На море и на път с близнаци

Сигурно вече знаете и от собствен опит, че с близнаци (или тризнаци) всичко е наколко пъти по-трудно, но не и невъзможно. И с настъпването на лятото неизбежно вече сте се запитали поне веднъж дали и как ще успеете да отидете (и оцелеете! :)) на море или на почивка с многобройната челяд. Вече сте наясно, че дори излизането от вкъщи или гостуването при баба и дядо изисква двойно повече време, подготовка и… нерви Понякога дори ви спохожда мисълта да си останете просто у дома, без да се втурвате в приключения с неясен край. И все пак пътуването и ваканцията с близнаци не е мисия невъзможна и дори може да се превърне в приятно преживяване за цялото семейство. Просто е необходимо да съобразите изискванията си с тези на най-малките членове на фамилията, дори това да означава почивката ви да не е точно същата както преди или точно такава, каквато ви се иска.За доброто ви настроение и по-малко стрес ще допринесат и добрата организация и предварителна подготовка. Пиша тези редове след „навъртяни“ почти 10 хиляди километра надлъж и нашир в Европа с кола, 5 хиляди със самолет, няколкостотин с влак и десетки морски мили на кораб и яхта с нашите почти 4-годишни момичета. Все още не сме постигнали напълно идеалното пътуване или ваканция, но поне всеки следващ път се справяме все по-добре.

Колкото и учудващо да звучи колкото по-малки са децата, толкова по-малки са в повечето случаи и много от проблемите и разходите. Бебетата обикновено заспиват по време на пътуване с каквото и да е превозно средство и факта, че са в столче или неподвижни няма да им пречи особено. По-лесно е и настаняването им в хотел или на гости – те могат да спят в едно креватче или просто с вас и обикновено поне до навършването на 3 (а понякога дори повече) години престоят им в повечето хотели не се заплаща. Цялото семейство може да се събере безпроблемно дори и в една стая, когато децата са малки. Не се обезсърчавайте ако първите 1-2 вечери те са малко по-неспокойни, просто и на тях им е нужно време за адаптация. Не забравяйте да вземете с вас от вкъщи любима играчка, чаршафче или възглавничка, която да накара детето да се почувства „у дома“.

Няма нужда обаче пътуването ви да се превръща в истинско преселение на народите. При първото ни гостуване в България, когато дъщеричките ни бяха на 8,5 месеца, всичко необходимо се побра в точно 2 чанти плюс столчетата за кола. Най-облекчени ще сте ако кърмите – няма да е нужно да носите кутии с мляко и други приспособления за хранене. Дрешките и на двете мъничета ще заемат малка част от багажа, използвайте спестеното място, за да вземете с вас колкото се може повече памперси – заслужава си! От личен опит (и неволи) мога да споделя колко е досадно да търсиш памперси на ново място или дори в друга държава. Изпробването на няколко вида еднократни пелени, които евентуално са неудобни или пропускат и ежедневното ходене до аптеката или супермаркета определено не са добро начало на която и да е почивка.

Доста място в багажа ви обаче ще заеме двойната близнашка количка, ако решите непременно да вземете и нея. Дори най-компактните модели са тежички и може да запълнят почти целия багажник на обикновен автомобил при пътуване с кола. Докато бебетата са малки може да се откажете от количката и да предпочетете да ги носите с таткото в слинг, ергономична раница или дори в кошчетата за кола (които може да използвате и за хранене при нужда:)). Когато станат по-големички опитайте сгъваема количка тип „чадър“, още по-удобно се пътува с две отделни колички, които може дори да не купувате, а да вземете назаем от познати. В бебешките магазини се продават и специални скоби за съединяване на две единични колички, които ще ви улеснят ако се наложи само единият родител да излезе с децата. Минус на леките сгъваеми колички е, че не са толкова маневрени и лесни за бутане по неравен терен, но все пак осигуряват удобство при придвижване с две бебета.

Пътуването с близнаци

Две бебета на 1 месец на яхтата – докато са малки всичко е по-лесно

Бебетата до 2 години летят безплатно и в повечето авиокомпании. Малък недостатък е, че те нямат право на място и се изискват двама придружители, които да ги държат в скута си при излитане и кацане. Разбира се, ако желаете, мъниците могат да пътуват и в столчетата за кола със собствено място, но обикновено тогава ще трябва да заплатите поне част от билета. Много удобен вариант за пътуване до около годинката е да попитате при резервацията за така наречените “baby crib” или “bassinette” и да ги запазите. Това са нещо като „кошчета“, които се закачат за стената в кабината и в които бебетата може да седят или да спят по време на пътуването, без да са постоянно в ръцете ви. За да ги ползвате трябва да ви запазят най-предните места в самолета, пред които може да се закрепят кошчетата. Ние ги ползвахме, когато дъщеричките ни бяха на 8,5 месеца – двете се събираха седнали дори в едно кошче, успяха да поспят удобно и пътуването мина неочаквано приятно за всички.

Добре е да знаете също така, че превозът на столчетата за кола и детските колички е безплатен и не влиза в нормалния багаж и може да закарате бебетата с количката до входа или стъбличката на самолета. Персоналът ще се погрижи да я прибере и да ви я предостави веднага след кацането.

„Морячките“ в порастнал вариант

Малко по-различно е положението, когато пътувате с вече порастнали деца. За тях ще трябва да закупите и билет (на намалена цена) и не може да очаквате да спят през по-голямата част от полета. За щастие обикновено в самолетите предлагат храна или лека закуска, която ще задържи вниманието им поне за малко. Пригответе нова интересна книжка за прочит, книжка за оцветяване или с лепенки (препоръчвам горещо!), които ще занимават известно време малчуганите. Чудодейно средство, което си заслужава инвестицията при пътуване са преносимите ДВД плейъри, на които може да пуснете любимо анимационно филмче. Същата работа може да свърши и обикновен лаптоп, който да посветите на нуждите на близнаците при пътуването.

При всички случаи поне моят съвет е да оставите далечните екзотични дестинации с дълги полети за времето, когато децата са по-големи, то ще настъпи по-бързо, отколкото си представяте. :).

И любимите играчки идват на море

Същите занимания по време на път може да ползвате успешно и при пътуване с кола или влак. Във влака ще бъдете облагодетелствани от факта, че мънците може да обикалят и не трябва да седят на едно място. Пътуването с кола ще е доста по-досадно за тях, защото ще са принудени да седят неподвижни в столчетата за сравнително дълго време. Добри занимание, освен вече посочените, са някоя нова игра-изненада, музикална играчка или детски компютър при положение, че сте готови да слушате отново и отново същата музика или повтарящи се звуци. Пеенето на песнички, разказването на приказки и разпознаването на цветовете на отминаващите коли, също ще ви осигурят мигове на радост и спокойствие.

Предвидете почивка поне на всеки 2-3 часа и изберете да спрете на място, където децата може да се разходят или да потичат на воля. Не забравяйте да ги заведете до тоалетната ако не искате да спрете отново след 5 минути от настоятелни викове „Пи-и-и-и-ш-ш-ш!!!!“. Ако сте махнали памперса сравнително скоро може би ще предпочетете да го сложите за пътуването. Малките деца не могат да „стискат“ много успешно и още помня как след един доста дълъг тунел в Швейцария се наложи да чистя намокрени столче и седалка и да сменям дрешки… След този горчив опит сме взимали и гърне в колата, но еквилибристиката определено не си заслужава.

Заредете се и с достатъчно количество вода за из път, малките деца се дехидратарат бързо и трябва да поемат течности редовно. Добра идея е тя да е в шише с биберон (дори и да не ползвате), за да може бебетата да пият удобно, без да се измокрят целите. За по-големите деца са много удобни бутилките с накрайник за пиене – пригответе по една за всяко дете и я закрепете на място, до което може да стига само, за да не се налага да я давате вие през цялото време. Много удобни са и малките натурални сокчета в кутийка със сламка (изберете ябълка, ананас или нещо нецапащо).

Пригответе си и солидно количество леки закуски и дребни неща за ядене за из път. Когато се отегчат децата обикновено „огладняват“. Няколко изпитани идеи за нецапащи и удачни храни и занимавки за из път са:

 • кибритена или друга малка кутийка със стафиди (така ги ядат по-бавно)

 • кутийка или пластмасова чашка зърна от грозде (за предпочитане бяло)

 • резенчета ябълка или цяла ябълка

 • приготвена вкъщи нарязана на дълги ивички краставица (разхлажда и хидратира)

 • гризини

 • бисквити от есктрудиран ориз

 • мини сандвич с кашкавал или шунка и парче салата

 • принцеса

 • мини пица без домат

 • палачинка на ролце със сирене тип „Крема“

Колкото и да се стараете мъниците неизбежно ще изцапат задната седалка с „нещо“. За да намалите щетите я покрийте със стар чаршаф или олекотено одеало, лесно за пране и изтупване. Върху столчетата за кола, които обикновено са облицовани с изкуствена материя, може да постелите големи хавлиени кърпи (или специалните калъфчета), които не запарват толкова и също предпазват от цапане. Една майка в Холандия пък ми беше подарила чувалчета за спане от нейните деца, на които беше направила дупка отзад, през която да минава коланът за детското столче по време на път.

Ако ще пътувате с кола повече от 5-6 часа е добре да обмислите част от времето да съвпадне със следобедния сън на децата. Тъй като през лятото това са най-горещите часове на деня е по-удобно пътуването нощем с тръване привечер, вечеря при първото спиране и след това дълъг път с по-малко почивки, докато децата спят. Лично за нас това се оказа най-добре действащия вариант, положително при него е, че нощем също и движението по пътищата е по-малко.

 Ваканцията с близнаци

Виж какъв октопод!

Независимо дали ще бъде на море или в планината почивката с близнаци може да е и истински отдих. Децата винаги се забавляват най-много сред природата и затова и ваканцията ви трябва де ориентирана по-скоро не към пребиваването в луксозен хотел, а към място, където те ще могат да прекарват по-голяма част от времето навън. Докато са бебета цялото семейство ще се събира безпроблемно и в една по-голяма стая, след това е по-разумно да предпочетете дори малък апартамент, но с поне две отделни помещения, ако не искате постоянно да прескачате мъниците и играчките им. Бунгало или малка семейна къщичка може да са идеален вариант, защото така те могат да играят през повечето време на открито и няма да се налага да им търсите занимания или непременно да излизате навън скоро след ставане.

И двамата със съпруга ми обичаме да готвим, но почивката с осигурена храна е абсолютно облекчение, особено с по-големи деца – ако ви се готви винаги може да се развихрите и в кухнята, но поне не трябва да се занимавате по няколко пъти всеки ден и с прехраната на семейството.

Що се отнася до плажа, заредете се с вода, шапки, добър крем против изгаряне и куп кофички, формички, гребла и лопатки и оставете челядта да се рови из пясъка или да плицка във водата и да открива морската флора и фауна. Поне в този случай ще сте определено улеснени – две и повече деца ще се занимават чудесно заедно и вие също ще можете да полежите на плажа за разлика от родителите на едно дете, които постоянно трябва да играят с него.

И за завършек, ако трябва да съм честна, нещо, което не сме опитвали, но ми се струва истинска, ама истинска почивка с близнаци е ваканцията „all inclusive” с осигурени занимания за децата. Винаги сме се отнасяла малко пренебрежително към подобен вид предложения, но наскоро и двамата с таткото си признахме, че може да не се окаже чак толкова зле да оставиш сутрин децата на аниматорите и да отидеш на спокойствие под чадъра на плажа (евентуално с коктейл в ръка) и да размениш две думи, без да те прекъснат веднага. .

Ако опитаме, непременно ще споделя. 🙂

Споделете и вие в коментар вашият опит и идеи за пътуване и почивка с близнаци и местата, където сте прекарали най-добре!

Прочети още:

Европа надлъж и нашир (с близнаци)!

И с близнаци е възможноразказ за пътешествията на две семейства с близнаци

Advertisements

22 responses to “На море и на път с близнаци

 1. Много добра статия 🙂 Ние пътуваме с кола и от известно време насам винаги тръгваме рано сутрин – около 4 часа, така че да могат да поспят малко в колата, да не е много натоварено движението, да спрем да закусим и после, докато се усетим, да сме пристигнали 🙂
  Но за морето – зависи си от децата, моите много малко седят заедно и си играят (поне до сега беше така, де). Сина ми много обича водата и винаги трябва да го държиш здраво, за да не се окаже изведнъж влязъл на 10м в морето, докато девойката не обича – тя си седи в басейнчето 🙂
  Чакам с нетърпение следващото ни пътуване до морето 🙂

  • Моите момичета сега са на почти 4 годинки и вече много се забавляват в морето, но още помня как на близо две годинки едната просто влизаше направо в дълбокото…
   Приятно изкарване на плажа тази година!

   • Точно за тази възраст говоря и аз – миналата година бяха на 2г 4мес. Тази са по-големи, но не ми се струва, че на морето ще са по-послушни. Бяхме преди месец на хотел с басейн – младежът гледаше все главата да му е под водата 🙂

   • Може пък да стане водолаз младежа 🙂 При моите едната (онази дето влизаше в дълбокото) сега въобще не иска да влиза във водата – всяка година нов номер! 😀

 2. Как можах да ви пропусна, с удоволствие разглеждам редовно вашите снимки! Добавих линк в края на статията и с разказ за вашите приключения, невероятни сте! 🙂

 3. Никога няма да забравя първата ни почивка на морето с близнаците.Бяха точно на годинка.Дъщеря ми беше проходила,но сина ми все още лазеше.Мислих си,че ще е голям кошмар,но се оказа страхотно преживяване.Освен всичкия багаж носихме си двете згъваеми кошарки и количката им….като се замисля май опразнихме апартамента….но си заслужаваше!Сега сме вече на 4 годинки и почивките ни са още по емоционални.Пожелавам ви и на вас незабравими спомени и емоции.

  • Ние сме малко по-напред с годинките 🙂 И купонът наистина става все по-голям! Голямото предимство от миналата година е, че вече дори плуваме заедно – иначе ролята ни беше по-скоро на спасители на плажа 😀
   Желая ви все така емоционални почивки!

 4. Ами ако са силно ревливи и карпизни малки господинчовци, които като им омръзне, обикновено след 15 мин. пътуване и почнат да реват, да се бият и хапят. Каква е рецептата за достигане на по-дълга дестинация от съседния град?

 5. Страхотен блог и много ценни съвети 😉 Моите две бебки нямат още 2 месеца, и направо ми се струва невъзможна работа да пътувам с тях. Но живея в Дания и ще ми се наложи да си пътувам към България след няколко месеца… От сега го мисля – само аз и таткото като пътуваме и е супер уморително, а с две бебета ми се струва буквално кошмарно… но ето, че ми върна надеждата…

  • Най-лесно се пътува докато са малки! Нашето първо пътуване (и ние живеехме в чужбина), беше когато бяха на 8 месеца – през повечето време бебенцата спят 🙂
   Успех и лек път!

 6. Pingback: Европа надлъж и нашир (с близнаци)! | ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

 7. Много приятна статия, дори за такива като мен, които не са с близнаци. Имам деца на 3,5 и на 1г, но те нещата са си валидни 🙂

 8. Поздравления, статия е страхотна! Давате ценни идеи и съвети. Първото ни пътуване с близнаците беше, когато бяха на 8 месеца, /до морето/ доста стресиращо. От тогава до сега /вече сме на 5,5 години/ нещата са много по-лесни. Избираме вариант с all inclusive и анимация. Децата сами решават, в кои игри ще участват и в кои не, но определено много им харесва, а за нас със съпруга ми глътка въздух и малко почивка. Да живее all inclusive – а !!!

 9. Много полезна статия!
  Имаме две зверчета на годинка и осем месеца и ни се иска да ги заведем това лято на море.
  Оптимиска съм и трябва да се справим:)
  Взела съм две колички тип чадър на първо време:)
  Весело лято на дечицата и родителите им от мен!

 10. Pingback: С деца на път… и нов дебют! | ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s