Захранване, водено от бебето e по-здравословно

Снимка: „Дейли Мейл“

Изследване на психолози от престижния Нотингамски университет във Великобритания най-сетне потвърди официално това, което много родители, предпочели Захранване, водено от бебето знаят отдавна. А именно, че този тип захранване е по-здравословно и в дългосрочен план за децата им.

Проучването беше публикувано преди броени дни в „Бритиш Медикъл Джърнъл“  и в него изследователите са стигнали до заключението, че  бебетата, които се хранят сами по метода baby-led weaning изграждат по-здравословни предпочитания към храните и е по-малко вероятно да страдат от наднормено тегло в сравнение с децата, които са захранени с пюре с лъжичка. Авторите на изследването са имали за цел да проучат влиянието на начина на захранване върху  хранителните предпочитания и индекса на телесна маса в ранна детска възраст. Те са наблюдавали хранителните навици на 155 деца на възраст от 20 месеца до 6 години.

Според учените, бебетата, хранени с пюрета често са по-дебели от тези, които са се хранили самостоятелно от началото на захранването.  Освен това децата, на които се предлагат пасирани храни, обичали повече по-сладките вкусове, а хранещите се самички наблягали на по-засищащите въглехидрати. Те предпочитали тестени и макаронени изделия вместо сладки плодови пюрета. Според авторите на изследването това е много интересен факт, защото децата съвсем естествено са избирали въглехидратите, които са базисен елемент на едно здравословно хранене  и са в основата на хранителната пирамида. При храненето с пюрирани храни, предпочитанието оставало към сладките неща, въпреки че и на двете групи деца са били предлагани и въглехидрати в еднакво количество.

Изследователите смятат, че бебетата, които се хранят сами, се научават от съвсем рано да регулират приема си на храна и именно това ги предпазва от наднормено тегло. Този феномен се наблюдава и при кърмените деца, които също страдат по-малко от излишни килограми и като възрастни. При децата хранени с пюре, родителите често се изкушавали да дадат на детето цялото бурканче или да го накарат да изяде всичко в паничката си. Това явно е оказвало влияние и на теглото им, защото те по-често тежали над нормите.

Разликата в теглото между децата, хранени с пюрета и тези, които се хранят самостоятелно се наблюдавала независимо и от други влияещи фактори като рождено тегло, тегло на родителите, времетраене на кърменето и социалното положение на семейството.

Малкият Никола се храни сам

Ето какво пояснява съавторката на изследването, асоцииран професор в Училището по психология, д-р Елън Таунсенд: „Въпреки че има многобройни проучвания за това кога да се въведат твърдите храни при захранването на бебето, почти липсват изследвания що отнася до въздействието на различните методи на захранване върху хранителните предпочитания и влиянието им върху здравето в дългосрочен план. Нашето изследване е първото, в което се обръща внимание на това как метода на захранване може да повлияе на хранителните предпочитания и бъдещото здраве на детето.“  Изследователката допълва, че при захранване, водено от бебето много важна роля за децата играе пълния контрол, който те имат над храненето си, както и факта, че се хранят на масата заедно с останалата част от семейството. „Това помага на бебетата да регулират храненето си по начин, който им носи ползи и в бъдеще“, заключава проф. Таунсенд.

Изследването предизвика и широк отзвук в различни среди във Великобритания, цитирани от Би Би Си. Според Роузи Додс от Националния тръст за раждане (National Childbirth Trust), то доказва, че е напълно безопасно да дава възможност на децата да се хранят сами  и да избират сами храните си, когато са готови за това.

Тем Фрай от Националния форум за наднормено тегло (National Obesity Forum) твърди пред изданието, че е „напълно логично“ бебетата да знаят инстинктивно кои храни да предпочитат. „Много е важно на децата да се дава възможност да се запознаят с 5-те основни групи храни и да експериментират с различните вкусове колкото се може повече“. Той допълва, че дори и половината от предложената храна да се окаже на пода вместо в устата на бебето, това не трябва да е повод за притеснение. „Ползите от свободното опознаване на храните в първите месеци от захранването са неизброими, а и бебетата не допускат да останат гладни“, изтъква Фрай.  „Майките също трябва да са двойно доволни, защото децата им не растат с наднормено тегло и не трупат излишни килограми“.

Д-р Колин Мичи, председател на Комитета по хранене към Кралския колеж по педиатрия и детско здраве отбелязва, че резултатите от изследването са много ценни и интересни, защото отчитат как разликите в начина на захранване може да окажат пряко влияние върху избора на храни и в по-късна възраст. „Променяйки начина на захранване, може да помогне за намаляване на високия процент на хора с наднормено тегло във Великобритания. Това може да е основен елемент в борбата срещу наднорменото тегло при децата и затлъстяването им като възрастни“, изтъква той.

Въпреки всички изброени положителни страни на захранване, водено от бебето, изследването не потвърждава едно от важните предимства, които му се приписват. Това, че децата, които се хранят сами са и по-малко капризни към храните. Оказало се, че и сред хранените с пюрета деца и сред тези, които се хранят сами, злоядите мъници са с почти еднакъв брой. За жалост на родителите им.

Пълния текст на изследването:

http://bmjopen.bmj.com/content/2/1/e000298.full

Прочети още:

Дългосрочни ползи от захранване, водено от бебето

 

Източници и снимки:

http://www.nottingham.ac.uk/news/pressreleases/2012/february/babyweaning.aspx

http://www.bbc.co.uk/news/health-16905371

http://www.dailymail.co.uk/health/article-2097486/Giving-babies-finger-food-stop-growing-fat.html?ito=feeds-newsxml

Advertisements

2 responses to “Захранване, водено от бебето e по-здравословно

  1. Pingback: Дългосрочни ползи от захранване, водено от бебето | ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

  2. Pingback: Отговор към един педиатър за дългото кърмене и захранване BLW | ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s