Олимпийски близнаци

Близнаците Брайън със златните си олимпийски медали

Олимпийските игри в Лондон завършиха преди седмица и ми стана интересно колко ли близнаци или родители на близнаци са участвали в тях.  Оказва се, че в олимпиадата са се включили цели 12 двойки близнаци, шестима спортисти, които имат близнак или близначка,  осем атлети, които са родители на близнаци и един, който е син на близнак. Своеобразен близнашки рекорд е поставен на 1 август, когато на полуфинала на мъжките четворки по кане-каяк са се състезавали цели 3 двойки близнаци! Въпреки олимпийското мото, близнаците не само участват в олимпиадите, но и печелят медали. Дори двойни!

Близнашки поздрав за победата

Безспорните златни близнаци на Лондон 2012 бяха Боб и Майк Брайън, които спечелиха златните медали на двойки тенис. Те станаха втория тандем в историята на откритата ера на тениса, постигнал „кариерен златен Голям Шлем“ – спечелване на четирите турнира от шлема и златен медал от Олимпиадата. Еднояйчните близнаци-тенисисти имат 2 минути и 3 сантиметра разлика помежду си и в момента са ненадминати шампиони в тениса по двойки. Единият играе с дясната, а другият с лявата ръка и са известни и със своеобразния си начин на празнуване на победите си – удрят си гърдите със скок един срещу друг. Синхронът и разбирателството между тях са толкова големи, че някои ги подозират в телепатия. Всъщност може би просто се доверяват на прословутата си близнашка връзка.

Павол и Петер Хочшорнер в действие

Друга двойка братя-близнаци, която си тръгнаха с двоен медал от олипмийските игри са Павол и Петер Хочшорнер от Словакия. Трикратните олимпийски шампиони на двойка кану в бързи води, този път се задоволиха „само“ с бронзов медал и увенчаха с пореден успех дългогодишната си бляскава спортна кариера.

Родителите на близнаци обаче също блеснаха с медали в Лондон. Лично на мен един от най-ярките и мили спомени ми остави и американската лекоатлетка Лашинда Димъс, която отпразнува сребърния си медал на 400 м. с препятствия със синовете си близнаци Донтей и Дуейн, на 5 годинки.

Лашинда Димъс с 5-годишните си близнаци след победата

Радостта й бъше съвсем заслужена, като се има в предвид, че пътят към олимпийския успех на Димъс бе също изпълнен с немалко препятствия. Световна шампионка в дисциплината си през 2006-та година, тя се завръща доста трудно към бягането след раждането на близнаците си през юни 2007-а. Основно притеснение за нея са наддадените през бременността близо 25 кг. и затова тя започва леки тренировки още 3 седмици след раждането. Лекоатлетката признава, че е страдала и от следродилна депресия в продължение на година. Тя дори не успяла да се класира за олимпийските игри в Пекин през 2008-а година. Медалът в Лондон е заслужена радост за цялото й семейство и вероятно най-вече за малките Донтей и Дуейн.

Бъдещият татко за близначки Мо Фара  с двата си златни медала

Не само близнашките майки, но и близнашките татковци се представиха повече от достойно на олимпиадата. Британецът Мо Фара, който очаква близначки тази есен, спечели по един златен медал и за двете си дъщери. Лекоатлетът грабна златото в ориентирането на 5000 м. и на 10 000 м. и веднага посвети отличията на неродените си бебета.  Явно още отсега му е ясно, че в бъдеще всичко ще му трябва в двойна доза!

Ето и списък на всички спортисти с „близнашка“ връзка на игрите в Лондон: http://multiples.about.com/od/celebrities/a/Twins-In-The-2012-London-Olympics.htm

Адриана и Камелия Дунавски

Макар и не от Лондон 2012, в България също си имаме олимпийски близнаци, по-точно близначки. Всеки, който помни ерата на „златните момичета“ на Нешка Робева със сигурност не е забравил и гимнастичките Адриана и Камелия Дунавски. Именно Адриана е първата българска гимнастичка олимпийска медалистка. На олимпиадата в Сеул през 1988 година тя печели сребърен медал в многобоя. Двете сестри-близначки са носителки на многобройнио световни и международни титли в индивидуалното класиране и с българския ансамбъл. В момента Адриана и Камелия Дунавски продължават да се посвещават на художествената гимнастика като успешни треньорки. Независимо, че живеят в различни държави те имат невероятно силна връзка помежду си. Повече за нея и за живота им сега може да прочетете в това чудесно интервю на в. „Стандарт“:

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-08-21&article=378979

А вие сещате ли се за други български олимпийски близнаци? Пишете ми в коментар и с удоволствие ще ги добавя 🙂

 

 

 

Advertisements

6 responses to “Олимпийски близнаци

    • И за мен! Като майка на близнаци мога да си представя колко сили се изискват, за да започнеш тренировки само 3 седмици след раждането с две бебета вкъщи!

    • Благодаря за линка! Братята Братоеви ми ги „подсказаха“ и от друго място. Само дето не ми остава време тези дни да допълня статията 🙂 Ще го направя възможно най-скоро!

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s