Майчината кърма е важна колкото модерната апаратура за недоносените бебета

Близначетата Джек и Райли, родени в 25-а г.с.

Майчината кърма е важна колкото най-модерната апаратура за преждевременно родените бебета, смятат лекарите от медицинския център UC Сан Диего в САЩ. Те са убедени, че за недоносените дечица кърмата означава живот и са разработили специална програма за насърчаване на кърменето. Проектът се нарича SPIN Supporting Premature Infant Nutrition (Подкрепа за храненето на недоносените деца) и преди броени дни бе открит и сайтът към него, които има за цел да информира родителите на преждевременно родени бебета, както и специалистите, които работят с тях.

http://spinprogram.ucsd.edu/Pages/default.aspx

„Кърмата има многобройни предимства за най-крехките ни пациенти“, споделя д-р Лайза Стелваген, директор на програмата и специалист по кърмене.  „Тя повишава IQ-то, спамага за по-бързото развитие на мозъка и предпазва от развитието на инфекции и стомашно-чревни усложнения като некротизиращ ентероколит (животозастрашаващо състояние при недоносените бебета). След въвеждането на програмата SPIN процентът на некротизиращ ентероколит при бебетата спадна от 6% на по-малко от 2%.“, посочва лекарката. „Производството на кърма има положителни здравословни ефекти и за майката – намалява се кръвозагубата след раждане и също така рискът от диабет, удар и рак на гърдата и на яйчниците“, изтъква Стeлваген.
Само 45 на сто от преждевременно родените бебета в САЩ са кърмени при изписването си от болницата, докато при бебетата, родени на термин този процент е 74 на сто. За лекарите кърмата е от изключителна важност точно за децата, родени по-рано. „Недоносените бебета изживяват най-тежката криза за храна в живота си. Те водят битка на два фронта, от една страна изразходват огромно количество енергия, за да се борят със животозастрашаващи болести, от друга трябва да наддават колкото се може повече“, обяснява д-р Джае Ким, който също работи по програмата. „Ако възрастен човек трябва да расте колкото едно недоносено бебенце той трябва да наддава по 1,5 кг. на ден. Едва сега започваме да осъзнаваме силата, която крие в себе си кърмата“, изтъква той. „Колкото повече кърма поемат бебенцата, толкова повече намалява рискът да получат усложнения като некротизиращ ентероколит“.

Райли със сватбената халка на майка си около ръчичката

Част от най-малките пациенти на медицинския център UC Сан Диего са родени преди термин близначета.  „Когато Райли и Джек се родиха можех да сложа сватбената си халка като гривничка на ръцете им“, разказва Кимбърли Кейлин, майка на близначетата, родени в 25-а г.с. с тегло 500 гр. и престояли 6 месеца в неонатологията. „Бяха толкова малки, че със съпруга ми се страхувахме да ги докоснем. Програмата SPIN ни помогна не само като родители, но чрез кърменето даде и живот на Райли и Джек. Изведнъж престанах да се чувствам безпомощна“.
Целта на сайта е да помогне на родителите и да даде възможност и на други специалисти и здравни заведения да се запознаят с нови методи за подобряване на неонаталните грижи. В сайта са качени видеофилмчета, които показват нагледно на родители и специалисти как се прилага кенгуровата крижа за недоносените бебенца и как може те да привикват към кърменето от гърда.

http://spinprogram.ucsd.edu/video/Pages/default.aspx

В интернет сайта на програмата може също така да свалите:

Брошура на английски и испански с ценни съвети за майките и указания за цедене на кърма:

http://spinprogram.ucsd.edu/parent-resources/Pages/breastfeeding.aspx

График за цедене в първите седмици и след това на английски и испански:

http://spinprogram.ucsd.edu/parent-resources/Pages/logs.aspx

Източници:
http://health.ucsd.edu/news/2011/02-24-SPIN.htm
http://www.cbsnews.com/stories/2009/04/10/eveningnews/main4935867.shtml
Снимки:
UC San Diego Health System


Advertisements

5 responses to “Майчината кърма е важна колкото модерната апаратура за недоносените бебета

  1. Pingback: Майчината кърма е важна колкото модерната апаратура за недоносените бебета | Bulgarian Blog·

  2. Pingback: Близо до бебетата « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

  3. Pingback: Две майки на близнаци и сайтът premature.bg основаха фондация “Нашите недоносени деца” « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

  4. Pingback: 17 ноември – световен ден на недоносеността « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

  5. Pingback: Раждане, кърмене и кенгурова грижа за близнаци – разказ от Лондон | ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s