Развитие на близнаци в утробата – първи триместър от бременността

Едно от нещата, които ми липсваше най-много през цялата ми бременност беше четиво с илюстрации за развитието на близнаците в утробата. Поради липса на друго се задоволявах с написаното за едноплодната бременност. Наскоро в канадския сайт на Babycenter попаднах на тези изключително интересни текстове и илюстрации, които преведох на един дъх, толкова много ми харесаха!

Надявам се да допаднат и на много други бъдещи майки на близнаци и не само!

Развитие на близнаците през 3-та гестационна седмица

Кликнете, за да увеличите изображението

Дали ще имате близнаци се определя скоро след зачатието.

Разнояйчните близнаци се получават когато две различни яйцеклетки са оплодени от два различни сперматозоида. Те винаги имат различни плаценти, мембрани и отделни плодни мехури (амниони). Разнояйчните близнаци могат да бъдат две момчета, две момичета или момче и момиче. В зависимост от това как са се имплантирали зародишите в утробата на майката техните плаценти може да бъдат напълно отделени или да се слеят.

Еднояйчните близнаци се срещат по-рядко. При тях в началото оплодената яйцеклетка е една и се разделя на две през първите 12 дни след оплождането. Обикновено еднояйчните близнаци са винаги от един и същи пол и делят една плацента (монохориални). Всеки има собствена пъпна връв и кръвообращение. Повечето от еднояйчните близнаци се развиват в отделни околоплодни сакове (диамниални), но в някои редки случаи те могат да да заедно в един околоплоден сак (моноамниални). Еднояйчните близнаци имат едни и същи гени и са абсолютно идентични от генетична гледна точка.

Илюстрацията показва разнояйчни близнаци 3 седмици след оплождането, които се развиват с две ясно разделени плаценти и в два различни околоплодни сака. (дихориални и диамниални).

Развитие на близнаците през 4-та гестационна седмица

Кликнете, за да увеличите изображението

В четвъртата седмица от бременността се оформят невралните тръби на бебетата. От тях по-късно ще изникнат мозъка, гръбнака, гръбначния мозък и нервите. Появяват се сърцата и системите за кръвообращение. Започват да функционират началните форми на плацентата, хориалните въси и пъпната връв.

Около 5-та седмица от бременността, близнаците, които вече са ембриони, са с дължина около 0,25 см. Започват да се формират и някои от по-важните органи като черен дроб и бъбреци. Сърчицата вече бият и изпомпват кръв.

Появяват се и зачатъците на горните и долните крайници – те ще се превърнат по-късно в ръчички и краченца на бебетата. Развива се също така храносмилателната система.

Под отворите, където по-късно ще са разположени устичките, има малки гънки, в които ще се оформят врата и долната челюст. Вече се различават и очертанията на лицето. Ноздрите стават по-ясно изразени, а в очите започват да се развиват ретините.

Развитие на близнаците през 8-ма гестационна седмица

Кликнете, за да увеличите изображението

В осмата седмица от бременността с близнаци започват да се развиват с бързи темпове техните най-важни органи (т.нар. органогенезис). Сърчицата, които вече имат леви и десни камери, бият с около 150 удара в минутата – двойно повече от ритъма на вашето сърце.

От този момент до 20-та гестационна седмица близнаците ви ще растат изключително бързо и органите, които са се формирали в първите месеци след зачатието като черен дроб, бъбреци и мозък, ще стават все по-сложни и ще работят все по-добре. В 8-та гестационна седмица се оформят зъбите и небцето и продължават да се развива слуховия апарат. Кожата на бебенцата е тънка като лист хартия и през нея прозират ясно вените. Всички органи, мускули и нерви започват да функционират. Ръчичките могат да се свиват в китката, а крачетата загубват ципестия си вид. Над очите се появяват клепачите.

Развитие на близнаците през 12-а гестационна седмица

Кликнете, за да увеличите изображението

В 12-а гестационна седмица близнаците ви вече са порастнали на дължина до 7,5 см. и са напълно оформени.

Личицата им придобиват човешки черти. Очите, които в началото са разположени отстрани на черепа, сега са се сближили. Ушите са почти на обичайното си място от двете страни на главата. Черните дробове произвеждат жлъчка, а бъбреците урина, която от пикочните мехури се отделя в амниотичната течност. Всъщност, отделената от бебетата урина е основна съставна част на амниотичната течност през втората половина от бременността. Амниотичната течност е от изключително важно значение за развитието на вътрешните органи и крайниците на близначетата ви.

Бебетата ще се въртят, когато докосвате корема си, въпреки че вие все още не усещате движенията им. Нервните клетки на фетусите се увелшчват с бързи темпове и се оформят синапсите (връзките между невроните в мозъка). Близнаците ви постепенно придобиват все повече рефлекси – при докосване на дланите се свиват пръстите, при докосване на стъпалото пръстите на крачетата се сгъват надолу и при докосване на клепачите се стягат очните мускули.

Виж още:

Развитие на близнаци в утробата – втори триместър от бременността

Развитие на близнаци в утробата – трети триместър от бременността

Доброто наддаване при многоплодна бременност предпазва от преждевременно раждане

Текст и илюстрации от:

http://www.babycenter.ca/pregnancy/twins/fetal-development/

3 отговора на “Развитие на близнаци в утробата – първи триместър от бременността

  1. as razbrax 4esam bremena s bliznazi no sam samo na pet sedmizi ime videxa na ultra zvyk imi kazaxa 4esa dva saka iniama srde4na deinost imikazaxa da4akam o6te malko da vidime kak 6tese razvivat bebetata ako niakoi eimal podoben sly4ai mola da pi6e

    • Здравей,
      Извинявай за малко закъснелия отговор.
      В тези седмици е доста рано, наистина е по-добре да се изчака. Има ли някакво развитие?

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s