Кърмене навън – с близнаци!

Има ли по-прекрасна гледка?
Галя Иванова от София с близнаците си Ерик и Максим

Кърменето е най-естествената храна за бебетата и няма нищо по-естествено от това те да бъдат кърмени и навън, когато огладнеят. Всъщност точно това е и едно от големите удобства на майчиното мляко, то е винаги на разположение – топло, вкусно и направо от гърдата!
Неоспоримо голямо улеснение е когато излизате навън и с близнаци да не се притеснявате за биберони, топла вода и други пособия за приготвяне на мляко, които ще запълнят и без това претоварения двоен багажник на бебешката количка. А през лятото няма нищо по-хубаво от дългите и неограничени от нищо разходки с мъниците, в които ваш незаменим помощник може да е именно кърменето.
Много майки на близнаци обаче (включително и самата аз в началото) се притесняват да кърмят бебетата си на обществени места и това е напълно разбираемо като се има в предвид, че ако кърмите и двете бебета едновременно ще бъдат открити и двете ви гърди. В това няма нищо нередно – природата ни е дарила с гърди, за да изхранваме поколението си, а не с някакъв сексуален подтекст. През вековете Мадоната е била изобразявана с младенеца на гърдата като върховен символ на майчинството и майчината любов. А гледката на кърмачка с близнаци в парка или кварталната градинка е прекрасна и необичайна и ще привлече само възхитени погледи. Ако сте по-стеснителни по натура обаче може всичко това да не ви допада и да изберете да не ставате обект на любопитството на минувачите, а да излизате за кратко и да кърмите вкъщи. От друга страна е логично да търсите дори съвсем инстинктивно спокойствие, докато храните бебетата си. При кърмене рефлексът на потичане на млякото се задейства от хормонът окситоцин и ако изпитвате стрес той може да се отрази на отделянето му. За щастие природата е надарила майките и със силен инстинкт за изхранване на бебетата, който при вас със сигурност ще се задейства с двойна сила и ще преодолеете бързо всичките си предрасъдъци при първите сериозни признаци на глад. 🙂
Съвсем друго е обаче да кърмите близнаците си комфортно и без притеснения и навън. Ето какво споделя една близнашка майка, кърмила момченцата си 2 годинки и 2 месеца: „Когато родих,  първо се прибирах на всеки 2,5-3 часа и ако се забавех, по пътя наставаше РЕЕЕЕВ. После отнякъде ми попадна фразата: „Защо кърмещите мами да се прибират да кърмят вкъщи, (при положение, че това е най-естественото нещо на света), когато на никоя майка няма да й хрумне да се прибере САМО, за да нахрани детето си с АМ !“. Така се почна. И стига да има желание, варианти се намират!“.

Какво няма да ви трябва?

Със сигурност няма нужда да се криете от хорските погледи като майката на снимката 🙂 Специалните възглавници за кърмене на близнаци може да са определено удобство вкъщи, но са със сигурност прекалено обемисти, за да ги взимате и за разходките навън. Освен това с подобна „палатка“ няма да може да следите удобно бебенцата и сукането им, а и няма по-голямо удоволствие за една майка от пълните с любов погледи, които се взират в очите й по време на кърмене.  Не на последно място, подобна обемиста възглавница и покритието й със сигурност ще привлекат повече любопитни и учудени от това, което вършите погледи, отколкото ако просто седнете и накърмите бебетата си.

Вместо това, ето няколко наистина изпитани идеи, за да кърмите близнаци удобно и навън:

Изберете подходящо място – най-лесният начин да кърмите дискретно и без стрес е да изберете някое спокойно кътче. Достатъчно е да се разположите на по-отдалечена пейка или просто с гръб към минувачите или присъстващите. Яке или дреха, наметната на раменете ще ви скрият достатъчно, за да кърмите спокойно. Таткото или бебешката количка пред вас са също чудесен „параван“.
На много места в чужбина (а вече и в България!) в по-големите търговски центрове, на гарите и летищата има и стаи за кърмене. Чудесно преживяване е да кърмите заедно с други майки в специално обособено кътче. Имайте само в предвид, че на оживените обществени места с непрестанен поток от хора като гари или летища в тях може да има голям наплив.. Поне моят личен опит с подобни стаички на летищата не е особено положителен – оказват се винаги пълни предимно с некърмещи майки.

Кърмете всяко бебе поотделно – това ще спести любопитни погледи и може да стане доста по-незабележимо за околните. Ако сте от съвсем срамежливите може да ползвате слинг или шал.

Поза „двойна люлка“

Поза „двойна люлка“ – ако сте свикнали да кърмите близнаците си заедно най-дискретната поза за едновременно хранене е двойната люлка – при нея и двете бебета са разположени напречно на тялото ви като крачетата им сочат в една посока и главичката на едното е разположена при крачетата на другото. Така гърдите ви са почти напълно прикрити.

Подходящи дрехи – ще бъдете особено улеснени при кърменето ако ползвате подходащи дрехи. Хубавият сутиен за кърмачки също ще е незаменим помощник за лесно и дискретно кърмене – изберете модел, при който може да освобождавате гърдата (гърдите) лесно и с една ръка. Ако кърмите бебетата поотделно през лятото дори по-еластично потниче или дреха с по-голямо деколте ще ви позволи да ги нахраните безпроблемно. Симпатична идея за майки на близнаци е да облечете две еластични потничета (например от разтеглив микрофибър) с презрамки едно върху друго – дръпнете горното нагоре, а долното надолу и ще кърмите едновременно достатъчно прикрито. Идеята е приложима и с блуза ако се налага да я вдигнете нагоре – така коремът ви ще остане покрит.

С подобна рокля на Буба Мара не само ще кърмите лесно, но и ще изглеждате чудесно на разходка с бебетата

Дрехи за кърмачки– несъмнено са особено удобни и съобразени с изискванията ви и освен това ще изглеждате винаги елегантно. Ако кърмите бебетата поодтелно ще ви задоволи всеки модел дрехи за кърмачки. За едновременно кърмене най-подходящи са кройките с вдигаща се предница, която позволява да се открият и двете гърди едновременно. Моделите с по-голямо и широко деколте, което се смъква надолу също може да са удобни за майките с по-малък бюст.

Пижама за удобно нощно кърмене и на близнаци от колекцията на Буба Мара

Има и пижами, които ще направят дори нощните кърмения още по-лесни и приятни.В България най-популярните дрехи за кърмачки, винаги в крак с последните модни тенденции, са тези на Бубамара (http://boobamara.blogspot.com/), известна още като Шаманката. Самата тя е дългогодишна кърмеща майка и дизайнер и моделите й са съобразени с всички изисквания за удобство и практичност и са от качествени естествени материи. Обикновено всяка година има лятна и зимна колекция кърмачески дрехи на достъпни цени, които може да видите и поръчате от сайта й или чрез кърмаческия форум в БГ-мама, в който в началото на всяко лято и зима има тема за поръчки.

И една симпатична идея – ако имате сръчна баба на разположение или ви се удава плетенето може да опитате и тази идея за дискретно кърмене на близнаци. Несъмнено всички погледи ще са насочени към шапките! 🙂

Вижте моделът тук:  http://www.etsy.com/listing/75051601/crocheted-boobie-beanie-pattern

Advertisements

7 responses to “Кърмене навън – с близнаци!

  1. Pingback: Едновременно кърмене на близнаци – видеоклип, пози и съвети « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s