Близнаци говорят на бебешки – за какво и кои са те?

Ако сте пропуснали тези дни да видите клипчето за близнаците, които говорят на бебешки ето го:

Само до днес видеото в Youtube е видяно над 9 милиона пъти!!! Двете 17-месечни братчета Сам и Рен от Бруклин, Ню Йорк, станаха особено популярни не само по света, но и в България, където се появи и версия на клипа с особено забавни субтитри (за съжаление не мога да кача видеото, както това от youtube и пускам линк):

http://vbox7.com/play:5ac980e1

Клипчето с близнаците се превърна в истински медиен феномен – университетски професори се наеха в репортаж по американската телевизия Ей Би Си да разтълкуват какво си казват всъщност невръстните момченца.

http://abcnews.go.com/Health/Wellness/twin-talk-video-babies-babble-adults/story?id=13246486&page=1

Попитах и моите „експерти“ вкъщи за какво говорят бебетата. Все пак само преди 2 години и те говореха на бебешки и може би разбират по-добре за какво става въпрос.  „За чорапите!“, заявиха в един глас и двете. 🙂 Всъщност дори и експертите са единодушни, че макар за нас да е просто безмислено бърборене, двете деца комуникират съвсем ефективно. Не става въпрос за т.нар. „идиоглосия“, неразбираем за другите език, на който понякога си говорят близнаците. Сам и Рен просто имитират говора и интонацията на възрастните и дори техните мимики. Реално погледнато те „разговарят“ със свои думи, произнасят срички с цел на общуват помежду си. С времето тези звуци ще се превърнат в думи.
„Въпреки че речника на Сам и Рен е ограничен и се състои предимно от „да, да, да“, те разбират прекрасно за какво си говорят“, посочва  Корен Торп, професор в Училището за технологии, психология и консултиране в  Университетта в Куинсланд, Австралия,  която е публикувала няколко статии за езиковото развитие на близнаците. „Оприличавам начина им да се разбират с този, който се наблюдава често при семейните двойки – те са заедно от много време и затова понякога не е нужно да се говори и със съвсем ограничена комуникация може да се предаде смисъла на дадено нещо.“ допълва тя.

А кои са Сам и Рен? Не само те, но и родителите им се оказаха неочаквано „звезди“ в медиите на САЩ. Цялото семейство беше поканено в предаването „Good Morning America“, където мама Аби и таткото Ренди Макенти споделиха, че са качили видеото в YouTube преди месец и само допреди няколко дни то е било видяно едва 2000 пъти, предимно от приятели, роднини и познати на семейството. След това изведнъж цял свят се втурнал да гледа малките приказливци. Дори в телевизионното студио близначетата показаха колко много обичат да говорят помежду си, този път бърборейки с мобилните телефони на мама и тате в ръка. Майката на Сам и Рен също е близначка и сподели, че през повечето време те играят много добре заедно. Тя има и собствен блог , в който разказва за живота с двамата палави мъника и посочва, че във възпитанието им ползва опита и от собственото си детство и се стреми да открива родителството ден по ден. В блога може да видите и запис от предаванията по американската телевизия на семейството.

А на мен лично ми хареса много и първата част от филмчето с говорещите близначета, която не е толкова популярна, колкото частта с „бърборенето“, но пък показва съвсем реално колко може да е „подредено“ в един дом, където шетат постоянно две деца на годинка и половина и как с братче на същата възраст дори катереното по дивана се превръща в истинско забавление. Чудесно е, че чрез него не само родителите на близнаци да могат да видят колко е весело вкъщи с две и повече деца наведнъж :).

Advertisements

7 responses to “Близнаци говорят на бебешки – за какво и кои са те?

 1. Много са забавни! И във ФБ клипчето се носи от профил на профил:-)
  Когато го гледах веднага ми изникна спомен – преди много години четох статия за две близначки, които имали свой собствен език, разбираем само за тях двете – с оформени думи и всичко и как въпреки, че си знаели нормалния майчин език, предпочитали помежду си да говорят на своя. 😉

 2. Точно това е „идиоглосията“, за която споменавам. Тя се среща изключително рядко, но е точно неразбираем за другите „собствен език“, на който си говорят някои близнаци. Моите момичета си имаха няколко такива „техни“ думички 🙂

 3. И ние със сестра ми, също 🙂
  Не само думички, но и мимики, жестове….Мисли, които си внушаваме/предаваме, без да сме ги изрекли в думи…

  Страхотни клипче! Много трогателно, прозълзих се.
  Освен че е „забавно“ за околните, има много дълбочина в него…
  Абсолютно е различно израстването на едно бебе със същото такова до себе си, в сравнение с единичните дечица.
  Пък и родителите са доста по – облекчени , понеже двете деца от самото начало си правят своя си компания и не се налага постоянно майката/таткото да ги „анимира“, както често е с едно дете…

 4. Напълно съм съгласна, че две деца, които растат заедно имат много специална връзка, още повече ако са като вас еднояйчни близначки. И не са нужни години, както посочения пример за семейните двойки, те просто се разбират още от утробата.
  Освен това две бебета, които са постоянно заедно са в състояние да измислят просто невероятни неща! Не само си правят компания, не бихме имали нужда и от домашен любимец (нищо, че имаме куче). Точно снощи едната беше „куче“ на сестричката си, ходеше подир нея на четири крака и въртеше „опашка“, дори яде от чинийка на земята. По същия начин са и „бебе“ една на друга, няма нужда от пластмасови кукли, те си имат истинска. 🙂

 5. Моите близначки си говорят по същия начин, но с повече думи(неразбираеми за нас), викат си една на друга „кака“ , много са смешни.

 6. Pingback: Близнаци говорят на бебешки – за какво и кои са те? | Bulgarian Blog·

 7. всъщност това тук е много добро имитиране на възрастните, когато си говорят, с интонацията особено, най-вероятно родителите си копират. много са сладки.

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s