Майките на близнаци са по-здрави

Под заглавие „Тройно благословени. Майките на близнаци се радват не само на двойно щастие, но и на по-добро здраве“, сп. „Икономист“ публикува през май статия за интересно изследване, което доказва, че природата не избира случайно жените, които стават майки на повече от едно бебе. Ето и превод на този изключително интересен материал:

 Тройно благословени

През вековете близнаците винаги са пораждали смесени чувства. В някои случаи на тях се е гледало като на бреме – нежелана тежест върху семейните ресурси. В други като благословия и доказателство за повишената вирилност на бащите им. Но ако твърдения на учените Шанен Робсън и Кен Смит от университета в Юта са вярни, близнаците са по-скоро плод на здравото тяло на майката, а не на сексуалната мощ на бащата.

На пръв поглед идеята изглежда странна. Износването и отглеждането на близнаци е натоварващо както за майката, така и за децата. И предимствата от раждането на повече от едно дете наведнъж често се губят под влиянието на фактори като по-висока смъртност на бебетата и родилката. В този смисъл близнаците са може би случайно възникнал допълнителен продукт на един вид природна застраховка срещу загубата на ембриона в ранните седмици на бременността. Това би обяснило и защо близнаци се зачеват много по-често, отколкото се раждат и защо родените са толкова малко (въпреки че броят им нараства напоследък с увеличаването на процедурите ин-витро). Обикновено близнаци са 6 до 40 живородени на 1000 в зависимост от това, къде живее майката.

Д-р Робсън и д-р Смит обаче смятат, че тази статистика отразява нещата наобратно. Въпреки че при всяка жена има крехко равновесие между ресурсите, които тялото отделя за репродуктивните функции и тези за поддържане на общото здраве, физически по-здравите жени разполагат с повече от тези ресурси в сравнение с по-крехките представителки на същия пол. И какво по-добро доказателство за здраве и издържливост от износването на повече от едно бебе? С други думи, учените твърдят, че майките на близнаци имат не само по-добри репродуктивни способности, но са и по-здрави от жените, които раждат само по едно дете.

За съжаление установяването на еволюционната връзка между фертилност и здраве не е лесна задача. Модерната медицина и благоприятното въздействие на икономическия растеж в наши дни намират отражение във факта, че навсякъде жените раждат все по-малко деца, отколкото в далечното еволюционното минало, когато са се формирали човешкото тяло и психика. От друга страна в днешно време по-голяма част от поколението оцелява до зряла възраст. В Европа и Северна Америка тази демографска тенденция започва около 1870 година.

Близнашката връзка със Солт Лейк Сити

Един от начините да се придобие по-ясен поглед върху нещата е да се изследват регистрите преди започването на посочената демографска промяна. Проблемът е, че по онова време малко от местните власти са поддържали достатъчно добра база данни, която да послужи за основа на бъдещ статистически анализ. Едно от изключенията е американския щат Юта, който в началото е бил населен предимно с мормони и както е известно те са водили много точно регистрите си. В резултат Регистърът на Юта за населението и потомствата, на който е директор д-р Смит, съдържа 1,6 милиона генеалогични записи за хора, които са населявали щата от началото на 1800-та година до 70-те години на миналия век.

За да покажат достоверността на теорията, че родилите близнаци са супермайки, д-р Робсън и д-р Смит изследвали данните за жените, родени между 1807-а и 1899-а година, които са продължили да живеят и след 50-годишна възраст, когато обикновено настъпва менопаузата. От проучването били изключени омъжените повече от веднъж, тези, които останали вдовици преди 50-годишна възраст и съпругите в полигамни семейства (в Юта полигамията била легална в миналото сред заселниците мормони и в предишно изследване д-р Смит и колегите му установили, че с с колкото повече съпруги си съперничела за внименаето на мъжа жената мормонка, толкова по-малко деца успявала да роди). Така за целите на изследването броят жени се ограничил до 59 хиляди, като 4600 от тях станали майки на близнаци поне веднъж.

За да компенсират ефектите на демографските промени, двамата учени разделили изследваната група жени и на родени преди 1870-а година и след това. Оказва се, че резултатите, публикувани под заглавие „Продължение на кралското общество“, потвърждават хипотезата им. Майките на близнаци от извадката преди 1870-та година, имали средно по 1,9 деца повече от майките, раждали само по 1 дете. Тези от извадката след 1870-а година се радвали средно на 2,3 деца повече. Още по-важен от еволюционна гледна точка е фактът, че по-голям брой от тези деца доживявали до зряла възраст. Майките на близнаци от първата група имали по 1,24 повече деца, които живяли и след 18 години в сравнение с другите майки. При втората група цифрата нараствала на 1,56 повече деца.

Ясно е, че раждането на близнаци увеличава автоматически с едно дете фертилността на майката спрямо броят на бременностите през живота й. И тъй като малко жени раждат близнаци повече от един път, данните сочат, че майките на близнаци са по-плодовити дори и ако не се отчете това влияние. Нещо повече, те превъзхождали майките раждали само по едно дете и по още ред репродуктивни показатели като интервали между ражданията (по-къси) и възраст на раждане на последното дете (по-зряла).

И най-поразяващия факт – майките на близнаци от извадката преди 1870-а година живяли по-дълго в сравнение с останалите жени. С други думи, те били просто по-здрави. Това предполага, че от еволюционна гледна точка близнаците съвсем не са проклятие. Напротив – те са знак за наличието на супермайка!

Източник:

http://www.economist.com/node/18678953

Advertisements

One response to “Майките на близнаци са по-здрави

  1. Pingback: Близнаци в слинг « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s