Защо да кърмим повече от 4 месеца?

Бебетата не трябва да се кърмят повече от 4 месеца

Кърменето през първите шест месеца вреди!?

Six months of exclusive breast feeding: how good is the evidence?

Ето само някои от заглавията, които през последните дни изненадаха и разгневиха не без основание не само много кърмещи майки, но и УНИЦЕФ, ЛЛЛ по света и у нас, изследователи, педиатри и детски специалисти  и различни организации за подкерепа на кърменето. Според изследване, публикувано в „Бритиш медикъл джърнъл“, бебетата, хранени само с кърма до 6-я месец  може да имат увеличен риск от желязодефицитна анемия, цьолиакия и хранителни алергии.

И понеже в този блог пиша за захранване, водено от бебето (baby-led weaning) ми се струва редно да пусна прес-изявлението по повод статията от създателката на метода Джил Рапли, което тя публикува заедно с Трейси Мъркет, съавторка на книгата „Baby-led Weaning: Helping Your Baby to Love Good Food“

„Отговор на твърдението в днес (14-ти януари 2011 година) в средствата за масова информация, според което въвеждането на твърди храни за бебетата трябва да започне на четири месеца.

„Бритиш медикъл джърнъл“ (BMJ) публикува статия, в която се твърди, че изключителното кърмене до шест месеца, може да не е най-доброто за бебетата и захранването трябва да започне между четири и шест месеца. Какво означава това за родителите, които са започнали захранване, водено от бебето и тези, които са планирали да използват този подход? Един поглед към това, което действително се казва в статията, показва, че твърденията са необосновани.

1. На първо място, тази публикация се основава на преглед на съществуващата литература, а не на нови изследвания. Важно е да се има предвид, че три от четирите авторите са работили в тясно сътрудничество с производители на бебешки храни/АМ през последните години и могат да бъдат повлияни от това.

2. Авторите твърдят, че бебетата са изложени на риск от желязодефицитна анемия и последствията от нея, в случай, че въвеждането на твърди храни се забави до навършването на шест месеца.
По-голямата част от напълно кърмените до шест месеца бебета  не са изложени на риск от желязодефицитна анемия, но балансът е крехък. Повечето бебета, които започват рано със захранването приемат отначало предимно плодове или зеленчуци, които са с ниско съдържание на желязо и поемат по-малко кърма, която съдържа желязо. От друга страна, прекалено много желязо в ранна възраст може да бъде и вредно, тъй като незрелите черва на бебето може да абсорбират повече, отколкото е нужно. Отговорът е да се въведат твърди храни, когато бебето е готово  в развитието си  (т.е., когато на около шест месеца то започне само да взима храната си, ) и да му се предлагат храни, богати на желязо (като червено месо, яйца и бобови култури) от този момент нататък.

3. Авторите твърдят, че рискът от цьолиакия и алергии е по-висок, когато твърдите храни не са въведени до шест месеца.
Изследванията за реалния риск от цьолиакия и алергии са все още много неясни. Възможно е въвеждане на твърди храни по-рано да е от по-голяма полза за изкуствено хранените, отколкото за  кърмените бебета.

4. Авторите твърдят че бебетата може да отказват горчивите храни, ако не ги опитат преди шест месеца и че това може да има дългосрочни последици за здравето.
Това е чиста спекулация, без всякакво основание. Всеки, който е предпочел захранването, водено от бебето, знае,  че е по вероятно да се случи точно обратното . В основата на твърдението, че бебетата, над шест месеца са склонни да откажат нови вкусове са изследователски проучвания за бебета, хранени с пюрета. Огромен брой доказателства показват, че бебетата, които се хранят сами (напр. с  BLW) приемат с удоволствие широка гама от вкусове. Освен това, кърмените бебета млизат в досег с различни вкусове чрез майчиното мляко след  раждането и са по-възприемчиви към новите храни при захранването.

Ето и оригиналния текст: http://baby-led.rhgdsrv.co.uk/blog/?p=392

 

Публикувам и изявлението по повод статията на двете най-големи български организации в подкрепа на кърменето – ЛЛЛ и НАПК.

 

Съвместно прес-изявление

на

Ла Лече Лига България и Национална Асоциация ‘Подкрепа за кърмене’

относно репортажи в медиите, поставящи под въпрос препоръките

за захранване на бебетата на шестмесечна възраст

Статия, публикувана в British Medical Journal (BMJ) се цитира в медиите като поставяща под въпрос дали изключителното кърмене до шест месеца е подходящо за бебетата. 1 Тази статия не се основава на нови доказателства, а е повторен анализ на по-стари факти, много от които са същите, като използваните за създаване на настоящите препоръки за започване на захранване на възраст около 6 месеца от Световната Здравна Организация (СЗО) и Министерството на здравеопазването.2 3

Когато се взема предвид този повторен анализ, трябва да се отбележи, че трима от четиримата автори са декларирали връзка с индустрията за бебешки храни. По-кратък период на кърмене и по-ранно започване на захранването ще доведат до по-голяма печалба за тази индустрия. Този факт сам по себе си би могъл да постави под съмнение достоверността на статията, публикувана в British Medical Journal.

Има многобройни безспорни доказателства, че кърменето спасява животи и предпазва краткосрочно и дългосрочно майката и бебето дори в индустриализираните страни. Кърменето намалява риска от инфекции, а също риска от диабет, затлъстяване в детска възраст и рак на гърдата при майката. Естественото хранене се свързва с подобрени родителски умения сред жените с ниски доходи, с намален риск от изоставяне/занемаряване на децата и следродилна депресия при майките, като по този начин подобрява шансовете за по-добър живот на децата. 4 5 6 7

СЗО препоръча въвеждането на допълващи храни на възраст около 6 месеца, с продължаващо кърмене, през 2001г. Това се базира на доказателства, че ранното захранване на бебетата повишава риска от инфекции и болести и няма доказани ползи. През 2008 Националният център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ) към Министерството на здравеопазването в България също излезе с препоръка захранването да става на ‘около 6-месечна възраст’. Авторът на статията от British Medical Journal (BMJ) поставя под въпрос тези препоръки, базирайки се на аргументи, че забавянето на захранването може да увеличи риска от желязодефицитна анемия, цьолиакия и хранителни алергии и че по-ранното въвеждане на нови вкусове може да доведе до по-охотно приемане на зеленолистни зеленчуци и така да поощри здравословното хранене в по-късна възраст.

Във връзка с откъслечната част от статията, предизвикала косвено тълкувание и провокативни заглавия в медиите, Ла Лече Лига България и Национална асоциация ‘Подкрепа за кърмене’ искат да насърчат родителите да се съобразят с индивидуалните нужди на бебето си и да напомнят, че:

*        Бебетата са с различни потребности и индивидуалности; някои ще са готови за захранване по-рано или по-късно, но повечето проявяват готовност за захранване към шестия месец. Има много проучвания, които посочват категорична връзка между ранно въвеждане на допълващи храни и повишен риск от алергии, стомашни разстройства и хронични болести.

*        Рядкост е изключително кърмено бебе да страда от желязодефицитна анемия преди тази възраст, докато е възможно анемия да се прояви при ранно захранване и непълноценни допълващи храни в диетата на бебето.

*        Кърменето не приключва със захранването, а е допълнено с прием на нови храни и следва да се насърчава и да продължава толкова дълго, колкото майката и бебето имат желание.

Към настоящето изявление прилагаме допълнителна информация относно анемия и цьолиакия в кърмаческата възраст, препоръките на ЛЛЛ и НАПК, както и препоръките на НЦООЗ за здравословно хранене на кърмачетата.

За контакт:

Таня Русева, IBCLC, Ла Лече Лига България, 0887/975763 www.lllbg.org

Христина Янева, Национална асоциация ‘Подкрепа за кърмене’ 0888/421306 www.podkrepazakarmene.com

Изтеглете цялото изявление ТУК

Advertisements

One response to “Защо да кърмим повече от 4 месеца?

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s