Сладкиш със сини сливи – близнашки вариант

Докато не е отминал сезонът на сините сливи една идея за почивните дни за бърз, лесен, икономичен и нискокалоричен сладкиш в близнашки вариант.

Най-вече бърз и лесен, защото с ентусиазираните  помощнички вкъщи всичко става двойно по-бавно и по-трудно. 🙂 За да са доволни всички, винаги когато правя сладкиш им давам възможност да си направят и те две малки „тортички“ в метални купички за крем карамел. Побират се безпроблемно във фурната и са отлична занимавка за децата, а радостта да си имаш собствен сладкиш е огромна!

Какво ви трябва?

Около килограм сини сливи (за да има и за похапване)
2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно
1 пакетче набухвател за сладкиши или 1 ч.л. сода
1 ч.л. канела
и тайната ми съставка: поне двама невръстни помощник-майстори 🙂

Сините сливи се разрязват на две по дължина и се вади костилката т.е. вие ще вадите костилката, а децата ще дегустират вече готовите  половинки. Който ял ял, вдигате ги на недостъпно място, за да остане нещо и за сладкиша. С миксера разбивате яйцата със захарта, прибявате киселото мляко, олиото, брашното и най-накрая набухвателя и канелата. Последните две съставки ще ги прибяват с огромно желание помощниците. Дайте им да пазят ревниво пликчетата, когато започнат да настояват да сипват брашното.  🙂 Тестото се изсипва в намаслена и набрашнена тавичка или форма. Пазете и формата ако не искате като мен да намерите отпечатъцие от 4 ръце по нея, преди да изсипете готовата смес. Отгоре всички заедно нареждате сините сливи (или каквото е останало от тях).  Поръсете задружно със захар. Не забравяйте да украсите и мини-сладкишите, за да не ви се налага да вадите плодове от  тестото на голямата форма. Всичко се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40 мин. (внимавайте с помощниците, ще искат непременно да отворят, видят, пипнат и надупчат с клечка сладкиша!).

След дълго обикаляне около печката за радост на децата първо ще се изпекат малките сладкишчета, които ще бъдат изядени още преди да е готова голямата „торта“.  Не хранете надежди, че гладните помощници няма да нападнат и нея. Още щом я извадите от формата единият ще издълбае дупка отстрани, а другият ще открадне слива. Затова и нямам снимка на готовия изваден от формата сладкиш. 🙂 Ако имате късмет и сте на диета с таткото може да ви остане кейк и за утре, ако не, се утешете, че сте се справили отлично и вие и (въпреки) помощниците.

Да ви е сладко!

Вдъхновено от:  Торта „Тура ми Сийка“ или как се прави десерт в екстремна ситуация

Advertisements

4 responses to “Сладкиш със сини сливи – близнашки вариант

  1. Адмирации! Този сладкиш се върти в нашето семейство от поколения и наистина е хубаво да стане достояние на широката общественост.
    Да ви е сладко. 🙂

  2. Ще го изпробвам скоро, но моите помщнички са още малки и помагането им е по-добре да огранича само в яденето на готовия сладкиш 🙂

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s