Три истории за кърмене на близнаци – разказът на една дула

Избирам за първи гост-блогър в „За близнаците“ британската дула и консултант по кърмене Марс Лорд. Тя е майка на 5 деца на възраст от 18 до 7 години, като най-малките са близнаци

Следя с интерес страницата й във Фейсбук и блога, в който пише и ми допадна особено много разказа й за три майки на близнаци и трудностите, които преодоляват, за да кърмят бебетата си.

Надявам се да хареса и на вас!

Марс Лорд с близнаците си

Днес съм щастлива!

 Тази събота и неделя съм свободна. Колко е хубаво да си починеш, особено след като бях доста натоварена в последно време, за да оказвам подкрепа след раждането на три майки на близнаци. Първата от тях се справя чудесно – кърменето при нея потръгна и продължава добре. При втората едното бебе суче като за световно, а другото има проблеми със сученето както от гърдата така и с пиенете на изцедена кърма от шише. Третата е майка на две близначета момчета, родени 12 седмици по-рано. Първо от болницата са изписали едното, което се храни от гърдата с известни трудности, другото се е хранило добре в болницата, но вкъщи има проблеми с кърменето.

При всяко мое посещение се опитвам да подкрепя и окуража тези майки колкото се може повече. Помагам им с готвенето, пращам ги да починат и да поспят и им вдъхвам надежда, когато кърменето изглежда трудно.

Това, което свързва тези три майки на близнаци по еднакъв начин са негативните забележки на околните. Те са чули безброй пъти още по време на бременността и в последствие след раждането, че кърменето две бебета ще бъде в най-добрия случай трудно, а най-вероятно невъзможно. И така първото препятствие пред успешното кърмене на близнаци е вече поставено.

Защо ширещото се мнение е такова? Жената има 2 гърди и кърменето на 2 бебета не би трябвало да представлява проблем. Може би мнозина са повлияни от собствения си опит с кърменето или от вижданията си за него. Каквато и да е причината, подобни бариери пред кърменето трябва да бъдат премахнати.

Втората от майките, на които помагам, има предостатъчно кърма. Трябва й само да погледне едно от бебетата и от гърдите й започва да пръска мляко. Сигурно ще помислите, че преувеличавам, но е самата истина. Тъй като второто й момиченце не суче добре ог гърдата както сестричката си, някои от храненията са с изцедена кърма от шише. Щом постави помпата на гърдите си майката пълни за 5 минути две контейнерчета с мляко. Честно казано, би могла да осигури кърма за цяло неонатологично отделение. Когато започнах посещенията си при нея преди няколко седмици, второто бебе не се хранеше от гърдата и не можеше да суче добре нито от майката, нито от шише. Предложих посещение при остеопат, защото беше ясно, че проблемът с кърменето не се дължи на недостатъчно количество мляко. Прекрасната специалистка Миранда Клейтън посети близначетата у дома и установи, че мускулите на момиченцето са все още малко слаби, може би поради факта, че бебетата са родени в 38-а г.с. и на втората сестричка й е било нужно повече време в утробата. Каквато и да е била причината, с малко помощ от Миранда и окуражителни думи от моя страна майката най-сетне успя да кърми успешно и бебе номер 2. Бебе номер 1 се храни прекрасно и при нея няма нужда от никаква намеса.

Третата майка на близнаци се бори, за да кърми от самото начало. Момченцата й излизат на бял сват 12 седмици по-рано и след раждането се оказва, че една от плацентите не е била извадена. По време на бременност нивата на хормона прогестерон в организма са високи, за да поддържат продължаването на бременността. Когато плацентата или части от нея останат в матката след раждането, лактацията (производството на кърмата) се забавя заради силното възпиращо действие на прогестерона. Кърменето не може да потръгне и в случая с тази майка изцедените количества кърма след раждането са отчайващо оскъдни. Тъй като близначетата са родени преждевременно и с ниско тегло главната цел е да растат добре и основната част от храненията са с адаптирано млако. Когато най-накрая лекарите откриват и изваждат и задържаната плацента майката успява да увеличи производството на кърма, но увереността й, че може да осигури млако за две бебета е напълно разбита.

Моята задача в нейния случай беше да й дам вяра. Тя нямаше вяра в себе си и затова се опитвах да й я дам аз. Лека полека производството на кърма започна да се увеличава и бебетата започнаха да сучат все по-добре от гърдата. Постепенно намаля и дохранването с адаптирано мляко и момченцата преминаха почти изцяло на кърма.

Та ще се запитате защо съм щастлива? Получих две съобщения през почивните си дни. Първото беше от третата майка на близначета и гласеше: „Успях!. Чак и на мен не ми се вярва. Кърмих ги и двамата заедно, съвсем сама, J все още спи :D, бебетата също спят като ангелчета…“.

Второто съобщение ми изпрати съпругът на втората майка: „Мама кърми и двете бебета заедно за първи път“.

Днес съм двойно благословена, също както тези две майки!

А как протече кърменето на близнаци при вас – срещнахте ли трудности и как ги преодоляхте? Споделете в коментар, мнението ви може да бъде от помощ на много бъдещи и настоящи майки, които искат да кърмят бебетата си!

 

Превод и снимка от:

http://www.acornpack.com/content/doubly-blessed

http://www.acornpack.com/

Advertisements

2 responses to “Три истории за кърмене на близнаци – разказът на една дула

  1. copy-paste от моя блог:
    Моят опит с кърмене на близнаци

    …“По време на бремеността си с близнаците редовно посещавах лекциите на сп. “9 месеца,” където се запознах с Елена Василева от училище за бъдещи родители ‘Ма-ма” . Нейните лекции за кърменето бяха изчерпателни и изключително убедителни за ползите от кърменето . След срещите си с нея бях решена да кърмя на всяка цена. Бебетата бяха доносени и голями/по 3кг.всяко./, поради което мнението на лекарите бе цезарово сечение, независимо от желанието ми да родя по естествен начин. Дали заради секциото или по други причини в началото кърмата ми бе недостатъчна. Свързах се с Елена по телефона и тя отсече “Краси, няма начин да нямаш достатъчно кърма – с две плаценти си. Хващай помпата и действай”. Послушах я . Не се отказах докато не “осигурих” достатъчна дневна дажба за всяко бебе. Пак по неин съвет, с постоянно прилагане на крем за зърна, сведох до минимум първоначалното неприятното усещане за разраненост. Постоянно си припомнях думите й, казани в училището че ” дори само желанието да кърмиш е достатъчно”. Кърмих изключително /дори вода отказваха/ момчето до годинка , а момичето до 1.4г. Сами се отбиха . Заради този опит се чувствам длъжна да призова бъдещите майки по никакъв начин да не се отказват от кърменето. Дори в началото нямате кърма, Вашата упоритост ще ви я гарантира. Природата е създала механизма, от нас се иска единствено да го задействаме. Кърменето на бебето е най-големия подарък който можем да му дадем в началото на живота му и е изключително безотговорно да го лишим от него.“…

    Благодарна съм на Господ, че ме е направил толкова упорита и вярваща в себе си 🙂 Защото в Майчин Дом, след раждането попитах лекарка по време на визитацията: „Какво да направя – все още нямам достатъчно кърма?“ А тя / все още недоумявам защо работи там/ : Миии момиче или имаш или нямаш кърма , като гледам в твоя случай нямаш“?!?!?!? И все още съжалявам, че не запомних коя е , за да и разкажа с подробности как след „окуражаващите“ и думи съм кърмила успешно близнаците , и че е изключително нелепо да чуеш такива думи точно след раждане!

    • Благодаря ти за споделения опит и поздравления за дългото кърмене на близнаци! Наистина предварителната информация и увереността на майката са от решаващо значение за успешния старт на кърменето, както и адекватните съвети при нужда. И на мен много ми допадна фразата: ” дори само желанието да кърмиш е достатъчно”, аз пък си повтарях, че едно време дойките са кърмили по 6 деца, на мен две ли ще ми се опънат 🙂

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s