Захранване, водено от бебето – ЗВБ

В блога „За близнаците“ ще намерите най-пълната и богата информация на български за захранване, водено от бебето (baby-led-weaning) или просто ЗВБ. На тази страница са събрани линкове към различните материали и източници на информация за този вид захранване, които са публикувани в този блог и не само.

Радостна съм да споделя, че от скоро е факт и първата българска книга за ЗВБ, на която съм автор. В нея ще намерите не само цялата информация за този метод, но и най-съвременните препоръки за кърменето, захранването и детското хранене. Кликнете на снимката за повече подробности!

korica_zahranvane_preview

Ако все още не сте чували за захранване, водено от бебето (ЗВБ), ще разберете дори и без обяснения защо за много родители то е най-лесното и най-естествено въвеждане на твърдите храни,  като видите долното клипче:

Вижте как и други бебета се хранят самички от 6-месечна възраст

В този блог са публикувани множество статии, които описват основните принципи на този нов метод за самостоятелно хранене на бебето, известен като baby-led weaning (захранване, водено от бебето – ЗВБ) или Рапли метод. Има и схема за въвеждане на храните след 6-месечна възраст на известния холандски детски диетолог Стефан Клейнчес, който е и сертифициран консултант по кърмене към международния борд на сертифицираните консултанти по кърмене IBCLC.

Захранване, водено от бебето, известно на английски като като baby-led weaning (BLW) или Рапли метод (Rapley weaning) е термин, въведен от британската акушерка и консултант по кърмене Джил Рапли. През последните години методът става все по-популярен при въвеждането на твърдите храни не само в цял свят, но и в България.

С основание той може да се нарече най-лесното и естествено захранване – на бебето се дава възможност да се храни самостоятелно още от самото начало, следвайки естественото развитие на уменията му за хранене.  Детето открива само храните – тяхната консистенция, форма и вкус, съобразно индивидуалните си предпочитания. В основата на метода е и разбирането, че пюретата, кашите и пасираните ястия всъщност не са естествената храна за бебетата при прехода им от хранене с мляко (майчино или АМ) към твърдите храни. Те са продукт на развитото ни общество и може дори да окажат неблагоприятно въздействие при захранването – децата не получават възможност да се научат да дъвчат. А в естественото развитие на бебето около шестия месец започва фаза, в която то е в състояние да взима само храната си, да я поднася към устата си и съответно да дъвче и да преглъща. Храносмилателната система, от своя страна, вече също вече е готова за храни, различни от (майчино) мляко. Бебетата, захранени по този начин, обикновено не са злояди, научават се по-бързо да си служат добре с ръцете, да дъвчат от най-ранна възраст и като цяло се хранят и по-разнообразно и здравословно.

През последните години все повече родители избират да дадат възможност на бебетата си да открият сами новите храни и да се хранят самостоятелно и без помощ още от самото начало. Ще се радвам ако и все повече майки в България се запознаят и се възползват от този метод, който добива все повече популярност и благодарение на този блог. Препоръчвам го горещо и на родителите с повече от едно бебе, защото улеснява неимоверно много въвеждането на новите храни и е истинско удоволствие и забавление за мъниците и за цялото семейство!

Ще се радвам да споделите и вашите преживявания с най-лесното захранване!

Виж още:

* Автор на статиите е Стефан Клейнчес – холандски нутриционист, специалист по кърмене и детски диетолог и автор на книгата Eten voor de kleintjes – van borst tot boterham voor kinderen van 0-4 jaar (Хранене на най-малките – за деца от 0 до 4 години).

Статиите се публикуват с любезното разрешение на авторите!

Copyright

© Kenniscentrum Borstvoeding | Borstvoeding.com

© Gill Rapley, Tracey Murkett – „Baby-led Weaning: Helping Your Baby to Love Good Food“. Publisher: Vermilion

31 отговора на “Захранване, водено от бебето – ЗВБ

 1. По интуиция, вече второ бебе захранвам по този начин. Съчетано с кърмене. Пюрета изобщо не съм приготвяла. А при бебето ми се струва, че стимулира появата на зъбките. Тоест колкото повече бебенцето има интерес към храна, а не вече само към мляко, около 7-9 месец, толкова по бързо започват да пробиват. Бебенцето ми ясно знае какво предпочита и кога е жадно. Във ФБ профила си, съм публикувала и снимки.

 2. Здравейте,
  сайтът ви е много полезен и е един от източниците, които ми даде увереност да започна захранването на второто ми детенце изцяло по ЗВБ. Имам обаче въпрос – момиченцето ми се храни с огромен апетит и желание с парчета плодове и зеленчуци, но все още няма добри умения за хващане и слагане в уста на парченцата (7 месеца). Справя се бавно, а има голямо желание и се налага да и помагам/държа парчетата, за да стигат до устата. Иначе се изнервя. При нея дори от самото начало желанието е не просто да опитва, а да се наяжда с новата храна…знам, че не е желателно да й помагам и все пак какъв е вашият опит в това отношение/в такива случаи…

  • Здравей Линка,
   Радвам се, че малкото ти момичевце хапва добре и със желание 🙂 В началото бебенцата имат нужда да се научат в буквалния смисъл на думата да се хранят самички. И може би твоето бебе е просто малко по-нетърпеливо. Все пак е усвоило уменията за дъвчене и преглъщане, трябва само малко повече търпение и за поднасянето към устата. 🙂
   Може да опиташ да предлагаш храната когато не е толкова гладна или уморена, така ще има повече търпение и желание да се справя и самичка. Също така опитай с храни, които са по-удобни за хващане (не са прекалено меки или хлъзгави, например). В помагането от време на време няма нищо нередно, просто давай възможност на детенцето да се справя и само, може да помогнеш малко в началото и да оставиш след това възможност и за самостоятелни опити. При всички случаи бебенцата се учат толкова бързо, мисля, че е само въпрос на време, за да започне да се справя и напълно сама 🙂

 3. Здравейте
  възхитена съм от блога Ви и съм се насочила към тази схема на захранване. Надявам се на малкия да му хареса и да посрещне захранването със същия ентусиазъм,с който и аз го очаквам. Нолеко се обърках… знам,че въвеждането на отделните храни по възраст е примерно и не е нужно да го спазваме стриктно,но ми направи впечатление,че цитрусите примерно са към 8 месец,а каквато литература изчетох досега е след 1 год. ?Интересувам се,защото нямам идея с какво да започна и кога да въвеждам по-силните алергени,т.к. малкия го диагностицираха с атопичен дерматит и трябва много да внимавам кога и какво.
  И още едно въпросче за довашно приготвените каши. Напр. пшенично,елдено или друго брашно плюс кърма…без никаква топлинна обработка ли да се консумира…така сурово.
  Благодаря и се извинявам,ако тук не му е мястото на поста.

 4. Здравейте 🙂 Започнах да давам на 8-месечното ми бебе да си хапва само парченца плодове и зеленчуци. Прие тозо метод на хранене много добре. След седмица обаче започна да стиска, мачка и къса храната. Откри, че може да хапва от шепата и вече не яде това, което се показва около юмручето, а с цялата си шепа тъпче в устата. Съответно кочината в края на храненето е умопомръчителна. Моля за съвет.

  • Здравей Деси,
   Стискането, мачкането и въобще изучаването на храната е нормален процес за бебетата, които се хранят сами. Така те не само опитват новите вкусове, но и се запознават с консистенцията, цвета и формата на новите неща. Както и изпробването на нови „техники“ за ядене. 🙂 Много бебета преминават през подобни периоди, в един момент отново ще надделее интереса към самото хранене, може да опиташ просто да обяснаваш, че нещата се ядат и да ги опита, а не да играе с тях. Бебетата разбират страшно много! 🙂
   „Кочината“ също намалява значително с времето, просто трябва малко търпение и повечко чистене, но пък бебетата са доволни и възприемат храненето по съвсем друг начин, а това е най-важното, нали? 🙂

   • Благодаря за отговора! А с гигантските парчета, които напъхва в устата си как да се преборя? Оставила съм я за момента като си мислех, че ще го прави замалко и ще разбере, че по-приятно се хапва на малки хапки, но уви…

 5. Здравейте,

  Аз започнах да захранвам по този начин. Имахме голям успех.

  Имам, обаче, и негативна обратна връзка да споделя.

  Моето бебе беше, и всъщност на 9 месеца все още е, със силни колики. Изключително кърмено е. И до днес. Когато започнах захранването не си давах сметка, че този начин може би няма да бъде много подходящ. А и навсякъде такива страхотни отзиви. Като майка на едно злоядо, захранено с пюрета, бебе, веднага се навих.

  Месеци след това , заедно с хомеопатичката ни, установихме, че всъщност, този начин не е подходящ за бебета с чувствителни стомахчета. Поради липсата на зъби и необходимостта зеленчуците и плодовете, в които има много целулоза, да бъдат смлени добре преди да попаднат в червата, при ЗВБ в червата именно попадат несмлени парчета, които след това ферментират. Което пък от своя страна води до повишено газообразуване.

  Тъй като вашият блог се използва като основен източник на информация за този вид захранване, мисля, че е редно това нещо да бъде някъде спомената. Аз лично, ако бях прочела дори веднъж някъде за този риск, не бих пробвала. Не зная дали някъде из книгите на Рипли това нещо изобщо е упоменато.

  Надявам се да съм била полезна.

  Поздрави,
  Мирослава

 6. Здравей Мирослава,

  Благодаря ти за обратната връзка и за това че си отделила време да споделиш опита си!
  Не съм попадала на информация или съвет да се избягва този вид захранване при бебета с чувствителни стомахчета. Но ако е имало проблем и преди захранването, има вероятност той да е продължил и след това, все пак захранването е въвеждане на нови храни и храносмилателната система трябва да свикне с тях. В началото дори пюрираните храни не се усвояват пълноценно, просто е нужно малко време, за да може организмът да започне да ги преработва. Вероятно при наличие на някакъв проблем би трябвало да се подходи с повече внимание и при едно традиционно захранване. Смята се, че коликите при бебетата се дължат именно на недобре развитата храносмилателна система. Дали е възможно при вас просто да е имало малко по-късно съзряване, все пак всяко дете е различно и рядко нещата се случват по точен график…
  Конкретно, в книгата на Рапли се посочва, че при ЗВБ бебето дъвче, задържа и прехвърля храната в устата си и това спомага тя да влезе в досег и с ензимите от слюнката, които също помагат и на храносмилането.
  В статията за най-често задаваните въпроси за ЗВБ в блога има доста общирен отговор на въпроса за усвояването на храните, който копирам тук изцяло за по-голямо улеснение:

  „В памперса намирам парченца храна – морков колкото грахово зърно, парченца броколи и т.н. Това нормално ли е или стомахът на бебето не може да смели храните?

  Всички родители откриват с изненада в началото парченца от предложените храни и в памперса. Това е съвсем нормално и не е нищо нередно или опасно. Парченцата не значат, че храната не се усвоява. Тя се усвоява точно толкова, колкото и пюретата, особено в началото, когато храносмилателната система все още не е свикнала с храни, различни от млякото. Пюрираните храни създават чрез изпражненията заблуда, че са преработени по-добре, а всъщност това не е така – те също излизат почти в същия вид, в който са приети.
  Предимство на самостоятелното хранене е, че бебето дъвче, задържа и прехвърля в устата си храната и това спомага тя да влезе в досег и с ензимите от слюнката, които също помагат и на храносмилането. Запазват се и повече витамини, отколкото в пюретата. Пюрето се гълта наготово и освен това нещата в него не са прясно приготвени. Ето и един откъс от книгата на Рапли по въпроса:
  „Вероятно е вярно, че храната, която постъпва в стомаха под формата на пюре е по-лесна за храносмилането от храната, която постъпва на парчета. Но устите ни са създадени, за да смачкват храната, т.е. да я „пюрират“чрез дъвченето. Стомахът се справя по-лесно с добре сдъвканата храна, отколкото с храната, която е била смляна с блендер, защото смесването на храната със слюнката спомага началото на храносмилателния процес, особено при нишестените храни.
  Бебетата, които се хранят, следвайки собствения си ритъм, обикновено задържат храната за дълго време в устичката, преди да я преглътнат. През това време тя омеква от слюнката и венците я смячкват. Пюрираните храни почти не влизат в досег със слюнката, а попадат директно в задната част на устата към гърлото като се преглъщат веднага без никакво дъвчене“.
  Преди време имаше уебчат с Джил Рапли в най-известния британски форум за BLW и в него тя цитираше проучване, при което на бебета се давали пюрирани храни още през 4-я месец за сметка на млякото и било установено, че те започнали да губят тегло, защото реално стомахчетата им не усвоявали нищо от пюретата.
  Една от майките от форума БГ-мама се беше обърнала със същия въпрос и към Стефан Клейнчес и цитирам и тук неговия отговор на въпросите й дали има изследвания за усвояването на храните при ЗВБ и пюрираните храни и какви са наблюденията му над децата, захранени по този метод и дали са имали проблеми със храносмилателната система в по-късна възраст:
  “По въпроса няма изследвания, свързани със захранване, водено от бебето, както няма такива и за пюрираната храна.
  Никога не съм получавал отрицателни отзиви на по-късен етап за захранване, водено от бебето. Това, което виждам е, че децата се научават да ядат правилно, да дъвчат, да избират здравословна храна, да спрат да ядат, когато са нахранени, да ядат повече или по-малко, в зависимост от нуждите си, да ядат по-малко като цяло. Всичко това са фактори, които допринасят за една по-добра храносмилателна система”.

  Ще се радвам да споделиш опита си и за това дали са се подобрили нещата и какво е помогнало. Може би ще бъде от полза и за други майки!

 7. Здравейте!
  Искам сърдечно да ви благодаря за целия труд и желание, които сте вложили в писането и превеждането на статиите за този тип захранване. Събрах си всичко в един файл и ми предстои пътешествие в света на захранването водено от бебето, водено от вашите писания. Мерси много още веднъж. Изключително полезно! Поздрави!

 8. Здравейте!
  Първо поздравления за чудесния сайт с купища полезна информация 🙂
  Синът ми навърши преди няколко дни 6 месеца и реших да опитам захранване, водено от бебето. По всички признаци ми се стори, че е вече готов, единствено нямаме все още столче за хранене, но реших да ползвам столчето за кола. Вчера му дадох парчета тиквичка, но не беше особено ентусиазиран, смука едното, но бързо се измори. Днес отново пробвах и беше по-успешно, пак осмука няколко парчета, но този път определено успя да хапне малко тиквичка. Понеже обаче той не се сеща сам да си поднесе парчето към устата, му го държа аз и той си смуче, това ок ли е? Играчки иначе редовно си хапва 🙂
  И още един въпрос – понякога той рязко захапва парчето и ми се струва, че може да отхапе такова парченце, с което да се задави, предполагам имате опит в тази насока, дали проблемът е, че съм направила твърде меки тиквичките на пара или просто да му давам по-големи парчета, например тиквичка, разрязана на две? Той определено не може още да дъвче, предполагам трябва време разбира се, но се притеснявам, че ще се задави, Иначе пробвах и с лъжичка да му дам малко намачкана тиквичка, но определено предпочете да си смуче от парчето.
  Извинявам се, ако въпросите ми звучат глупаво, тепърва навлизам в темата за захранването.
  И последен въпрос – понеже сме на смесено хранене, при което преобладава за съжаление адаптираното мляко – четох в книга за хранене на бебета, че методът, воден от бебето не е подходящ за бебета на адаптирано мляко, понеже крие риск от дефицит на хранителни вещества. Синът ми получава все пак малко кърма на всяко хранене, отделно му давам да суче винаги, когато поиска, но се съмнявам, че поема повече от 30-40 мл кърма на едно сукане и се притеснявам дали методът е подходящ за него, макар че четох в коментарите, че може да се приложи и при деца на адаптирано мляко, Все пак крие ли според вас някакви рискове в този случай?
  Благодаря предварително за отделеното време! 🙂

  Поздрави,
  Десислава

  • Здравейте Десислава,

   Разбираемо е да имате въпроси в началото на захранването 🙂
   Струва ми се, че като за два първи опита, детенцето ви се справя добре – все пак дори е опитало от тиквичката! В началото е необходимо малко повече търпение и постоянство, често децата просто все още се учат да се хранят и не знаят какво да правят с предложената им храна. Те по-скоро играят с нея, разглеждат я, може дори да я изпуснат на пода, а може и веднага да разберат, че става за ядене 🙂 Всяко бебе е различно и върви със своите темпове. Може да „помогнете“ малко в началото, но на ваше място бих оставила детенцето само да държи храната и евентуално бих показала как да я поднесе към устата си, всъщност много деца след първите опити самички се досещат за това. Добре е да се храните заедно, така бебето ще се чувства част от семейния ритуал на хранене и също така ще забележи как се хранят останалите и ще поиска да ги имитира, дечицата обичат да правят това.
   Що се отнася до по-големите парчета, това също е част от процеса на учене – случва се бебетата в началото да отхапят по-голямо парче, но обикновено се справят с него и съвсем сами, най-често го изплюват, друг път успяват да го раздробят с венците, може и леко да се закашлят или дори да получат позив за гадене, това е нормален рефлекс на тази възраст. Описаните неща не са задавяне, просто бебето се учи да борави с храната и в устата си. Зеленчуците, които предлагате трябва да са сварени достатъчно, но не и прекалено, за да не се разпадат и разкашкват в ръчичката на детето. Парченцата трябва да са малко по-дължи от юмручето, за да може когато са в ръчичката на детето то да може да отхапва от тях, а не да остават изцяло в дланта. Ако тиквичката е съвсем малка, това може да е и половинка, но най-често разрязана на четири и с подходяща дължина, е по-удобна за хващане.
   Що се отнася до ЗВБ при деца, хранени с адаптирано мляко, методът не представлява проблем при тях, много майки захранват децата си, хранени с АМ без проблеми. Любопитно ми е в коя книга се прочели, че не е препоръчително, ще ми е интересно ако я посочите 🙂
   В тази статия с най-често задавани въпроси, може да прочетете повече за ЗВБ и храненето с АМ, а също така да намерите кратки отговори и на други запитвания, които обикновено изникват на родителите в началото на захранването.
   https://zabliznacite.wordpress.com/2012/10/09/zahranvane-vodeno-ot-bebeto-vaprosi/

   Желая ви успех!

   Мария

  • Здравейте, много полезна информация намирам във вашия блог, особенно при съветите за ЗВБ. Само да попитам, понеже видях че сте включили и гъбите в списъка, дали може да се дават със сигурност на бебета ? Понеже в една книга, която имам с рецепти за деца от 1 до 7 г. пишеше че педиатрите не съветват да се дават гъби на бебета (т.е. на деца до 3 г. според мен), но причина не беше указана..
   Поздрави, Савина.

   • Здравеяте, Савина и благодаря за милите думи!
    Гъбите са малко по-трудносмилаеми, но едва ли това е причина да бъдат напълно изключени от менюто и на най-малките. В схемата за захранване е посочено, че могат да се предлагат от 10-месечна вързаст, а тя все пак е изготвена от детски нутриционист и диетолог с дългогодишен опит.
    Разбира се, най.сигурно е да се консумират гъби от сигурен източник, за предпочитане култивирани и да не се прекалява с количествата, както за възрастните, така и за малките деца.

 9. Здравейте Мария,

  Благодаря ви много за бързия и изчерпателен отговор! 🙂
  Прочетох преди време често задаваните въпроси, но определено ще им обърна внимание отново. Така или иначе ЗВБ ми се струва най-интуитивният метод, пробвах днес да дам пюре на сина ми, но той плюеше всяка лъжичка, искаше сам да си държи лъжицата (да си удря с нея по масата 🙂 ) и с охота си близа отново парчето тиквичка. От утре ще го оставя сам да се справя с парчетата.
  Относно ЗВБ при деца на адаптирано мляко – в книгата „По-здрави бебета“ на Маги Пашова има таблица с предимства и недостатъци на видовете захранване. За педагогическото захранване и за ЗВБ е посочен като недостатък фактът, че при тези два метода е възможно бебето да не получи всички хранителни вещества от микродозите или съответно парчетата, което кърмата може да компенсира, но крие риск от недохранване за бебета на АМ.
  Това твърди тя и в една своя лекция по време на Академия за родители 2016: https://www.youtube.com/watch?v=XBso8SEuGiM , около 20-та минута. Ето защо останах с впечатление, че поради по-малките дози храна, които поема детето, може евентуално да се стигне до недостиг на хранителни вещества.
  От друга страна ако правилно съм разбрала ЗВБ, само в началото детето хапва по малко, т.е. докато се учи, че има и храна, различна от мляко, а след като я открие, си хапва по колкото си иска, което лично на мен ми се струва много по-разумно от това да давам всеки път някакво определено количество пюре на детето, което то трябва да изяде (нашата педиатърка настоява, че така е правилно). И в този ред на мисли не виждам опасност от дефицит, при условие, че детето си хапва, нали то самичко изяжда толкова, колкото има нужда. Но реших все пак да попитам по-горе и за вашето мнение като човек, приложил ЗВБ на практика.

  Поздрави и благодаря още веднъж за помощта ! 🙂

  • Здравейте Десислава,

   Благодаря и аз за бързия отговор и за видеото, бях го гледала до някъде, но явно не съм издържала до края и до въпроса за ЗВБ. Малко полемично се изказвам, но този път не успявам да се сдържа.
   С цялото ми уважение към Маги Пашова, не мога да не отбележа няколко явни заблуди, в които вкарва родителите по време на тази лекция – едната е че в кърмата няма достатъчно желязо след 6-я месец и едва ли не всяко дете рискува анемия, другата, че и в АМ явно няма достатъчно хранителни вещества при захранването, в частност ЗВБ. Да не говорим за чисто „техническата“ грешка при превода на Baby-led Weaning, която отдавам на не толкова задълбочено познаване на разликите между британския и американския английски. В единия случай weaning е термина, който се използва за захранване във Великобритания, в другия наистина значи „отбиване“ и за захранването се използва „introduction of solids/solid foods“ и е леко учудващ факта, че такава подробност е убягнала точно на човек, който претендира да е „специалист“ по детско хранене.
   Реално захранването отбелязва също така момента, в който детето започва своя път в отбиването от гърдата, но той може да продължи с години при кърмените деца, без това да попречи на кърменето 🙂 Това, че се предлага органово месо още в началото на ЗВБ, пък чувам за първи път от нея…
   Във вашия случай въвеждането на твърдите храни може дори да стане за сметка на АМ като се запазят кърменията колкото се може по-дълго т.е. може да се стремите да намалявате постепенно АМ и да стигнете до момемнт, в който да предлагате само гърда когато детето започне да увеличава приетите количества твърда храна. Наистина в началото те не са големи, но от друга страна се увеличават доста бързо когато детето затвърди уменията си. Реално, при едно традиционно захранване, при което се почва с лъжичка пюре, количествата не са кой знае колко по-големи. Кърмата и в АМ са и по-богати на калории в сравнение със зеленчуковите или плодови пюрета. И препоръчителните количества АМ също са съобразени с възрастта на бебето.
   Това, което се очаква от нас като родители, е да предлагаме да детето достатъчно богато, разнообразно и пълноценно меню и да се събразяваме с неговите темпове и предпочитания. Които понякога бързо и неочаквано се менят 🙂
   Поздрави отново и не се притеснявайте да пишете, ако имате и други въпроси!

 10. Здравейте,
  Вашият сайт ме вдъхнови да захраня дъщеря си по този начин 🙂
  Тя е изключително кърмена до 6-тие месец, след това започнах захранване със зеленчуци на пара. Вече е почти на 9 месеца. До тук съм давала разнообразни плодове и зеленчуци, варени, печени и сурови, оризово и елдено брашно под формата на домашни бисквити, последно вкарах жълтък. Мисля да започна да вкарвам млечните продукти и имам следните въпроси: 1. Време ли е вече? 2. С какво да започна и в какъв ред трябва да ги въведа, става въпрос за масло, сирене, извара, прясно и кисело мляко, кашкавал? 3. Когато въвеждам сирене какво трябва да е: прясно неосолявано или изкиснато, понеже ми обърнаха внимание, че не е добре да е съвсем прясно заради бактериите вътре? И за сиренето още с кое е най-добре да започна – краве, козе, овче…?
  Благодаря предварително!

  • Здравейте, Анна,

   Радвам се, че напредвате успешно със захранването! 🙂
   При ЗВБ реално няма строго определен ред на въвеждане на храните. Повече внимание се изисква ако има фамилна обремененост с алергии.
   Конкретно за млечните, не се препоръчва даването на прясно краве мляко преди годинката, защото до тогава реално няма нужда от него, а кърмата и АМ са по-подходящи за бебето в тази възраст. Кравето мляко е бедно на желязо, а протеините му са по-трудно усвоими. Предлагането на краве мляко може да намали и приема на кърма или АМ, а това не е желателно до годинката.
   Може да се предлагат обаче кисело мляко и сирене. При сирената повод за притеснение е само съдържанието на сол, защото бебетата не трябва да приемат допълнителна сол до 1-годишна възраст. Затова и в схемата за захранване е посочено, че могат да се предлагат пресни или обезсолени сирена – това може да са извара, различни меки сирена или бяло саламурено сирене, но обезсолено. Обикновено те са произведени от пастьоризирано мляко, рядко в търговската мрежа се продават сирена, които са от непастьоризирано мляко.
   По-солените „зрели“ сирена, като кашкавал, например, може да се дават в малки количества 1-2 пъти в седмицата, в схемата е посочено дори след годинката.
   Масло също може да се предлага на вашата възраст.

   Поздрави,
   Мария

 11. Pingback: Най-често задавани въпроси за захранване, водено от бебето / BLW FAQ | ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

 12. Pingback: Книгата “Захранване водено от бебето – лесно, съвременно, здравословно!” – Кърменето·

 13. Pingback: Как да предлагаме храните при захранване, водено от бебето? | ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

 14. Pingback: Кърмих близнаци 3 години и 3 месеца – разказ за нашето отбиванe | ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

 15. Здравейте, мами! Синът ми вече е на 3 години и 4 месеца, страхотно слънчево дете със силно изградено собствено мнение, в това число и за начина му на хранене. Като бебе го захранвах успешно и с лекота по този метод – Захранване водено от бебето. Вярвам в него, защото храненето беше забава и за него и за всички около нас. Това което ме притеснява е, че и до ден днешен се храни по този начин – без прибори, само с пръсти. Когато му подавам вилица или лъжица отказва да ги хване, ако реши сам да го направи започва да си играе с тях, но реално си хапва с ръчичка. И така е повече от година… Ходи на градина и там не успяват да му променят навика. Всъщност точно това е нещото, което ме притеснява най-много. Той по цял ден не се храни с нищо друго освен малко хляб и ябълки. Защото в градината менюто е само супи и манджи със сос.
  Друга майка срещала ли се е с подобен проблем?

  • Здравейте, Венцислава,

   Честно казано това е първият случай, с който се сбълъсквам, при който вече големичко дете отказва да се храни с прибори. Дали отказът не е свързан по някакъв начин с натиск, който се оказва върху него в детската градина, за да се храни или да ползва прибори? С това бих обяснила донякъде и неприемането на други храни, поне както описвате нещата.
   Как се храни детето вкъщи? Взимате ли го с вас на масата, предлагате ли разнообразни неща? Много често, водени от притеснения, че детето „не яде“ и само за да „хапне“ нещо, сме склонни да предлагаме само определени неща, които знаем, че то няма да откаже.
   Най-добрият пример в храненето сме ние, родителите. Децата се учат от нас и обичат да имитират възрастните. И много често реагират на нашите притеснения или очаквания към тях с пълен отказ. Опитвайте се по време на хранене (предполагам, че детето се храни с вас на масата) да го направите активен участник, предложете да опита нещо, покажете как да забоде парченце храна, насърчете го да ви имитира. Но най-вече не настоявайте, не следете постоянно какво и дали яде, не правете чести забележки или коментари. Продължете спокойно да се храните и оставете и детето на масата на спокойствие (евентуално без външни дразнители като телевизор, детско, музика, играчки. Нека има възможност да се съсредоточи само върху храната. Не предлагайте огромни порции, а по-скоро малко количество. Много деца отказват огромните порции, просто, защото са огромни, а при желание винаги може да дадете още 🙂 Старайте се да не се изкушавате да прилъгвате детето да яде, докато се занимава с други дейности или да го преследвате постоянно с храна. Осигурете достъп до разнообразни храни, но изчакайте детето само да ги поиска. Едно здраво дете няма да се остави гладно 🙂
   И не на последно място, може би попитайте в детската градина или самото дете как се държат с него по време на хранене, дали се опитват да го хранят насила, дали му се карат, какво е отношението по време на хранене към другите деца… Част от отговорите за подобно поведение може да се крият и там.
   При всички случаи детето няма да продължи вечно да се храни с пръсти, трябва само да се намери правилният начин за окуражаване и насърчаване, без прекалена настоятелност, а с разбиране и търпение. 🙂

   Поздрави,
   Мария

 16. Pingback: Лекция “Захранване на бебето – Кърменето·

 17. Pingback: Захранване водено от бебето – захранване без пюрета! Йеее! – ИЗРЕЗКИ ОТ МИСЛИ·

 18. Здравейте! Майка съм на малък борбен юнак, роден с двойна цепка на устната, небцето и венеца. Малкият ни Алекс навърши 6 месеца преди 5 дни. Първо дете ми е и си нямам никаква идея относно захранването. Преди време случайно попаднах онлайн на книгата Ви Захранване Водено от Бебето и с голям интерес я поръчах. Чесно казано не съм успяла да прочета всяка история на всяка майка, но мисля, че няма описан случай като нашия. При нас храненето е малко по-сложен процес, но аз винаги подхождам с нагласата, че нашето дете може и трябва да се храни както всички останали деца. Много искам да започнем ЗВБ, но, естествено, педиатъра ни е твърдо против и не намирам нужната подкрепа от медицинско лице. Четох в английски форуми за майки с такива бебенца и те споделят, че са ги захранили чрез този метод и не са имали проблеми. Това ме успокои, но бих искала да знам ако има майка с бебе с цепка на небцето, с която да мога да се консултирам. Основно проблема е, че парченца от храната попадат в нослето и аз се паникьосвам, че ще му стане нещо. Споделяйки това с педиатъра той ме нахока и накара да престана с опитите си и почнах за 1 седмица с домашни пюрета, но бебето вобще не ги харесва и днес решихме със съпруга ми, че ще започнем с ЗВБ и няма да се предаваме така лесно. Чака ни операция за затваряне на небцето на около 10-тия месец и бебето трябва да е спряло да ползва биберони до тогава и да може да пие от чашка. Това ни дава прозорец от 4 месеца и незнам дали имаме достатъчно време. Като цяло бебето ни се развива много добре. Изглежда, че иска да се храни сам и определено има много силен характер. Преживя първата си операция като истински герой и да се надяваме, че така добре ще преминем и през следващите операции. Моя въпрос е има ли нещо по-специфично с което да трябва да се съобразяваме в нашия случай при захранването и дали има други майки с който да мога да се свържа или поне да разбера за техния опит. Много ви благодаря!

 19. Pingback: ЗВК - Захранване, водено от Карина - Where Siya Shines·

 20. Pingback: Първи стъпки в захранването – One day with Mateo·

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s