Отговор към един педиатър за дългото кърмене и захранване BLW

Преди няколко дни, на 21 май, за първи път в националния ефир се говори подробно за захранване, водено от бебето! Случи се в предаването на БНТ „Апартаментът“ с Марта Вачкова, където две майки, захранващи по метода ЗВБ, разказаха защо са избрали децата им да се хранят самички с парченца храна, вместо с пюрирани храни. Всъщност интересът на предаването беше предизвикан от статията за бебешките пюрета, която публикувах преди време в блога „За близнаците“. Свързаха се с мен с молба да поговорим по темата за това с какво храним децата си и захранване, водено от бебето също се оказа любопитна и нова тема за тях. И така в студиото гостуваха две български ЗВБ бебета, а майките им разказаха защо са избрали този метод и поговориха за кърменето и храненето на бебето, следени с интерес и от водещата Марта Вачкова. Не мога да не съм благодарна на предаването, което отдели толкова много време на тази нова и полезна тема!

Може да изгледате „Апартаментът“ от 21 май на този линк и го вижте до края – по-надолу ще узнаете защо!

http://bnt.bg/bg/productions/92/edition/31958/apartamentyt_21_maj_2013

Сега, след като вече сте видяли цялото предаване, може би разбирате и какво ме кара да пиша отново за него. Не за да се похваля с този своеобразен успех (нищо, че го правя малко :)). Искам да дам отговор на някои от твърденията на гостуващия в студиото педиатър д-р Татяна Николова, относно кърменето и захранването, тъй като форматът на предаването, не успя да даде възможност за това. И да поговоря за най-често срещаните твърдения, „митове“, неразбиране и (защо не) и неосведоменост, с която може да се сблъска всяка майка, когато обясни, че е решила да храни бебето си само с кърма до 6-я месец и след това да му позволи да се храни самичко с цели парченца храна и да продължи да го кърми докато то поиска. Предрасъдъци, които идват не само от страна на познати или роднини, но понякога и от самите педиатри, към които се числи и д-р Татяна Николова. У нас изключителното и дълго кърмене е по-скоро рядкост, а захранване, водено от бебето е за съжаление почти непознато. В същото време от години Световната здравна организация, УНИЦЕФ, Американската академия по педиатрия, Общността на канадските педиатри и британското Министерство за общественото здраве (само за да цитирам някои), препоръчват бебетата да бъдат хранени само с кърма през първите 6 месеца и изтъкват ползите от дългото кърмене за майката и бебето. Захранване, водено от бебето, вече е също е „нормалния“ начин на захранване в немалко страни. Самата аз научих за него преди повече от 5 години именно от консултацията в Холандия, където се родиха дъщеричките ми. У нас също все повече майки избират този вид захранване, достатъчно е да видите галерията с българските ЗВБ бебета и или броя на следящите страничката във Фейсбук. Не става въпрос за ограничена „група“ почитателки на интернет!

В студиото на „Апартаментът“, д-р Татяна Николова, завършила педиатрия в бившата СССР в далечната 1983 година и с 10 години практика като педиатър и след това завършила клетъчно хранене и занимаваща се с алтернативна медицина, изброи някои от „митовете“ за кърменето и захранването (ЗВБ), с които вероятно се сблъскват много български майки. С цялото ми уважение към нея и образованието й, ето и моите отговори, базирани на най-съвременните проучвания и препоръки в тази област (и на немалко личен опит и по двете теми):

  • Захранване, водено от бебето крие опасност от задавяне и бебетата нямат зъби и не могат да смилат добре и да усвояват полезните вещества от храните. „Едва ли може да се нахрани едно дете от парче морков или краставица, която дълго е смучело или сдъвкало… Аз не вярвам, че те хранят само така, това е един вид залъгалка, както дават бисквитки сухари… Това е един вид, за да стимулират растежа на зъбите, а не е основа…“

При подобно твърдение е редно на първо място, да се зададе въпроса, колко бебета, захранени по метода ЗВБ е имала възможност да види в практиката си като педиатър д-р Николова? Захранване, водено от бебето се практикува от много майки и бебетата им вече от доста години. Като основен и единствен метод за захранване, а не като „залъгалка“ или „стимулиране растежа на зъбките“. Бебето, което се храни самостоятелно, се учи от самото начало да дъвче и да преглъща и контролира много по-добре процеса на хранене от бебетата, хранени с пюрирана храна, които продължават да гълтат всичко наготово в течна или полутечна форма и не знаят как да се справят с парченца храна. При тях рискът от задавяне е дори по-висок. Отговор по въпроса на холандския специалист по детско хранене и автор на книга за детско хранене и захранване ЗВБ, Стефан Клейнчес има и тук:  Въвеждане на твърди храни след 6-месечна възраст- ІІ част.

blw-web

Ползите от захранване, водено от бебето. Кликнете върху снимката за по-голям формат.

Що се отнася до усвояването на храната, при преминаването към твърди храни (независимо дали пюрирани или на парчета), храносмилателната система в началото трябва да свикне да преработва храните, различни от мляко и всъщност усвоява еднакво недобре, както пюрираните, така и непюрираните храни. Дори предимство на самостоятелното хранене е, че бебето дъвче, задържа и прехвърля в устата си храната и това спомага тя да влезе в досег и с ензимите от слюнката, които също помагат и на храносмилането. Запазват се и повече витамини, отколкото в пюретата. Много подробен отговор по въпроса от създателката на метода Джил Рапли има и тук: Най-често задавани въпроси за захранване, водено от бебето / BLW FAQ

  • Децата, оставени да избират сами храните си, имат предпочитания към сладката храна, което води до отказ от кърмата, защото предпочитат по-сладкия вкус. Те посягат към оранжеви храни – банан, морков, тиква, едва ли ще изберат броколи или спанак. Или солено или кисело. „Това да разчитаме, че то (детето) правилно ще избере и след това зависимост към сладко виждаме масово между децата“.
319490_169273396485392_828422225_n

Дъщеричките ми в началото на захранването – втората предложена храна е броколи и се превръщат в абсолютен хит!

Напротив, много деца, предпочитат „несладките“ неща. Една от първите храни, които традиционно се приемат много добре в началото са броколите (смея да го твърдя и от личен опит). Освен това и кърмата е сладка, бебето не се запознава със сладкия вкус при захранването и повечето кърмени бебета не се отказват от майчиното мляко заради въвеждането на сладки храни. Наскоро беше пулбикувано и проучване, че захранване, водено от бебето е всъщност и по-здравословно, дори в дългосрочен план. Децата, на които се предлагат пасирани храни, обичали повече по-сладките вкусове, а хранещите се самички наблягали на по-засищащите въглехидрати. Те предпочитали тестени и макаронени изделия вместо сладки плодови пюрета. Според авторите на изследването това е много интересен факт, защото децата съвсем естествено са избирали въглехидратите, които са базисен елемент на едно здравословно хранене  и са в основата на хранителната пирамида. При храненето с пюрирани храни, предпочитанието оставало към сладките неща, въпреки че и на двете групи деца са били предлагани и въглехидрати в еднакво количество. (оттук: Захранване, водено от бебето е по-здравословно)

  • На кърменето бебе в първите месеци трябва да се предлага и вода. Непредлагането на вода е „абсолютен абсурд“. Дозировката за бебета е 50 милилитра вода на килограм тегло. „Млякото е храна, а не вода… Задължително прием на вода“.

Всъщност това е едно от твърденията, които от години отричат Световната здравна организация, УНИЦЕФ, Американската академия по педиатрия, Общността на канадските педиатри и британското Министерство за общественото здраве и дори българското Министерство на здравеопазването – виж ето тази брошура за кърменето: http://fnap.government.bg/UserFiles/File/karmene.pdf

Даването на вода и други течности до 6-месечна възраст не само е ненужно, но може дори да навреди на успешното кърмене. Ако, например, на едно новородено бебе с тегло 4 кг. предложим препоръчаните дневно 200 милилитра вода, тя ще напълни стомахчето му с напълно „празни“ калории за сметка на майчиното мляко, което, между другото, съдържа над 85% вода! Кърмените бебета на възраст между 1 и 6 месеца приемат средно по 750 милилитра кърма дневно – предложеното количество може да замести над ¼ от техните хранения с вода и да попречи на успешното кърмене и дори на добрия им растеж!

  • Дългото кърмене, особено след 3-годишна възраст е неприемливо! „Към 3-годишна възраст нашият панкреас не произвежда вече лактаза, която разгражда млечните продукти и затова нито едно животоно ние не виждаме, след това бозайник да се храни с мляко.“

На дългото кърмене посвети корицата на броя си преди време и сп. „Тайм“

Световната здравна организация препоръчва кърменето да продължи „до 2-годишна възраст и след това“. Не е далечно и времето, когато нашите баби и дядовци са били кърмени дълго и всъщност дългото кърмене е все още норма в много култури по света. В предаването също беше цитирано проучване за продължителността на кърменето при другите бозайници и има антропологични проучвания, потвърждаващи, че за човекът като примат е нормално да суче дори до 6-8 години. От еволюционна гледна точка би било странно след 3-годишна възраст кърменето едва ли не да „вреди“.

Що се отнася до ензимът „лактаза“, и т. нар. „лактозна непоносимост при възрастните“, тя се дължи на бавното намаляване на производството та ензима лактаза. Подобна непоносимост не се наблюдава при всички възрастни и е по-разпространена сред някои националности, като настъпва постепенно, но никога преди 2 – 5-годишна възраст или дори в младежките години. Тя е различна от лактозната непоносимонст при бебетата. (http://kellymom.com/health/baby-health/lactose-intolerance/).

Надявам се и д-р Татяна Николова да има възможност да прочете отговора ми и съжалявам, че той е само виртуален! 🙂

19 отговора на “Отговор към един педиатър за дългото кърмене и захранване BLW

  1. Методът на захранване водено от бебето не работи при всички деца. Не го препоръчвам на никой! Ние започнахме с него и прекратихме. Сега на 11 месеца виждам, че вече има желание да се храни сам и да си държи храната. Сега вече знам, че може и му давам да се храни сам 🙂

    • Съжалавам, че се е получило така при вашето детенце. Което съвсем не значи, че трябва да се обобщава, че не препоръчвате този метод на никой. Може би е трябвало да изчакате малко повече, в началото децата преди всичко се учат да се хранят сами и не приемат големи количества. Сама признавате, че сега, когато детенцето вече се справя по-успешно със самостоятелното хранене, всичко върви добре 🙂

      • Не обобщавам, че не препоръчвам този метод на никой като – този метод е лош или не работи, а по скоро като този метод не е за всяко дете и трябва много да се съблюдава индивидуалното развитие на детенцето. Това, което имам предвид е че например детето може да има тясна трахея както е при нас и на моят син му трябваше доста време, за да се научи да дъвче и преглъща. Което нямаше как да стане на 6 месеца, нито на 7. Чак сега когато е по-осъзнат може да го прави. Това исках да кажа. 🙂 Иначе безспорно методът е уникален и доста близо до нашето естествено развитие, всичко зависи от самото дете. Какъвто и да е начинът на захранване с пюре или ЗБВ съм с огромно ЗА домашното приготвяне на храната и здравословното хранене на малките 🙂 А това, което правите като запознаване на майките с този метод и работата ви по блога е с голям принос за всички и чудесна работа!

  2. Наистина всяко дете е различно и всеки родител, като човека познаващ най-добре детето си, може да прецени какво е най-подходящо за него. Благодаря, че сподели своя опит!

  3. Аз благодаря за Вашия сайт и насоките, които давате. Процесът ни по захранване беше толкова лесен и забавен! Препоръчвам ЗВБ на всички майки!!!!

  4. Наскоро открих сайта и съм възхитена от подробната и подкрепена с надеждни източници информация! Аз нямам нужда да бъда убеждавана, защото моят голям син (4 г.) се захрани точно по този начин – започна сам да си хапва малки парченца от нашата храна, когато беше на 8 месеца. Като му порасна първият зъб, започна да яде ябълки (стържеше със зъбчето и смучеше и се справяше много добре). И той много налиташе на броколи 🙂 Сега за жалост не толкова. 🙂
    Поздрави и усмивки!

  5. Аз съм възхитена от Вашия блог! Благодаря Ви много за огромния труд, който полагате и така помагате на всички майки! Дъщеря ми скоро ще стане на 9 месеца и яде като прахосмукачка:). Признавам си, че й помагам, но съм доволна, че яде плодове и зеленчуци! Признавам си и, че въведох месото с пюрета, които тя много харесва и сега това може да не се отрази много благоприятно, но ще си продължим със самостоятелно хранене и най-вече дъвкане. Синът ми, на 7 г., захранен по традиционен начин, препоръчан от педиатър, не кусва! плодове и зеленчуци, не дъвчеше! до 3 годишен, мрази да опитва нови храни и е зловещо злояд. Сега разбирам какво значи да имаш дете, което яде всичко! Дано и занапред бъде така, пък и баткото да взема пример. Поздрави!

  6. Пропуснах да отбележа, че тя е изключително кърмено бебе, но той за жалост не беше такова, пак по препоръка на педиатър…:(

  7. Моето бебе е кратко кърмено за съжаление,но съм съгласна с идеите за ЗБВ метода макар и да не се престраших с него,но ако се кърмехме вероятно него щях да избера.Дори да е традиционното педиатрично захранване,ако се води от бебето то само да си махне млечното хранене успехите са същите като при ЗБВ поне от моя скромен опит.Единственото,с което не съм съгласна ,НО за себе си – дете ,което се учи или вече може да псува 😉 (надявам се не се обиждате на иронията) НЕ е ок да суче и то не заради лактазата или кърмата като цяло.Ясно е,че като естествено майчино мляко по състав тя не става никога вредна.Видяла съм страшно много минуси чисто психологически на дете кърмено над 3 години.Примерът с бабите и дядовците не е съвсем коректен,защото преди 50 ,100 и повече години ако жената има кърмачески проблеми ( а те и тогава са имали) и ако няма дойка 😉 наоколо детето си е папало и кисело млекце и дори си е сукало от вимето на кравичката,овцата,козичката и.т.н. ,защото майка му трябва да работи на нивата и не я интересувало,че това са потенциални алергени 😉

    • Не е задължително бебето да е кърмено, за да бъде захранено по ЗВБ метода, има и много бебета, хранени с АМ, които за захранени успешно по този начин. 🙂
      Не мога да се съглася обаче с мнението за дългото кърмене. От него определено има много доказани ползи, а не са известни изследвания за психологически вреди от дългото кърмене. Примерът, който цитирате, едва ли е меродавен за всички дълго кърмени деца, дори лично аз имам в обкръжението си много съвсем противоположни примери…
      А и в крайна сметка всяка майка и всяко бебе решават кое е най-доброто за тях в техния конкретен случай, не е ли така? 🙂

  8. ЗВБ, като всичко ново, изглежда привлектално, но поставя и много въпросителни знаци.

    1. Кога (на каква възраст, ако е захранването е започнало на 6 м, например) бебето успява да замести пълноценно едно цяло хранене с този метод, например обедното? Защото колкото и да сме убедени в хранителните качества на кърмата, то същите световни авторитети, които цитирате в статията си еднозначно посочват, че съставът на кърмата след шестия месец не кореспондира на повишените хранителни нужди на детето, за да можем да разичтаме изцяло на нея.

    2. Как точно родителите контролират приема на неподходящи за дето храни. Идеята е, че при ЗВБ то посяга и опитва от всичко, към което прояви интерес от трапезата на възратсните. Ако посегне към кивито, или бял хляб, или люти чушки? Влизаме в постоянна борба „това не, това не може“… защото обраното – да позволяваме – ми се струва доста безрасъдно. Та къде точно е свободата и личния избор?

    3, Как точно научаваш дете на 1.5 год. да си служи с прибори, при положение, че почти година си е служило само с ръчички при хранене. Е, предполагам няма да яде цял живот с ръце, но скромният ми майчин опит показва, че добрите навици се възпитават след като те изпишат от родилното :). И колкото по-късно се започне с тяхното освояване, толкова по-голям стрес и за майката и за детето.

    4. Изпитавм огормен скептицизъм, че детето при този метод ще прояви интерес към всички храни, които иначе майката би му предложила под една или друга форма – респективно – ще ги въведе в менюто му. Мисля, че трябва да помогнем на детето да се запознае с макс количество разнообразни храни като ги опита поне веднъж-два пъти. Пък след това нека реши, че не ги харесва. Защото при ЗБВ дори не се стига до опитване, ако детето не е проявило конкретен интерес. Следва изграждането на малък човек с ограничени хранителни навици и предпочитания.

    В заключение бих казала, че ЗВБ има своите предимства, но аз ги виждам само като елементи, които да бъдат вплетени в класическите схеми за захранване. Едно от тези предимства лично за мен е свободата да избере и опита. Да, под контрола на родителите, но все пак се насърчава неговата инициативност.

  9. Охх този блог ме влудява!!Последна тема коментирам и повече никога няма да прочета нищо тук.
    Може ли да ми кажете Вие по този метод ли сте захранена и как това се е отразило на развитието Ви и интелектуалното Ви ниво?Би било интересно да подкрепите с научни доказателства фазите на развитието си,нали?Все пак сте наясно с всичко свързано с развитието на нашите бебета,та си мисля колко ще е добре да ни дадете Вашия пример солидно подкрепен с научни доказателства.Иначе приемам,че сте една от наистина истерясалите жени на тема „Развитието на децата ни и коспирациите срещу тяхното здраве“.

  10. Само като видя къде е завършила тази педиатърка – СССР, ама вие сериозно ли? Това преведено на европейски стандарт горе долу се равнява на Свободния университет в Зверино…Г-жо Колева авторката предоставя добре смляна „храна“ за всички жени които имат алтернативно извън нормата мислене и мнение за това как да отглеждат СОБСТВЕНИТЕ си деца. Вие вашите си ги хранете както искате. Заучените фрази за научните доказателства не ги пробутвайте тук.
    По самата тема всичко звучи много логично и правилно. Само момента на задавянето ме тревожи и може би това е причината още да не „посегна“ към този метод. Когато пораснат още зъбчета вече да!

  11. Препоръчвам на „шаманите“ цитирани в тази статия да пият само мляко в продължение на 6 месеца! Да видим колко дни ще издържат! Единствената причина за съществуването на живот на планетата е наличието на вода, те не дават на децата си да я пият! Трябва да има затвор за такива псевдо набедени спецове!

    • Интересно какво са правили хората хилядолетия назад (нали сме наясно всички, че физиологически сме еднакви с тях) без шишета, чаши и лъжици, с които да дават на бебетата си преварена или бутилирана бебешка вода?! Все си мисля, че по-добър дизайнер и изобретател от Природата не се е родил. Най-вероятно тя има съвсем основателна причина да остави бебетата „само“ на кърма, докато нямат физически възможности да пият сами от …реката.

      (Имам и научно обяснение защо кърмата е 2-в-1 – храна+вода, но тази информация вече може да се открие на доста места, ако човек наистина иска.)

      Извинете ме, че сравнявам нашите бебета с праисторическите, примерно. Просто такъв тип референции са един от моите методи за преценка дали някоя новост или някоя традиция (в морето от информация днес) е достатъчно надеждна.

Публикувай коментар