Захранване, водено от бебето / Въвеждане на твърди храни след 6-месечна възраст – ІІ част

от Стефан Клейнчес

Процесът на учене – малко практическа помощ

Кратка дрямка. Да се учиш да ядеш е и уморително...

Както споменахме по-напред, не може да накарате едно дете да яде насила, както не можете да го накарате насила да ходи или да говори. Всяко дете има свое собствено темпо и когато може да го следва и се чувства защитено, това ще му донесе само положителни изживявания. То има естествен стремеж да имитира, наблюдава от съвсем малко действията на останалите и е доволно, когато успее да повтори нещо. Имитацията идва от самосебе си, когато бебето е готово за това.
Заобикалящата среда, родителите, възпитателите и всички останали също имат роля в този процес, защото те могат да стимулират детето да гледа и да имитира  като му осигурят за основа един сигурен дом и среда. Ето и няколко практически съвета, за да помогнете на бебето да открие новите храни и да се научи да яде:

 • Спокойствие и приятна атмосфера

Моментът, в който всички са седнали около масата за ядене, трябва да е момент на спокойствие. Телевизорът е изключен, кучето е в коша си и всеки е заел мястото си. В тази спокойна обстановка всички се чувстват комфортно и бебето ще се възползва от възможностите да подражава на останалите. То ще усети, че е „прието” и ще бъде още по-мотивирано в опитите си.

 • За вниманието.

Отделяйте еднакво внимание на всички – деца и възрастни, яжте и разговаряйте заедно. Естествено, най-малкият на масата ще трябва да бъде следен по-отблизо, но това може да стане и без да му се обръща специално внимание. Когато бебето яде не го хвалете, не го награждавайте и не го поощрявайте да яде още повече. Разбира се е съвсем нормално е да се гордеете с детето си, но се старайте да не го учите да яде, за да зарадва вас или някой друг или за да погълне цялата си храна. Вниманието не трябва да бъде насочено към храната или поне не трябва да е насочено към нея през цялото време. Напълно достатъчно е да отбележите какво сте приготвили за ядене и откъде идва дадено ястие. Естествено, не може да пропуснете да споменете важни събития, като първата тиква за сезона, например!

Задавяне и гадене

Много от близките и познатите ви ще се притесняват дали бебето няма да се задави. Не се учудвайте. Досега детето ви се е държало според очакванията и е пиело послушно млякото си. Може би понякога е връщало храна или може би е повръщало често, но както повечето бебета никога не се е задавяло. С въвеждането на твърдата храна си давате сметка, че бебето ви трябва да се научи да преглъща и естествено се притеснявате дали всичко ще протече успешно. Всички около вас са свикнали с пюретата в бурканче и мислят, че едно бебе може да яде само пюре. Това е едно остаряло схващане.
Когато едно дете се запознава с твърдата храна то наистина  усвоява нови умения. Взима храната, опитва се да я постави в устата си, често не успява или движенията му са некоординирани. Все пак най-сетне в устата му попада нещо и пред него се изправя ново предизвикателство – то трябва да се научи да прави нещо с тази храна. Естествената му реакция е да я мести напред-назад в устата си, да движи челюстите си или да гризе с предните си зъбки (обикновено на тази възраст бебетата все още нямат кътници). Ето така бебето ви започва да се учи да дъвче.
Следващата стъпка е преглъщането. Детето трябва да овладее и това умение и за да се справи успешно го оставете да се научи съвсем само. Няма нужда да бързате, ще видите, че ще успее. Ще забележите, че храната изпада често от устата му – случайно или защото я е придвижило в неправилната посока с езичето си, или пък защото парченцето е по-голямо и несдъвкано и се изплъзва навън. Бебето ви щастливо ще го грабне отново и ще започне всичко отначало, то се учи с падане и ставане и следва собственото си темпо. Ще забележите и още нещо – всяко дете е различно. Някои деца показват неочакван талант и се справят веднага с невероятна лекота, на други са им нужни дори няколко месеца.
Но да се върнем към притесненията ви за задавянето. Бебетата под годинката имат силен рефлекс за гадене – след раждането центровете му са разположени в предната част на устата и постепенно се изместват назад, когато бебето започне да се учи да приема твърда храна. Рефлексът за гадене предпазва детето ви от задавяне. Когато храната достигне до гърлото и координацията все още не е добра с помощта на този рефлекс тя се „връща” отново.назад и целият процес започва наново.
Най-добре е да не се намесвате и да оставите детето си само да открие възможностите си, точно както когато се учи да прави първите си стъпки или да произнесе първите си думички. Ако оставите бебето да следва собственото си темпо и да се справя само с храната, то може би ще се закашля от време на време, но едновременно с това ще започне да се храни самостоятелно все по-добре. Вашата намеса прекъсва този процес и в буквален и в преносен смисъл, защото нарушава и спокойствието, което е нужно на детето, за да има увереността да се справя само.
За сравнение, бебетата, които се хранят с пюре и пасирана храна не трябва да вършат нищо друго, освен да преглъщат. Те чакат пасивно следващата лъжичка – отварят уста и гълтат като по този начин не се научават да дъвчат. Когато ние възрастните решим, че е време да се научат да дъвчат започваме да им даваме пюрета с по-големи парченца храна. За едно бебе няма нищо по-трудно от това да се справи с подобна смес в устата си. От една страна, защото то никога не се е опитвало да дъвче и от друга, понеже смесеното с парченца пюре не може нито да бъде преглътнато, нито да бъде сдъвкано лесно.

Какво трябва да запомните:

Като за първи път не съм много изцапана!

Бебето е изложено на много по-малък риск от задавяне ако контролира само какво слага в устата си, вместо да бъде хранено с лъжичка. При храненето с лъжичка то няма възможност да измести бавно храната към задната част на устата и гърлото, докато се научи да я сдъвква. Бебето не развива способността си да дъвче докато не може да взима само храната си и да я поднася към устата си. По този начин съвсем малките бебета са предпазени от задавяне, защото на практика не могат да поставят предмети в устата си.
При храненето с пюре детето трябва да изсмуче храната, за да я придвижи до задната част на устата си и така може да се задави с нея. Точно заради това даването на пюре с лъжичка крие своите рискове, особено когато пюрето е по-едро смляно.
В развитието на бебето способността да поставя храна в устата си е пряко свързана със способността на храносмилателната система да преработва твърда храна. Ако бебето ви не може само да поднася храната към устата си, то и стомахът му не е в състояние да я преработва.
Слагайте детето да седи изправено когато яде самичко или докато го държите в скута си по време на хранене. По този начин яденето, което то не е успяло да преглътне, няма да попадне назад в гърлото му, а ще изпадне от устата му.
Наблюдавайте винаги до бебето си, когато се храни. Въпреки че шансът толкова малко дете да успее да вземе грахово зърно или фъстък е съвсем малък…следете подобни „опасни” храни да не попадат в обсега на бебето.

Не само майката и бащата, но и бабите и дядовците следят с интерес развитието на бебето. Всеки иска да знае кога:

 • то е започнало да се усмихва
 • може да седи само
 • започва да се обръща, да лази, да пълзи
 • става само и прави първите си стъпки
 • започва да казва „мама” и „тате”
 • познава баба и дядо
 • започва със захранването

Предлагане на здравословни храни

Вече сте решили, че искате бебето ви за да запознае само с новите храни, следвайки собствените си темпове и собствените си желания. То ще се храни само и ще се учи само… В такъв случай няма нужда да му предлагате пюре от бурканче, където са смесени няколко различни неща наведнъж. Вие ще му предлагате различни видове плодове и зеленчуци. И коричка хляб или оризова бисквитка. Вие ще му дадете възможност да опита различни вкусове, цветове, аромати и консистенции. Бебето ви от своя страна ще реши да изяде това, което му се струва вкусно. И да не изяде това, което не му харесва. И двете му постъпки са похвални! То все още открива всичко и трябва да разбере какво е яденето и какво трябва да прави с него. В този процес няма „добро” и „лошо”, бебето ви се нуждае от него, за да продължи напред.
Повечето деца изяждат през първите месеци (след 6-я месец) незначителни количества храна. Може би защото им се услажда повече майчиното мляко или просто, защото се нуждаят от допълнително време. В това няма нищо притеснително, те ближат, опитват, пипат с ръчички и усещат мириса на храната и така постепенно свикват с нея. Някои деца успяват да изядат почти веднага половин или цяла филийка хляб, други започват да правят това „чак” на 8 или 9 месеца.
Ще забележите как детето ви ще яде понякога много, а понякога нищо или почти нищо. Постарайте се да приемете, че това е в реда на нещата. Неговият апетит не винаги е еднакъв и освен това то все още не се влияе както нас възрастните от факта, че е „време за ядене”.
Ако бебето е болно, никнат му зъбки или е преуморено е нормално да то да няма апетит и голямо желание за ядене. Когато обаче е активно, весело и будно и се чувства добре, ще похапва с удоволствие.

В случай, че е било кърмено или продължава да бъде кърмено то вече отдавна се е запознало с някои вкусове и може спокойно да му давате от това, което ядете и вие. Съобразявайте се, разбира се, със схемата за захранване!

Мога да си бера и гроздето сама!

Бебетата, които могат да се запознават самостоятелно с храните са склонни да опитват повече и различни храни. Това се дължи на факта, че те не усещат само вкуса на храната, а откриват също така нейната консистенция, цвят, големина и форма. И понеже имат възможност да получат различни храни и да избират измежду тях, те могат да започнат да изразяват и предпочитанията си. Позволете на бебето да остави настрани нещата, които не му харесват. В същото време го стимулирайте да опитва нови вкусове, най-добрият начин за това е да дадете личен пример.
Бебето захранвано с пюрета, в които са смесени няколко неща, няма възможност да изрази предпочитание или да отхвърли нещо и затова е вероятно то да откаже направо цялото хранене. По този начин за него различните вкусове се превръщат в нещо неизвестно и непознато и то може да започне да приема само съвсем ограничен брой храни. Това от своя страна рискува да застраши цялостното му хранене, защото то няма да получава всичките полезни вещества, които са му необходими. Предлагането на отделни видове храна в чинийката на детето му дава възможност да реши само кои вкусове иска да смеси.
Общите принципи за здравословно хранене важат и за малките бебета, които се учат да ядат сами. Избягвайте полуфабрикатите, храните с добавена захар и сол, храните с „празни калории” (без витамини и минерали) и мазните храни и предпочитайте продуктите от пълнозърнесто брашно.
Понеже бебетата са започнали току-що да откриват различните видове ядене не бива да очаквате от тях изведнъж да проядат всичко. Те могат да получат колики, запек, силно разстройство или дори алергична реакция ако въвеждате алергенни храни или напитки прекалено бързо или в прекалено голямо количество. Точно за това служи схемата за захранване – тя позволява на съвсем малките деца да се запознаят с новите храни като подкрепя кърменето и е съобразена с алергиите.
Плодовете и зеленчуците са едно чудесно начало, сварени или сготвени на пара докато омекнат достатъчно, за да може бебето да ги сдъвче. Месото не е нужно в първите месеци –  майчиното мляко осигурява достатъчно белтъчини за нормалния растеж. Бебетата не се нуждаят и от зъби, за да отхапват и да дъвчат, техните венци и челюсти за достатъчно силни за това.
Не е необходимо да нарязвате храната на парченца, които бебето може да слага наготово в устата си, за него ще е само по-трудно да ги взима. Предлагайте парчета с големината на неговото юмруче, така то ще може да ги хване лесно, без ги поставя направо в устата си или те да попаднат назад към гърлото. Бебето ще успее да хване без затруднения едно по-голямо парче и когато то е в ръката му едва ли ще го изпусне, на тази възраст то още не може да пуска нещата нарочно, а само случайно. Особено подходящи са зеленчуците с естествена „дръжка”, както броколите, например.

Броколите са най-лесни за хващане.

И бананът, на който е обелена само горната част, е лесна храна за започване на захранването. В началото много от храната ще пада по масата и по пода, вместо да се озове в устата. Но и това ще отмине – повторението е майка на знанието!
Изгледайте филмчетата за Оливиер. Той е едно обикновено дете, което бавно се учи да се храни само. Оливиер имитира отлично сестричката си и родителите му не бързат и не настояват да го хранят. Наред с твърдата храна той все още е кърмен на поискване и по този начин всички са сигурни, че получава хранителните вещества, които са му необходими.

Развитието протича по еднакъв начин
Всеки човек е различен, но все пак в развитието на децата се наблюдават определени модели. Всяка стъпка следва, след като е направена предишната и поредицата от тези стъпки е еднаква за всички. В това отношение децата се различават само по това, че някои се нуждаят от повече време, за да направят определени стъпки и от по-малко време за други. В началото  въвеждането на нови храни има за цел запознаването с тях и опознаването им.  Майчиното мляко осигурява достатъчно количество от най-необходимите хранителни вещества. Затова не трябва да се притеснявате излишно – на някои деца е нужно повече време, за да започнат да ядат по-големи количества, отколкото на други. Можете да бъдете спокойни.
Всичко се случва поетапно
Между хващането на храната с ръка и самостоятелното хранене с нож и вилица минават няколко фази в развитието. Ще е напълно нереалистично да очакваме от едно бебе на 6 месеца да яде с вилица, то трябва първо да започне да се протяга и да взима в ръка парче плод или зеленчук. Както всяки предмет, до който бебето се е добрало в този етап от развитието си, то ще го поднесе и към устата си, за да го разучи. Около устата са разположени много нервни центрове и те му помагат да се запознае с различните неща. Когато храната достигне дотам се активират също така обонятелните и вкусови рецептори, които стимулират и един друг вид развитие – скоро детето ще започне да се учи да отхапва и да преглъща.
Хващане и пускане
И още малко за развитието. То обхваща едновременно най-различни аспекти и детето се развива като едно цяло. Яденето и усвояването на умението за ядене е част от това цяло. Детето се научава първо да хваща нещата и след това да ги поставя в устата си. То постъпва по същия начин и с храната, не защото е „гладно”, а защото се опитва да открие нови неща. Истинското „ядене” ще последва по-късно, както едва по-късно детето ще започне да се храни, защото е гладно.
Почти еднакво протича и процесът с волевото пускане. В началото бебето взима предмети и макар че понякога те могат да паднат от ръчичките му, волевото пускане започва на следващ етап. Това се вижда много ясно и при храненето –  детето пуска храната си и сякаш се изненадва: „Ъ-ъ-ъ, какво се случва?”. Само по-късно то ще умее да остави нещо, защото иска да вземе нещо друго и ще забележите как постепенно ще координира и движенията си все по-добре.
Нарочното хвърляне на храна по пода също e една следваща фаза. При случайно хвърляне бебето просто оставя всичко да пада от ръцете му. Но хвърлянето може да е и „експеримент”. Какво ли се случва с яденето, когато падне на пода? Какъв звук ще издаде,  ще се счупи ли?  А как ще реагират околните, когато хвърлям? Често децата хвърлят храната по пода и просто, защото са уморени. Експериментите и опитите са приключили и те захвърлят всичко настрани, както правят и с играчките си.

Какво да се предлага за пиене?

През първите шест месеца кърмените бебета се хранят на поискване. Някои си изграждат своеобразен режим на хранене и спане, при други честотата на хранене постоянно се променя. При започване на захранването кърменето на поискване продължава както преди.
Кърмачетата, които получават мляко от гърдата щом го пожелаят, регулират сами приема си на течности и на храна. При въвеждането на твърдите храни след известно време те почват да приемат и друго освен кърма. Тези количества храна в началото не влияят на кърменето, но когато започнат да се увеличават детето може да не търси гърдата толкова често и да пропуска кърмене или да суче по-малко.
Понеже бебето ви е било хранено на поискване от самото начало може да сте сигурни, че и при захранването то знае отлично колко трябва да изяде и да изпие, за да се чувства и да расте добре. Позволете му да суче винаги когато изяви желание и ще видите как то ще продължи да се развива прекрасно. Бебето няма нужда от други течности, докато е кърмено на поискване. Може да започнете да ги предлагате за запознаване с тях или като игра,  например, докато го къпете му дайте и малко вода за пиене  в чашка или със сламка. Не е нужно да давате вода и при ядене, кърмата и в този случай е един отличен „десерт”. През целия период, в който бебето все още се запознава с храните и няма заместени хранения, продължавайте да го кърмите на поискване. Може да предлагате и чашка вода по време на яденето като част от процеса на запознаване с нови неща, но в никакъв случай не се притеснявайте ако то не иска да я пие.

Какви са предимствата?

Мамо, докато те чакам се храня и сама!

Въпреки че не сме публикували официално изследване, смея да твърдя, че определено има предимства при този вид захранване. Следя от години стотици кърмещи майки и децата им чрез форума за захранване и като клиенти в личната ми практика. Забелязал съм няколко преимущества:

Уважават се потребностите на детето като самостоятелна личност. Майката му предлага гърдата на поискване, а след това и твърдата храна, съобразявайки се с желанията му. Така децата получават възможност да са самостоятелни и да експериментират, като в същото време им е осигурена сигурността и близостта на майката. Това повишава чувството им за достойнство и самостоятелност и те растат с увереност, че решенията им са уважавани и поощрявани. Бебето може да открие заобикалящия го свят по свой уникален начин и със свое собствено темпо. То изгражда своята индивидуалност и има силно изразено лично мнение и предпочитания за храната. И това е чудесно! Така то избира внимателно какво иска да яде и в повечето случаи знае много добре и кои неща стават за ядене.

Обикновено родителите, които са решили да захранят детето си по този начин също започват да обръщат повече внимание на здравословното хранене. Те се стремят да предложат здравословна и домашно приготвена храна и често споделят, че така цялото семейство започва да се храни по-добре.

В дългосрочен план предимствата все още не са известни. Но всъщност няма и нужда да се прави изследване за това.

Бебета, хранени с адаптирано мляко

Адаптираното мляко не променя състава си и не се мени по време на хранене и според възрастта на бебето. Производителите на АМ отбелязват на опаковката колко мляко е нужно за бебето на определени месеци и с определено тегло. Ако в горещите дни бебето ви изпитва повече жажда, трябва да разредите млякото с повече вода или да му дадете допълнително вода или слаб чай. То не бива да изпива повече от определеното количество АМ. Бебето може да се храни „на поискване” и със шише, но с някои малки уточнения. Детето не трябва да превишава дозата си от мляко за деня, защото ще получи повече калории и това може да доведе по затлъстяване, което да продължи и в по-късна възраст.
Давайте на бебето си винаги само препоръчаното количество адаптирано мляко за неговата възраст и тегло и ако желае други течности предлагайте обикновена вода или слаб чай.
Както споменахме по-рано и бебетата хранени с АМ могат да се научат да ядат сами. Няма причина да ги лишавате от тази възможност. Да, те наистина не са успели да се запознаят с различни вкусове чрез майчиното мляко и челюстите и лицевите им мускули са се развили по малко по-различен начин от тези на кърмените деца. Може би и храненето на поискване им е непознато. Но разликите свършват дотук. Когато бебето ви навърши 6 месеца можете да му предлагате по абсолютно същия начин да се научи да яде само и само да открие различните храни.
Щом то започне да приема по-големи количества твърда храна ще забележите, че намаляват и нуждите му от адаптирано мляко. Наблюдавайте детето си добре и съответно намалете предлаганото количество АМ.
Може да използвате и следните препоръки, за да определите от колко мляко се нуждае бебето ви:
За децата от 6 месеца до 1 година обикновено са нужни  500 – 600 мл. мляко и млечни продукти на ден, след тази възраст са достатъчни 300 мл.
Когато кърмите, естествено не знаете точно колко изпива детето ви, но ако не му давате други течности и кърмите на поискване може да сте сигурни, че то приема достатъчно.
Що се отнася до храненето с адаптирано мляко, спазвайте указанията на производителя. Имайте предвид, че количествата често са малко завишени и за предпочитане е да давате по-малко, а не повече. На около 9 месеца са нужни приблизително 500 мл.течности и млечни продукти на ден и когато детето започне да приема повече твърда храна те постепенно намалеят до около 400 мл., за да достигнат до 300 мл. на 1-годишна възраст. Здравото дете ще иска да пие и вода ако е жадно. Щом е активно, весело и будно и развитието му протича нормално, значи всичко е наред!

Полезни съвети

 • Давайте възможност на бебето си да яде, когато се храните вие (и останалите членове от семейството). Можете да започнете да го слагате с вас на масата от края на шестия месец, тогава почти всички бебета проявяват интерес към това, което правят другите.
 • Поставяйте бебето винаги да седи изправено и подпряно добре, когато му давате възможност да се запознава с храните. В началото то може да седи и в скута ви с лице към масата. Може да го взимате при вас и по-късно, когато е уморено, например. Обикновено когато бебетата успяват да взимат яденето си сами са и достатъчно силни, за да седят около половин час добре подпрени в столчето за хранене.
 • Предлагайте храната нарязана на парченца с големината на юмручето на бебето, най-добре с леко дъгообразна форма. Старайте се да му давате от яденето, което ядете и вие, за да се чувства част от колектива. Съобразявайте се, разбира се, със схемата за захранване.
 • Давайте на бебето да опитва различни видове храна, няма смисъл да го ограничавате, както не го ограничавате и с броя на играчките му.
 • Не бързайте и не насилвайте бебето си, оставете го само да определи своето темпо. . Опитайте се да устоите на изкушението да му „помагате” да сложи нещо в устата си или да извади нещо от устата си, когато на вас ви се струва, че не може да се справи.
 • Не очаквайте бебето да започне да яде големи количества още от първия път или през първите седмици и месеци. Когато то осъзнае, че новите му „играчки” са вкусни и се ядат ще се научи също така да дъвче и да преглъща.
 • Не очаквайте също така, че бебето ви ще изяде всичко, което му давате. Ще дойде и този момент. Няма и нищо „лошо” в това то да не изпразва цялата си чинийка – понякога ще изяжда всичко, а понякога не. И в двата случая постъпва добре! .
 • Бебето ви сигурно ще отказва някои видове храни. В това няма нищо нередно. Предложете ги отново след време, примерно след няколко седмици. Децата се развиват много бързо и в един момент вкусовете и желанията им могат да са напълно променени.
 • Не оставяйте бебето си само по време на хранене.
 • Не давайте „опасни” храни като фъстъци, например.
 • Не давайте храни от вериги за бързо хранене и полуфабрикати, в които има добавени захар и сол. И при останалите храни предпочитайте тези без добавени захар и сол, например безсолно масло или сладко от плодове без добавена захар.
 • През първите месеци предлагайте първо гърдата и след това твърдата храна или предлагайте новите храни в интервала между две кърмения. През осмия или деветия месец можете за започнете плавно да предлагате първо твърдата храна и да кърмите след ядене или между две хранения.
 • Подгответе се за голямото цапане! Парче мушама или найлон или килимче под столчето за хранене ще предпазят пода и ще ви улеснят в чистенето. Ще останете изненадани обаче колко бързо бебето ви ще се научи да се храни добре и без да цапа.
 • Продължете да кърмите докато го желаете вие и бебето ви. Дори когато детето ви промени хранителните си навици то ще има нужда от майчиното си мляко. И кърмата винаги ще си остане за него най-доброто от всички млека.
 • Поставете веднъж огледало пред бебето си докато се храни. Дори и да не осъзнава, че вижда себе си ще му е безкрайно забавно и полезно да види как яде „другото дете”, особено ако няма възможност да се храни заедно с други деца, от които да гледа.

Прочети още:

 • Eten voor de Kleintjes, Stefan Kleintjes, kinderdiëtist, Kosmos, 7de druk 2010
 • Borstvoeding Boek, Stefan Kleintjes en Mary Broekhuijsen; Spectrum, 3de druk 2010
 • Naylor, A. J. and Morrow, A. (eds.) (2001) Developmental Readiness of Normal Full Term Infants to Progress from Exclusive Breastfeeding to the Introduction of Complementary Foods: Reviews of the Relevant Literature Concerning Infant Immunologic, Gastrointestinal, Oral Motor and Maternal Reproductive and Lactational Development. Wellstart International and the Linkages Project Academy for Educational Development, Washington, DC.
 • Naylor, A. J. (2001) Infant oral motor development in relation to the duration of exclusive breastfeeding In: Developmental Readiness of Normal Full Term Infants to Progress from Exclusive Breastfeeding to the Introduction of Complementary Foods: Reviews of the Relevant Literature Concerning Infant Immunologic, Gastrointestinal, Oral Motor and Maternal Reproductive and Lactational Development (eds. A. J. Naylor and A. Morrow). Wellstart International and the Linkages Project Academy for Educational Development, Washington, DC.
 • Sheridan, M. (1973) Children’s Developmental Progress. NFER Publishing Co. Ltd, Windsor, Berks. Southall, A. and Schwartz, A. (eds.) (2000) Feeding Problems in Children. Radcliffe Medical Press, Abingdon, Oxon.

Обмяна на опит

Виж още:

Статията се публикува с любезното разрешение на автора!

Copyright

© Kenniscentrum Borstvoeding | Borstvoeding.com

Реклами

15 отговора на “Захранване, водено от бебето / Въвеждане на твърди храни след 6-месечна възраст – ІІ част

 1. Pingback: Схема за захранване на бебета след 6-месечна възраст « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

 2. Pingback: Въвеждане на твърди храни след 6-месечна възраст – І част « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

 3. Pingback: Най-често задавани въпроси за захранване, водено от бебето / BLW FAQ « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

 4. Здравейте! Доколкото разбирам, почти няма изследвания как се отразява този начин на захранване в дългосрочен план. Какво ви кара, тогава, да експериментирате с бебето си?

  • Здравейте Таня,

   Отговарям ви малко по-късно, защото тъкмо готвех превод на едно от поредните изследвания за ЗВБ, което пускам в блога.
   Напротив – има и изследвания, които са доказали, че захранване, водено от бебето има много ползи и в дългосрочен план. Децата се хранят по-разнообразно и здравословно, не страдат от затлъстяване и не преяждат и като големи също се хранят по-добре. Вижте тук някои от тях:

   Захранване, водено от бебето е по-здравословно

   Дългосрочни ползи от захранване, водено от бебето

   Що се отнася до „експериментирането“, не бих нарекла експериментираме един начин на захранване, който вече са избрали хиляди родители у нас и по света.

 5. Благодаря! Аз самата захранвам така бебето си, но понякога имам нужда от аргументи, за да убедя таткото, а и себе си, след като започнат въпросите от другите… 🙂

 6. Pingback: Отговор към един педиатър за дългото кърмене и захранване BLW | ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

 7. Здравейте!
  Сайтът Ви е изключително полезен и интересен, благодарение на информацията тук събрах смелост и аз да захраня бебето си по този начин. Искам да попитам как да разбера дали стомахчето на бебето ми е готово за твърда храна. Предлагала съм тиква, броколи, морков, и когато му предложих коричка домашен хляб вечерта имаше колики. Също 1 час след приема на броколи плака около половин час. Моето предположение е, че е от храната. Дали му е рано още? Трябва ли да прекратя за известно време захранването? Какво бихте ме посъветвали?
  Благодаря предварително!

  • Здравей Райна,

   На колко месеца е бебенцето? Обикновено се счита, че преди 6-я месец храносмилателната система все още не е достатъмно зряла за прием на други храни, освен мляко.
   Дали наистина неразположенията могат да се отдадат само на храната или е имало и някаква друга причина за неразположението на детенцето – например преумора, настинка? Домашният хлаб бял ли е бил или пълнозърнест (черен, типов)? Ако имаш съмнения може да преминете за известно време изцяло на кърма (или АМ в зависимост от млякото, което приема бебето) и след известно време да предложиш отново малко количество от храната, за да видиш дали ще се приеме добре.

   • Здравейте, отново! Синът ми е на 7 месеца. Започнах да го захранвам когато навърши 6м и 2 седмици. Хлябът, от който имам съмнение че получи колики, беше бял. Преди него съм предлагала варени зеленчуци и освен случая с броколи, съм нямала други проблеми. Направих пауза 2 дни и сега пак предлагам зеленчуци. Засега няма други реакции на стомахчето. Може би е било просто моментно неразположение или съм понатоварила стомахчето предлагайки едновременно и зеленчуци и хляб.
    Благодаря Ви за отговора 🙂

   • Радвам се, че продължавате успешно и безпроблемно 🙂
    Най-сърдечни поздрави!

 8. Здравейте. Моето бебче скоро ще навърши 6 месеца и мисля да започнем със ЗВБ. Имам колебание относто самото въвеждане на нови храни. Трябва ли да е както при захранването с пюрета. Първо няколко дни само едно и след това друго и една след като е захранено с няколко тогава да се смесват? За това съм най-несигурна. Моля да ми обясните.

  • Здравейте, Виктория,

   Радвам се, че сте избрали ЗВБ. 🙂 Ако нямате фамилна обремененост с алергии в семейството, няма нужда да следсите стриктни количества и да въвеждате всяка нова храна с дни. Бебетата в началото приемат така или иначе малки количества и се запознават съвсем плавно с новите неща. Ако се притеснявате какво може да предлагате в началото, може да погледнете схемата за захранване в блога.
   По-удачно е да предлагате новите храни в първата част на деня, а не вечер, за да следите за евентуална реакция. Ако вече нещо е било опитано без проблем, не е нужно да го предлагате само него за дълги периоди от време, за да следите за реакция, а може да давате и други неща.
   Ако имате фамилна обремененост с алергии в семейството е добре да се посъветвате със специалист как да подходите към захранването. Според последни изследвания обаче, прекаленото изчакване с въвеждането на потенциални алергени на практика няма толкова благоприятен ефект, колкото се смяташе досега.
   В тази статия за най-често задаваните въпроси за ЗВБ също има отговор по въпроса за алергиите.
   https://zabliznacite.wordpress.com/2012/10/09/zahranvane-vodeno-ot-bebeto-vaprosi/

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s