За сурогатното майчинство и истинските бебета

Бебе в утробата - физиологически свързано с майката

Преди броени дни парламентът узакони на първо четене сурогатното майчинство.  Привържениците на идеята за узаконяването на „заместващите“ майки изтъкват как така ще се помогне на хилядите двойки с репродуктивни проблеми в България. Няма спор, че е най-свято право желанието да имаш дете. Както е право на всяка двойка да избере наследниците й да са носители на собствения й генетичен материал. Това, което ме кара да се замисля е, че между тези „права“ никъде не се взимат в предвид и правата на истинския обект на всичко това – детето.

Трудно и абстрактно е да се даде глас на нещо, което реално не съществува за законодателите, но все пак и бебетата, дори и неродени, не са просто сбор от клетки и ДНК на двама души, които се делят и се развиват „някъде“ в една заместваща утроба. Защото макар и сурогатна, единствената „майка“, която бебето познава през бременноста и след раждането е именно тази, в чието тяло е израстнало.

Връзката между майката и фетуса не е само плод на фантазии и вяра в пренаталната психология. Тя е и чисто физиологическа –  отдавна е известно, че всяко дете носи в тялото си клетки от жената, която го е отгледала в утробата си и във всяка жена години след раждането може да се открият клетки от децата, които е родила (микрохимеризъм).

Нещата не свършват дотук. Всеки фетус още от 20-та седмица на бременността  е в състояние да чува единствено гласа на майка си, който достига до него чрез гръбначния стълб, за да го разпознае веднага след раждането. И когато се появят на бял свят бебетата познават единствено мириса и гласа на майката, която ги е родила и дори сърдечния й ритъм.

Защо всичко това? Защото най-първичният и естествен инстинкт на всяко новородено е да потърси топлина, сигурност и храна, след като се появи на бял свят. И то може да я намери пак от тялото, в което е прекарало 9 дълги месеца. Бебетата са в състояние да „пълзят“ дори сами до гърдата, за да засучат веднага след раждането.

Именно майчината кърма е най-добрата храна за новороденото – нещо повече, тя е произведена специално за него и според нуждите му от тази, която го е родила. Механизмите на природата са толкова изтънчени във всеки детайл, че съставът на кърмата за преждевременно родените бебета е различен от тази за бебетата, родени навреме. И майката е в състояние да регулира дори телесната си температура, за да може да откликне най-добре на нуждите на бебето си, когато го държи на топло върху гърдите си. И дори да го съживи.

Няма ли право и всяко новородено на всичко това?

За истинските бебета няма „сурогатни“ майки…

Изображение:

http://thevisualmd.com/visualizations/result/pregnant_woman_and_fetus_inside_womb


6 отговора на “За сурогатното майчинство и истинските бебета

  1. Много добре казано! Придържам се към думите ти!
    Аз също съм със смесени чувства по този въпрос.

  2. Pingback: Днес да купя: матка под наем « Царството на Бу·

  3. Правата на детето тук пък са съвсем защитени. Не мога да разбера какво толкова се набирате срещу сурогатството. Става дума за наистина сравнително малък брой жени, които просто НЕ МОГАТ да износят свое дете поради липса на матка или нефункционираща такава. Защо са необходими всички тези сърцераздирателни статии наистина не ми е ясно. Става въпрос за чисто законодателна промяна, защото в момента жената, която роди детето му е майка по закон, независимо че генетично то може да е на сестра й примерно. За да не ходят тези женици да плащат на украинки да им износват децата – подчертавам не ПО ПРИЩЯВКА, а по небходимост – се приема този закон в България.

  4. Никой не се „набира“ срещу сурогатството. Просто темата има много аспекти, аз засягам само един от тях, който ми се струва толкова важен, колкото правото на на някой, който не може да износи собствено дете, да вземе матка „под наем“.
    В „чисто законодателната промяна“ също има някои недоосмислени неща и смятам, че темата определено заслужава по-голям дебат, защото касае животът и бъдещето на живо човешко същество.

  5. Pingback: Грешка при ин витро – две семейства спорят за родителството на новородени близнаци | ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

Публикувай коментар