Никакви сокчета до годинката в новите препоръки на Американската академия по педиатрия

bebe sokche

На децата до 1-годишна възраст не трябва да се предлагат никакви плодови сокчета, гласят последните препоръки на Американската академия по педиатрия (ААП), публикувани в майския брой на сп. „Pediatrics“. В становището се изтъква, че „майчината кърма трябва да бъде единствената храна, която бебетата приемат до 6-месечна възраст“, като не са нужни никакви други нутриенти. Майките, които не могат или са избрали да не кърмят, трябва да предлагат само адаптирано мляко като пълноценен хранителен източник.

Американската академия по педиатрия посочва, че „от нутриционална гледна точка, не е необходимо да се предлагат плодови сокове на бебетата под 6-месечна възраст“. Също така „предлагането на сокчета, преди въвеждането на твърдите храни, може да намали приема на кърма или адаптирано мляко и да доведе до недостатъчен прием на протеини, мазнини и витамини и минерали като желязо, калций и цинк“. ААП  допълва, че предлагането на сокове може да доведе до недохранване и недостатъчен растеж на височина.

В препоръките се изтъква също така, че e „оптимално да се избягва напълно предлагането на плодови сокове до 1-годишна възраст“, а плодовете да се предлагат в естествената им форма или пюрирани. Ако приема на сокове се налага по медицински причини, то най-добре е те да се дават на детето с чашка, а не от бутилка или чашка с накрайник, за да се ограничат приетите количества. За децата от 1 до 4 години се препоръчва не повече от половин чаша 100% плодов сок на ден.  От 4 до 6-годишна възраст това количество може да се увеличи до 2/3 чаша, а от 7 до 18 години на 1 цяла чаша на ден. Вместо плодови сокове, е по-добре родителите да предлагат пресни плодове, богати на фибри, като ябълки, круши, горски плодове и портокали.

„В миналото, плодовите сокове бяха препоръчвани от педиатрите като източник на вит. С и допълнителен източник на вода за здравите бебета и деца след началото на захранването, както и при деца със запек“, се посочва в становището на ААП. „Плодовите сокове се рекламират като здравословен и естествен източник на витамини и понякога калций. Понеже те са с приятен вкус, децата ги приемат охотно. Въпреки че консумацията на плодов сок има и някои ползи, тя има и потенциално негативни последствия. Високото съдържание на захар в плодовите сокове води до повишен прием на калории и риск от зъбен кариес. В допълнение, липсата на протеини и фибри в соковете може да доведе до нежелани последствия в наддаването (прекалено много или прекалено малко тегло)“. Изтъква се, че „педиатрите трябва да са добре запознати и да предоставят адекватна информация за приема на сокове на родителите и пациентите“.

В България все още прекалено често се препоръчва даването на сокчета на съвсем малки бебета, понякога дори 40 дни след раждането. Дано тази информация помогне на повече родители да направят правилния избор за храненето на децата си.

Източник: http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2017/05/18/peds.2017-0967

Един отговор на “Никакви сокчета до годинката в новите препоръки на Американската академия по педиатрия

Публикувай коментар