Най-лесното захранване за близнаци – захранване, водено от бебетата!

Моят опит и съвети

Може би вече сте се запитали защо в един блог за близнаците съм отделила толкова място на захранването, водено от бебето. Вижте какво се е принудила да измисли тази майка на две двойки близнаци, за да се справи със захранването:

Паничката е наистина страхотна, но погледнете в края на това клипче (след 1’20), за да видите каква веселба ви очаква, когато трябва да храните две изгладнели бебета, пък било то и със специални „средства“:

Далеч по-малки, на 8,5 месеца, моите бебета вече се хранеха сами на гости в България:

Самостоятелно хранене на 8,5 месеца

Малко след годинката вече се хранеха и една друга 🙂

Колко е забавно да си храниш сестричката!

Няма гонене с лъжичката и молби: „Айде, отвори устичка, а-а-а-а-м!“, няма опасност да се разправяте с две избутващи храната с език деца или самите вие да станете мишена на тяхното недоволство или желание да открият как се плюе пюре. Както няма да има нужда да жонглирате с лъжичката между устите на две изгладнели и нетърпеливи бебета (някои майки дори предпочитат да хранят всяко бебе с негова си лъжичка).  Не на последно място добавете и десетките (или стотици!) бурканчета бебешките пюрета, каши и всички специални „бебешки“ храни на специални цени, които ще трябва да купувате в продължение на месеци в двойно количество.
Точно затова едно от най-големите преимущества на захранването, водено от бебето (бебетата), е леснотата и естествеността, с която протича целият процес на въвеждане на твърдите храни. Умножете и всички изборени досега фактори по 2  или повече и ще разберете защо смятам, че то е най-лесното захранване за близнаци.

Захранването, водено от бебето на две (и повече) бебета едновременно има и други  предимства:

1. Улеснява родителите и позволява на цялото семейство да се храни заедно и в приятна атмосфера.

2. Няма нужда да готвите отделно за бебетата, достатъчно е да се съобразите с няколко прости неща и да промените незначително менюто си и цялото семейство ще се храни по-здравословно и с една и съща храна и ще пестите време и усилия.

3. Няма нужда да чакате с години, за да хапнете и вие топла вечеря, покрай храненето на близнаците. 🙂

4. Две (и повече)деца, които се хранят заедно самостоятелно се забавляват безкрайно много и се стимулират взаимно за по-бързото усвояване на уменията за хранене. Друго си е като гледаш как се справя някой на твоята възраст!

5. Две (и повече) бебета, които се хранят заедно самостоятелно похапват всичко с охота и не са злояди. Много родители са забелязали, че децата им опитват дори неща, които обикновено отказват, когато видят, че ги яде друго дете.  При близнаците винаги има „друго“ дете на масата.

6. Бебетата се запознават сами с различните неща за ядене, опитват ги и ги изследват още от самото начало на въвеждането на новите храни и това им позволява да преценяват самички от съвсем малки какво точно става за ядене и какво не и да избегнат неприятни инциденти с непозволени за ядене неща в по-късна възраст.

Близнаците и захранването

Докато едното бебе яде, другото все още се чуди какво да прави.

Вероятно в месеците преди захранването вече сте забелязали, че бебетата ви се държат по съвсем различен начин при хранене, независимо дали са кърмени или хранени с АМ, и вече проявяват и различен характер. Ще видите разлики и при начина, по който подхождат към откриването на новите храни. В потвърждение на факта, че всяко дете следва свой собствен ритъм, може би едното бебе ще разбере още от самото начало как да се справя със самостоятелното хранене, да отхапва и да дъвче, докато другото само ще седи и ще съзерцава, това което сте му предложили. Както с всички останали стъпки в развитието досега, ще откриете, че когато му дойде времето и „изоставащия“ с храненето ще осъзнае какво точно трябва да прави. За целта, както при обръщането, сядането, лазенето, изправянето,  прохождането той ще има един изключително силен стимул – примера на братчето или сестричето си! И не само това – изведнъж ще видите как доскоро уж несправящото се с храненето бебе ще посегне, за да си вземе и от храната на другото! За разлика от децата, израстнали самички, близнаците научават много по-рано не само да взимат нещата на останалите, но и да ги делят с тях. И скоро за всяко нещо ще настояват да получат две парчета – едното за тях, другото за братчето или сестричето. Друг е въпросът, че подобно великодушие често завършва с внимателно оглеждане на порциите и запазване на по-голямата за себе си!

„Ябълката на раздора“

Как да започнете?

Прочетете внимателно статиите за захранването, водено от бебето  и изберете храните, с които искате да започнете според схемата за захранване. Добре е за началото да изберете плодове или зеленчуци, които не са твърди и са лесни за хващане – много родители започват с морков, броколи (заради естествената „дръжка“), банан, картоф, тиква… По възможност предпочитайте плодове или зеленчуци от сезона. Не давайте суров морков или цвекло, те са прекалено твърди и парченца от тях могат да заседнат в дихателните пътища. Важно е бебетата да седят изправени в столчетата си (както е видно от снимките ползвах при нужда и столчетата за кола), ако е необходимо подпрете главичката или гръбчето на бебето с възглавнички, за да му е по-удобно да седи изправено. Винаги наблюдавайте бебетата докато се хранят!

Колко храна?

Децата научават много рано какво става за ядене

Захранването е запознаване с храните и в началото поетите количества ще са по-скоро символични. Някои родители предпочитат да предлагат няколко неща, за да може детето да избере, други предлагат само един вид храна. По мои наблюдения, бебетата бяха по-склонни да играят с храната или да я разхвърлят, когато им предлагах по-голямо количество. Затова предпочитах да давам нещата постепенно едно по едно.  Така те проучваха добре всяко ново нещо и понеже беше само едно, естествено предизвикваше по-голям интерес и апетит. Иначе с няколко парченца пъпеш, диня или ананас започваха да се строят чудесни кули и влакчета, които обаче имат свойството да летят от столче на столче или по масата и рядко заминават по предназначение.

Как да приготвяте храната?

В началото ще бъде по-уместно да предлагате зеленчуците сварени, може да задушите леко с малко вода по-твърдите плодове (ябълка) или да ги пуснете за малко в микровълновата, за да омекнат. (излишно е да споменавам, че след това ще са горещи!!!). Не варете зеленчуците докато станат съвсем меки, защото след това ще се разкашкват в ръчичката на бебето. За броколите, например, е нужно варене само 2-3 минути. Не добавяйте сол в храните за бебето, просто приготвяйте зеленчуците без сол, а  след това може да ги овкусите допълнително за останалите членове от семейството.

Ако купувате готови бисквитки от екструдиран ориз, които са много удобни за захранването, проверете в съдържанието им за сол. Обикновено количеството сол, добавено в храните за възрастни е доста високо за бебетата. Те получават необходимите им количества от майчината кърма или АМ  и до годинката организмът им не е в състояние да преработи повишени количества сол.

Предлагайте храната на ивички или  парченца с големината на юмручето на бебето, така че да може да ги хваща без проблем. Ако то не хареса някоя храна, не я изключвайте от менюто,  а я предложете отново на по-късен етап.  Много често тогава тя се приема безпроблемно.

Храним се самостоятелно на собствена маса!

Кога да храните бебетата?

Тъй като грижите около две или повече бебета запълват огромна част от ежедневието поне моят скромен личен опит показва, че е за предпочитане цялото семейство да се храни заедно. В противен случай денят преминава в едно постоянно сервиране и прибиране на маса и приготвяне на ядене. Опитайте се да съчетаете, доколкото е възможно, поне обеда и вечерята за всички членове на семейството. Понякога е по-удобно да вечеряте всички заедно по-рано, вместо  да отлагате вашата вечеря за по-късно вечерта, когато бебетата спят. Пригответе масата, настанете бебетата, дайте им нещо за ядене и след това седнете да се храните и вие.  Разположете бебетата така, че да достигате до тях, без да ставате постоянно – едното може да е по-близо до вас, другото до таткото. Ние ги слагахме едно до друго от едната страна на масата и сядахме от другите две страни, така хем можеха да се гледат и да се занимават заедно, хем можехме ние да се намесим при нужда.

Диня! (с лигавниче XXL домашно производство)

А колко цапат две бебета?

Колкото 2 бебета, които се хранят наведнъж 🙂 Цапането е най-голямото притеснение на повечето майки, които избират бебетата им да се хранят сами. Естествено е бебетата да се цапат, особено в началото, когато движенията им са все още некоординирани, но има и много начини да се намалят или дори напълно да се предотвратят „пораженията“ и да не се налага да перете два чифта дрехи след всяко хранене. Ако разгледате снимките от нашето захранване ще видите,  че в първите дни бебетата се хранят, покрити с тензухена пеленка – лека, мека и лесна за пране. Тъй като в началото мъничетата обикновено не мърдат много е доста лесно да им се върже пеленката на врата и да ги покрие целите и след ядене просто да се изтупа или изпере. Добър навик е бебетата да свикнат да ядат с вдигнати ръкави на блузките, за да не откриете след това цялото меню, отпечатано върху тях. За по-малкото цапане определено помагат и лигавничетата с „джобче“, което събира падналата храна. Продават се пластмасови, но може да си направите и сами лагивниче от мека мушама (или завеса за баня, която е от още по-фина материя). Изрязвате желаната форма и просто подвивате долната част напред и я залепяте отстрани с тиксо или зашивате. Така лигавничето се мие, вместо да се пере и предпазва по-добре и от намокряне. Под столчетата също може да постелите чиста мушама или вестник – хем няма да се налага да изхвърляте всяко парче храна, което бебето е изпуснало, хем чистенето е много по-лесно, особено с вестника всичко заминава в коша!

Кога децата ще започнат да се хранят с прибори?

Много родители се притесняват, че ако децата им ядат с ръце после трудно ще се научат да ползват прибори. Това съвсем не е така.  Бебетата, които се хранят сами се научават много по-бързо да боравят и с прибори.  Единствено чинийките не са особено удачен избор в началото, когато  повечето деца изпитват неудържим порив да изсипят съдържанието им или да ги хвърлят на пода.  Оставете ги за по-късен етап. С  виличката и лъжичката обаче може да започнете още от самото начало. Купете пластмасови бебешки прибори (с къса дръжка, онези лъжички с дълги дръжки са измислени за майката, която трябва да храни бебето с пасирана храна). Оставете една лъжичка на бебето, за да я разучи добре  докато се храни и когато се налага да му давате нещо с лъжичка му позволете да се опитва да се храни само. Храненето с виличка е още по-лесно за мъниците, но често две малки деца са склонни да се бият и бодат с виличките и поради тази причина предпочетох да дам виличка на по-късен етап.  За предлагане на течности също не са необходими специални чашки или шишета. Дайте на бебето малка пластмасова чашка (за да не се нарани ако я счупи),  сипете в нея мъничко вода и му покажете как да пие от нея като я поднесе към устата си. Ще останете изненадани колко бързо бебетата ще започнат да се хранят чисто, да пият от обикновена чашка, да си служат с приборите. И преди  дори да си дадете сметка ще имате на масата до вас две или повече доволни, хапващи с охота и служещи си с нож и вилица дечица! И всяко хранене ще бъде малък празник за всички!

Малко торта за сестричката на втория рожден ден.

Advertisements

5 responses to “Най-лесното захранване за близнаци – захранване, водено от бебетата!

  1. Много хубава статия, все повече съм заинтригувана от това захранване, но ние вече сме захранили близначките по „утъпкания“ път, с каши и пюрета, дали мога да опитам и как ли ще го приемат? Вече са почти на 10 месеца.

  2. Lili, izviniavai, che otgovariam chak sega, no sme v chuzhbina, koeto si lichi i ot latinicata. 🙂 Mozhe da opitash da predlozhish na momichenzata ti da se hraniat samichki, i v tradizionnite shemi sled 8-9 mesechna vazrast se zapochva s t.nar. „hranene s prasti“. Predlozhi na decizata da grizkat korichka hliab ili biskvitka, ili parchenze banan, naprimer. Vazhnoto e te da se hraniat sami, a ne niakoi da postavia hranata v ustata im. Ste vidish kak ste te iznenadat! Uspeh!

  3. Много хубава статия, наистина.Аз имам голям проблем с моите близначки и се чудя какво да правя.Те са на 1 г. и 10 месеца, но реално сме на 1 г. и 7 месеца, защото са родени първата седмица на седмия месец съответно с много ниско тегло.Захраних ги с каша, защото сме много слабички, пием и все още АМ и не мога да ги откажа от тези каши.В момента сме много слаби-8 кг и не знам как да ги приуча към друга храна, пробвах всичко, ходим на лекар, пием ензими и т.н. и нищо.Само този метод не съм пробвала, да се хранят сами.Може ли да ми кажите, как им давате нормално ядене , например, пак ли с пръсти да ядат, месо, супи(предполагам сами с лъжицата).Иначе ръбат хляб и бисквити, точно както и вашите близначки на снимката ръбат хляба, но не знам за другите храни как ще са нещата.Мерси!

  4. Здравей Марина, извини ме и ти за малко закъснелия отговор, но в момента нямам постоянен достъп до интернет. Радвам се, че ти допада метода. На вашата възраст вече не става въпрос за захранване в смисъл на въвеждане на твърдите храни. Но ако твоите момичета проявяват интерес да се хранят сами нищо не пречи да им даваш парче месо, зеленчук или плод, които те самички да отхапват и да дъвчат, имате вече и достатъчно зъбки за това :). Важното е децата самички да имат контрол върху целия процес, а не някой да им слага парчета храна в устата. Може да опиташ да им дадеш да се хранят самички и с лъжичка, мисля, че ще се справят чудесно с по-гъста каша, щом им харесва.
    На почти всички снимки, които съм пуснала моите момичета са на възраст под две годинки (и дори под годинката) и както виждаш се справят съвсем успешно 🙂 Ще ми е интересно да пишеш дали и на твоите девойки е допаднало самостоятелното хранене.

  5. Pingback: Захранване на четиризнаци – много смях и малко пюре « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s