Тайните на близнаците в National Geographic

Специалното майско предложение на National Geographic

Бях чела в януарския брой от сайта на National Geographic страхотна статия за близнаците и докато разбера, че е публикувана и в българското издание, януари беше отминал и с него и възможността да си купя списанието.  Но съвсем неочаквано (или не ;) ) съдбата ми даде втори шанс.  Вчера докато купувах детски списания (“Имате ли две бройки,  защото имам близнаци?”) се  заглеждам в новия брой на National Geographic и споделям разочарована с продавачката как съм пропуснала да си купя този от януари.

– О, аз имам и януарския брой!

– Как така го имате!?

– Ами този месец има специално предложение и майския брой се продава заедно с януарския на цената на едно списание…

Взимам опаковката и веднага забелязвам заглавието на корицата – “Тайните на близнаците”.  От другия брой ме гледат прегърнати две коали. Късмет!

Вкъщи с нетърпение прочитам статията. В нея се разглежда един от най-интересните аспекти, свързани с близнаците, които вълнуват учените от години. А именно  влиянието на гените (наследствеността) и околната среда (условията) върху всеки един от нас.  Особено ценни за научните изследвания в това отношение са еднояйчните близнаци, които са с идентичен генетичен материал и по този начин може да се сравни как и дали различната среда оказва влияние върху тях.  Сравнението между еднояйчните и двуяйчните близнаци пък спамага за изследване ролята на наследствеността.  Благодарение именно на тези изследвания учените напоследък смятат, че в развитието на един индивид оказват влияние не само наследствеността и средата. Ражда се нова научна дисциплина, наречена епигенетика, която се занимава с проучването и на един трети фактор, който може да действа като мост между средата и гените  или да действа самостоятелно при формирането ни.

“Мистерията” на близнаците е обогатена с няколко случая – описан е доста известния с братята-близнаци Джим Спрингър и Джим Люис, които били разделени 4 седмици след раждането си в далечната 1939 година. Случаят е описан от психолога Томас Бушард от университета в Минесота и разказва как двамата братя не само били кръстени с едно и също име, но и всеки от тях се оженил два пъти като съпругите им носели едни и същи имена –  в първия брак Линда, а във втория Бети. Всеки имал по двама синове, на които дали също еднакви имена -Джеймс и Алън. Освен това близнаците карали “Шевролет” от един и същи модел и цвят, а в свободното си време обичали да се занимават с дърворезба. И двамата работели като шерифи на половин работен ден. Дори кучетата им били наречени с едно и също име – Той. Твърде много съвпадения, за да са просто случайност…

Случаят с братята Джим съвсем не е изолиран. През годините са описани и изследвани от учени и много други истории на еднояйчни близнаци, разделени при раждането, които имат еднакви предпочитания, еднакво развитие и дори еднакви болести. Преди време бях гледала документален филм по Би Би Си – The Secret Life of Twinsв който описваха точно случай на еднояйчни близнаци, поразени по едно и също време от една и съща болест, въпреки коренно различния си начин на живот. Беше ме впечатлила особено историята на двама братя, покосени от инфаркт почти заедно – единият живеещ много здравословно, другият пушач и любител на почти всичко, което смятаме за вредно. Единият във Великобритания, другият в Нова Зеландия…

Какво още показват изследванията върху близнаците? Има много неща, които са ни просто генетично заложени. Гените определят, например,  до 80% каква ще е височината ни и до 75 % коефициента ни на итлелигентност (IQ).  Доказателство за това са еднояйчните близнаци, отгледани в различни семейства и различна среда, за които се оказало, че имат винаги сходно IQ. Сходен е коефициентът и при тези, отгледани заедно – т.е. може да се смята, че интелигентността ни е в много голяма степен генетично заложена.  Изследователите са установили, че се наследяват и престъпните наклонности или увлечението по религиите, както и някои психически разстройства. Разпространеното схващане, че децата са “бял лист” или “глина”, върху който ние като родители “пишем” или “моделираме”, не намира пълна подкрепа във фактите.  И това е интересно не само за родителите, но и за учевите,  които от години се опитват за изучават тази толкова интересна материя с помощта на близнаците.

И все пак не всичко е генетика,  факторите са толкова много и различни. Ето какво посочва генетичката Даниел Рийд, цитирана от National Geographic: “Майката природа пише някои неща с молив, а други с мастило. Не можеш да промениш написаното с мастило, това е ДНК. Но написаното с молив можеш – това е епигенетиката”.

Близнаците помагат не само на учените, но и на нас родителите, да осъзнаем по-добре ролята си в живота на децата си, независимо дали са близнаци или не.  Лично за мен статията доказа за пореден път нещо, което съм забелязала отдавна. Моите две момичета, разнояйчни близначки, родени заедно и отгледани по един и същи начин и дарени с еднакво внимание и грижи, са коренно различни. Като родител мога да им дам грижи и любов, да се постарая да развия възможностите им и да им дам опора и подкрепа. Но не мога (и не искам) да променя това, което носят в себе си. :)

Прочетете цялата статия в списанието, заслужава си! Снимките са също невероятни!

Линк към представянето на статията в сайта на National Geographic на български:

http://www.nationalgeographic.bg/?cid=13&art_id=304

Почти пълен текст на статията в английския сайт на National Geographic:

http://ngm.nationalgeographic.com/2012/01/twins/miller-text

Виж още:

“Спасителна прегръдка” помага на недоносени близначета

Близначка спасява сестричката си от смърт в утробата

Връзката между близнаците – 4 години по-късно 🙂

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s