17 ноември – световен ден на недоносеността

Ако на днешния ден видите някоя сграда или забележителност във вашия град, осветена в лилаво, знайте, че не е приумица на някой авангарден творец, а тези светлини отбелязват световния ден на недоносеността – 17 ноември. Тази година за пръв път той се чества и в България по инициатива на фондация „Нашите недоносени деца“ с подкрепата на Световния алианс срещу преждевременното раждане и Европейската фондация за грижа за новородените (EFCNI) и заедно с многобройни отдадени на каузата пациентски организации и професионалисти в сферата на здравеопозването. Целта е да се повиши информираността на хората за проблемите на недоносеността в България и да се привлече общественото внимание върху тях. Защото всяка година в света се раждат преждевременно над 15 милиона бебета и 1 милион от тях умират при раждането или заради усложнения след него. В България броят на родените прекалено рано бебенца е над 6 хиляди годишно. Заради тях  днес Столична община ще бъде осветена в лилаво след 18.00 часа вечерта. В същия час и в Сливен ще блесне в лилава светлина емблематичния за града Стар Бряст. Денят ще бъде отбелязан и с други различни инициативи и във Варна и Велико Търново, като за повече подробности може да проверите на сайта на фондация „Нашите недоносени деца“:

http://premature-bg.com/iniciativi-i-novini/item/190-world-prematurity-day.html

Или на Фейсбук страничката им:  https://www.facebook.com/prematurebg

Световната статистика сочи, на всеки 30 секунди умира едно преждевременно родено детенце. С повече информация и навременни и адекватни грижи 75 на сто от тези смъртни случаи могат да бъдат предотвратени. Според фондация „Нашите недоносени деца“, това което можете да направите, за да подкрепите световния ден на недоносеността е и следното:

1. Да се информирате обстойно за рисковете от преждевременно раждане, както и за симптомите, по които да разпознаете едно такова раждане. Да научите как бихте могли да го предотвратите. Да споделите с приятели, познати и роднини това, което сте научили.
2. Ако преждевременното раждане е вече факт за вас или ваш близък, информирайте се за това какво следва от тук нататък, какво е важно да се направи за бебето, какви са профилоктачините прегледи, които трябва да се направят, от каква Речник рехабилитация се нуждаят тези бебета.
3. Да изпратите всичките си положителни мисли към недоносените бебета и техните родители, които в този момент се борят за правото си на живот и щастие.
4. Можете да подкрепите инициативите на фондацията, които са изключително насочени към превенцията от преждевременно раждане и подкрепата на недоносените бебета и техните семейства. Как можете да ги подкрепите – вижте тук.
5. Можете да посетите фейсбук страницата на Световния ден на недоносеността и да споделите със своите приятели. Тук има истории от цял свят, а можете да споделите и своята.
6. Разкажете ни своята история – така ще помогнете заедно да увеличим осведомеността по този толкова важен и наболял проблем. Своята история можете да споделите на сайта на фондацията.

За 17 ноември и Ла Лече Лига допринесе със специално издание на електронния журнал на организацията, посветен на Световния ден на недоносените бебета. В него може да прочетете истории на майки, кърмили успешно преждевременно родените си бебета и статии за кенгуровата грижа, кърменето на недоносеното бебе и поставянето му на гърдата: http://lalechebg.com/2012/11/e-news-premie/

И понеже една немалка част от многоплодните  бременности завършват преждевременно, в блога „За близнаците“ също  са публикувани множество истории и статии за недоносеността. Ето и накои от тях – в деня на най-малките и най-нетърпеливи да видят нашия свят човеченца!

„Спасителна прегръдка“ помага на недоносени близначета

Майка съживява новороденото си близначе с прегръдка

Майчината кърма е важна колкото модерната апаратура за недоносените бебета

Кенгуровата грижа – как да дадем повече обич и сила на недоносените бебета

Advertisements

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s