Кенгуровата грижа – как да дадем повече обич и сила на недоносените бебета

Пускам превода на тази статия с ясното съзнание, че кенгуровата грижа за недоносени бебета за съжаление все още не се прилага в нито една болница в България. И все пак целта на информацията е да разширява хоризонтите ни и да обогатява знанията ни. Колкото повече хора знаят за едно нещо, толкова повече ще се говори за него и толкова по-голяма е вероятността нещо да се промени. Освен това кенгуровата грижа може да се прилага и вкъщи след изписването от болницата и това несъмнено ще бъде от полза за вас и вашето бебе! (повече информация ще намерите в края на публикацията).

Специални благодарности на Лилибон за прекрасния превод и положения труд!

Кенгуровата грижа: Защо е полезна?

от Холи Ричардсън
© 1997 Midwifery Today, Inc. All rights reserved.
[Забележка на редактора: Тази статия се появи за първи път в списание Midwifery Today брой 44, зима 1997.]

Кенгурова грижа за близнаци

До началото на 80-те години, смъртността сред недоносените деца в Богота, Колумбия беше 70 процента. Бебетата умираха от инфекции, проблеми с дишането и липса на внимание към тях от родителите. „Кенгуровата грижа“ за такива деца възникна от чиста необходимост. Майките на недоносени бебета започнаха да се грижат за тях, като ги държаха върху себе си 24 часа в денонощието – спяха с тях и ги носеха под дрехите си, като в кенгурска торбичка. Ако бебето се нуждаеше от кислород, то го получаваше в кислородна палатка, поставена върху гърдите на майка му.
Лекарите, които в последствие провеждат проучване за кенгуровата грижа, отбелязват значителен спад в смъртността на новородените. Бебетата не само оцеляват, но и растат. В момента в Богота, дори бебета родени 10 седмици преди термин си тръгват от болницата в рамките на 24 часа, стига да са живи, да дишат самостоятелно, да са розови и да успяват да сучат. Все пак, теглото им се следи много стриктно и те могат да бъдат хранени със сонда при необходимост.
Д-р Сюзън Лъдингтън е от хората, които най-активно действаха за въвеждането на кенгуровата грижа в САЩ. Тя е тясно обвързана с много проучвания и работата й има голямо и положително значение за недоносените бебета и техните семейства. В САЩ малкото болници, които имат протоколи за кенгурова грижа карат майката или бащата да „носят“ бебетата за 2-3 часа на ден, кожа до кожа. Бебето е голичко, с изключение на памперса и понякога може да има покривало на гръбчето – или дрехите на родителите, или сгъната на четири пелена. Бебето е главно в изправена позиция, допряно до гърдите на родителя си.
Ползите от кенгуровата грижа са многобройни: Бебето има стабилен пулс (без брадикардия), по-равномерно дишане (със 75% намаляват периодите на спиране на дишането – апнея), подобрено насищане на кръвта с кислород, без температурен стрес, по-дълги периоди на сън, по-бързо наддаване на тегло, по-бързо развитие на мозъка, намаляване на „безцелните“ движения, по-малко плач, по-дълги периоди на будуване, по-успешно кърмене и по-ранно изписване от болницата.
Ползите за родителите включват: по-малко тревоги, че бебето е в интензивно отделение; чувстват се близо до детето си (и по-бързо се привързват), стават уверени, че могат да се грижат за бебето си, дори по-добре от персонала на болницата; имат вяра, че за детето им се грижат добре; имат усещане, че контролират ситуацията, без да споменаваме значително по-ниските финансови разходи.
Защо кенгуровата грижа върши работа? Защо д-р Лъдингтън и останалите наблюдават такива феноменални резултати при бебетата, получаващи кенгурови грижи? Какво се случва с бебето и майката в това време?
Едно от първите неща, които се случват е, че поддържането на телесната температура на бебето зависи от майката, като изисква по-малко калории от бебето, за да се затопля. Майките по естествен начин променят топлината на гърдите си, за да поддържат бебета си при оптимална температура, при която децата спят най-добре, имат най-добри нива на насищане на кръвта с кислород, хабят по-малко калории и т.н. Температурата на майчините гърди може да се покачи бързо и после бързо да спадне, след като бебето се затопли. Когато бебето започне да изстива, гърдите отново се затоплят – с до 2 градуса за 2 минути!

Кенгурова грижа от таткото за бебенце с дихателен апарат

Постоянният контакт с мама помага на бебето да регулира честотата си на дишане и сърдечния ритъм. Бебетата проявяват значително по-малко брадикардия, а често и никаква. Дишането на носените по този начин деца е по-стабилно. Дълбочината на дишане става по-равномерна, апнеята (спиране на дишането) намалява четирикратно, а често и въобще изчезва. Ако има епизоди на апнея, то продължителността на всеки епизод намалява. По време на собствения ми опит с бебе в интензивното отделение с брадикардия и апнея забелязах, че и двата проблема изчезнаха  напълно, след като почнах вкъщи да нося бебето си по кенгуровия метод.
По време на кенгуровата грижа, общият растеж на недоносеното нараства. Това донякъде се дължи на способността на бебето да спи добре, като по този начин съхранява енергия, която се насочва към растежа. Според д-р Лъдингтън, по време на последните 6 седмици от бременността бебетата спят от 20 до 22 часа на денонощие. В типичното интензивно отделение, те прекарват по-малко от два часа общо в дълбок, спокоен сън. Повечето пъти спят на интервали от по 10 до 20 секунди (?). При кенгуровата грижа бебето обикновено се сгушва на гърдите и заспива дълбоко само след няколко минути. Тези деца наддават по-бързо и е интересно да се отбележи, че обикновено въобще не спадат спрямо рожденото си тегло.
Изследователите са събрали значително количество информация за това какво става в мозъка на недоносеното дете по време на кенгуровата грижа. Сърдечният ритъм и дишането на всяко бебе могат да се изобразят на графика като вид картина. Но тъй като недоносените не могат да координират дишането и сърдечния си ритъм, при тях се получава по-хаотично изображение. Това означава повишено натоварване на кардиоваскуларната система, тъй като при плача или неспокойното движение системата не отговаря с повишение на сърдечния ритъм. С други думи, честотата на дишане може да се увеличи при плач, но сърдечният ритъм – не. Със съзряването на недоносеното дете, тези ритми се синхронизират, като показват по-съразмерна графика, когато се изобразят заедно.
При бебетата на кенгурова грижа изследователите откриват, че синхронизирането на двата ритъма настъпва само след 10 минути. Това изглежда почти невъзможно, защото съответства на четири седмици развитие на мозъка при нормално отглеждано недоносено бебе. Докато изследователите проучвали промените в мозъчните вълни на децата на кенгурова грижа, те открили две значителни неща. Първо – имало удвояване на алфа вълните – свързвани обикновено със задоволство и блаженство. Второ, те открили, че се случват „делта brush“. Това се получава, когато се формират нови синапси. Така че държането на детето кожа до кожа позволява на неговия мозък да продължи да развива нервните синапси.
Представете си последиците, ако всички бебета в риск се носят по кенгурски. Д-р Лъдингтън обобщава ползите от кенгуровата грижа много точно, като казва „Разделянето на бебето от майката не е нормално от биологична гледна точка.“


Кенгурова грижа за близнаци вкъщи

Кенгуровата грижа се „ражда” в Колумбия не защото там медицината е много развита и се предлагат най-модерните техники за недоносените бебета. Точно обратното – единственото, което могат да предложат болниците там е топлината на майчиното тяло и майчината обич. Точно това можете да предложите и вие вкъщи на вашето бебче след изписването му от болницата със същите благоприятни за него ефекти. Въпреки че грижите за близнаци ще запълват почти изцяло ежедневието ви, подобни мигове осигурят и малко пълноценна и нужна почивка и за вас. Изберете топла стая, съблечете бебето по памперс и го поставете върху гърдите си като обърнете главичката му така, че ухото му да е над сърцето ви. Евентуално може да покриете бебето и с лека завивка. При близнаци или тризнаци може да гушкате и двете (трите) бебета, за да се наслаждават както на вашата близост, така и на близостта на братчетата или сестричетата си, която е също важна за тях. Установено е, че температурата на майчините гърди при кенгурова грижа и кърмене на близнаци се променя в зависимост от нуждите и особеностите на всяко бебе т.е. поотделно гърдите на майката могат да са по-топли или по-хладни в различна степен в съответствие с бебето.
Според изследванията кенгуровата грижа дори след изписването укрепва връзката на бебето с родителите му, подпомага кърменето и има благоприятен ефект за здравето му. За татковците тези невероятни моменти на близост и спокойствие също могат да са част от ласките и грижите, които дават на бебето си.

Кенгурова грижа за тризнаци

Снимки:
The Ottawa Hospital
Akron Children’s Hospital, Ohio
Frances Payne Bolton School of Nursing (FPB) at Case Western Reserve University

8 отговора на “Кенгуровата грижа – как да дадем повече обич и сила на недоносените бебета

  1. Кенгуровата грижа сякаш изпълва със значение думата ‘майка’. Толкова е… майчинско!

    • Жалко, че в България родителите (не само майките , а и бащите) нямат начин да дават този вид топлина на недоносените си дечица. Искрено се надявам някой ден и това да се промени!

  2. Pingback: Майка съживява новороденото си близначе с прегръдка « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

  3. Pingback: Кърмене на близнаци – лесно като 1 – 2 – 3! « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

  4. Pingback: Близнаци в слинг « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

  5. Pingback: 17 ноември – световен ден на недоносеността « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

  6. Pingback: Раждане, кърмене и кенгурова грижа за близнаци – разказ от Лондон | ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

  7. Pingback: Кенгуру-грижа в България – една майка разказва | ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

Публикувай коментар