„Спасителна прегръдка“ помага на недоносени близначета

Многоплодната бременност е едно наистина невероятно и незабравимо преживяване за всяка майка, но износването на две и повече бебета едновременно крие и някои рискове. Най-големият от тях е раждането преди термин. Колкото и да е стряскаща, статистиката сочи, че при многоплодна бременност се удвоява рискът от преждевременно раждане в сравнение с едноплодната такава.
За щастие  в днешно време недоносените бебета имат все по-големи шансове за оцеляване благодарение на напредъка на технологиите и познанията в областта на медицината. Близнаците имат и още едно предимство – това да могат да получат винаги една спасяваща братска прегръдка. Преди години историята на две преждевременно родени близначета развълнува милиони хора по света и доказа, че най-доброто лекарство не се крие в скъпата апаратура, а в това да имаш някой до себе си..
Сестричките Бриел и Кайри Джексън от Масачузетс се раждат на 17 октомври 1995 година 12 седмици преди термин, с тегло 910 гр. и 1050 гр. По-голямата сестричка закрепва бързо, но за съжаление Бриел страда от проблеми с дишането и сърдечния ритъм и състоянието й се влошава драстично около месец след раждането. На 12 октомври тя получава силно сърцебиене, дишането й се влошава и прекъсва от хълцане, телцето й мени цвета си, за всички е ясно, че е почти на края на силите си. Една от сестрите в неонатологията в опитите си да направи нещо за малката Бриел се сеща, че е чувала за една рядко използвана в САЩ техника за близнаци и многознаци – техниката на „двойното креватче” (double bedding) или „съвместното креватче” (co-bedding). При нея бебенцата се поставят заедно в едно легълце, където се чувстват близо едно до друго както в утробата на майката. Сестра Гейл Каспариън поставя Бриел в кувьоза на Кайри, с която са разделени от раждането. За всеобщо учудване състоянието на мъничето се подобрява щом усеща близостта на сестричката си. „Бриел се сгуши до Кайри и се почувства веднага добре”, разказва майка им Хейди Джаксън. „Тя се успокои веднага. На момента, просто на момента!”. Сестра Каспариън допълва: „Двете бебенца се сгушиха едно до друго. Дишането на Бриел се регулира и синхронизира с това на Кайри, сърдечният й ритъм се подобри, нивата на кислород в кръвта й се повишиха. Сякаш докосването до Кайри я правеше по-силна.”
Двете сестрички се прибират у дома малко преди Коледа, само след два месеца прекарани в болницата. При изписването теглото им е 2300 гр. и са напълно здрави. Снимката им в кувьоза – Кайли „прегърнала” Бриел е публикувана в сп. „Лайф” и „Ридърс Дайджест” и трогва милиони. По това време конвенционалният подход на лекарите е, че недоносените бебета трябва да бъдат разделяни, за да се избегнат инфекции и грешки при лечението поради объркване на бебетата. В днешно време обаче все повече от тях считат, че опасността от зарази е минимална, а предимствата на чувството за близост и сигурност, които близначетата си осигуряват са от много по-голяма полза за тях.

Още една братска прегръдка

„Нека си представим какво са преживели тези бебета, озовали се прекалено рано извън топлата и спокойна утроба на майката сред шума, заслепяващата светлина и физическото неудобство на болничната обстановка и към това прибавим и стреса от раздялата с успокояващото присъствие на другото бебе.”, отбелязват Патриша Максуел Малмстрьом и Джанет Поланд в книгата си „Изкуството да отглеждаш близнаци”. „Има неоспорими доказателства, че близнаците и многознаците, които са поставени в едно креватче понасят много по-добре стреса от престоя в болницата и всички медицински процедури от тези, които са разделени”.
След случая с Бриел и Кейри в университетската Мемориъл Хоспитал в Масачузетс техниката на „съвместното креватче” се прилага с успех и при над 100 други двойки близнаци, при тризнаци и дори при четиризнаци. Тя е възприема и в много други болници в САЩ, често по настояване и на самите родители. Сестра Каспариън осъществява с помощта на колежката си Мери Уейлън 5-годишно клинично изследване и статистика на положителните ефекти от поставянето на недоносените близнаци и многознаци заедно в неонатологичните отделения. Ето и резултатите от ползите на „съвместното креватче”, изнесени в него:

  • Намаляване броят на случаите на апнея
  • Подобрение на нивата на кислород в кръвта
  • По-добро наддаване на тегло
  • По-добро хранене
  • По-добра регулация на телесната температура
  • Намаляване на неспокойствието
  • Намаляване на болничния престой и повторното хоспитализиране

„Това са бебета, които изпитват невероятни преживявания още в майчината утроба и най-естественото нещо за тях е да бъдат заедно”, посочва Каспариън. „Те реагират невероятно добре на близостта си и тя им помага неимоверно, когато не са разделени.”

И в България!

Случаи на близначета, поставенв един кувьоз, за да се улесни адаптацията им след раждането, вече има и в България. Ето какво споделя Мая Рашева, майка на близначките Рая и Дея родени 12 седмици по-рано: „Лекарите в Университетска болница по педиатрия, София, положиха страхотни грижи за моите момиченца. Те ми обясниха, че това е изпитано – единият близнак да подпомага другия в лечението. Именно затова те преместиха едното момичевце, (което беше по-добре) при другото. На 18-ия ден след раждането сложиха Рая в кувьозчето на Дея, защото тя все още беше много нестабилна. Ако искате вярвайте, но докторите споделиха, че те се търсят много и се държат за ръчички. А Рая наистина направи опит за сестринска целувка-прегръдка като се обърна, макар и невръстна, от гръб по корем – право върху Дея!!! И наистина Дея се чувстваше много по-добре и спокойна докато сестра й беше при нея“.

От личен опит мога да добавя, че дори и родени навреме, близнаците спят чудесно в едно креватче в първите месеци чак докато им отеснее съвсем. Те обикновено не се будят с плача си и присъствието ва другото бебе ги успокоява. При тях действа отлично и лекото повиване с памучна пелена (без стягане), което им дава чувството на сигурност от майчината утроба, където са били доста натясно. Моите момичета спяха в едно креватче до 6-я месец – първо една до друга, след това с главички в средата на леглото и крачета в двете посоки, най-накрая с главички в дватя края на леглото и крачета дори малко по диагонал. Винаги ми е било интересно да наблюдавам как като ги сложех да спят лека полека се примъкваха една до друга, докато главичките им се допираха и така заспиваха спокойни, без да се будят от мърдането си. Отдавам отчасти и на тази близост факта, че бяха изключително кротки бебета със здрав и спокоен сън. А днес, като по-големи ако едната е болна или сърдита, другата е винаги готова да помогне с една „спасителна прегръдка”.

Прочети още:

Близначка спасява сестричката си от смърт в утробата

По материали от:
National Right to Life News, April, 2001 http://findarticles.com/p/articles/mi_6899/is_4_28/ai_n28124728/?tag=content;col1
http://www.babyzone.com/baby/nurturing/multiples/article/co-bedding-twins
Снимки:
Worcester Telegram & Gazette
The Ottawa Hospital