Как да си направим торти за близнаци

Торти-буква

Както всяка година и тази реших да не пропусна възможността да  направя собственоръчно  тортите за рождения ден на моите момичета, които станаха на 4. 🙂  И да споделя как лесно да си направите и вие оригинални и домашни  сладкиши за празника. Доста време се чудих на какви точно торти да се спра, за да се радват дъщеричките ми най-много. В крайна сметка изборът пада върху торта-буква, винаги се стремя да направя нещо, което е свързано с интересите и предпочитанията им в момента. А в момента наред с принцесите, русалките и всякаквите му там феи и Уинкс, има определено влечение към буквите. Момичетата ми от отдавна познават буквичките си и гордо заявяват, че „G“ („джи“ на италиански) е на Джордана, а пък „М“ („ем“) е на Мариза. Напоследък вече успяват и да ги изписват и реших, че догодина може вече да не са толкова ентусиазирани на тази тема. И така – решено!

Първоначалната ми идея беше да изрежа и двете букви от два кръгли блата (купувам ги готови, защото съвсем не са лоши и честно казано не ми се занимава и с печене на блатове…). Както винаги обаче плановете ми търпят неочаквани обрати. Пращам таткото в града на пазар с изричната заръка да ми вземе блатовЕ за тортИ. И той се връща с една опаковка – нали вътре били три блата :D. Пак ще трябва да импровизирам, добре че в магазина ни на село по неведоми пътища са се озовали два пакета савоярди (италиански бисквити тип „бишкоти“ за тирамису), които купувам начаса. В крайна сметка с тях ще се окаже дори по-удобно правенето на буквата „М“. Изборът на украси за тортите също не е голям и решавам да направя както миналата година фондан от бонбони маршмелоу. Той е и първото нещо, което правя, защото трябва да престои поне едно денонощие, за да може с него да се работи добре. Миналата година го ползвах и за покритие на тортите, но  освен, че е по-трудоемко е много сладък и сякаш целите торти станаха прекалено сладки. Затова сега предпочитам да го ползвам само за украсата. Най-лесно е ако намерите бонбоните маршмелоу в желаните от вас цветове, за да не се налага да оцветявате допълнително. Аз успях да намеря само многоцветни и се получи светлозелен цвят, който после коригирах с оцветител.

Рецептата за маршмелоу фондан:

450 гр. бонбони маршмелоу (Marshmallows, от онези меките гумено-гъбестите)
1 кг. пудра захар
3 с.л. вода

От това количество излиза доста фондан, така че ако не смятате да покривате тортите може съвсем спокойно да намалите пропорциите. Разтопете бонбоните с водата в по-голяма купа в  микровълновата за около 1 минута на 600 вата като разбъркате веднъж. Ако нямате микровълнова може и на водна баня. След като се разтопят се добавя около половината пудра захар и се разбърква добре, докато се получи гладка и не много мека смес. С останалата захар фонданът се „омесва“ докато престане да лепне по ръцете и стане с консистенцията на твърдо тесто. Оформете го на топка, завийте с пластмасово фолио и го оставете да „почива“  поне една нощ в хладилника или на хладно място. Ако след това е твърд може да затоплите за няколко секунди в микровълновата, но обикновено при месене и мачкане омеква и сам от топлината на ръцете.

Помощничките-дегустаторки

От получената смес може да моделирате като с пластелин каквото ви дойде наум. – цветенца, пеперуди,  панделки, животинки, фигурки, букви, колички, замъци или дори цели сюжети. Проверете и в някой сладкарски сайт, форум или блог за идеи как най-лесно стават фигурките. Може да изрязвате и различни форми с формички за сладки. Предвидете обаче поне едно денонощие, за да може фигурките  да изсъхнат и не ги слагайте в хладилника, защото там се овлажняват и започват да „лъщят“, а ако са върху торта със сметаново покритие, и да се топят.

Лично аз след като миналата година „строих“ замъци и кули за принцеси, тази година реших да направя само много цветенца с различен цвят за всяка торта, за да могат и рожденичките да се включат в изработката. Бях взела бели перлички за декорация на торти, които използвах за тичинки, оформих от фондана четири дълги пръчици („червейчета“, според децата :)), долепих ги една до друга и ги нарязах на парченца по-малки от половин сантиметър. С тях оформихме малките цветенца, а по-големите изрязах с формичка звездичка за сладки, слепих двете звездички и оставих да се сушат върху половин пластмасов „жълтък“ от шоколадово яйце, за да придобият закръглена форма. Предвидете непременно достатъчно количество фондан и повече цветенца, защото сис сигурност няма да може да опазите всичко от двойните набези на лакомите помощници!

Сиропирани и готови за мазане с шоколадовия крем

По желание на таткото решихме тортата да е между блатовете със шоколадов крем, за който ползвах тази рецепта, която се оказа чудесна и лесна за изпълнение. Посочените дози ми стигнаха и за двете торти. Според предпочитанията може да се използва и само разбита сметана или сладкарски крем в различните му варианти,  посочени в тази рецепта.  Отгоре и отстрани покрих с обикновена разбита сметана със захар, достатъчни ми бяха 2 опаковки от 250 гр. Тук не мога да не се оплача, че сметаната, която имах уж от хубава марка и уж за разбиване така и не се разби. 😦 Беше прясна, студена, опитах и в метален и в стъклен съд,  със захар и без захар, но дори и след дълго разбиване с миксера не успяваше да се втвърди достатъчно. За шоколадовия крем това не се оказа проблем, но за покритието отгоре на тортите резултатът не беше оптимален. Догодина – по-добре!

Как процедирах?

Почти готовите торти, липсва само украсата

Първо сложих бъдещите рожденички да спят :). Напоих блатовете със сироп от компот от праскова (или захарен сироп), а савоярдите потопих един по един в сиропа и направих желаната буква. Между блатовете намазах с шоколадовия крем и така до последния блат, който покрих с „разбитата“ сметана. Украсих и острани и към 1 часа през нощта тортите бяха готови и поставени в хладилника в очакване на големия двоен празник. На следващия ден щастливите порастнали девойки веднага откриха буквите си, а още по-голяма беше радосттта им, когато ги видяха и вече украсени и със свещичките!

Разбира се, не е задължително и вие да правите букви или цветенца, но предложената идея за торти е само пример как с немного усилия и разходи може и вие да приготвите вкъщи ефектна торта за близнаците си. Ако правенето на торти ви се струва сложно може да предпочетете да купите вече готова съвсем обикновена торта без украса и да я украсите вие с красиви собственоръчно направени фигурки, в чиято изработка са се включили и децата.  И със сигурност вашите торти ще бъдат оригинални, красиви и най-вече уникални!

Виж тук другите ми торти и още прекрасни идеи за торти за близнаци!

Щастливите рожденички с тортите!

Advertisements

One response to “Как да си направим торти за близнаци

  1. Pingback: Торти за близнаци « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s