Детско сирене от кърма

Една интересна рецепта, която е особено подходяща за деца с АБКМ или просто такива, които не могат или не желаят да приемат млечни продукти от животински произход. Както и начин да използвате количествата съхранена кърма, за която не намирате друго приложение. Попаднах на идеята в блога https://avocadosandales.wordpress.com/ и публикувам снимките и рецептата с разрешение от авторката му. Оригиналната рецепта и повече подробности и идеи в коментарите под нея, може да видите тук.
„Сиренето“, за което става въпрос,  е по-скоро сгъстена и желирана кърма, защото иначе майчиното мляко не се подсирва, но може да е интересна алтернатива за предлагане на млечни в натурален вид или като топено сирене. Както и за ЗВБ бебета в периода от захранването, в който все още предпочитате да не предлагате нормално сирене.

За сиренето от кърма ще са ви нужни:

  • 180 мл. кърма (може да се ползва прясна или замразена. Трябва да е със стайна температура, за да не се втвърди кокосовото масло).
  • 1/4 чаша разтопено рафинирано кокосово масло (не екстра- върджин)*
  •  2 с.л. нишесте от тапиока
  •  3 ч.л. Kappa carrageenan** (вид натурален желатин)
  •  1/4 ч.л. сол (по желание)

Всичко се разбива с ръчен блендер. Загрява се на слаб огън като се разбърква постоянно със силиконова бъркалка. Сместа ще започне да се сгъстява докато не придобие консистенцията на разтопено сирене. Отнема около 5-10 минути.  Поставя се в стъклена купа и се оставя в хладилник за няколко часа докато се втвърди.

* Използвано е рафинирано кососово масло, защото екстра-върджина има по-силен и натрапчив вкус. Кокосовото масло спомага сиренето да придобие по-твърда консистенция при охлаждане. Като алтернатива може да се ползва една допълнителна лъжица нишесте от тапиока или олио от канола или гроздови семки, без да се добавя кappa carrageenan. В този случай обаче сиренето няма да се втърди и ще е подходящо само за намазване.

**Kappa carrageenan е вид натурален желатин, не знам дали се намира в БГ и предполагам, че се ползва, защото рецептата е веган. Авторката посочва, че го е предпочела, защото след това сиренето може да се разтопи отново, както и че вероятно биха били достатъчни само две лъжици като количество.
Вероятно при желание може да се използва и нормален желатин – 2 гр. Kappa Carrageenan се равняват приблизително на 3 листчета нормален желатин, (около 16 гр.) Kappa carrageenan е 8 пъти по-силен от нормалния желатин и предполагам, че ще е нужно доста голямо количество нормален желатин. В оригиналната рецепта също е посочен агар-агар като вариант за желирането, с уговорката, че след това сиренето няма да може да се разтапя отново за мазане на филийка, например.

Ще се радвам да споделите резултата, ако опитате рецептата! 🙂

4 отговора на “Детско сирене от кърма

    • Вероятно не би имало проблем, на практика ще се получи „желирано“ мляко. Всъщност идеята с кърмата е, защото кърмата не се подсирва по нормален начин и така може да се направи нещо като сирене от нея. С мляко може да се направи обикновено сирене или извара 🙂

  1. Здравейте, много полезна рецепта. Благодаря, само че ми се струва, че в оригиналната рецепта пише, че кърмата трябва да е със стайна температура.

    • Да, трябва да е със стайна температура, при мен май се е вмъкнало едно „Н“ по невнимание… Поправих го, благодаря за забележката!

Публикувай коментар