Доброто наддаване при многоплодна бременност предпазва от преждевременно раждане

Разпределение на килограмите при едноплодна бременност

Жените, бременни с близнаци трябва да положат максимални усилия, за да наддадат достатъчно килограми през бременността и по този начин да намалят риска си от преждевременно раждане и ниско тегло на бебетата, сочи ново американско изследване, цитирано от Ройтерс.
„Бъдещите майки трябва да наддават по около половин килограм на седмица, при по-малко трупане на килограми се наблюдават повече преждевременни раждания или бебета се раждат с ниско тегло.”, посочва Д-р Натан Фокс от Асоциацията за медицина на майката и плода в Ню Йорк, която е направила проучването.
Фокс и сътрудниците му провели изследването, за да проверят резултатите от новите препоръки за наддаване на тегло при бременност с близнаци на Американския институт по медицина, публикувани през 2009 година. Те определят теглото, което трябва да се наддаде при многоплодна бременност, съобразено с началните килограми на майката. При нормално тегло препоръката е да се качат от 16,8 до 24,5 кг., при наднормено тегло от 14 до 23 кг., а жените с тегло много над нормите трябва да наддадат от 11 до 19 кг.
Лекарите наблюдавали 297 бъдещи майки на близнаци и установили, че при тези, които увеличили теглото си според препоръките бременността протекла с много по-благоприятен изход. За разлика от тях жените, които качвали по-малко килограми били изложени на по-голям риск от раждане преди 32 г..с. (14% срещу 5%) и освен това те по-често раждали бебета с по-ниско тегло.
Трупането на тегло при бременност с близнаци често е трудна задача. „Понякога това не е лесно” , отбелязва Фокс. „Налага се да изпращаме бременните за съвет при специалист по хранене и те да следват специална висококалорична диета, за да наддават достатъчно. За много жени това не е съвсем лесно.”, допълва той.
Зачеване на близнаци обикновено се случва при 3 на 100 бременности и процентът на преждевременните раждания е доста висок – около 60 на сто. Това прави още по-важно качването на препоръчаните килограми от страна на бъдещите майки.
Учените отбелязват в юлския брой на сп. „Obstetrics & Gynecology”, където е публикувано изследването, че за първи път се установява пряката връзка между недостатъчното наддаване на тегло при бременност с близнаци и повишеният риск от преждевременно раждане, която „не е била доказана по категоричен начин досега”. Те изтъкват, че изследването им може да насочи вниманието към „един фактор за преждевременно раждане на близнаци, който може да се предотврати.”.

Ето и още малко данни от изследването:

При жените с наддаване според препоръките:

Рискът от раждане преди 32 г.с. е 5% срещу 13,8 %
Рискът раждането да тръгне само преди 32 г.с. е 3,4% срещу 11,5 %
Двете бебета са с тегло над 2500 гр. – 33,8 % срещу 22,5 %
Рискът да се роди бебе с тегло под най-ниските стойности за гестационната му възраст е 21,5% срещу 35%


Моят опит:

Винаги съм се опитвала да убеждавам бъдещите майки на близнаци колко е важно наддаването по време на бременността и как това не е период, в който да се притесняваме, че „дебелеем“ прекалено. Голяма част от килограмите не се трупат по тялото ни във вид за излишни „сланинки“, те са жизненоважни за растежа на бебетата, които носим в утробата си. Организмът ни е подложен на огромно и необичайно натоварване, за да изхрани два плода и да осигури нормалното им развитие. Той трупа ресурси не само за бременността, а и за следродилния период, за кърменето, за грижите около две бебета. Природата се грижи  новородените да имат и пълна със сили майка след раждането. Повечето от килограмите, които качваме са разпределени само за нуждите на бебетата и за промените, които настъпват в тялото ни. Достатъчно е да се разгледа разпределението на натрупаното тегло при една нормална едноплодна бременност:

3 – 4 кг. – средното тегло на бебето
3.2 кг. – допълнителен запас хранителни вещества.
1.8 кг. – допълнително количество кръв
1.8 кг. – допълнително количество лимфа
0.9 кг. – околоплодна течност
0.9 кг. – увеличение на обема на гърдите
0.9 кг. – увеличение на матката.
0.6 – 0.8 кг. – плацента.

Това прави 13,3 кг. само при бременност с едно бебе. Нека направим същото изчисление за двуплодната бременност:  две бебета по поне  2,5 кг., добавете още една плацента, двойно количество околоплодна течност, двойно увеличена матка и допълнително количество кръв за още едно бебе. Това прави общо 19,7 кг. от съвсем нужни неща, т.е. съвсем според препоръките в изследването!

Всяка майка на близнаци иска бебетата й да се родят максимално по-късно и с оптимално тегло. Разбира се, не може да се предвиди и предотврати всичко, но доброто хранене по време на бременност е нещо, което зависи изцяло от нас. Не чакайте лекарят ви да ви препоръча как да се храните – може би той няма много опит с многоплодна бременност, не е запознат с последните проучвания или просто покрай другите ви притеснения и въпроси пропуска да ви посъветва да обърнете внимание и на наддаването си. Понякога в първите месеци заради гадене и неразположения може да ви е трудно да се храните. Опитвайте се да хапвате питателни храни в малки количества и по-начесто, избягвайте храните, от които ви се гади и се обърнете за помощ и към лекаря си, ако не можете да преодолеете проблема и не ядете достатъчно.

Лично аз ще съм винаги много благодарна на нашия татко, който още щом разбра, че очакваме две бебета се беше информирал за това колко е важно да се храня добре и полагаше всички усилия, за да ми помогне. Ако не беше  той покрай всичките други притеснения и мисли за бебетата едва ли щях да осъзная сама колко е важно да ям и да трупам килограми.  Наддадох 27 кг. за бременността и родих в 38 г.с. две прекрасни бебета, които тежаха 3050 и 2760 гр.! Резултатите от проучването ги протвърджавам и аз!

(За тези, които ще се запитат как съм ги свалила – оставих 17 кг. в родилното, а останалите си отидоха плавно в следващите около 9 месеца, точно както в поговорката, че са нужни 9 месеца бременност и 9 месеца „разбременяване“. 🙂

Виж и резултатите от анкетата във форума на БГ-мама, в която майки на близнаци споделят колко са качили през бременността и колко големи са се родили бебетата:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=526905.0

Прочети още:

Диета при бременност с близнаци – една виртуална дискусия

 

Източници:
http://www.reuters.com/article/idUSTRE65M5J420100623
http://journals.lww.com/greenjournal/Abstract/2010/07000/Weight_Gain_in_Twin_Pregnancies_and_Adverse.17.asp

Изображение:
http://www.pregnancyweekbyweek.co.za/2009/06/ideal-weight-gain-during-pregnancy/

2 отговора на “Доброто наддаване при многоплодна бременност предпазва от преждевременно раждане

  1. Pingback: Да кърмиш близнаци – разказът за нашето кърмене « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

  2. Pingback: Коремчето след бременност с близнаци | ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

Публикувай коментар