Близначка спасява сестричката си от смърт в утробата

Сестричките Кики и Нико на 7 месеца

Наскоро прочетох една наистина удивителна история, поредно доказателство за „специалната“ връзка между близнаците – за сестричките Нико и Кики, които си помагат за оцеляването си още в утробата. Родителите им Андреа и Пол Гудрич помнят и до днес деня,  в който след рутинната фетална морфология в 20-та г.с. от бременността лекарите им съобщават, че двете им момиченца нямат шанс да оживеят. Те забелязват странно петно като ореол около сърцето на Кики. Майката е изпратена за допълнителни изследвания в Лондон и два дни по-късно получава и кървене. Специалистите в британската столица дават още по-лоши новини на семейството – освен проблем със сърцето на близначето има и отлепване на плацентата, околоплодния мехур е пукнат и изтича амниотична течност. При това положение шансовете за успешно продължаване на бременността са минимални, а в толкова ранни седмици близначетата не могат да оцелеят. Лекарите подговят родителите за най-страшната новина, но неочаквано следващият ехографски преглед разкрива, че сестричката на Кики, която е напълно здрава се е преместила много ниско в утробата и по този начин  като тапа е запушила разкъсването в околоплодния мехур, предпазва от инфекции и притиска плацентата на мястото й. Нико се задържа в тази благоприятна позиция цели 10 седмици и с това позволява оцеляването и на двете бебета.

Двете сестрички се раждат в 30-а г.с. с  разлика от 5 минути помежду си и с тегло 1,630 кг. и 1,406 кг. Въпреки, че са мънички теглото им е отлично за гестационните им седмици. „Това се дължи само на факта, че Нико успя да задържи и двете в утробата в продължение на цели 10 седмици“, споделя щастливата им майка Адриана.  След раждането родителите получават и още една добра новина – оказва се, че сърцето на Кики няма никакъв проблем и се развива съвсем нормално и до днес.

Мама Андрея и татко Пол не  могат да се нарадват на двете си прекрасни момиченца, които са вече на 7 месеца и растат отлично заедно 4-годишното си братче Лука и 2-годишната си сестричка Индия. Те обаче твърдят, че между разнояйчните близначки Кики и Нико има много по-силна връзка. „Двете винаги искат да са заедно и да се виждат и вече дори се разсмиват взаимно“, споделя майка им. „Когато порастнат ще им разкажем, че са свързани по много специален начин не само защото са били заедно в утробата, а и защото преди да се родят Нико е спасила живота на Кики“.

Дали е просто щастлив случай или е наистина доказателство за невероятната сила, която свързва близнаците? Като оставим мистичните вярвания  настрана, неоспорим факт е, че ако бебетата не са били две нито едно от тях е нямало шанс да оцелее. Което само по себе си  вече е едно малко чудо.

Дъщеричките ми спят заедно на около 3 годинки в същата поза, в която бяха разположени последните месеци в утробата.

Известно е също така, че близнаците наистина общуват момежду си още в утробата. Почти всяка майка на близнаци ще ви разкаже как по време на бременността е усещала бебенцата да си разменят съвсем целенасочено ритници и удари с ръчички или как на видеозона се вижда, че бебетата играят помежду си.  Самата аз все още помня как понеже едната девойка доста често хълцаше един ден, когато пак се разхълца,  сестра й просто я бутна с ръка все едно й казваше „Стига хълца!“. Повечето родители на близнаци забелязват и как децата им обожават да се гушкат или борят заедно или да играят на игри, в които се скриват заедно в тясно пространство или се опипват през одеало или завеса. Близнаците ви ще се радват да делят едно легло, да се утешават и да спят заедно, когато са болни или просто да се настаняват близо един до друг. Ако помните как са били разположени в утробата ще откриете, че много често спят в същата позиция когато са заедно или поотделно.

Дали е случайно? Според много специалисти не е. Преди време бях прочела в книгата на Елизабет Нобъл „Да имаш близнаци и нещо повече – ръководство за родителите за многоплодна бременност, раждане и първите години от детството“,  следното нещо:

„Когато близнаците ви проговорят, вслушайте се в техните спомени за раждането и времето преди това. Много деца разказват съвсем спонтанно спомените си, но скептичните реакции на възрастните ги принуждават да си замълчат. Наскоро една майка на близнаци сподели с мен, че съвсем случайно чула едното момченце да казва на другото: „Винаги ме риташе, когато бяхме в мама“ и братчето да му отвръща : „Помня, че те ритах много, но не ми стигаше мястото“. Може да насърчите подобни разговори като запазите спокойствие и се интересувате, задавайки „отворени“ въпроси като „Разкажи ми повече…“, „Кога за първи път усети това?“, „Сузи, как се чувстваше ти, когато се роди Томи?“. Оставете децата да ви разкажат спонтанно дали е било „топло“,  „тясно“, „тъмно“, без да споменавате вие тези думи във въпросите си.  Може да откриете различни символи за раждането в разговорите, рисунките, игрите…“

Малко преди дъщеричките ми да станат на 3 годинки един ден бяхме срещнали бременна жена и докато ги разхождах в количката попитах съвсем нехайно: „А вие помните ли как беше в коремчето на мама?“. Едната не каза нищо, но другата веднага отговори, че било тъмно, била отгоре и я било страх и се сви на като в утробата както си седеше. Тя наистина беше отгоре и се уплаши като пукнаха мехура на сестричката й, почна да й бие толкова силно сърчицето, че всички се уплашиха. Ако ми го беше разказал някой и не се беше случило на мен не бих повярвала!

Опитайте и вие и споделете дали вашите бебета (бебе) имат спомени от времето преди раждането :).

Прочети още:

„Спасителна прегръдка“ помага на недоносени близначета

Източник и снимка:

http://www.dailymail.co.uk/health/article-2026031/Twin-saved-sisters-life-womb-mother-told-losing-babies-inevitable.html

2 отговора на “Близначка спасява сестричката си от смърт в утробата

  1. Pingback: Тайните на близнаците в National Geographic и още нещо « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

  2. Pingback: Близначки се родиха с 87 дни разлика | ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

Публикувай коментар