Еднояйчни или двуяйчни?

Близначките Рийми и Кайън, родени на 7 април 2005 г.

Близо 1% от спонтанно възникналите бременностти са с близнаци, като при процедурите ин-витро този процент може да достигне до 35 на сто.

Най-общо близнаците се делят на два вида – двуяйчни и еднояйчни.

  • При двуяйчните близнаци две различни яйцеклетки са оплодени от два различни сперматозоида, като това може да стане дори в различни дни! Двуяйчните близнаци могат да бъдат еднополови или разнополови и даже с различен цвят на кожата или от различни бащи. Тяхното ДНК е еднакво само наполовина, както при обикновените братя и сестри.
  • При еднояйчните близнаци само един сперматозоид опложда 1 яйцеклетка, която се разделя след оплождането. Поради това те са с един и същи пол, обикновено са неразличими за околните и имат напълно еднакво ДНК. Децата на еднояйчните близнаци от генетична гледна точка са „братя“ и „сестри“, а не братовчеди.

Как се образуват двуяйчните близнаци?

Двуяйчните близнаци се формират, когато два отделни сперматозоида оплодят две отделни яйцеклетки. Възможно е яйцеклетките да са отделени само от единия яйчник, от двата яйчника или да са повече яйцеклетки, узрели в един фоликул. Описани са и случаи на двуяйчни близнаци от яйцеклетки, отделени дори при два различни менструални цикъла. Оплодените яйцеклетки се имплантират на две различни места в матката и всеки плод има свой собствен околоплоден сак и плацента.

Как се образуват еднояйчните близнаци?

При еднояйчните близнаци един сперматозоид опложда една яйцеклетка, която се разделя по-късно на две съвършено еднакви половини с еднакъв генетичен материал. Причините за разделянето все още не са известни, процентът на бременност с еднояйчни близнаци е един и същ навсякъде по света 1:250 и зачеването им не е повлияно от етнически или наследствени фактори. При процедурите ин-витро обаче шансът и за еднойчни близнаци се повишава 2-3 пъти, една от теориите е, че това се дължи на факта, че се нанасят промени в обвивката на яйцеклетката.
В зависимост от това кога се разделя оплодената яйцеклетка еднояйчните близнаци се развиват в утробата по няколко начина:

  • Ако яйцеклетка се раздели преди да са изминали 3-4 дни след оплождането двата зародиша имат два отделни плодни мехура, могат да се имплантират на две различни места в матката и имат две отделни плаценти. На практика те се развиват като двуяйчни близнаци, но генетичният им материал е напълно еднакъв. Този вариант се среща при 30-40% от еднояйчните близнаци.
  • Ако яйцеклетката се раздели между 4 и 8 дни след оплождането външния околоплоден мехур (хорион) е вече образуван и не се разделя. Двата зародиша се развиват в общ хорион, имат една плацента, но са разделени в два амниона. Този вариант се среща най-често, при около 60-70 % от еднояйчните близнаци.
  • Ако яйцеклетката се раздели между 8 и 13 дни след оплождането е образуван и вътрешния околоплоден мехур (амнион) и зародишите се развиват в един околоплоден мехур без преграда и се хранят от една плацента. Това е изключително рядък вариант, едва 1-2 % от еднояйчните близнаци са моноамниални и монохориални.
  • Ако яйцеклетката се раздели след 13-я ден от оплождането близнаците са винаги в един сак и често зародишите не се разделят напълно и са сиамски близнаци.

При еднояйчните близнаци, които споделят една плацента може да се развие т.нар. Т-синдром, трансфузионен синдром при близнаци (twin-twin transfusion syndrome (TTTS)). Тъй като близнаците споделят една плацента има и обмяна на кръв между тях и понякога единият получава повече кръв за сметка на другия. Така близнакът „донор“ постепенно става малък и анемичен, а близнакът на „реципиент“ расте повече и развива полицитемия. Синдромът е животозастрашаващ и за двата плода. TTTS се наблюдава при 5.5-17.5% (1-5) от монохорионните бременности и се установява чрез ултразвуков преглед.
Най-добрият начин за определяне на хориалността е с ултразвук в 11-13 г.с. е да се изследва връзката между мембраната, която разделя двата фетуса и плацентата. При дихориалните близнаци се наблюдава преминаване на плацентарна тъкан с триъгълна форма (ламбда знак) в основата на мембраната. С напредване на бременността става все по-трудно той да се забележи и съответно да се определи със сигурност дали близнаците са еднояйчни или двуяйчни. Тогава за еднополовите близнаци, които си приличат и са с еднакви кръвни групи единственият начин да се разбере дали са еднояйчни или двуяйчни е ДНК тест.

С все по-голямото навлизане на ранните ехографски прегледи за установяване на бременност през 6-а/8-а г.с. и дори преди това, често се случва на първия преглед ембрионите да са два, а на следващия след няколко седмици да има само един. Става въпрос за т.нар. Синдром на изчезналия близнак. Изследователите подозират, че 1 на всеки 8 бременности започва като многоплодна, но само един ембрион продължава да се развива до раждането, а другият загива и се резорбира от организма. Смята се, че многоплодната бременност  може да се потвърди със сигурност след 12-а г.с. Преди това вероятността от Синдром на изчезналия близнак е:

36% при първоначална бременност с близнаци
53 % при първоначална бременност с тризнаци
65 % при първоначална бременност с четиризнаци

Advertisements

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s