БХС и нухална транслуценция при близнаци

Много често обсъждан въпрос сред майките, очакващи близнаци е дали може да се прави биохимичен серумен скрининг (БХС) и нухална транслуценция при близнаци. Двете изследвания дават оценка за риска за определени аномалии – Синдром на Даун и някои други хромозомни аномалии (тризомия 18, 13), дефекти на невралната тръба (спина бифида и някои мозъчни аномалии) и дефекти на предната коремна стена.
Важно е да знаете, че изследването не поставя сигурна диагноза, а дава само оценка на определени рискове, които в последствие могат да бъдат потвърдени или отхвърлени чрез амниоцентеза или хорионбиопсия. Освен това при близнаци, кръвните тестове, които се използват при оценката на риска, могат да дадат отклонения.
Изследването не е задължително и е въпрос на ваш избор и решение дали да се подложите на него.
Ето и един кратък превод с отговор на специалист конкретно за БХС и нухална транслуценция при близнаци от сайта http://www.babycentre.co.uk

„Нухалната транслуценция (измерване на ширината на кожната гънка /течност в пространството между кожата и меките тъкани/ в областта на врата на бебето) е най-добрият скринингов тест за Синдрома на Даун при близнаци. Той се извършва между 11-а  седмици и 13-а седмица + 6 дни от  бременността.
Биохимичния серумен скрининг, който се предлага в 16-а седмица от бременността, когато се очаква едно бебе, не дава точни резултати, когато са налице две или повече бебета. Това е така, защото този  кръвен тест  разчита на факта, че бебетата със Синдром на Даун са склонни да имат високи нива на хормони б-ЧХГ (бета-фракцията на човешкия хорионгонадотропен хормон) и по-ниски протеини АФП (серумен алфа-фетопротеин) отколкото бебета без Даун. В случай обаче, че само едното от бебетата близнаци е със Синдром на Даун, а другото не, ниските нива на неговия АФП могат ще бъдат маскирани от нормалните нива от другото бебе.
Нухалната транслуценция измерва течността в пространството между кожата и меките тъкани в областта на врата на бебето и се прави и за двете бебета. За всяко бебе може да се даде оценка за неговия собствен индивидуален риск за Синдром на Даун и други хромозомни аномалии. Нухалната транслуценция открива около 75 на сто от бебетата със Синдром на Даун.
Комбинираният кръвен тест за измерване на два хормона – б-ЧХГ и РАРР-А (свързан с бременността плазмен протеин А), може да подобри рецултатите за оценка на риска при близнаци. Въпреки това е важно да се определи по време на скрининга дали бебетата не споделят една плацента. Това е необходимо, защото нивата на РАРР-А обикновено са по-ниски при близнаци, които споделят една плацента.
Преди да вземете решение дали да направите нухална транслуценция или БХС при близнаци, трябва да помислите много внимателно и за това какво бихте направили, ако едно бебе има висок риск, а другото нисък. Единственият начин да разберете със сигурност дали вашите бебета имат хромозомни аномалии в такъв случай е да се направи хорионбиопсия или амниоцентеза и на двете.
Важно е да се знае, че рискът от спонтанен аборт след  хорионбиопсия или амниоцентеза се удвоява при бременност близнаци. Също така, в случай, че едното бебе е засегнато от аномалия, а другото не, родителите могат да бъдат изправени пред много труден избор или решение. Ако близнаците са еднояйчни,  винаги са засегнати (или незасегнати) и двата плода.”

А вие правихте ли БХС и нухална транслуценция при бременност с близнаци и с какъв резултат? Споделете в коментар!

Прочети още за БХС – статия в БГ-мама:

http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=651

Източник:

http://www.babycentre.co.uk/pregnancy/antenatalhealth/scans/nuchalscantwinsexpert/

Реклами

6 отговора на “БХС и нухална транслуценция при близнаци

 1. По време на моята бременностт преди 4г. , наблюдаващата гинеколожка ми попълни направление за оценка за риска за синдрома на Даун и когато го написа цялото откри че най-долу пише:/перифразирам/ „Не се прави такова изследване при многоплодна бременност“.
  Очаквам скоро да отговор на мое запитване до специалист – „Защо бременните с близнаци не се подлагат на изследване на риска от синдрома на Даун“- ще го публкикувам и тук 🙂

 2. Реших да споделя решението си относно БХС и нухална транслуценция през бременността в коментар, за да остане поста чисто информативен и не по някакъв начин повлиян от моето мнение.
  Със съпруга ми решихме да не правя предложената ми нухална транслуценция по ред причини. Може би на първо място, заради факта, че по време на бременността бях на 34 години и възрастта ми със сигурност щеше да се отрази по негативен начин на евентуалните резултати от изследването, защото се взима в предвид при изчисляването им. А заради повишения риск от спонтанен аборт не бихме извършили амниоцентеза. Друг фактор беше как притесненията около очакването на резултатите и след тях, щяха да се отразят и емоционално върху нас. И не на последно място факта, че бебетата бяха две, можеше да повлияе на резултатите от изследването и да ни постави пред огромни дилеми в слечай, че резултатите за едното бебе са добри, а за другото не.
  Предпочетохме да не се притесняваме излишно и да се доверим на феталната морфология в 20-а г.с. Така и направихме и изкарах една спокойна бременност.
  Може би други на нашето място биха се чувствали по-спокойни ако имат потвърждение и от изследвания, че всичко е наред. Всеки трябва да направи най-добрия избор за себе си и ситуацията си.

 3. 12 седмица и 5 дни,дължина на фетуса – 6,32 , носна кост – да , НТ – 0,30 .Може ли да ми кажете дали НТ е в нормите ?

  • Резултатите би трябвало да ги прецени следящият Ви лекар или специалистът, направил изследването. Аз не съм нито един от двамата 🙂
   Лека и успешна бременност!

 4. При близнаци нещата винаги са по-трудни и със самото следене на бременността и с всички рискове свързани с нея и с раждането. Аз така и не разбрах как и дали мога да съхраня стволови клетки от пъпна връв при близнаци и как става точно…

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s