Кърмене на близнаци по котешки в картинки

Какво можем да научим от една котка за кърменето на повече от едно бебе?

Много!

Котките в повечето случаи трябва да се грижат за близнаци, тризнаци, четиризнаци и дори повече -знаци след раждането и нямат друг избор освен кърменето. И котките винаги успяват! Те просто следват първично заложените си инстинкти, не се съобразяват със страхове, предрасъдъци, коментари и мнения или болнични практики. И трябва да се справят съвсем сами с всичките си бебета.

Разбира се, котките са животни. И имат повече от две гърди. Но прочетете тази история за майка, кърмила близнаци само с една гърда. И вижте в картинки как и защо котките се справят успешно. Много от нещата, които те правят инстинктивно са тези, за които ние четем в книгите, или за които се подготвяме преди раждането. Ето защо може да почерпим и от техния опит, макар че сме човешки същества. Не само за кърменето, но и за животът с близнаци.  Всички ние сме и бозайници, майки и бебета, нали така? 🙂

Благодаря за всичко научено и снимано на черната котка Гатула и на нашата котка Мацунка и котетата Фигаро, Маскиош и Елятина 🙂

Котките са неотлъчно до бебетата си от първите мигове след раждането. Те просто почиват, спят, кърмят, щом някой огладнее… Отделят се от котенцата си, за да хапнат нещо и пак са там. Разбира се, те нямат цяла къща за чистене, две перални за пускане, вечеря за приготвяне и миене на чинии. Но и вие може спокойно да поверите тези дейности на някой друг в първите дни след раждането. 🙂

grecia 2013 004

Гатула с четирите си котенца си почива в първите дни след раждането

Котките кърмят на поискване, те не следят часовника и просто са там, когато някой огладнее. Не се притесняват за количествата кърма или колко време преди това е сукало котето. Не чакат да се напълнят гърдите им с мляко или да се изпразни напълно бебешкото стомахче. Щом бебето е гладно то се храни и толкова – независимо дали са едно, две, три или повече бебета!

Котката, също както вас, може да се грижи и за тоалета на котенцата си по време на кърмене (много човешки майки използват този момент за рязане на нокти, например :)) или просто си почива:

С едно коте и почистващ тоалет:

estate 2012 277

С две котета:

estate 2012 289

С три котета:

estate 2012 417

На котката, също както и на вас, може да й се приспи в края на кърменето.  При кърмене се отделя хормона окситоцин, който отпуска и успокоява:

estate 2012 309

В такива моменти котката просто подремва с бебетата си. Както в съвета, който сте чували толкова често – спете и вие когато бебетата спят, всичко останало може да почака!

estate 2012 317

Дори ако някой кротко будува:

estate 2012 344

А забелязвали ли сте как, също както прави с ръчичките си вашето бебе, и котето притиска с лапичка гърдата, за да направи компресия и да предизвика слизането на повече мляко?

estate 2012 316

С набирането на повече стаж ще се научите да кърмите и в различни акробатични пози:

estate 2012 422

Или да кърмите, без да се смущавате от околните (бивши кърмачета):

estate 2012 288

Ще намирате време и за повече индивидуално внимание на всяко бебе:

estate 2012 274

Когато дойде време за захранване, ще започнете постепенно да се храните всички заедно – така е най-вкусно!

estate 2012 329

В началото, под зоркия поглед на мама:

estate 2012 328

А макар и порастнали, близнаците ви след ядене и кърмене ще продължават да спят така:

estate 2012 456

Или така:

estate 2012 349

И ще обръщат винаги едновременно главички в една посока когато се случва нещо интересно:

estate 2012 299

Вашите бебета растат така бързо! Скоро те ще изследват света сами:

estate 2012 683

И ще открият нови приятели! 🙂

estate 2012 672

2 отговора на “Кърмене на близнаци по котешки в картинки

Публикувай коментар