Две майки на близнаци и сайтът premature.bg основаха фондация „Нашите недоносени деца“

Майчината сила и обич нямат граници! Само година след като една майка направи  първия сайт за преждевременно родени  бебета в България – premature.bg,  за който писах и в „За близнаците“ , инициативата й прерастна и във фондация „Нашите недоносени деца“. Начело на фондацията освен Надя Дренска, създателка на сайта, са и две майки на близнаци – Нина Николова и Виолета Бакалова, които също са минали по трудния път на преждевременното раждане с дечицата си. Техните вълнуващи истории може да прочетете в обновения сайт premature.bg, който сега вече носи името „Нашите недоносени деца“ – http://premature-bg.com/za-fondaciata/koi-sme-nie.html

Присъствието на две близнашки майки начело на фондацията говори само по себе си за един от най-честите рискове при многоплодната бременност – преждевременното раждане. Всака година в България се раждат 6000 недоносени бебета, а статистиката сочи, че 51% от близнаците и 91% от тризнаците се раждат преждевременно.

Пресконференцията във връзка с представянето на новосъздадената фондация „Нашите недоносени деца“ ще бъде на 21 септември от 10 часа в залата на БТА.  На нея ще присъстват основателите на фондацията, представителите на PR агенция „Ив“ и на федерация Български пациентски форум, както и няколко от водещите неонатолози в България. Преди официалното събитие Нина Николова, Надя Дренска и Виолета Бакалова, отговориха виртуално на няколко въпроса, специално за блога „За близнаците“.

Какви са целите на фондацията и какво се надявате на постигнете с нея?

Нина Николова, председател на фондацията: Да си родител на недоносено бебе е доста стряскащо. Много неща са ти неизвестни, страхуваш се за бебето, информацията, която ти се дава е нищожна, което стряска родителя още повече. За това ние, няколко майки на недоносени бебета, застанахме зад идеята да направим фондация, която да е изцяло в помощ и подкрепа на тези деца, както и на техните семейства.

Една от основните цели на Фондацията е да има повече гласност за проблема „недоносено бебе“, осигуряващо на родителите повече информация относно състоянието на тяхното бебе, относно проблеми, които могат да възникнат в последствие.

Един от нашите приоритети е създаване на групи за подкрека и взаимопомощ, с участието на психолог. Убедени сме, че това е от изключително значение, защото освен оцеляването на детето, не на последно място е важно и психологическото състояние на неговите родители. А когато те се чувстват добре са по-пълноценни и като родители.

Създаване на работни групи и училище за родители, което ще обхване някои основни идеи при отглеждането на недоносено бебе – грижи за бебето в дома, прегледи при неонатолог, прегледи при офталмолог, невролог, ортопед, рехабилитация и проследяване на неговото развитие и т.н.

Разпространение на информационни брошури, които да се предоставят на майките още след раждането, както и при изписване на детето от болницата, където ще присъстват контакти с нас като организация, подпомагаща родителите и техните бебета, а също и контакти с консултанти по кърмене и психолози.

Нашата цел е да дадем равен старт на тези деца. Те с нищо не са по-различни от всички останали деца. Просто се раждат по-малки и крехки. Но те са малки, борбени същества, с много силен дух и вяра.

 Как се роди идеята сайтът premature-bg да прерастне във фондация?

Надя Дренска: Сайтът premature-bg съществува от юни 2011 година като обикновен информационен сайт, който за кратко време придоби голяма популярност, за което свидетелстват и многото мейли, които получаваме с благодарност от майките, на които е бил полезен. Изникнаха много нови идеи за подобряване на структурата и функционалността на сайта, а сами вече не успявахме да се справим.

За мое огромно щастие общата ни съдба ни срещна с Нина и Вили, с които стигнахме до идеята за фондацията, тъй като имаме още много идеи не само за развитието на сайта, но и за много други инициативи. Ние сме минали вече по трънливия път „майка на недоносено бебе в България“ и знаем отлично къде са слабите места в грижата за недоносените, отношението към родителите и информираността на обществото като цяло.

Новият сайт е с много по-стегната структура, постарали сме се да съберем цялата важна информация на едно място по достатъчно ясен и прегледен начин. Добавихме и списък с неонатологичните отделения в страната, който се надяваме да става все по-подробен и полезен.

Освен всичко, касаещо преждевременното раждане и грижата и отглеждането на недоносените бебета, се постарахме да засегнем и емоционалния аспект на тази шокова за родителите ситуация.

Новото в сайта (освен разбира се информацията за фондация „Нашите недоносени деца“) е напълно обновения речник, в който вече присъстват доста термини, а това улеснява четенето на статиите.

В момента работим по мобилната версия на сайта, защото с напредъка на технологиите все повече майки разполагат с интернет още докато са в болницата и четат сайта, за да си „преведат“ сложната терминология, с която ги засипват лекарите. Това е важно, защото ни позволява контакт с майките от самото начало на техните премеждия. В първите дни след раждането родителите имат много въпроси във връзка със състоянието на бебето, какво да очакват, каква е статистиката, какви са евентуалните усложнения и т.н. Един от първите въпроси, които си задават майките също е „Какво да правя с кърмата, когато бебето не е до мен?“, а за съжаление доста често не получават компетентна информация от специалистите. Тук е ролята на мобилната версия, където сме събрали важна информация относно запазването на лактацията. Съвместната ни работа с Национална Асоциация „Подкрепа за кърмене“ и Ла Лече Лига ще ни позволи да обновяваме и допълваме тази информация, а това означава повече кърмени недоносени бебета.

 Какво според вас трябва а се промени или подобри в грижите за недоносените бебета в България?

Виолета Бакалова: На първо място хората, трябва да разберат значението на термина „недоносен”. Тези деца не са с нищо по-различни от останалите, а тъкмо напротив – това са едни малки бебета, които са много по-силни от нас и имат огромна воля за живот.

Необходимо е родителите да се информират по-добре още на ниво отделение, за шансовете на недоносеното бебе, за неговото състояние, за терапията, която се провежда, както и за последващата рехабилитация. Да се обърне внимание на емоционалния аспект на нещата, защото много пъти специалистите са пестеливи по отношение на информацията или дори песимистични, което създава допълнителен стрес за родителите, а практиката показва, че има много случаи, в които този песимизъм е напълно излишен. Разбира се, недоносените бебета са много рискови, но медицината в 21 век е толкова напреднала, че смъртността е значително намаляла в последните години.

Едно от важните неща, които има нужда от промяна, това е информацията, която получава майката за възможностите да кърми, въпреки преждевременното раждане и дългата раздяла с детето. Специалистите трябва да са по-подготвени по отношение на кърменето и запазването на лактацията, както и да бъде дадена възможност на майката да носи кърма в отделението, а адаптираното мляко да се използва само в случаите, когато майката няма възможност (или не желае по някаква причина) да носи кърма.

Да не се прекъсва връзката между родителите и бебето. За съжаление все още има много отделения, които ограничават контакта на родителите с бебето или дори изобщо не ги допускат. Това е недопустимо от всяка една гледна точка. Неслучайно в хартата за правата на родителите от European Foundation for the Care of Newborn Infant , има цели 4 точки, касаещи точно този аспект:

3. Право да се запази семейството.
Всички семейства имат правото да бъдат считани за едно цяло. Към всеки член, както и към семейството като цяло, трябва да се подхожда с уважение към неговите социални, културни, емоционални и медицински нужди и особености, както и да се зачита правото на лично неприкосновено пространство.

5. Право на активно участие в грижата за детето
Всички родители имат правото да получат подходящо обучение и да бъдат включени в грижата за техните деца по ефективен начин.

9. Право на грижа, целяща да запази семейството
Всички родители и новородени имат право да останат заедно, докато детето се лекува.

10. Право на контакт на близки членове на семейството с новороденото
Всички родители имат правото да позволят на близки членове на семейството (напр. баби и дядовци, братя и сестри, близки приятели) да имат контакт с новороденото.
Има необходимост от повече центрове за рехабилитация. Особено в по-малките градове, където понякога изцяло липсват специалисти рехабилитатори, които да са наясно с проблемите и спецификите при недоносените.

А аз като списваща този блог се надявам с помощта и на тази нова фондация  в България да станат скоро факт и кенгуровата грижа, и поставянето в едно легълце на преждевременно родените близначета и тризначета, както и да нарастне броят на кърмените недоносени бебета, за които майчиното мляко е безценно и важно колкото модерните апаратури!

Вашите близнаци родени ли са преждевременно? Ако искате да споделите своя опит и идеи или да подкрепите новосъздадената фондация, може да оставите коментар или да се свържете директно с „Нашите недоносени деца“.

Advertisements

4 responses to “Две майки на близнаци и сайтът premature.bg основаха фондация „Нашите недоносени деца“

  1. Kolko e xybavo,kogato ima iskrenni ,dobri,tarse6ti opita maiki,na drygi takiva,dori samo da spodeli6 poniakoga e MNOGO.Tova e ydovletvorenieto ,da pravi6 DOBRO I DA SI POLEZEN S NE6TO NA DRYGIAT V NYZDA I TO BEZVAZNEZNO.MNOGO ,MNOGO YSPEXI I DOBRI NA4INANIA.

  2. Pingback: 17 ноември – световен ден на недоносеността « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

  3. Pingback: Подари мъничко вълшебство! « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s