BLW бебето – ползите от захранване, водено от бебето

Ползите от захранване, водено от бебето –  съвсем кратко и нагледно!

С общите усилия на „За близнаците“, една от първите български BLW мами – Соня Фабрикант Ливне (и на таткото :)), на които дължим прекрасния графичен дизайн, и на една от настоящите български BLW мами – Мария Ангелова, която предостави невероятната усмихната снимка на Снежана, която се храни сама!

Може да използвате картинката, за да покажете нагледно на всички скептици на какво точно „подлагате“  детето си с BLW или просто, за да популяризирате идеята за захранване, водено от бебето :). Под снимката ще намерите и линк, за да изтеглите изображението и в по-голям формат за разпечатване и кратко обяснение – може да предложите информацията и на педиатъра си, в детската консултация или яслата или просто на приятели и познати.

За повече информация и подкрепа за BLW може да се обърнете и в този блог, във ФБ страничката https://www.facebook.com/zahranvaneBLW или на срещите на Ла Лече Лига в цялата страна.

blw-web

Схемата в по-голям формат за разпечатване може да изтеглите оттук: http://dox.bg/files/dw?a=113f38ac48

Захранване, водено от бебето:

Захранване, водено от бебето, известно на английски като като baby-led weaning (BLW) или Рапли метод (Rapley weaning), е термин, въведен от британската акушерка и консултант по кърмене Джил Рапли. През последните години методът става все по-популярен при въвеждането на твърдите храни.
С основание той може да се нарече най-лесното и естествено захранване – това, при което на бебето се дава възможност да се храни самостоятелно още в началото и да открива само храните – тяхната консистенция, форма и вкус. Идеята е, че пюретата и пасираното ядене всъщност не са естествената храна за бебетата при прехода им от хранене с мляко (майчино или АМ) към твърдите храни. Те са продукт на развитото ни общество и може дори да окажат неблагоприятно въздействие при захранването – децата не получават възможност да се научат да дъвчат. А в естественото развитието на бебето около шестия месец започва фаза, в която то е в състояние да взима само яденето си и да го поднася към устата си и съответно да го дъвче и преглъща. Храносмилателната му система, от своя страна, вече също е готова за твърда храна. Бебетата, захранени по този начин, обикновено не са злояди, научават се по-бързо да си служат добре с ръцете си и избягват самички храните, които организмът им не толерира

Схемата е по идея от сайта: http://www.thealphaparent.com/

(сс) За близнаците 

Схемата може да бъде свалена и използвана свободно за лични нужди, курсове, обучения и други, за некомерсиална употреба и при изрично упоменаване на източника (За близнаците) и линк (www.zabliznacite.wordpress.com), където е приложим.

Advertisements

One response to “BLW бебето – ползите от захранване, водено от бебето

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s