Ризото с тиква

Ако след като сте видели „Две тикви с тиква“ се чудите какво правим с тиквите у нас, ще ви разкрия последното ни откритие – ризото с тиква! Женена съм за италианец от почти 15 години, но никога не бях опитвала точно този вид ризото. Честно казано винаги съм си мислила, че ще е някакъв сладникав ориз със странен вкус, рецептата не ме привличаше особено.  Италианската кухня обаче успя да ме изненада за пореден път! Ризотото с тиква е невероятно вкусно, лесно за правене и въобще не е сладко! Опитайте и вие!

Какво ще ви трябва:

  • 400 гр. хубав едрозърнест ориз
  • 400 гр. тиква
  • 1 глава лук
  • 50 гр. масло
  • 1/2 чаша бяло вино
  • 1 литър зеленчуков бульон
  • 100 гр. пармиджано
  • зехтин
  • сол и черен пипер

Време за приготвяне: около половин час

Тайната на хубавото ризото е в приготвянето му. Оризът никога не се слага заедно с цялата течност, необходима за сваряването му.  При варенето се прибавя постепенно зеленчуковия бульон, който трябва да е приготвен предварително и много горещ, за да не се прекъсва процесът на готвене.  С тази малка тайна наум, може да пристъпите към същинската част!

Разрежете тиквата, изчистете семките, обелете я, и я нарежете на малки кубчета. Нарежете на ситно лука и го запържете в достатъчно голяма тенджера със зехтина. Когато стане златист на цвят добавете нарязаната тиква, малко бульон и я оставете да омекне. Едва когато е достатъчно мека добавете ориза и разбъркайте добре, за да не се залепи по стените на тенджерата. Добавете виното и го оставете да се изпари на висока температура в продължение на няколко минути. След това осолете на вкус и почнете да прибавяте постепенно малко количество бульон (напр. един черпак), разбърквайки постоянно. Гответе на не много силен огън в продължение на 20-на минути като постоянно добавяте допълнително бульон, щом оризът започне да остава без течност. Ризотото ви трябва да има през цялото време консистенция по-скоро на гъста каша, а не на вода с ориз. Оризът в никакъв случай не трябва да се разкашка и зърната да слепнат, точно затова той не се вари особено дълго.  Имайте в предвид, че когато го махнете от огъня той ще омекне още малко.  Когато е почти готов добавете маслото и пармиджаното и разбъркайте добре, оставете да се вари още около 2 минути. Готовото ризото трябва да бъде с кремообразна консистенция, нито много течно, нито много твърдо и сухо.

След като махнете от огъня оставете ризотото да „почине“ в продължение на още 2 минути и по желание поръсете с черен пипер и магданоз за цвят, преди да го поднесете.

Buon appetito! 🙂

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s