Майка съживява новороденото си близначе с прегръдка

Джейми в прегръдките на мама Кейт

За невероятен случай на преждевременно родено близначе, обявено за починало от лекарите и съживено от топлата прегръдка на майка си, съобщиха наскоро световните медии. Мъничкият Джейми се ражда преждевременно в болница в Сидни, Австралия заедно със сестричката си Емили в 27-а г.с. Двете близначета тежат само 900 гр. и докато момиченцето се справя успешно с адаптацията към външния свят, братчето й не диша и след като опитват 20 минути да го съживят лекарите го обявяват за мъртво. „Лекарят дойде и ме попита дали сме избрали име за сина си”, разказва пред австралийската телевизия майката Кейт Ог. „Казах му, че сме избрали името Джейми и той се обърна и ми подаде повитото бебе и ми каза: „Загубихме Джейми, той не можа да се справи, съжалявам”. Съсипаната от скръб майка поема безжизненото телце на сина си. „Беше най-ужасното нещо, което някога съм изпитвала”, споделя тя. „Развих Джейми от одеалцето, той беше напълно отпуснат”.

Отчаяните Кейт и Дейвид с новородения си син

В отчаянието си майката решава да прегърне за последно до сърцето си новородената си рожба. „Махнах нощницата си и поставих  бебето върху гърдите си, с главичка върху рамото и просто го прегърнах. Джейми беше безжизнен, но започнахме да му говорим и двамата с мъжа ми. Казахме му как се казва,  че си има сестричка и му разказахме нещата, които бихме направили с него през живота му.”  Майката топли  миниатюрното телце в прегръдките си в продължение на два часа и изведнъж бебецето започва да дава признаци на живот. „Джейми започна да прави плахи опити да поеме въздух, но лекарите ми казваха, че това са само рефлекси. След това обаче той започна да трепка като при стряскане и започна да диша все по-редовно.”  Удивената Кейт дава на бебенцето няколко капки коластра, които изцежда на пръста си и след като я поема мъничето започва да диша нормално. „Помислих си: „Боже мой какво става?”, продължава невероятният разказ майката. „Малко след това той отвори очи. Това беше чудо! Протегна ръчичката си и стисна пръста ми, после отвори очички и премести главичката си. „Не мога да повярвам, не мога да повярвам…”, повтаряше и самият лекар, клатейки глава”.

5-месечният Джейми в прегръдката на мама

В момента „възкръсналият” Джейми е вече на 5 месеца и се радва на отлично здраве, заедно със сестричката си. „За щастие имам много силна и много умна съпруга”, споделя радостен таткото Дейвид . „Тя просто послуша инстинкта си. Ако не го беше сторила, Джейми сигурно нямаше да е с нас”.

Семейство Ог решава да разкаже невероятната история за раждането на близначетата, за да изтъкне колко е важен контактът кожа-кожа (skin-on-skin care) за недоносените и болни бебенца. Методът се използва с успех във все повече болници, но въпреки това най-често дечицата биват разделяни от майките си и закарвани в спешно отделение ако възникне проблем при раждането.

Семейство Ог с близначетата

В случаят с Джейми лекарите смятат, че именно топлината на майчиното тяло е подействала като „човешки инкубатор” и е стимулирала жизнените му функции. Наричана още „кенгурова грижа” тази техника  според последните проучвания помага на бебето да стабилизира телесната си температура по-бързо, отколкото и в най-добрите кувьози. Според изследване на шведски учени, публикувано в авторитетното медицинско списание „Лансет”, четири часа след раждането 90 на сто от бебетата, получили кенгурова грижа възстановяват телесната си температура, докато при бебетата, поставени в кувьоз този процент е 60 на сто. Върху майчините гърди няма и опасност от претопляне –  когато температурата на бебето достигне 37 градуса, излишната топлина се предава обратно на майката. Лекарите във все повече неонатологични отделения препоръчват кенгуровата грижа и при по-големи бебета за успокояване и подобряване на растежа и развитието.

Тъй като случаят предизвика много голям отзвук публикувам и коментарът по него на д-р Нилс Бергман, лекарят поставил основите на съвременната „кенгурова грижа“:

„Това е една много вълнуваща история, но не и единствена по рода си!
Необичайна, но се среща … всъщност точно тук в Кейптаун подобно нещо се случи само преди две седмици!Сюзън Лудингтон-Хое също започва една от книгите си за „кенгуровата грижа” с подобна случка.
march09-twin1-430x286Моите собствени изследвания и „хипотеза“ за случилото се се основават на факта, че при почти всички новородени бозайници, отделянето от майката е животозастрашаващо. Това активира много силна защитна реакция, която се изразява в „изключване” и обездвижване (замръзване и откъсване чрез активиране на вагусовите нерви). Влечугите използват абсолютно същия механизъм на защита чрез вагуса, за да забавят сърдечната си дейност до нива, които биха причинили смърт при бозайниците, които се нуждаят от повече кислород! Като възрастни, ние смятаме, че стресът увеличава сърдечната честота, защото симпатиковата нервна система предизвиква подобна реакция, но не се взима в предвид, че дори бебетата родени на термин са с много незряла симпатикова нервна система, а при  недоносените бебета тя е изключително незряла. Преждевременно родените деца могат само да се „откъснат” и ако са били подложени на стрес, преди да бъдат родени, те могат просто да останат „откъснати” … с опасно ниски нива на кислород.
Съвременните техники на реанимация може да осигурят принудително кислород, дишане,  кръвно налягане и температура … но те работят срещу „събуждането на автономната нервна система”. Има значителни вариации в чувствителността и устойчивостта на всяко човешко същество, някои са толкова чувствителни, че загиват въпреки нашата технология.
Това, което прави „кенгуровата грижа” е да осигури възстановяване на основните биологични механизми за оцеляване. Контактът „кожа-кожа” е от ключово значение, защото дълбоко разположените сетивни влакна в кожата, достигат до „емоционалния процесор“ на мозъка (амигдалата), и му казват: „Ти си в безопасност”. Това деактивира режимът на „изключване” (un-safe mode), и възстановява правилното функциониране (safe mode), което е всъщност истинската функция на вагусовите нерви.
Специално в този случай може да има и един парадокс. Стечението на обстоятелствата позволяват на това бебе да остане в контакт „кожа-кожа” с майка си за по-дълго време, което в действителност осигурява спасението му! Може би то не е било в състояние да понесе радялата по никакъв начин. Но парадоксът може да се крие и още по-дълбоко… може би бебето проявява толкова силна и всеобхватна вагусова реакция на „изключване”, за да оцелее, че тя продължава докато му бъде позволено да се върне до майката! Може би неговата гъвкавост му позволява да оцелее!!! Световната здравна организация нарича това „кенгурова  майчина грижа” и именно Майката е от ключово значение за оцеляването на това бебе

Хубаво е, че този случай предизвиква толкова внимание…
Всички бебета трябва да са в контакт „кожа-кожа” с майките си след раждането.
Нито едно бебе не трябва за бъде отделяно от майка си (и баща си!).
И това се отнася с особена сила за преждевременно родените бебета.

Д-р Нилс Бергман
Кейп Таун, ЮАР“

По материали от „Скай Нюз” и „Дейли Мейл”.

http://news.sky.com/skynews/Home/World-News/Australia-Miracle-Baby-Mother-Kate-Ogg-Nursed-Son-Back-From-Dead/Article/201008415707563?f=rss

http://www.dailymail.co.uk/health/article-1306283/Miracle-premature-baby-declared-dead-doctors-revived-mothers-touch.html

Реклами

23 отговора на “Майка съживява новороденото си близначе с прегръдка

 1. Pingback: Майка съживява новороденото си близначе с прегръдка « teddy bears and rabbits / мечета и зайчета·

 2. Господ е дарил тази майка със силен инстинкт и с разум, за да се вслуша в инстинка си.
  Всеки трябва да знае (въз)действието и значението на метода SKIN-ON-SKIN, а лекарите – и да го прилагат.

  • Наистина най-вдъхновяващото в тази история е точно как майката е последвала инстинкта си и за щастие е имала възможност да го направи! Силно се надявам колкото се може повече хора да прочетат тази статия, за да знаят, че понякога спасението за едно бебе не са скъпите модерни апаратури, а простата майчина топлина. Дано и лекарите в България започнат да прилагат все повече тези методи, защото в развитите страни „кенгуровата грижа“ отдавна е факт за всички недоносени бебчета!

 3. Прекрасна исторя!.. На тема как се прави на запад…
  В България тази история щеше да има завършек какъвто съмвсем наскоро имаше едно недоносено бебе…

  Кога в Бг ще ни дават децата веднага след раждане!?
  Кога в Бг ще ИМАМЕ право да гушнем децата си в родилния дом!?
  Кога новородените ни ще са до нас в родилния дом и няма да ни ги дават само за помалко!?
  Кога в родилния дом в България ще спрат да разделят новородените от майките им!?

  Отговорете ми на тези въпроси, решете ги и аз ще спра да смятам България за страна дори не от третия свят.

 4. За съжаление си права. Когато чух историята в Горна Оряховица веднага си помислих какво щеше да стане ако… За съжаление в България засега не се случват подобни неща, а толкова дечица се раждат преждевременно (особено близначета).
  Отговор на въпросите ти търся и аз. Когато все повече хора започнат да ги задават и на лекарите си и в болниците може би наистина нещо ще се промени!

 5. Pingback: За сурогатното майчинство и истинските бебета « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

 6. Pingback: Кенгуру-грижите – статия от кампанията „Първи контакт“ « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

 7. Възхитителна история. Успя да ме разплаче , дълбок поклон към жената повярвала на интуицията си. Трябва по-често да се доверяваме на вътрешния си глас, така сме способни на чудеса.

 8. Pingback: Две майки на близнаци и сайтът premature.bg основаха фондация “Нашите недоносени деца” « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

 9. Pingback: 17 ноември – световен ден на недоносеността « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

 10. Pingback: Раждане, кърмене и кенгурова грижа за близнаци – разказ от Лондон | ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

 11. Pingback: Близначки се родиха с 87 дни разлика | ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

 12. Pingback: Все още погребват деца като “биологичен отпадък” | ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

 13. Pingback: Кенгуру-грижите – статия от кампанията „Първи контакт“ | ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s