Игрите на близнаците

Първи опити за игра в кошарата

Как играят близнаците? Още докато са малки бебета всички родители очакват с нетърпение момента когато дечицата им ще започнат да играят заедно. В първите месеци може да ви се струва, че мъниците въобще не се забелязт, но това е само привидно. Макар още да не общуват в истинския смисъл на думата те усещат присъствието н братчетата или сестричетата си, с които „играят“ заедно още от утробата.

Взаимното хранене е любимо занимание над годинката

И може би първата видима и за вас игра ще е да изследваш ръчичката, крачето или нослето на другото бебе или просто да му „откраднеш“ играчката, която изучава усилено в момента. Няма да ви се наложи да чакате много, за да започнат и истинските игри или просто спорове за някоя дрънкалка, плюшено зайче или интересна вещ на другия.

Ето какво посочва Карен Керкоф Громада в книгата си „Да си майка на близнаци – кърмене и грижи за две и повече бебета“ :

„Близнаците са двойка, създадена един за друг. При многознаци  могат да възникнат различни видове двойки. Родителите на нечетен брой деца споделят, че е вярна поговорката „Двама са малко, трима са много“.

Две деца могат да се разбират така добре помежду си, че връзката им да остане неразрушима през цялото детство. При повече деца е възможно  да се образува „двойка“ за известен период от време, но след няколко дни, седмици или дори месеци обикновено тя се разпада и така всяко дете прекарва повече време с друго братче или сестриче. С времето тази двойка също ще се разпадне. При многознаци с нечетен брой като тризнаци и петзнаци едно от децата може да остане „излючено“ за по-дълго или по-кратко време от двойката(ите), докато предпочитанията се променят отново.

Близнаците и многознаците са били заедно още от самото начало, когато са делили утробата и в първите години могат да се разбират с ралични вербални и невербални форми на комуникация. Те им позволяват да общуват още преди да са се научили да говорят. Тук не става въпрос за „близнашкия“ език идиоглосия, а за използване на определени фрази и невербални сигнали като тези, които използват двама възрастни с много силна връзка помежду си.
Още като съвсем малки деца близнаците и многознаците играят заедно, а не паралелно един до друг, както играят повечето деца, които растат сами. Мулти-родителите ще забележат, че социалното поведение, което демонстрират децата им помежду си отговаря на поведението на доста по-големи деца, според описанията в таблиците са развитие.
Близнаците и многознаците често се отнасят и към останалите деца както с братчетата и сестричетата си и очакват и те да разбират невербалните форми на общуване в групата.
Освен това те проявяват дълбока загриженост за останалите, обичат да се утешават, да делят и се защитават дори пред родителите си.“

Едно е сигурно – няма по-голямо удоволствие от това да видите как децата ви играят заедно като най-добри приятели (като изключим някоя неизменна караница ;)) А не можете и да си представите какво са в състояние да измислят две и повече деца на една възраст (и един акъл), когато играят заедно. Детската фантазия е неизчерпаема и вълшебна, но когато в нея се обединят усилията на няколко малки главици се раждат невероятни идеи и игри! За доказателство ето кратка снимкова хроника на нашите нови „занимания“ само през последните 10-на дни…

Не ни трябват кукли!

Защо ми е кукла за детската количка, когато имам си сестричка? (забележете и прическите!)

Ако някога сте се запитвали защо децата ви не играят с кукли сигурно вече имате и отговор – те винаги са си имали жива „кукла“, която да хранят, да обличат и да решат.  Тя (или той) дори реве истински на прегледите при „чичо доктор“ и докато й (му) слагат инжекция!

Зоологическата градина

Сгъваемият тунел във вариант охлюв...

...всъщност двоен охлюв!

Щастлив и намръщен заек...

Два щастливи заека скачат с махащите се крачоли от панталоните на мама т.е. моите!

Същия крачол - вариант русалка и котка 🙂

 Разкрасяване

То е важна част от еждневието на всяка уважаваща себе си млада дама. Денят започва с избиране на тоалет и възклицания: „Много си хубава така!“. И това ако не е добро начало!

Следват прическа, грим, лакиране на нокти… Не знам защо най-големия хит са сенките за очи – досега за тях са били използвани флумастер, червило, химикал и дори… лак за нокти!

"Лакиране" на нокти с флумастер

С "рокля" от два чифта поли + шнолки и ластици на краката

Накичени с всичките си бижута

Собственоръчни татуировки с химикал по краката...

Това сме "мама и аз"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

И ако се надявате,че вечерта всичко все пак ще приключи…

Направихме си палатки в леглата с щипките за пране докато те нямаше!

Advertisements

2 responses to “Игрите на близнаците

  1. моето бебе се казва Криско и на всяка една минутка пишка или ака и какво може да се направи за това а аз се казвам Галя!:)

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s