нещо, и не съм скъсала всякаква връзка с реалността, не съм си позволявала никога да проповядвам вегетарианството си на околните и да го считам за по-полезно отколкото е. Сега пак ям месо, защото просто в един миг ми се дояде – подозирам и безкрайната анемия, която си причиних с неадекватно скроената си вегетарианска диета си каза думата тук (моля това да не се разбира като критика към вегетарианството – вината за анемията си е моя в случая). Дръжте си личния избор и не го натрапвайте на околните като някакви сектанти. Освен че сте досадни до болка, ви лъсват всичките пропуски в елементарни познания за собствената ви физиология и почвате да изглеждате като някакви абсолютни идиоти.

    А госпожата с дъждовния червей нямаше да се изплаши толкова от червея, ако имаше изобщо представа на какво приличат разните ендопаразити, които се врат из месата. И ако знаеше в кои меса и в кои части от животното могат да се намерят такива паразити. Също, нямаше да е безмерно възмутена от витамин Ц-то и лимоновата киселина (и натриевите им соли), сложени като ЦЕЛИ ТРИ АНТИОКСИДАНТА в това месо за 15,99 лв. Аз съм малко объркана тук всъщност. Първосигналната БГМАММА не се ли предполагаше да ХАРЕСВА антиоксиданти, щото ги рекламират навсякъде като полезни за здравето???

    Червеят в храната определено е неприятна работа и ако наистина е попаднал в месото в магазина, трябва да се сигнализира на разни места и да се вземат мерки такива неща да не се случват повече. Аз съм в Канада и съм си купувала нееднократно развалена стока от канадски супермаркети. От време на време, поне веднъж годишно, имаме и заразяване с ешерихия коли в града, щото местните обичат да ядат говеждото полусурово. Т.е. имаме подобни скандали и тук – нормално е като става дума за вериги, които обслужват стотици хиляди хора. Има подобни скандали и с фермерските ни пазари – да знаете, че не се случва само защото големите зли бизнеси са големи и зли.

    Мен това, което ме плаши повече в този пост (и в много други в различни форуми и блогове – то си е световна тенденция) е очевидното невежество на някои хора. Липсата на елементарни познания по биология и химия. И това, че хора, знаещи толкова малко, са сдобили деца.и се предполага в момента да отглеждат бъдещето на света. Хванете прочетете някакви учебници сега, след като не сте ги чели когато е било времето да учите разни важни неща за света, в който живеете. Ще ви повиши качеството на живот, обещавам. Светът става доста по-малко страшен, когато знаеш какво е аскорбинова киселина и как да правиш разлика между глист, трихинела и дъждовен червей.

    • Браво! Рядко срещано – жена с акъл и мислене. Искам да се оженя за теб, ако не си женена.🙂

    • Не съм вегетарианка, нито „първосигнална БГ-мама“, нито чак толкова невежа. Четете и Вие внимателно, преди да започнете да пишете такава тирада, след като сте толкова осведомена по всички въпроси.
      Последната част от коментара Ви предпочитам просто да я прескоча, защото говори сама за себе си!
      Със здраве!

      • А точно последната част трябва да прочетете, защото публикацията Ви показва, че наистина не знаете елементарни неща и сте по-невежа отколкото си мислите. Иначе праведния Ви гняв за червея си е на място – никой не обича да намира такива неща в храната си.

      • Въпросът е принципен- знам много добре какво е и аскорбинова киселина и натриев цитрат и натриев аскорбат, но не искам в „прясното“ ми месо, платено на цена като за съвсем прясно (16 лв. за кг. не са малко в България), да има три вида добавки, пък ако ще и вълшебен прашец да е. Да не говорим за останалите „съставки“, за които за щастие си имаме Вас, за да ни просветлявате отвъд океана.
        Пак със здраве!
        Р.Р. И ако обичате, не съдете хората по един прочит, защото и от Вашия коментар прозират някои невежества и неосведомености, които сте осъзнали. Ако тръгнем да Ви съдим и ние по тях?

      • Ако не желаете месо с „вълшебен прашец“, не знам какво търсите в супермаркетите. Там друго няма и никога не е имало. Най-вероятно няма да намерите месо без „вълшебен прашец“ и в малките бакалии, независимо каква цена решите да платите. Освен сама да си отгледате говедото и да си го заколите, друг изход не виждам.
        Освен това оставам с впечатлението, че решихте, че говоря за Вас в тирадата си за вегетарианството. Пък аз очевидно отговарях на някакво безумие за децата на кравите, забелязано в коментарите. Премеждието Ви с червея съм го оценила по достойнство още в първия си коментар тук. Не оценявам по достойнство загубата на фокус в текста Ви, който можеше да си е анекдотична публикация на справедливо недоволен клиент от някаква изолирана случка, но някак изведнъж успя да вкара елементи на критика към безхаберната супермаркетна индустрия, ръсеща месата ни с „вълшебен прашец“ и разпространяваща опаразитени продукти в магазините. Линкът към тази публикация стигна до мен посредством някакво лице, възмутено от химикалите и паразитите в храната ни. Т.е. дори да не сте си го поставяла за цел, сте подхранила машината за дезинформация и паника с публикацията, написана по този начин.

    • Само в допълнение към изчерпателния коментар мога да вметна, че антиоксидантите в месото биват добавяни като стабилизатори. В противен случай масните киселини (липидите) биват бързо разграждани (оксидирани), което влошава не само вкусовите качества на продукта, но и започва да го прави опасен за консумация!

    • Простено ти е за двойния пост. Даже 3 пъти трябваше да го пуснеш, та дано го прочетат кухите кратуни тук. Браво! Рядко срещано – жена с акъл и мислене. Искам да се оженя за теб, ако не си омъжена.🙂

  50. Абе, тия Кауфланд много често започнаха да правят такива гафове – стоки с изтекъл срок, червеи в мишмаша, червеи в месото… Ба!

  51. Точно както и очаквах!
    По света, с особено в България, хората не са дорасли за осмислянето, осъзнаването и приемането на едно по-хуманно, по-милосърдно и по-чисто съществуване. Защото вегетарианството е точно това. Не ставаш генерално по-добър и нещо повече от другите, а вредиш по-малко на земята, неунищожавайки и невредейки на същества, създадени от Бог. И създадени заради самите себе си, а не в услуга на „великата човешка раса“. Малка стъпка, но не без значение. Всяко едно същество има точно толкова право да бъде на земята и да съществува, колкото и „великия доминиращ човек“. Но хората сме слепи масово, творим си кармата, всеки ден, всеки час. Предпочитаме да си затваряме очите за наистина важните неща, изцяло концентрирали вниманието си върху преходното, суетата, плътските желания и удоволствия. А всичко е прах във вятъра, както се пееше в една песен. Но идва момент, в които всички плащаме цената за нехайството и небрежността си, както и за всичко останало. И вегетарианци, и невегератианци….

    • Ако не искате да вредите на живи същества, ще трябва да спрете да ядете и растения. И гъби. И микроорганизми. Мисля, че за вирусите науката все още не е решила категорично дали да ги класифицира като форма на живот, така че това е единственият вариант, който ни остава по Вашата логика. Или да почнем да фотосинтезираме и ние като растенията. Иначе, опитайте се да обясните замислите на Бог, така като ги виждате Вие, на някой хищник.

      Тук гледам от време на време детето на един познат. 5-годишно момченце, влюбено в динозаврите откакто е почнало да се осъзнава. Един ден ми показваше картинки на динозаври и една от тях съдържаше тиранозавър, убиващ някакъв друг динозавър, не помня какъв. Аз изкоментирах колко е горък горкия убит динозавър и тогава детето ме погледна със симпатия и ми обясни като на идиот, че ако тиранозавърът не убие това животно, за да го изяде, ще умре от глад. Това 5-годишно дете разбира как действа природата (или принципите на Бог, както му викат някои) по-добре от повечето възрастни вегетарианци, които са се хванали да страдат по децата на кравите и прочее гръбначни животни, достатъчно близки до бозайниците (тези от тях, които намираме за симпатични поне), че да почнем да ги чувстваме като родни. Щото ако животното няма гръбнак или недай си боже принадлежи към клас насекоми, спират да се вживяват толкова в съдбата му. Мога да се обзаложа, че всеки един богобоязлив вегетарианец, забравя преклонението си пред делото на Бог, когато види хлебарка или оса.

      Има достатъчно реални УЖАСНО грозни неща, които се случват с месодобивната промишленост и които лесно биха могли да се използват като адекватен аргумент срещу яденето на месо – и от здравословна, и от етична гледна точка. Бих посъветвала мисионерите и философите на вегетарианството да почнат да наблягат на тях, ако искат да им се обърне внимание от по-прагматичната част от месоядните хора.

      • Това, обаче, което ни различава нас – хората от останалите същества е разумът, който ни е даден. Май забравяте. Разум, който ни дава възможността да правим избори, да взимаме решения, да знаем що е то хуманност, състрадание, съпричастност, етика, морал, да осъзнаваме, че творим кармата си. Човекът е всеяден – да, но точно като всеяден той може да оцелее преспокойно без месо. И не, няма да си докара анемия или други последици за здравето заради това, че не яде месо. Има предостатъчно източници на белтъчини, ако не знаете. Явно вие сте тази, която не е чела достатъчно учебниците😉
        И така – лъвът, например, измислен като хищник, не би могъл да оцелее без месо, но човека, като всеяден – може. И за това има стотици, хиляди примери, но разбира се ни е по-удобно да си запушваме ушите и затваряме очите. Защо не си признаете, че просто ви е кеф да ядете месо, вкусно ви е, няма да си разваляте собствения кеф заради някакви си“глупости“ за вас?! Не, от девет кладенеца ще носите вода само и само да убеждавате как човека не може в никакъв случай без месо, край, ще се разболее, ще загине!
        Също би трябвало да сте чела за това месо, което се продава навсякъде и в цял свят, че е тъпкано с антибиотици, хормони и какво ли още не. Та, ако не ви пука за самите животни, би следвало поне малко да се замислите за собственото си здраве, поемайки подобно нещо.
        Всичките заболявания по животните – шап по овцете, луда крава, птичи грип, паразитите, тении, метили и кой знае още какво – всичко това не ви ли навежда на мисълта, че това са знаци, че животните не са предназначени за ядене ОТ ХОРАТА. Нарочно го пиша с главни букви, защото имам предвид за ядене само от хората, не включвам хищниците в това число. Тъй като по-горе ми давате някакви примери, отнасящи се само за хищниците.
        Чудовищните условия, в които животните се отглеждат и третират преди да бъдат убити също би трябвало сериозно да притеснява хората, но явно и това не ги впечатлява….
        Както и да е, няма смисъл да се опитва да се обяснява на хора, нежелаещи да възприемат нещо по-различно от удобното им в момента. Човек трябва сам да осъзнае и да дорастне да приеме.

      • Както казах чудовищността на месодобивната промишленост е единственото нещо, което наистина може да ползвате като аргумент, валиден за всички. Останалото са някакви теологични разсъждения, за които няма смисъл да се говори много, защото са си персонална история. Някой примерно може да реши да спаси растенията по света (щото е решил, че са му по-важни от риби, птици и бозайници), ядейки само животни. Той висш или нисш духом е според вас? Ето, и той не иска да отнема някакъв живот.

        Моята анемия както казах си е моя вина. На 15 не знаех толкова колкото знам сега за състава на храните и не ме интересуваше колко здравословно се храня. Сега вече знам много повече и мога да взема информираното решение да се храня здравословно или нездравословно, знаейки прекрасно какви ще са последиците и от двете решения. Част от това знание съм го натрупала точно с отрицателен житейски опит от различни диети.

        На този свят НЯМА храна, която да не вреди на човешкия организъм, когато е в големи количества. Това включва и зеленчуците. Има един единствен елементарен принцип за това как да се храниш – умереността. Не прекалявай с нищо и няма да имаш проблеми. Да, има източници на незаменими амино- и мастни киселини и витамини отвъд месото. Желязодефицитната анемия обаче не се дължи на липса на протеини в диетата, а на липса на желязо, което е свързано в удобна за човешкия метаболизъм форма. И това го пише в учебниците, може да му хвърлите един поглед, за да избегнете моята участ. Проблемът е, че набавянето на някои елементи става по-трудно с вегетарианска или веганска диета и като цяло вегетарианството изисква по-сериозно планиране на поетата храна. Което понякога е трудноосъществимо в натовареното ни битие. В някои части на света е направо невъзможно – ескимосите зеленчуци не ядат, например, по обясними причини. Това ако разглеждаме вегетарианството от здравословна гледна точка.

        Иначе аз ям месо, защото ми се яде – толкова е просто. След 15 години вегетарианска диета месо не ми се ядеше изобщо. Като дойдох в Канада ми се дояде и проядох. Толкоз.

      • А, забравих да питам – шапът по овцете, лудата крава, птичия грип и т.н. знаци ли са, че тези животни не са СЪЗДАДЕНИ ЗА ЯДЕНЕ по принцип, включително от месоядни животни? Тениите, метилите, трихинелата и т.н. знак ли са, че разни животни трябва да преосмислят диетата си? Или мислите, че тоя тип паразити се хващат само от хора яли месо и не ходят по месоядните и всеядни животни, щото божият промисъл ги пази? И знак на какво са марулите с ешерихия коли, които натръшкаха сума народ в Европа преди две години?

        Знаете ли на какво са знак за мен тея неща най-често? Че някой производител не си е свършил работата с хигиената, някой контролен орган не си е свършил работата по контрола, а някой краен потребител не си свършил работата с измиването и готвенето.

  52. Моля да обърнете внимание и да не се хващате на този номер… Това е безобиден растителнояден червей, някои си е направил лоша шега. Кой знае къде по пътя на доставка на месото червеят е попаднал на това месо…

  53. Щом червейчето е било живо – яж спокойно от месото ! Това се казва „биологична проба за качество “ . Колкото до „добавките “ – два типа вит. С и препарат против повръщане – възможно най-безобидните . Просто махни червейчето ие консумирайте след термична обработка .

  54. АЗ ЛИЧНО НЕ КОНСУМИРАМ МЕСО ОТ КАУФЛАНД ОТ ГОДИНА СИ КУПУВАМЕ ЖИВО МЕСО. МНОГОКРАТНО МИ СЕ Е СЛУЧВАЛО ДА КУПЯ РАЗВАЛЕНО ПРЯСНО МЛЯКО ОТ КАУФЛАНД. ЗА 2ЛВ. НЕ МИ СЕ ВРЪЩА ДО МАГАЗИНА ДА СЕ ОПЛАКВАМ (ЖИВЕЕМ ДОСТА ДАЛЕЧЕ И ГОРИВОТО ЩЕ МИ СТРУВА ПОВЕЧЕ). И МЛЯКО СПРЯХ ДА КУПУВАМ ОТ ТАМ. В ТЕСТЕНИТЕ ИЗДЕЛИЯ НА БАЛКО СЪМ НАМИРАЛА БУБОЛЕЧКИ, В СОКОВЕТЕ ГУМИЧКИ И ДР. КОНТРОЛ НАД СТОКИТЕ В КАУФЛАНД НЯМА.

  55. Tova,koeto znam az e kak tuk v Bulgariq qdem vtoro kachestvo hrana …nosim skapi drehi kadeto v 4ujbina struvat stotinki….plashtame tok ..koito e po-golqm ot zaplatite ni….i u4im decata na ne6ta koito ne sa normalni….Prostete mi…no nie mai dori ne jieem a samo mizerstvame….i s vremeto prodyljavam da si mislq 4e horata na selo sa po-dobre…Imat jivotni…gradina sys zelen4uci…znaqt kakvo qdat!!!Ne ipolzvat goleme supermarketi…za da im e zareden hladilnika….i decata im ne patuvat s avtobusi ….da se pritesnqvame za tqh…i si gotvqt i se toplqt s dyrva….dokato nie sme golemi grajdani…i sme sviknali da pazarim ot Kayfland…tozi magazin nqma nj6to ob6to s Kayflanda v Ispaniq ili v GErmaniq!!!

  56. Tova,koeto znam az e kak tuk v Bulgariq qdem vtoro kachestvo hrana …nosim skapi drehi kadeto v 4ujbina struvat stotinki….plashtame tok ..koito e po-golqm ot zaplatite ni….i u4im decata na ne6ta koito ne sa normalni….Prostete mi…no nie mai dori ne jieem a samo mizerstvame….i s vremeto prodyljavam da si mislq 4e horata na selo sa po-dobre…Imat jivotni…gradina sys zelen4uci…znaqt kakvo qdat!!!Ne ipolzvat goleme supermarketi…za da im e zareden hladilnika….i decata im ne patuvat s avtobusi ….da se pritesnqvame za tqh…i si gotvqt i se toplqt s dyrva….dokato nie sme golemi grajdani…i sme sviknali da pazarim ot Kayfland…tozi magazin nqma nj6to ob6to s Kayflanda v Ispaniq ili v GErmaniq!!!

  57. и аз мога да направя такава снимка всеки може да направи.. за да наклевети но моето мнение е че този червейй въобще не е бил в пликчето ако аз намеря червей няма да го сниммам в къщи а във самият кауфланд! а друго за господата които не знаят за дъждовния червей: „Хранят се с органични вещества, особено с мъртви части на растения. Червеите са хермафродити, яйцата, отделно или няколко броя, се снасят в слизест пашкул. Червеите са добра храна на рибите, но постоянното хранене с тях води до надебеляване и безплодие. Някои от най-едрите червеи с кафяв цвят може да се открият в глинестата пръст на градини и гори. „

  58. Извинявам се предварително, че постът ми ще бъде в тон който вероятно няма да ви хареса. Но… първо на ваше място това което щях да направя в този случай е да пусна червейчето навън на тревичката защото там му е мястото да прави тор и да обогатява почвата. Както и да го гледам това не ми прилича на хелминт или какъвто и да е друг паразит, а на нещо съвсем друго. Това не е никакъв паразит, а дъждовен червей който няма афинитет към месото от тук следват две неща: Първото измивам си месцето и си го хапвам сладко, сладко! Второто, че няма логически и разумен начин този червей да се е озовал там! Той не яде месо! Нито от снимката, нито от думите ви може да се заключи, че магазинът който и да бил той има някакво отношение в случая. От думите ви не се разбира какъв точно продукт сте закупили, продукт който е пакетиран (опакован) в магазина или в магазина го получават пакетиран, ако е второто естествено магазинът няма как да има някаква вина. В другия случай това може да е просто умишлено защото дъждовните червеи се намират под камъните и в почвата, сам по никакъв начин не може да отиде в магазина още по-малко в месото… дори и да са нарушени хигиенните норми и процедури в магазина е невероятно земен червей да се озове в месо! Все пак по снимката (която не е особено детайлна) не може да се разбере твърд ли е или мек този червей, ако е мек и гъвкав и на звена си е чист дъждовен червей особено с незаострените си краища. Съпругът ви на риба никога ли не е ходил та такава паника??? А колкото до „антиоксидантите“ … те ме навеждат на мисълта, че месото е предварително опаковано и затова обработено със стабилизатори (следователно така е получено в магазина (освен, ако си нямат собствена транжорна и пакетажна)). Първите два са Витамин Цъ, (както знаем Vitamin „C“ е много силен антиоксидант и в случая запазва цвета на месото свеж като го предпазва от промените които настъпват при контакт с кислорода във въздуха), ако и от това се оплаквате по-добре се гръмнете! А третото е хранителна добавка която обичайно се използва при гадене и повръщане и пак в случая има стабилизираща функция. До тук всичко барабар с „паразита“ е съвсем и напълно безобидно, а „антиоксидантите“ дори полезни! Умолявам ви да изграждаме информирано и грамотно общество! За съжаление това не се получава с модерни гражданчета които са расли в саксии и природата я виждат само на телевизора. Писна ми от неграмотни хора защото заради такива изгубихме и истинското кисело мляко и истинската боза защото оставени на топло след няколко часа се вкисват, подуват, даже и гърмят! Ами естествено е за жив натурален продукт, ама иди го обясни на тъпо гражданче! Апропо… развалено кисело мляко няма, то става по-кисело, може да отделя газове, даже да се газира, но дори и тогава то не е развалено, просто бактерийките си правят купон и се развиват. А производителя естествено се съобразява с обществените нагласи. Типичен пример за кретен е онзи който се беше оплакал в Господарите от последния останал производител на истинска боза която гръмнала и им омацала цялата къща?! Ахмак, боза на топло оставя ли се бе? А сега ми яжте дедовия и се оплаквайте, че живеете в свят на ментета… сами си го правите. Айде със здраве и си изяжте месото! Предварително казах, че ще бъда груб. Женска му работа…

    • Уважаеми г-н email, който с толкова мъжко достойнство коментира анонимно „женските му работи“, без дари да си даде труда да прочете внимателно текста, под който пише, че и аз да не си губя времето…
      1. При по-внимателен прочит щяхде да разберете, че месото е закупено от щанда за прясно Месо в Кауфланд, взето от тавичката, сложено в пликче, претеглено и етикетирано. Това е ясно видимо и от снимката.
      2. След като закупувам парче месо от този щанд или от месарницата, не очаквам в него да има каквито и да е подобрители, поне така е в нормалните държави. Предпочитам сама да решавам дали да добавя „полезни антиоксиданти“ в месото си.
      3. Съпругът ми (а и аз), вероятно сме уловили и изяли повече риба и морски обитатели като количество и видове от Вас! Червеят на снимката няма как да бъде използван за стръв, освен ако не го вържеш на фльонга на кукичката. Другите просто ги забождам!
      4.Какво точно Ви кара да мислите, че съм „модерно гражданче“. Барем да си бяхте направили труда (отново!) да прочетете поне профила ми в блога, уверявам Ви, че дори децата ми не се качват на масата при вида на първото мърдащо под носа им насекомо или животинче.
      5. Ще Ви изпратя с удоволствие месото и живата му добавка, за да ги изядете на кебапчета (препоръчвам като мезе към обилна почерпка – за всеки случай!).
      Наздраве!

  59. Пу, ако бях прочел коментарите, нямаше да се мъча да пиша… ама нищо, поне единомислещите ставаме повече.

  60. Pingback: Хляб наш насущний | Tepavica online·

    • И тук Ви благодаря за споделеното и за споделянето! Не съм сама!🙂
      И най-вече благодаря, че толкова коректно ме цитирахте, за разлика от много други големи и известни медии и информационни сайтове!
      Ще следя блога Ви с интерес!

  61. От няколко години ми се налага да съм в близки отношения с Кауфланд,-,ще спестя на аудиторията и на хиените от по-горе споменатата верига какво раотя.Но няма как да премълча какви свинщини съм виждал и помирисвал във въпросната верига,,-особено от витрината със „““Свежи храни“““ Втези магазини се набляга на печалбата и се предлагат най-големите боклуци с много малки изключения,но все пак рискът да попаднеш на помия е много голям…Аз лесно си реших проблема:спрях да пазарувам от там,,.Изборът е ваш,все пак там сте на „“Правилното място::-разбира се,,колко по-правилно ,щом трябва да се тъпчат задниците на немците с пари…

  62. Ами то преди векове и светата инквизиция се е смятала за нещо напълно нормално, никой не се е замислял по въпроса, масово са изгаряли жени на клада в обвинения във вещерство…. Точно както позицията на мнозинството от хората по въпроса за месото в момента. Така че, има време, обществото постепенно ще се развие приемайки и еволюирайки към вегетарианството.
    Как си обяснявате факта, че има толкова много велики умове и творци вегетарианци? След като по вашата теория месото е неизменно необходимо за развитието на човека?! Едни от най-допринеслите и значими в историята са именно хора, отказали се от месото: Исак Нютон, Айнщайн, Леонардо Да Винчи, Никола Тесла, Ганди, Буда, Петър Дънов, също Стив Джобс, Сократ, Платон, Питагор, Конфуций Сенека, Чарлз Дарвин, Лев Толстой, Волтер, Ван Гог, Пол Маккартни, Линкълн и още и още…
    В заключение ще цитирам мисли по въпроса на някои от тези велики личности, дано поне малко подтикнат към замисляне и разсъждаване:

    „Нищо няма да бъде по-здравословно за човек и по-важно за оцеляването на жовота на тази планета от еволюирането към вегетарианска диета.” – Айнщайн

    “Величието на една нация, нейният морален прогрес може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните.”
    “Според мен животът на агнето е не по-малко ценен от този на човешко същество. Аз не бих искал да отнема живота на агне заради човешкото тяло.”
    “Аз не приемам месната храна като необходима за нас на никакъв етап и в никакъв климат, в който е възможно за човека по принцип да живее. Аз смятам месото за неподходящо за нашия вид. Ние грешим като се държим като по-низшия животински свят, ако сме по-висши от него.” – Махатма Ганди

    “Аз се отказах от употребата на месо от ранна възраст и ще дойде време, когато хората ще считат убийството на животни също толкова престъпно и отвратително, както сега гледат на убийството на хора.” – Леонардо Да Винчи

    • Айде да наредим и Хитлер към вегетарианците тогава, ако ще изброяваме известни вегетарианци, понеже изброяването на известни лица, които поддържат няква теза там е доказателство за нещо.
      Аз трябва ли да изброявам великите гении и творци, които ядат месо? Мързи ме, нещо. За сметка на това ще ви оставя с ей този произволен линк от нета за някакво сравнително прясно изследване, което потвърждава за пореден път една хипотеза, циркулираща отдавна в средите на антрополозите и еволюционните биолози:
      http://www.livescience.com/24875-meat-human-brain.html

      Щото според някои хора, на чиито научни изследвания съм склонна да вярвам повече отколкото на личното мнение на Пол Макартни, ако хоминидите не бяха прояли месо, Пол Макартни сега нямаше да го има.

      • Аз предпочитам да се вслушвам и следвам съветите на велики духовни учители като Буда и Дънов например, както и останалите велики личности, които съм изброила по-горе. Не се хващайте само за Пол Макартни и неговото лично мнение, не е само той с това лично мнение, както става ясно. Именно – хората еволюират – както пише и в статията, която сте постнали. И именно с толкова развит мозък през годините на еволюция, би трябвало да правим избори като изберем едно по-хуманно, по-милосърдно и по-състрадателно съществуване. Защото иначе по нищо не бихме се различавали от диваци от пещерната епоха, напротив, дори значи сме по-лоши, защото днешните хора специално отглеждат в чудовищните условия животните с цел да бъдат убити и изядени.
        Както и в статията пише – днес имаме избор какво да ядем и как да живеем.

      • Сигурна бях, че се вслушвате в Дънов. Приличате на човек, който се вслушва в Дънов. В къщи си имам такъв родител, явлението ми е доволно познато.

        Избрах Пол Макартни на балистичен принцип от списъка ви просто да си илюстрирам гледната точка. Нямам нищо против човека, един от любимите ми музиканти е. Няма да го ползвам като източник на информация, когато разисквам еволюционни и диетични въпроси, защото не считам, че е авторитет в областта (както не намирам и Буда и Дънов особено сведущи за тея неща), но ще слушам с удоволствие песните му и дори съм склонна да уважа възгледите му.

        Съгласна съм, че е недопустимо животните да се отглеждат в мизерните условия, в които ги е поставила крупната хранителна промишленост. Само че вместо да почна да адвокатствам за масовото изключване на жизнено важна съставка от диетата на съвременния човек на базата на някакви псевдонаучни и религиозно-морални подбуди, по-скоро бих си насочила усилията към създаване на стандарти за отглеждането на тея животни в по-хуманни и здравословни условия. Ако имах парите бих пазарувала по-често директно от малките производители вместо от големите супермаркет вериги и компании. За съжаление и тук цените на т.нар. органична храна са раздути безбожно, къде с нужда, къде без, и рядко са ми по джоба.

  63. даже и антракс да има в месото, вие месоядните го заслужавате, убийци на животни – яжте червеи

    • А това тук е доказателство, че идиотизмът не ходи само по жените. Абе, вегетарианците не се ли предполагаше да са морално извисени лица, открили пътя на любовта и живота без омраза? Отде се взе тая агресия в човек, който не яде плът и не лочи кръв?
      А после реват, че ги осмиват и че ги мислят за луди. Заради някакви такива кретеноиди страда цялата вегетариано-веганска култура по света, която иначе има какво да предложи и би било хубаво повече хора да я открият. За съжаление кретеноидите в нея далеч не са изолирано явление.

  64. Не, не, не, не мога да се съглася в никакъв случай! Не е важно как се извършват убийствата, важното е, че се извършват! Няма понятие като хуманно убийство. Докато човечеството не го разбере, ще страдаме и ще си плащаме кармата, която си трупаме. Докато не разбере и осъзнае, че живота на едно прасе, крава, пиле, агне или каквото и да било друго животно не е по-малко женен от човешкия живот.
    И според статията, която сте дали, месото в днешно време не е жизнено важна съставка от храната на съвременния човек. Не сме в пра историческото време, нито живеем в полярен студ, има предостатъчно храна, за да си набавя човек всички необходими вещества. Не изопачавайте нещата, консуматорите на месо, а приемете фактите. Ако някой си е докарал анемия, липса някаква друга в организма, то е единствено заради собственото му незнание и/или нежелание да си усложнява живота като се занимава да купува и приготвя съответните храни, набавящи необходимите вещества за нормално функциониране на организма.

    • Вие не живеете в полярен студ. На мен например ми се случва от време на време да живея при доста ниски температури. Преди няколко дни Албърта беше по-студена от северния и южния полюс. За това, че животът на едно животно е по-важен от човешкия никога няма да се разберем, защото за мен това не е вярно и никога няма да бъде вярно по най-различни причини. И защо само животът на животните ви се струва толкова важен? Като гледам нямате проблем с убийството на растения и гъби. По какъв точно начин ги класифицирате в главата си, за да оправдаете убийството на едното и дори да не мислите за него, а да осъдите убийството на другото?

      Иначе дори със сравнително адекватна вегетарианска/веганска диета недостигът на желязо и витамин Б12 си остават съвсем реален проблем. Витамин Б12 дори на хапчета не се усвоява кой знае колко добре от човешкия организъм. Както и да е, по тая точка съм съгласна с вас – ако човек си даде достатъчно зор, ще може да си набави нужните за организма вещества и всичко е въпрос на желание и възможност да положиш тоя труд.

      • Е, вие може да живеете в момента в зимни условия, но трудно ми е да повярвам, че в магазините в такава цивилизована страна не се продават достатъчно и предостатъчно стоки, дори съм сигурна че има много по-голямо разнообразие и качество във всичко, отколкото в бг. Така че не е да няма начин.
        Питате ме вече втори път за гъбите и растенията – ами, растенията и гъбите не пищят неистово докато ги убиваш, както квичи едно прасе например, като откъснеш гъбата не става касапница, всичко в кръв и карантии, гъбата и домата като я повикаш не идват при теб, докато животното ще дойде и още, и още неща мога да изброявам за разликата между това да убиеш едно животно, независимо какво и да откъснеш растение. Освен това като например си набера череши от дървото, не убивам цялото дърво, а си откъсвам само плодовете. Няма как обаче вие да си хапнете крилце от пиленце по същия начин. Като бера гъби, режа гъбата от стъбълцето, не я изкоренявам изцяло. От мицела пак ще порасне гъба, обаче убийството на животното си остава и нищо не може да изтрие факта.
        Не разбирам как хората се потрисат от серийни убийци, заколвали и разфасовали жертвите си, потрисат се да гледат подобни сюжети във филмите на ужасите, потрисат се от убийци като Чекатило и други канибали, но най-спокойно преминават в супермаркета покрай труповете на животни, увесени на куки с изкормени вътрешности, или пък агнешките главички зад витрините, зловещо взирайки се в нас, или пък убитите цели малки прасенца, опаковани и готови. Та това си е жив реален филм на ужасите, в които палачите сме ние – хората. Да, всички онези, които участват и подпомагат тази адска машина на смъртта, ужасите и страха, независимо дали пряко убивайки животните или просто удобно консумирайки ги, като преди това някой друг „добър“ човек е свършил мръсната работа.

      • Значи нямате проблем с убийствата на растения, защото няма да получите от тях неприятни и разбираеми за вас сигнали при убийството им, които да ви покажат достатъчно красноречиво, че сте убила нещо. Няма много логика във вашите сантименти, но ги разбирам, а и за емоционалната част на нещата логиката не е задължителна. Всичко е ОК стига човек да си дава сметка за това колко субективна и алогична му е аргументацията и как по тази причина най-добре или да си я пази за себе си или да я представя на света като лично мнение, а не като святата, чиста и абсолютна истина.
        И аз не убивам животни като примерно взимам мляко и яйца от тях, но по света има хора от вашия лагер, които считат, че отглеждането на животни за яйца и мляко също е експлоатация на животното и съответно трябва да се спре.
        За разликата между масовите човешки убийства и убиването на животни за храна – ще ви оставя да си отговорите сама. Представете си мъчителната смърт на най-любимото си човешко същество. Представете си го как умира в мъки, какви мисли минават през главата му в тези най-последни моменти, каква дупка ще остави загубата му в живота ви. В някои случаи смъртта на човешкото същество има последствия и за цялата човешка цивилизация. Представете си вашия живот без това човешко същество. Представете си, че никога няма да можете да го видите/чуете/докоснете отново. И ми кажете после, че смъртта на едно отгледано и заклано за храна животно е също толкова значителна за него самото, за собствения му вид и за света. Кажете ми, че то ще изживее смъртта си като вашето любимо човешко същество и че останалите животни около него ще изживеят неговата смърт подобно на вас. Мисля, че прекрасно знаете отговора – надали има човек, който да е скъсал до такава степен връзка с реалността, че да приказва сериозно подобни глупости и да си вярва.

      • Amelia, на Maria Konaklievа няма смисъл да й се обяснява, щом агнешките главички зад витрината зловещо се взират в нея. Явно живее в друго измерение и няма как да разбере с промития си мозък.

  65. Типично по български. Жената купила, видяла и публикувала, обърнала се към когото трябва. А колко хора от тези ,които в коментарите са писали,че са се сблъскали с подобни нередности са сигнализирали и са дали гластност!?! Eто затова ще продължаваме да ядем червеи, пера , освен всичката останала пумия.

  66. Да, явно няма да се разберем, както съм и очаквала от самото начало. От друго измерение ли съм или не, не знам, но знам, че неизбежно ще дойде денят, споменаван от по-мъдрите и извисени хора, но нито вие, нито аз ще доживеем да го преживеем. Поне не в този живот. Ще дойде деня, в който за убийството на животни ще се плаща така, както за убийство на човек. Няма да има нужда обаче да бъдат осъждани за консумация на месо хора, защото никой няма да възприема за нормално такова нещо. Точно както сега се гледа на човекоядството. Това е бъдещето, което ще дойде! Смейте се, подигравайте се, те и навремето са се смеели невярващо като са им казвали как ще се развие света и ако са знаели за всички тези чудеса на техниката, които ги има сега, а навремето ги е нямало и никой дори не е подозирал, че така ще стане. И това дори за твърде кратък период от време. Може пък мечтаното от нас, вегетарианците бъдеще да дойде по-скоро…кой знае…. дай Боже!
    Бих пожелала на всички месоядци, които не щат и да чуят да се откажат от месото, както и на всички ловци – убийци, в следващия живот да се родят крави, телета, прасета, пилета или каквото и да било друго животно, което се експлоатира за храна. Да видят как е – хубаво ли е?! Но не искам да има още страдащи животни, пък било то и изплащащи лошата си човешка карма, нееволюирали хора.
    И ти, госпожо Амелия, дето сравняваш убийствата и омаловажаваш фактите – мислиш ли, че кравата не страда като и отнемат малкото, за да го убият?? Мислиш ли че не страда, само защото, както ти казваш – не показва красноречиво мъката по рожбата си?? Мислиш ли наистина, че животните са толкова безчувствени и неразсъждаващи същества, колкото се опитвате да ги изкарвате??
    Да, ние вегетарианците, може би убиваме гъбите, като ги откъсваме, за да ги изядем, но пак убиваме и вредим по-малко от вас. Има и още по-еволюирали и още по-извисени – те дори никаква храна, нито вода не ядат и пият, госпожо. Хранят се със слънчева енергия. Ето, те вредят дори още по-малко.
    Но все от някъде трябва да се почне…. ако искаш да се развиваш, де.

    • Госпожо, досега имах някаква надежда, че разговарям с нормален човек, способен на някаква автономна висша нервна дейност въпреки залитанията по Дънов, но споменаването на слънчевото хранене ме убеди, че си губя времето с вас. Бъдете здрава и щастлива в паралелната вселена, в която сте се вкарала. Аз отивам да правя нещо по-продуктивно с живота и интелекта си.

  67. Zdravei te, ne sum vegetarianets no sled kato izgledate dolniq link
    Az si zadavam vuprosa , na kude otiva nashata chivilizatsia?
    Naselenieto na planetata narastva. Kak moje da se ochakva vsichko da e „organic food“ i da e raslo teleto biagaiki iz zelenite poliani.
    To i za zelenchutsite niaba izbor da sa bez nitrati ili kakvito i da e himikali. Goliama konsumatsia triabvat da se dobivat poveche produkti s vujmojno malko razhodi . Ili sam shte si otglejdash hranata koeto pochti e ne vuzmojno (tuk v London , v BG bushta mi e fermer no tam po ikonomicheski prichini niama da se pribera skoro a mojebi i nikoga) ili shte se plashta po skupo za hrani koito se vodiat ‘organic food’ no proizhoda obiknovennia klient kak da si go dokaje.

    link > http://www.meatvideo.com
    link 2 >

  68. Питам аз друго, това нещо изглежда живо, как е оцеляло на – 3 градуса в хладилните камери преди да дойде до вас, понеже ако мислите,че за повече от седмица докато дойде в магазина и до вас?

  69. Pingback: Ужас! Вижте какво месо ядем от Kaufland·

  70. Като знам, че в повечето големи вериги се продават подобни боклуци, нищо няма да ме очуди. Просто ядем страхотни боклуци. Не е ли произведено от самите нас, за мен не е качествено!

  71. такам първо във веригата Кауфланд не съществува подобен вид етикет на който да пише че и Кауфланд 2 или Кауфланд 3 второ това е торен червей който определено не би отцелял в месо😉 и трето и аз мога да обработвам разни неща на photoshop

  72. Ако държите на марката КАУФЛАНД, не предлагайте продукти на ЕКСТЕНД, които по мое мнение са прекалено обогатени с вода и вредят на реномето Ви с ниското си качество! Предлагайки техните продукти ставате съпричастни в разпостранението на пилешко и др. месо което има твърде ниски кулинарни качества.
    Цитирам журналист от БТВ – „ЦЕНАТА МОГА ДА ПРЕГЛЪТНА, НО КАЧЕСТВОТО – НЕ!“.
    С уважение: Ваш редовен клиент.

  73. Ако държите на марката КАУФЛАНД, не предлагайте продукти на ЕКСТЕНД, които по мое мнение са прекалено обогатени с вода и вредят на реномето Ви с ниското си качество! Предлагайки техните продукти ставате съпричастни в разпостранението на пилешко и др. месо което има твърде ниски кулинарни качества.
    Цитирам журналист от БТВ – „ЦЕНАТА МОГА ДА ПРЕГЛЪТНА, НО КАЧЕСТВОТО – НЕ!“.
    С уважение: Ваш редовен клиент.

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s