Торта-парфе с цедено мляко

inverno 2012 295Обещавам, че след няколко седмици ще ям само марули, коприва и киселец, но докато ги чакам да порастнат ще се утешавам и с по някоя тортичка. 🙂 А днес и поводът си заслужава, може ли за празника да не се отчета като една „сладка“ жена, домакиня и мама…

Тази страхотна торта-парфе с цедено мляко е последното ми кулинарно откритие и страст (не само моя, а и на цялото семейство). Открих я в блога Cook with a smile  и първо я изпробвах в почти оригиналния й вид, но с компот от малини, защото не обичам безкрайно много виолетките. После ми се прииска да намеря и по-лек вариант на заквасената сметана. И така тортата я направих с цедено мляко и желе от кайсии. Може да желирате и сок от компот по ваш избор (важното е да е по-ароматен) или да използвате от готовите ароматизирани желета.  Ето какво ви трябва:

За блата:

4 яйца

1 ч. ч. захар

5 супени лъжици с връх брашно

1 бакпулвер

За крема-парфе:

1 кофичка (500 гр.) цедено мляко

1/2 ч.ч. захар

2 пакетчета (или два листа)  желатин

1 ванилия

За желираното покритие:

1 пакетче готов ароматизиран желатин

или

400 гр. сок от компот и 2 пакетчета или 2 листа желатин (най-добре проверете дозата според количеството течност)

Приготовление:

Първо пригответе блата. Разбийте жълтъците на пяна със захарта и белтъците отделно на сняг.  Добавете половината брашно към жълтъците и разбийте, а след това разбъркайте с не много силен миксер заедно с белтъците, за да остане пухкава сместа, и добавете и останалото брашно и бакпулвера.  Изсипете в набрашнена тортена форма и изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30-35 минути. Когато блатът е готов го извадете и оставете да изстине,  а после го разрежете на две части  – едната част може да изядете (или не) веднага, а другата поставете в отварящата се тортената форма и сиропирайте съвсем леко.

Разбийте цеденото мляко със захарта и добавете желатина, според указанията му за употреба. Лично аз предпочитам кремът да не е много сладък, защото ми допада повече тортата да е с лек кисело-свеж вкус, а и блата е доста сладичък, желето също. Разстелете равномерно готовата смес върху блата и оставете в хладилник докато стегне. Когато пластът крем е достатъчно стегнат, пригответе сместа, която ще използвате за желе и излейте и нея във формата. Поставете пак в хладилника и изчакайте и желето да се втвърди, обикновено отнема поне 2 часа, затова е най-удачно да приготвите тортата от вечерта, за да сте сигурни, че сутринта ще е вече напълно готова, а и цялото семейство няма да се върти като глутница изгладнели вълци около хладилника.  🙂 Когато тортата е готова, я освободете от формата и… я изяжте!

Ако не ви се занимава със желе или не го обичате, може да увеличите количеството на цеденото мляко и да добавите в него горски плодове –  ягода, малина, къпина, боровинки – резултатът пак ще е една много свежа и не много тежка торта-парфе!

inverno 2012 293

One response to “Торта-парфе с цедено мляко

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s