Какво да купим за бебета близнаци?

imagesС нарастването на двойното бременно коремче сигурно все по-често ще се замисляте какво трябва да купите за новите попълнения в семейството. За щастие не всичко за близнаците трябва да е непременно в две бройки. Не е нужно да купувате и безброй дрешки – много бързо омаляват и вероятно ще получите и доста подаръци. Не са нужни  скъпи неща – най-обикновените едноцветни блузки, панталонки или шапчици  могат да станат доста интересни ако им пришиете апликаци или ако добавите малка бродерия ако сте по-сръчни. Ще имате достатъчно време през бременността и за това.  Избирането на миниатюрнте бебешки дрешки и то в две бройки  и покупките за бебетата са сред най-вълнуващите мигове от бременността. Моят съвет е и да не чакате до последните седмици, защото има вероятност коремът ви да е доста голям и да сте трудноподвижна, което може да превърне обикалянето по магазини в не толкова приятно занимание. За онези, които се чудят кой размер бебеки дрешки да изберат, бих препоръчала размер 50 или 56 за началото. Дори бебенцата ви да се родят достатъчно големи и доносени, ще бъде по-скоро изключение да им трябва по-голям от този размер дрешки. Моите момичета, например, се родиха 3100 и 2800 кг., което е доста добро тегло за близнаци, и бяха по 47 см.

Ето и кратък списък с най-необходимото за бебетата и за мама:

Разни

1. Креватчета – 2 бр.  Може и само 1 като за начало, бебета спят отлично и в едно креватче през първите месеци, но кой ли издържа на изкушението да купи 2 креватчета. Добра идея е да се купят креватчета с чекмедженца за дрешки отдолу, старшно полезни са, а и дрешките ви съвсем няма да са малко 🙂
2. Кошчета за кола – 2 бр. Кошчетата за кола са много важни за сигурността на бебетата при пътуване,  дори и само за изписването.  Могат да се ползват и вместо шезлонги като се закачат няколко играчки или дрънкалки за дръжката, а също така и вместо столчета в началото на захранването.

Кошчето за кола може да се ползва и като шезлонг

3. Двойна количка

4. Възглавница за повиване – 1 бр.

5. Коритце – 1 бр. (термометър за температурата на водата не е задължителен. Топлината се проверява отлично и с потопяване на лакътя).
6. Чаршафчета + пликчета –  4 бр (няколко си ги уших)
7. Хавлийки – 2 бр.
8. Бархетни пелени – 6 бр. (може да не се купуват готови, а да се вземе плат и да се поръби. Имат безбройни приложения –  може да се увиват в тях леко бебенцата, да се ползват като подложка за  главичките в креватчето или вместо хавлийка).
9. Тензухени пелени – 4 бр. (може и само 2, особено са удобни върху хавлийката след баня, защото много бързо попиват). Също така за забърсване и попиване на каквото ви хрумне.
10. Одеалца 2 бр. памучни + 2 бр олекотени, които ползвам и в количката
11. Непромокаеми подложки за креватчето – 2 бр.
12. Термометър за бебетата + спирт за почистването му

Едно креватче ще е съвсем достатъчно за първите месеци.

Едно креватче ще е съвсем достатъчно за първите месеци.

13. Четчица и гребенче за косата (не гарантирам, че бебето ще има коса за ресане в първите месеци, но пък са толкова сладки малките гребенчета).
15. Ножичка за нокти с обли върхове (в първите седмици е по-добре ноктите да се пилят леко вместо да се режат)
16. Козметика за бебето – крем против подсичане,  бебешки течен сапун (в началото е достатъчно за се капне само бебешко олио за къпане във ваничката, за да не се изсушава нежната кожа на бебето),  пудра (можа да се слага под мишничките или в гънките на кожата след къпане, за да не се получи подсичане).
17. Дрънкалки или играчки за креватчето – бебетата обичат да гледат шарени предмети още от самото начало.


Дрешки

1. Бодита с къс ръкав – 12 бр.
2. Цели гащеризончета – 6 бр. (в началото са най-удобни, но и най-бързо омаляват)
3. Блузки с дълъг ръкав – 6 бр. ( блузките и панталонките може да са по-практични, защото бебетата ще ги носят по-дълго, със сигурност омаляват по-бавно от гащеризончетата и не са трудни за смяна).
4. Памучни панталонки – 4 бр
6. Чорапки или терлички- 4 чифта.
7. Жилетчици, якета или по-дебела горна дрешка (зависи от сезона) – 2 бр.

8. Шапчици – 4 бр. (най-удобни се оказаха тези без връзки)

Дори най-обикновените памучни шапчици могат да станат специални с една малка апликация

Хранене

1. Лигавничета – 6 бр. + няколко малки хавлиени кърпички, много удобни за попиване на лиги и т.н.

Кърменето е най-доброто начало за вашите бебета.  Ако имате желание да кърмите не е нужно да купувате шишета, стерилизатори, помпа за кърма, АМ и биберони предварително.  Това ще ви мотивира и повече във вашия избор.  Иначе всичко може да се набави много бързо от най-близкия магазин при нужда.

За мама

1. Нощница с копчета отпред– за да е удобна за кърмене
2. Безшевни бюстиета 2 бр. (сутиен не се знае точно какъв размер ще потрябва, а бюстиетата са много удобни и не притискат гърдите, които със сигурност ще нарастнат след раждането).
3. Подплънки за кърмачки (ако гърдите текат много 2 дамски превръзки са отлични подплънки за през нощта – тези с памучен горен слой и плънка обаче, за да не запарват гърдите).
4. Ластични гащи – 2 бр. (след раждането са много удобни и мрежестите гащи за еднократна употреба).
5. Дамски превръзки – от най-големите и поне 2-3 пакета (за да не се налага да обяснявате на щастливия татко кои точно ви трябват).

За домакинството и дома

Ако ви се налага да се местите в ново жилище или да купувате уреди за дома, сега е момента да се замислите за по-голяма пералня, а защо не и за сушилня, която може да е улеснение, особено в зимните месеци. Пералня с капацитет 7 кг. е добра инвестиция и за близкото бъдеще когато прането на семейството ви  ще се удвои съвсем реално! Диван (мека мебел) с лесно почистващо се и повъзможност непромокаемо покритие и също така мебели без много витрини и с трудно драскаща се и лесно чистеща се повърхност са чудесни за бъдещия ви дом, който ще е пълен с деца 🙂

Прочети още:

Подаръци за близнаци

Advertisements

One response to “Какво да купим за бебета близнаци?

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s