И принцесите раждат нормално – какво да научим от раждането на Кейт

kateЗнам, знам, че сигурно тези няколко дни вече сте чули достатъчно за раждането на британския престолонаследник, но ми се иска да добявя и моите 2 цента (в случая пенса), така да се каже. Защото херцогинята на Кеймбридж с раждането си показа няколко неща, от които всяка жена, дори и да не е принцеса, може да почерпи опит и за своето раждане. Ето кои:

 Преносване

Кейт съвсем явно преноси бебето си, не се знае точно с колко, но поне със седмица или повече. И въпреки нетърпението на цял свят (представяте ли си какъв натиск!) и дори на кралица Елизабет, която недвусмислено заяви, че не й се иска да отлага лятната си ваканция заради раждането, херцогинята изчака нещата да следват естествения си път. Без да предпочете предизвикване на раждането или секцио. Браво!

Естествено раждане

Оказа, че се херцогинята на Кеймбридж не е „too posh to push” (прекалено шик, за да напъва) и предпочете да роди сина си нормално в наши дни, когато процентът на бебетата родени с цезарово сечение расте стремглаво навсякъде из модерния свят. Следващия път когато ви кажат, че знаменитостите раждали „само секцио“ и това бил „съвременния“ и „най-безопасен“ начин на раждане, имайте още един сериозен довод да се усъмните. Ако беше така, никой нямаше да рискува здравето на съпругата на британския престолонаследник и на неговия син. Да не говорим, че датската принцеса роди преди няколко години близнаци нормално. Какво по-естествено от това?

Без упойка

Кейт избра да роди естествено, без епидурална упойка, почти 4-килограмово бебе. Още през бременноста се говореше, че ще предпочете евентуално алтернативни техники за обезболяване като хипноза, например. Не се знае дали се е възползвала от тях, но въпреки писанията на вестниците, че Кейт родила след 12-часови „мъки“, усмивката й 24-часа след раждането показваше точно обратното. Значи може!

Бащата на раждането

 Както принц Чарлз преди повече от 30 години, така и принц Уилям избра да присъства на раждането на сина си. Нужно ли е да казвам, че нито един от двамата не припадна? 😉 Не се изискват кураж на принц или кралски възможности, за да може бащата да присъства на раждането на децата си. Вече и в България това е постижимо на много места и лично моят съвет е колкото се може повече бъдещи родители да последват височайшия пример. Изживяването си струва и за простосмъртните!

Близо до бебето

Четири часа след раждането родителите на малкия принц Джордж му се радваха, необезспокоени от никого. Тълпите журналисти пред болницата и нетърпението на цял свят не им попречиха да запазят за себе си и за бебето си тези първи и така важни моменти. Да са близо до бебето си е право на всяка майка (и баща) и най-вече на самото бебе. Независимо дали е от кралски произход. Майчината прегръдка не струва нищо и е най-важното нещо, което може да осигурите на децата си в първите мигове след раждането. И Уилям и Кейт го знаят много добре!

Всички заедно

Кейт и Уилям прекараха първата (и единствена) болнична нощ след раждането заедно. Похапвайки пица. 🙂  И ще прекарат с бебето си и поне първите 14 дни след появата му на бял свят, защото на таткото се полагат 2 седмици отпуска по бащинство. Като истински модерен татко, Уилям предпочете да е със семейството си в тези първи мигове, вместо да празнува с приятели. Новоизлюпените родители засега не изявяват и желание да поверят бебето си на бавачки или други помощници (не че нямат възможност). Щастливо бебе!

Тялото след раждането

Кейт излезе от болницата с коремче, което по размер не беше чак толкова по-малко от това, с което беше приета да ражда. И не намери за нужно да прикрива след-бременното си тяло и да лъже себе си, околните и природата, че от родилния дом може да се излезе все едно не си раждал. От родилния дом се излиза все още с корем, особено 24-часа след раждането. Всичко останало е фотошоп 🙂 Благодарности на Кейт, че най-сетне показа истината, такава каквато е!

 Кърменето

 Има ли нужда да споменавам, че Кейт кърми? Чак някои световноизвестни марки направиха огромен гаф с рекламните си стратегии след раждането на малкия приц, защото публикуваха сладникави снимки на шише с биберон в чест на кралското бебе. Докато то се храни от гърдата, както всеки свой връстник от най-бедните до най-богатите краища на света. Дали херцогинята на Кеймбридж се притеснява как ще изглежда на следващата си снимка по монокини след раждането? Едва ли!

31 отговора на “И принцесите раждат нормално – какво да научим от раждането на Кейт

  1. Глупости! Не ми давайте за пример принцеси, защото при тях нещата стават според правила и догми от преди векове…. Не е добро попадение тази статия….

  2. Принцесата е длъжна да ражда нормално 🙂 протокол какво да се прави. Дано кърменето им е безпроблемно.

      • Всъщност едното изключва ли другото? Става въпрос за липсата на медицински причини за секцио и най-нормалното нещо в такъв случай, а именно да се ражда естествено. Дори Кейт е решила да се довери на лекарски екип, а не, както е било, на акушерка, защото както всяка майка и тя иска да е сигурна в евентуална спешна ситуация.
        Аз лично не намерих 100% сигурна информация, че 4-те деца на Елизабет са родени секцио, освен в един англоговорящ форум за кралски истории, така че тази информация не е най-достоверната лично за мен. Какъв е източникът тук?

  3. Никой не е длъжен да ражда по начин, не препоръчан от лекарите. Да благодарим на напредналата медицина! Давате ли си сметка колко майки и колко бебета се спасяват в днешни дни. Колко от вашите баби или прабаби са оставили сирачета по време на раждане? А, знаете ли колко дечица, подчертавам доносени, се раждат увредени след раждане по естествен път?… Бих продължила …

    • Написаното не е само за естественото раждане, а и за контактът с бебето след раждането, за присъствието на бащата, за промените в тялото на жената след раждането…

    • Elzi, нямам си на идея, защо все още има хора, които вярват, че са над природата. Има проблеми с естественото раждане заради изкривения начин на живот, който човечеството води, а не защото природата, видиш ли, не си знае работата. Не тръгвайте да решавате проблеми наопаки. Тия статистики не ми ги пускай, без да ми казваш какви са причините, защото естественото раждане не е причината! Продължавай… само се надявам по-малко хора да мислят като тебе. Интересно как ни има като вид изобщо щом естественото раждане е един голям ПРОБЛЕМ.

  4. Малко е пресилено, наистина! И аз съм привърженик на нормалното раждане. НО. Ако чаках да родя нормално, сигурно нямаше да съм жива и с бебе сега. Всяко раждане си е индивидуално и понякога се налага да се прави секцио по медицински причини. Така, че не е добре да се изпада в едната или другата крайност. Иначе за другото съм съгласна. С забележката, че пресата отдавна вече не може да се каже, че е достоверен източник на информация.

    • Защо дори споменаването на нормално раждане се приема веднага за крайност? Никой не казва, че не трябва да се ражда секцио, просто в много случаи може и по другия начин 🙂

  5. Има и още един начин за раждане – май отдавна позабравен, но все пак успешен в случай, че съществува риск за живота на плода – форцепс.

  6. Хубава статия! Но като изключим някои правописни и пунктуационни грешки, изпускате две важни неща. Първо, Кейт не е от аристократично потекло, въпреки че изглежда като истинска принцеса (дори от приказките)! 🙂 И второ, тя никога няма да се появи по монокини! Нали се сещате, че положението й в обществото не позволява такова нещо?…

  7. За монокините беше малко иронична забележка 🙂 Но точно миналата година в пресата се появиха откраднати от папараци топлес снимки на Кейт, тъй че…
    Иначе официален коректор си търся отдавна, никой не е безгрешен, затова и съществува тази професия 😉

  8. Не мога да ви разбера, защо веднага скачате така срещу нещо позитивно написано. Автора на статията не визира жените родили секцио по медицински причина, а всички дами които от страх или да са „модерни“ решават да родят оперативно.

  9. Много позитивна статия, поздравления:) На мен също ми беше много любопитно дали Кейт ще роди секцио, или пък с упойка. Чудесен пример за жените, които си мислят, че няма да издържат на болката или пък, че секциото е по-лесният начин.

  10. „От родилния дом се излиза все още с корем, особено 24-часа след раждането.“
    Как сте го написали това – явно не сте виждали жени, които не 24 часа, а веднага след раждането са с напълно плосък корем.

    • Нито съм виждала, нито вярвам, че съществат. 🙂 По чисто физиологически причини – няма как матката да се прибере изцяло веднага след раждането, нужни са поне няколко дни!

  11. Вярно е, че в повечето случаи коремът не се прибира веднага, но не са изключителна рядкост жените, при които това е факт. Кейт нямаше много голям корем, в такива случаи е възможно да няма никаква промяна във фигурата си

    • Както се вижда и от снимката, Кейт 24 часа след раждането си е все още с корем 😉 Това е написано и в материала.

  12. Искам да потвърдя, че поради разни причини жената може да има трудности да роди нормално – моя близка на около 24 години сподели, че при нея е започнало раждане по естествен начин, но бебето след напъване се е връщало назад и накрая са решили да не затруднят майката и бебето и да направят секцио. Може би се влошава поколението от химическите съставки на храната, лошия въздух и така нататък, така че естественото раждане се затруднява.

  13. Добре, де, най-важното ли е това, че е избрала да роди нормално, а не както е модерно – със секцио? Такъв спор се заформи за нищо, чак се чудя на свободното ви време. Ще става все по-трудно нормалното раждане заради много фактори – и стрес, и храна, и лекари..
    Независимо, че Кейт не е с аристократично потекло, вече е част от кралското семейство – мисля, че дава прекрасен пример на всички ни с поведението си, с усмивката си, с изборите, които прави. Факт е, че не винаги нещата се случват както искаме (и аз родих секцио, след като 2 часа слушах „следващата си ти“, но така и не стана). Но за себе си знам, че съм опитала, направих каквото можах.
    Корем на родилка да се прибере веднага и аз не съм виждала – но това ще са жени с късмет (и са сигурно активно спортуващи).

  14. За Уилям не знам, но Чарлз не е присъствал на раждането напдвете си деца. Не е стоял до главата на Даяна. Това го знам от документален филм с личен разказ на Даяна. Не сте гледали и чери достатъчно. Писна ми от статии и “експертни” мнения за родилите и родените секцио!!! Ние не заставаме срещу вас защо сте раждали естествено. Защо го правите вие?

    • Официалните източници все още сочат, че принц Чарлз е присъствал на раждането на Даяна и се позовавам на тях.
      А написаното ни критикува по никакъв начин родилите секцио. Жалко, че не сте го разбрали.

Публикувай коментар