Как да си направим домашни тарали (с близнаци)

Ако не знаете, ето това са таралите – италиански соленки с бяло вино и зехтин.

С настъпването на по-хладните дни и вечери започнахме да си седим повече вкъщи и изведнъж изненадващо за всички се увеличиха моментите на „дай да хрусна нещо“ – в нашия случай – „дай малко тарали“. 🙂 При подобно пристрастяване, естествено реших, че вместо да ги купуваме въпросните тарали, може да опитаме да си направим и домашни. След като ги правят в цяла Южна Италия, какво ни пречи да ги спретнем и в България. Речено-сторено! Намерих рецептата в един италиански сайт и ми се стори голкова лесна за изпълнение, че веднага запретнахме престилките с калинките, още повече че разполагахме с всичките съставки:

500 гр. бяло брашно

140 мл. зехтин екстравърджин (заслужава си да е хубав!)

200 мл. сухо бяло вино

1 ч.л.черен пипер или 1 ч.л. семена от див копърз нямах и добавих 1 ч.л. смлян кимион, станаха много хубави). Иначе тарали може да се направят и със ситно наразан лют или сладък пипер, ситно нарязани маслини, ситно нарязан и леко запържен лук, сусамово или маково семе… И както личи от заглавието и с … близнаци 🙂

1 с. л. сол (в оригиналната рецепта е малко по-малко, но нашите не станаха особено солени)

Тези количества са достатъчни да две големи тави от фурната или около 100 броя тарали.

Нашето усмихнато тесто

Изсипете брашното в купа, добавете олиото,  солта, подправките и накрая бялото вино. Омесете досато се получи средно твърдо тесто (по-твърдо от хлебно) и размесете добре за около 20 мин. или докато тестото стане гладко и еластично. След това поставете тестото отново в купата, покрийте с кухненско фолио и го оставете да „почине“ около половин час на хладно място.

Кипи страшен труд!

Вече предвкусвахме таралите и бях приготвила тавите за печене, когато се оказа, че съм чела-недочела! Преди са се опекат, таралите трябва да се сварят, също както нашенските варени гевреци.  Приготвените вече тарали се пускат на серии от по 10-15 броя във вряща вода докато изплуват, изваждат се върху чиста памучна кърпа и чак след това се нареждат в тавата за печене. Така те стават гладки, хрупкави и лъскави отгоре като намазани с яйце. Въбще заслужава си труда!

Едната тава е почти готова

Показвам на двете помощнички как да правят миниатюрни „гевречета“ и приготвям тенжерата с водата. Всъщност целият процес не е толкова труден, колкото изглежда. Таралите изплуват много бързо от врящата вода, вадя ги с гевгира, слагам ги на кърпата, и след това ги нареждам върху хартията за печене в тавата. Междувременно фурната е вече загрята до 200 градуса и пъхаме в нея първата тава. Трябва да се пекат около 30 мин. или докато се зачервят леко.

С втората тава усъвършенстваме и техниката за правене, все пак вече сме измайсторили около 50 парчета тарали!

Усъвършенстваме техниката – първо правим голямо саламче и след това малките

Оказва се, че е най лесно първо да се направи дебело саламче от тестото и от него да се отрежат еднакви малки парченца, след което всяко парченце се прави на по-тънко саламче и се свива в типичната за таралите форма. Нищо не пречи да ти направите и чисто кръгли или продълговати – по-големи или по-малки, важното е да са сравнително еднакви, за да се изпекат добре и едновременно всичките.

Пар-я-я-я-т!

Вече сме толкова бързи, че приключваме с втората тава, преди да сме извадили първата! И се хвърляме да опитваме готовите тарали. Нищо, че трябва да изчакаме да изстинат. И нищо, че парят – двете малки готвачки откриват веднага, че могат да се взимат от горещата тава със салфетка, за да не парят пръстите 😉

Buon appetito!

4 responses to “Как да си направим домашни тарали (с близнаци)

  1. Не бях чувала това име, но много ми хареса, както и самите соленки. Правя локумки с бяло вино, сигурна съм , че и на соленки ще ни хареса. Благодаря за рецептата.
    И браво на малките помощнички! Сигурна съм, че че благодарение на тях си направила няколко тави 🙂
    поздрави!

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s