Истинско тирамису и тирамису с ягоди

Тези дни имах и имам най-различни поводи, за да черпя. 🙂 И ще го направя с тирамису – разбира се двойна доза и в двоен вариант!

Срещала съм най-различни рецепти и вариации на този изключително лесен и невероятно вкусен италиански сладкиш, чието име идва от „tirami sù“, в превод „повдигни ме“, „ободри ме“. Затова ми се иска първо да разсея някои заблуди:

  • Тирамису се прави с крем от маскарпоне и яйца (вид сирене, наподобяващо много гъста сметана), а не със сметана
  • Не е задължително да слагате амарето или друг ароматичен ликьор в тирамису-то
  • Тирамису се прави със савоярди, а не с бишкоти, пандишпан или други бисквити

Какво ви е нужно за едно истинско тирамису?

200 гр. савоярди

200 гр. маскарпоне

2 яйца (много пресни)

100 гр. захар

3 чаши силно кафе еспресо

какао на прах

Пригответе кафето и го оставете да изстине. Разделете жълтъците от белтъците и ги разбийте със захарта докато станат на бяла пяна. Разбийте и белтъците на сняг. Добавете маскарпоне-то към жълтъците, разбъркайте и след това добавете и разбитите на сняг белтъци. Разбъркайне внимателно всичко с леки движения отгоре-надолу.

Ще получите сравнително пухкав крем.

Изберете подходящ съд сквадратна или правоъгълна форма (за предпочитане стъклен, защото в него тирамису-то ви ще изглежда по-красиво), потопете за миг савоярдите един по един в студеното кафе и ги наредете по дъното докато го покриете. отгоре добавете сравнително дебел пласт от готовия крем. Продължете отново със савоярди и крем, обикновено 2-3 пласта са достатъчни.

Поръсете готовото тирамису с какао като използвате цедка, за да се получи съвсем фин пласт и го ставете да „почине“ в хладилника поне 2 часа, преди да го сервирате.

А ако не обичате кафе или имате малки деца, може да увеличите дозата на крема и да спретнете набързо и едно тирамису с ягоди.

За него ще ви трябват:

200 гр. савоярди

200 гр. маскарпоне

2 яйца (много пресни)

100 гр. захар

около 400 гр. ягоди

Оставете няколко ягоди за украса и смелете останалите с блендер на фино пюре. Потопете савоярдите в ягодовото пюре и процедирайте както пи нормалното тирамису – ред савоярди и ред крем. Отгоре украсете с ягоди.

Да ви е сладко, пардон, buon appetito!

Advertisements

One response to “Истинско тирамису и тирамису с ягоди

  1. Pingback: Двойна блогърка на 2 години :) « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s