Сладкиш с ябълки – кремозен и в двоен вариант!

Кремозен сладкиш с ябълкиВ студените зимни дни уханието на ябълков сладкиш вкъщи стопля всички сетива.  От години търся рецепта за мекичък и сочен сладкиш с ябълки – кремозен, така да се каже. Първо открих една, после си измислих друга и сега искам да ги споделя с всички, за да може и у вас да замирише сладко в някой мрачен и мразовит ден 🙂
Сладкишите са хем подобни, хем различни – във вариант малко по-калоричен и малко (но не много) light. Обединява ги това, че са кремозни, ароматни и красиви!
И така, първо по-недиетичния (но много вкусен заради маслото) вариант. За него ще са ви нужни:
autunno2012 217
4  ябълки (ако искате и розички още 1-2)
120 гр. брашно
200 гр. захар
100 гр. масло
3 яйца
120 мл. прясно мляко
1 бакпулвер
настъргана кора от 1 лимон
autunno2012 220Обелете и нарежете ябълките на тънки резенчета. Разбийте омекналото масло със захарта, прибавете яйцата, млякото и брашното с бакпулвера. Ако тестото ви се стори рядко, добавете още малко брашно, трябва да е горе-долу като не много гъсто тесто за кекс. Прибавете и настърганата лимонова кора и изсипепе в намазнена и набрашнена форма за сладкиши или тавичка. Отгоре наредете резенчетата ябълка полуизправени, така че да потънат малко в сместа.autunno2012 226
Ако имате желание и време (а и нерви :)), може да направите и розички от изразяни с картофобелачка и навити ивички ябълка. Цялата работа е малко пипкава, защото ивичките са много нежни и се късат. Но пък розичките стават много ефектни!
Поръсете ябълките с малко захар (ако е кафява още по-добре) и печете в предварително загрята до 180° фурна около 40 мин. или докато сладкишът стане готов. По желание сервирайте с малко разбита сметана върху всяко парченце.

И сега light варианта, който е вариация на една много любима  вкъщи рецепта.  За него ще ви трябват:

4 ябълки (ако искате и розички още 1-2)
2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч.цедено кисело мляко
2 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
1 ч.л. канела, 1 ванилия или кора от един лимон по ваш избор

autunno2012 222

Да не си бяхте помислили, че правя всичко без помощнички 🙂

Пак обелете и нарежете ябълките на тънки резенчета. Разбийте яйцата със захарта, добавете олиото,  цеденото мляко, брашното с бакпулвера и аромата по избор. Изсипете всичко в намаслена и набрашнена форма или тавичка и печете в предварително загрята до 200° фурна около 40 мин. или докато сладкишът стане готов. Понеже е light сервирайте без сметана. 😉

Disclaimer: Авторката не поема отговорност за евентуално пристрастяване към консумацията на кремозни ябълкови сладкиши през зимата и възможните произтичащи от това последствия.

autunno2012 227

Advertisements

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s