Близнаци в слинг

Близнаци в слинг?!? Дали е възможно?

Снимка: Melanie Bälkner-Zielke

Разбира се, че е възможно! Особено в първите месеци след раждането, когато бебенцата са по-мънички и по-лекички ще е чудесно и за тях и за вас да ги гушнете заедно на топло в пазвата си. А след като 9 месеца сте ги „носили“ само вие, се отваря чудесна възможност и за таткото да се включи в това толкова прекрасно изживяване! Слингът ще ви позволи също така и да излезете да свършите нещо или да се разходите с близнаците си без тежката двойна количка!

Носенето в слинг или друг вид носилка е от полза не само за бебетата, но и за двамата родители. С две мъничета ръцете ви са „пълни“ в истинския смисъл на думата и именно бебеносенето може да ви даде възможност да се близо и до двете си дечица и да ги утешите или успокоите едновременно и лесно  в трудни моменти, без да се натоварвате излишно. Слингът или друг вид носилка ще ви спестят болки в ръцете и въобще натоварването от носенето на две бебета едновременно, защото тежестта се разпределя равномерно върху раменете ви. Естествено може да носите и само едното бебе при нужда или да ги редувате или разпределите между майката и таткото.

Снимка: Melanie Bälkner-Zielke

Всеизвестни са и ползите за бебетата, особено за преждевременно родените – носенето в слинг за тях може да е безценна възможност за контакт кожа-кожа или кенгурова грижа в домашни условия. Всички бебета обичат да усещат топлината на тялото на майката (или таткото) и да се чувстват сигурни и защитени в нечии прегръдки. Носенето в слинг има благоприятно въздействие и при колики (топлината на майчиното тяло може да даде облечение на подутото от газове коремче), при приспиване (полюшващите  движения и чувството на безтегловност напомнят за времето в утробата) и е удобно за кърмене (с бонус, че е дискретно). При по-големите дечица е благоприятна за тазобедрените стави и позата за носене, при коята краченцата са разтворени около тялото на майката. А за  близнаците има и още едно предимство – те могат да бъдат близо до братчето или сестричето си, което им дава допълнително спокойствие. Като единствени недостатъци при носенето на близнаци може да се посочи, че за разлика от майките с едно бебе ще ви е по-трудно да свършите нещо, докато носите бебетата си, защото движенията ви ще бъдат по-ограничени.  Вероятно няма да можете да миете чинии или да готвите, но може да опитате поне с прахосмукачката 🙂  Също така когато дечицата порастнат и натежат носенето им може да стане малко по-трудно. Наистина е научно доказано, че майките на близнаци са по-здрави, но все пак две бебета от 10 килограма са повече от едно, нали? Въпреки това си заслужава да опитате – ако сте носили поне 20 килограма повече през бременността с близнаци, то със сигурност ще се справите с носенето на две бебета и дълго след нея!

Какъв слинг или носилка за близнаци?

„Носене“ на котета-близнаци – и те мигновено се укротиха и заспаха 🙂

Изборът е голям и естествено зависи изцяло от вас! На този линк може да видите различни варианти за носене на близнаци и тризнаци:
http://www.twin-pregnancy-and-beyond.com/twin-baby-carriers.html

Показани са много „специални“  слингове или носилки за близнаци, но като цяло може да се справите просто и с комбинация от два еднакви или различни слинга или носилки. Така може да носите бебетата си и поотделно когато се наложи. Като обща препоръка може да се каже, че в началото и особено за по-малките или недоносени бебета е за предпочитане слингът шал. При него бебетата са прилепени плътно до тялото на майката (или таткото), като слингът поддържа добре  гръбнака и главичките им в изправена позиция.  При вече порастналите бебета може да експериментирате със всякакъв вид слингове и носилки или комбинации от различни видове. И понеже обяснението с думи е доста по-трудно, ето как се поставят близнаци в слинг съвсем нагледно чрез няколко видеоклипчета на щастливи двойни родители. Приятно носене и на вас!

Две бебета в слинг шал:

Носене в слинг шал за малки или недоносени бебета:

И специално за татковците – ето как се справя един татко! Вижте цялото клипче и се поучете и от грешките му 🙂

Различни идеи за носене на близнаци в слинг с халки:

Обяснение на български за видовете слингове и носилки:

Advertisements

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s