Едновременно кърмене на близнаци – видеоклип, пози и съвети

„Футболната“ поза за кърмене на близнаци е една от най-популярните

Как се кърмят близнаци едновременно е един от въпросите, който вълнува най-много майките на две (или повече) бебета още преди раждането. И изниква с още по-голяма сила когато най-сетне прегърнете дългоочакваните си мъничета и ги поставите за пръв път на гърдата.  Първите дни на кърменето са тези, в които и майката и бебето откриват и се учат на този иначе така естествен процес. И когато бебетата са две и толкова мънички и крехки, може да ви се стори почти невъзможна мисия да ги наместите едновременно на гърдите. Мислите си, че имате нужда от куп помощници, които да ви подават и да поемат бебетата, да ти оригват или наместват, че ще ви трябват поне още две ръце и никога няма да се справите сами с тази толкова сложна задача.

Всъщност повечето майки, които са кърмили близнаци, са се чувствали  точно като вас в тези първи моменти.  Малцина са тези, които са успяли да хранят бебенцата си едновременно още в родилния дом или в първите дни след изписването.  Много майки предпочитат да кърмят близнаците си поотделно в дните след раждането, защото така  могат да предлагат гърдата легнали или в друга удобна и щадяща поза (евентуално след цезарово сечение) и да се запознаят с индивидуалните особености на всяко бебе.

Когато обаче кърменето потръгнеи поне едното бебе започне да суче без проблем, ще бъде безспорно улеснение да храните близнаците си заедно. Така ще пестите време, може да се опитате да синхронизирате храненията, а и гърдите ви ще получат още по-добра стимулация за производството на мляко. Освен това при едновременното кърмене, ако едното близначе суче по-вяло или по-слабо, а другото по-добре, то ще стимулира по-лесното потичане на млякото и за братчето или сестричето си. Когато се почувствате готови за едновременно кърмене просто помолете някой да ви помогне с настаняването на бебетата при първите опити – ще видите, че много скоро ще се справяте и съвсем сами!

От теорията –  към практиката!

Как точно става поставането на две бебета на гърдата без помощ? В това видеоклипче, което преведох на български,  една майка на близнаци от САЩ обяснява съвсем нагледно как се справя сама с едновременното кърмене. (кликнете в долния ляв ъгъл на клипчето върху „Select Language“ и изберете Bulgarian, за да видите българските субтитри):

http://www.universalsubtitles.org/it/videos/xQOHLp0v5hBc/info/how-i-tandem-nursed-my-twins/

тук може да видите и предстаянето на български, клипчето и субтитрите отделно:

http://www.universalsubtitles.org/it/videos/xQOHLp0v5hBc/bg/394402/

Двойна „футболна“ поза

Показаната в клипчето поза е т.нар. „двойна футболна поза“ и е една от най-използваните за кърмене на близнаци. Хубавото при нея е, че на практика и двете ви ръце остават свободни и може да контролирате добре и евентуално да коригирате лесно засукването на бебетата. Както сигурно сте забелязали, най-важният ви помощник и при тази и при другите пози за едновременно кърмене е само един:

Възглавници, възглавници, възглавници!

Не е задължително да купувате специални възглавници за кърмене или за бебетата, както в клипчето. Най-разпространените възглавници за кърмене на близнаци се поставят в скута на майката и осигуряват голяма равна и стабилна повърхност, на която да поставите бебетата. Те са наистина много удобни, но само за футболната поза, а не се знае дали тя ще бъде предпочитаната от вас и вашите бебета. Като начало подберете обикновени възглавници и бъдете готови да се заобиколите дори с 5 (да, пет!) възглавници при едновременното кърмене на близнаци. Една или две ще подпират удобно гърба ви, на две ще настаните бебетата в скута си или ще подпирате ръцете си, и поне една или две ще ви служат за наместване на бебетата до вас, когато не ги кърмите или за допълнително повдигане. Много е важно, когато кърмите близнаците си, и вие самата да се чувствате комфортно, да може да се облегнете или да подпрете гърба си изправен и да повдигнете бебетата до височината на гърдите си, без да се навеждате към тях или да ги придържате постоянно с ръце в желаната поза. При най-малко 8 хранения в денонощието в първите седмици, изкривения гръб или натоварените ръце може да превърнат кърменето в почти неприятно за вас преживяване, а то не трябва да е такова.

След като сте се заобикалили с достатъчно количество възглавници, е време да откриете и най-удобната за вас поза. Седнете удобно, евентуално с възглавница зад гърба, поставете бебенцата на две възглавници до вас и пригответе две възглавници в скута или под ръцете си. Вече сте готови, за да опитате няколко от най-известните пози за кърмене на близнаци!

Внимавайте да не се изгърбвате като мен в първите дни на кърменето, а поставете възглавница зад гърба си и се облегнете удобно

Ето как процедирах и самата аз, за настаняване на бебетата във футболната поза без помощ в първите месеци. Най-лесно ми беше да седна почти по турски в средата на спалнята (на диван ми беше по-неудобно в началото), облегната на таблата на леглото с възглавница зад гърба и две възглавници в скута за бебетата. Щом се събудеше едното бебе взимах и другото и ги настанявах за кърмене. Обикновено предпочитах да наглася първо по-доброто „сукалче” (почти винаги има такова :)) и щом се наместеше добре имах две свободни ръце и време, за да настаня и второто бебе. Освен това, седнала по турски, можех да контролирам бебетата и с ръцете и с краката, тъй като практически възглавниците бяха в свивките на колената и можех да ги местя и повдигам и така.

„Двойна люлка“

Разбира се, двойната футболна поза съвсем не е единствената за едноременно кърмене на близнаци. Често майките с по-малък бюст споделят, че се чувстват по-комфортно с позата „двойна люлка“

„Двойна люлка“ с пораснали близнаци, отначало бебетата ще се събират в свивката на ръката ви

При нея бебетата са разположени върху  тялото на майката и на практика лежат в сгъвките на ръцете й. Тя е известна и като „V“-поза, защото бебенцата са разположени точно като формата на тази буква. Двойната люлка  е и една от най-удобните пози за едновременно кърмене, когато майката е легнала, ако е удабна за нея и за бебетата. За да настаните бебетата, седнете удобно с подпора зад гърба полуизправена или дори полулегнала и пригответе възглавница за под всяка ръка от двете страни. Може да поставите бебетата направо върху възглавниците до вас. Леко поемете едното едното бебе с цялата ръка и да го наместите  в сгъвката й като го приближите към гърдата. След това поемете по същия начин и другото бебе. В началото бебенцата са много лекички и подобно настаняване въобще не е трудно. Възглавниците ще подпират ръцете ви отдолу, за да не придържате с ръцете тежестта на бебетата. Макар че при тази поза двете ви ръце не остават съвсем свободни, все пак може да контролирате прекрасно бебенцата с ръката, върху която са легнали – да ги движите нагоре и надолу или дори да ги преместите настрани.

„Успоредна“ поза за кърмене на близнаци

Вариант на успоредната поза, при който едното бебе е всъщност във „футболна“

Както подсказва и самото име, при нея телцата на бебетата са разположени успередно едно на друго и на тялото на майката. Седнете удобно и оставете една възглавница в скута си и още една, за да подпира ръката ви под лакътя. Бебетата пак са от двете ви страни. Настанете едното бебе върху възглавницата в класическата поза „люлка“, като го придържате с ръката, която сте подпрели с другата възглавница. Със свободната ръка поставете и второто бебе на гърдата,  като главичката му е при крачетата на първото, а тялото успоредно на неговото, и го придържайте със свободната ръка отвън. Евентуално може да изместите второто бебе върху възглавница във футболната поза, тогава краченцата му ще минават отстрани на вашето тяло.

„Кръстосана“ поза за кърмене на близнаци

При нея бебенцата са поставени върху възглавница или възглавници пред вас като крачетата им сочат напред, с всяка ръка придържате едно бебе, а крачетата им са кръстосани. Почти  обратно на “футболната” поза – вземете бебетата по описания ред и ги поставете с крачетата наобратно.

Експериментирайте!

Не се страхувайте да опитвате нови начини за едновременно поставяне на гърдата, докато не откриете най-удобната за вас с бебетата поза за кърмене. Посочените пози са най-често използваните, но не и единствените! Всяко бебе и всяка майка са индивидуални и вие знаете и усещате най-добре вашите и на бебетата потребности.

Мини кът за майката

Не забравяйте да помислите и за себе си докато кърмите. Поставете наблизо шише с вода и дори нещо за хапване. Много майки на близнаци споделят, че ги връхлита силна жажда или дори глад докато кърмят бебетата си и е особено удобно всичко да ви е наблизо.

Сменяйте гърдите

Когато най-сетне откриете най-удобната поза за едновременно кърмене, не забравяйте да продължавате да редувате гърдите за всяко бебе. Така ще стимулирате еднакво производството на кърма и бебенцата ви ще гледат под различен ъгъл при кърменето. Може да предлагате различна гърда на всяко кърмене или да редувате гърдите всеки ден.  А ако накое от мъничетата ви има предпочитания към точно определена гърда, просто сменете позата, вече имате голям избор! 🙂

Вижте и галерията със снимки на кърмещи майки на близнаци в блога на Айла:  http://atwins.wordpress.com/breastfeeding_positions/

Всичките пози за едновременно кърмене на близнаци – „футболна“, „кръстосана“, „успоредна“, още една „кръстосана“ и два варианта на „двойна люлка“

Прочети още:

Един отговор на “Едновременно кърмене на близнаци – видеоклип, пози и съвети

  1. Pingback: Бионсе кърми близнаци! | ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

Публикувай коментар