Захранване, водено от бебето / Въвеждане на твърди храни след 6-месечна възраст – І част

Най-лесното захранване!

Статията, която публикувам, обяснява основните принципи на метода за самостоятелно хранене на бебето, известен още като baby-led weaning (захранване, водено от бебето) или Рапли метод.  Реших да я преведа, защото това е метода, който избрах за захранването на двете ми дъщери и от който съм безкрайно доволна. И ще се радвам ако и други майки успеят да се възползват от този метод, който за мен е най-лесното и естествено захранване! Статията е написана от Стефан Клейнчес –  холандски нутриционист, специалист по кърмене и детски диетолог и автор на книгата   Eten voor de kleintjes – van borst tot boterham voor kinderen van 0-4 jaar (Хранене на най-малките – за деца от 0 до 4 години).
Публикувам я с любезното разрешение на автора. В края й ще намерите полезни връзки и към схемата за захранване, както и линкове към оригиналните публикации в холандския сайт http://www.borstvoeding.com/. Предстои преводите да бъдат публикувани и там.

Виж как Лаура, Мета, Онин и Оливиер ядат самички от 6-месечна възраст

 

Въвеждане на твърди храни след 6-месечна възраст – І част

от Стефан Клейнчес
Ще ям за първи път – какво ли е това?

Бебетата знаят веднага след раждането си как точно трябва да засучат. В продължение на няколко часа те са будни и активни и могат да изпълзят сами до гърдата, за да сучат от майчиното си мляко. Всяко бебе обикновено е в състояние да покаже ясно кога е гладно и е време за хранене. И по-късно, когато стане на около 6 месеца и започне да проявява интерес към твърдата храна, то дава ясни сигнали и е в състояние да вземе и изяде храната си само. В началото всичко протича малко тромаво – бебето се нацапва порядъчно и все още няма ясна представа как да дъвче и да преглъща. Но желанието му да яде е огромно и то имитира с удоволствие майка си и баща си и братчетата и сестричетата си. Процесът прилича на прохождането – и там се започва тромаво с падане и ставане. След няколко седмици (а може и месеци), бебетата се научават да ядат самички и могат да показват по изненадващо добър начин какво и колко искат да изядат. В тази статия искам да обясня основите на метода за самостоятелно хранене на бебето, известен още като baby-led weaning (захранване, водено от бебето) или Рапли метод.

Съдържание

 • Въведение
 • Кърменето като основа на самостоятелното хранене
 • Развитие на бебето около 6-я месец
 • Бебето желае само да открива света
 • Малко практическа помощ
 • Задяване и гадене
 • Предлагане на здравословни храни
 • Какво да предлагам за пиене?
 • Какви са предимствата?
 • Бебета, хранени с адаптирано мляко
 • Полезни съвети
 • Прочети също
 • Обмяна на опит

Въведение

При изцяло кърмените деца няма никакъв проблем да им се даде възможност още от самото начало да експериментират с въвеждането на твърдите храни. Докато им е осигурен непрекъснат достъп до гърдата те със сигурност ще поемат достатъчно храна и течности. Децата, хранени с адаптирано мляко от шише, може също да бъдат захранени по този начин, но при тях има ограничение на количеството мляко, което може да се приема на ден, за да се избегнат проблеми с евентуално затлъстяване. Ако детето ви се храни с АМ и е жадно и иска да пие, предлагайте допълнително вода или слаб чай. Здравите и родените на термин бебета, независимо дали са кърмени или хранени с АМ, са в състояние с помощта на родителите си да се научат да се хранят сами, без да им бъде поднасяно в устата пюре с лъжичка. Преждевременно родените дечица обикновено също се справят безпроблемно, но при тях е необходимо, когато навършат 6 месеца,  възрастта да бъде коригирана с броя на седмиците, с които са родени по-рано като евентуално може да се започне и няколко седмици предварително. Децата не се нуждаят от никаква помощ – когато достигнат определен етап на развитие, те сами ще взимат и изяждат храната си, а храносмилателната им система ще е в състояние да я преработва.

Кърменето като основа на самостоятелното хранене

През първите 6 месеца е най-добре бебетата да бъдат изключително кърмени, ако това е възможно. Майчиното мляко е не само най-добрата храна за кърмачето, то е и най-естествената храна за него. И не само това, кърмените бебета показват сами кога са гладни, за да бъдат нахранени, а когато се заситят прекъсват сами сукането. При децата, хранени на гърда, няма опасност да изпият прекалено много мляко или да преядат. Естествено, ще има и периоди, в които те ще искат да сучат по-начесто или по-нарядко, но в повечето случаи всяко дете следва свой индивидуален ритъм. В този смисъл кърменето е също самостоятелно хранене, където бебето контролира само целия процес и по този начин се научава да се „вслушва” в усещанията си за глад и ситост. Считам, че именно това е от особена полза за децата, както в краткосрочен, така и дългосрочен план. Родителят може да насърчи този процес на самостоятелно хранене като около шестия месец на бебето му даде възможност да избере само какво и колко да яде наред с кърмата. Едно толкова малко дете не може да се храни самичко с пюре – то трябва да бъде нахранено от някой. Но ако му предложите непасирана храна (примерно на парченца, които може да хваща в юмручето си) и му дадете възможност да открие новите неща за ядене само, ще забележите как то ще почне да имитира вас и останалите възрастни. Разбира се, това няма да стане веднага, но в един определен момент ще забележите как бебето започва да взима храната си само, да я поднася към устата си и да я смуче или дъвче. То ще открие само нейният вкус и консистенция и поради природно вроденото си любопитство ще се опита да отхапе парченце и да го сдъвче, а след това и да го преглътне – сдъвкано или полусдъвкано.

Дали да не опитам става ли за ядене?

Естествено, преди бебето ви да започне да се храни истински ще изминат няколко седмици или дори месеци, просто трябва да му дадете възможност да се научи само. В началото храната ще бъде навсякъде – по лицето, по косата, по масата, на пода… Но постепенно всяко дете се научава да яде все по-координирано и без да цапа. Напредъкът може да се види много ясно във филмчетата за захранването на Оливиер. Както процесът на прохождане, така и процесът на захранване в началото протича с падания и ставания. Децата, които са били кърмени до въвеждането на твърдите храни, са облагодетелствани и от факта, че в месеците след раждането вече са имали възможност да се запознаят с много различни вкусове. Всъщност този процес на „опитване” за бебетата започва още в утробата и продължава с кърменето, тъй като вкусът на кърмата се променя леко и според това, с което се храни майката. Бебетата, хранени с адаптирано мляко са малко по-неподготвени за новия период, който започва за тях с въвеждането на твърдите храни. Пиенето от шише не изисква много усилие и поради тази причина челюстните мускули са по-слабо развити. Освен това те не са имали възможност да се запознаят с различни вкусове и миризми, защото адаптираното мляко е винаги с един и същи вкус. Това обаче не трябва да ви обезсърчава – на практика те също се справят отлично със самостоятелното хранене и в това няма нищо чудно. Както при всички деца и у тях е заложено естественото желание да откриват света и да имитират родителите си и по-големите си братчета и сестричета. В този смисъл храненото с адаптирано мляко бебе не трябва да се учи да яде твърда храна по начин различен от този за кърменото бебе. Има само една практическа разлика, върху която съм спрял вниманието си по-нататък в тази статия.

Развитие на бебето около 6-я месец

Децата се развиват самостоятелно, но родителите също имат роля в този процес – предлагат им възможности, които те могат да оползотворят, когато са готови за тях. Прохождането, например, е един подобен процес. Децата се опитват да ходят сами, дори и преди да сте забелязали, че се мъчат да направят първите си стъпки. В един определен момент те започват да ходят и са се научили да го правят с падане и ставане. В буквален и в преносен смисъл. Уменията за хранене също се научават с падане и ставане и изискват своето време. В първите си месеци живот бебето не се учи да се храни, то търси гърдата и показва ясно, че иска да пие и да суче. С други думи: храни се само. Около 5-я месец обаче то почва да проявява изразен интерес към околните и към това, с което околните се хранят. Всъщност от известно време бебето ви се опитва да слага всичко в устата си и забелязвате как все по-често се заглежда или наблюдава – сега то се учи! Започва също така да имитира и да взема предмети…И ето!  Когато получи възможност да се добере до парченце храна то я грабва и я пъха в устата си. Ако не е в състояние да достигне храната, или ако стигне до нея, но не може да я вземе и да сложи в устата си, то просто ще я остави. Глад ли е това? Все пак детето е кърмено на поискване (или хранено със шише) и получава достатъчно мляко, но въпреки това иска да опита и от вашата храна. Значи това не е глад, това е етап от развитието му. Още от раждането си детето ви е показало, че може да се храни самостоятелно. Сега то ви показва, че продължава напред със следващите стъпки  – търси, взима, опитва, ближе, захапва, отхапва, дъвче, преглъща и иска да усети миризмите. Бебето ви трябва да се справи с всичките тези неща, то трябва да се научи да ги разбира и да ги координира и това е наистина много за него. Досега животът му е бил съвсем лесен – от него се е искало само да пие мляко. Всичко изброено обаче е само видимата част от развитието. Вие виждате реално как детето ви се интересува от вашата храна и от тази на околните. Но има и развитие, което е невидимо за очите – това е развитието на имунната система, на храносмилателната система и на оралните функции. Върху този вид развитие са правени много проучвания, сред които и това на американските изследователи Найлър и Мороу. През първите 6 месеца от живота си бебето е получавало една единствена храна – майчиното мляко. Всичко е било лесно и за него и за вас. В тези месеци имунната система, която при раждането все още не е „завършена”, е имала възможност да се развие и да съзрее с помощта и на някои съставки от майчиното мляко – пребиотиците и пробиотиците.

М-м-м, вкусно!

Кърмата активира имунната система по пасивен и по активен начин. На 6-месечна възраст имунната система, която е разположена в червата и предпазва от външни „нашественици”, вече е достатъчно развита, за да се справи и с наличието на други храни, освен майчиното мляко. Храносмилателната система също е претърпяла промени. В началото стените на червата са много по-порести, в първите месеци и чревната флора, която помага при храносмилането е много по-слабо развита. Развили са се и оралните функции – в продължение на месеци бебето ги е усъвършенствало на гърдата, или по малко по-различен начин, пиейки млякото си от шише. Сега то е готово за следващата фаза – захапва, отхапва, дъвче, преглъща. Невероятно е как тези три фази в развитието съвпадат точно когато бебето е на около 6 месеца. Но нека отново обобщим: около шестия месец бебето започва да наддава по-бавно,  започва да се интересува повече от заобикалящия го свят и съответно от различните видове храна (без това да е глад) като се опитва да взима яденето с ръчички. То може да продължи да се буди за хранене нощем, защото през деня сякаш не му стига времето, за да се отдаде спокойно на сукането. Светът е пълен с толкова много неща за откриване! Понеже едно бебе на 5 месеца все още не може да взима само храната си, може да заключим, че то все още не е готово за това. Ако все пак родителите искат да му дават друга храна, тя трябва да е под формата на пюре. Държа да отбележа, че не препоръчвам захранването да започва от тази възраст и предпочитам да следвам препоръките на СЗО, според които бебето трябва да бъде хранено само с майчино мляко през първите 6 месеца. На шест месеца бебето навлиза във втората половина на първата си годинка живот. Често на тази възраст то може да седи за кратко само и е по-целенасочено в действията си, опитва се самичко да взима храна и да я поставя в устата си. Разбира се е възможно детето да не прави тези неща веднага, то може да започне след един или дори след два месеца, но при всички случаи ще го стори. Ако позволите още отсега на детето си да опитва твърда храна, ще видите че то се справя успешно само и няма нужда да бъде хранено с пюре и с лъжичка.

Детето на 6 месеца е готово за твърди храни, защото:

 • Неговата имунна система е достатъчно зряла
 • Неговата храносмилателна система е достатъчно подготвена
 • Неговата орална моторика е достатъчно тренирана
 • Налице е координацията между ръцете и очите
 • Неговата фина и груба моторика са достигнали определено ниво на развитие

Бебето желае само да открива света

Бебето изпитва желание да открива нови неща, сред които и храната, защото следва  вътрешния си импулс да открива света. То иска да повтаря това, което правят останалите, има вродената способност да имитира израженията и поведението им и притежава естествена необходимост да се учи на самостоятелност. Неговото желание да изследва всяко нещо, включително яденето, не е диктувано от глад. Като родители не трябва да правите нищо друго освен да давате редовно възможност на детето си да експериментира с храната. Старайте се да правите това в спокойно обстановка и имайки предвид, че усвояването на уменията за ядене изисква време и търпение. Приемете и факта, че храненето е забавно и необходимо и бъдете уверени, че бебето ви знае много добре колко храна му е нужна. Знайте, че то е любопитно и му предлагайте да се храни здравословно и правилно, неговото любопитство не е глад, то просто се учи да яде стъпка по стъпка. Позволете му да го направи и ще видите, че с течение на времето вашето бебе ще се научи да се храни съвсем само. Ще забележите също така, че въвеждането на твърди храни е всъщност наистина „въвеждане” и бебето ви ще продължава да расте добре и само на кърма. До първата годинка е съвсем нормално ако детето получава 3/4 от храната си от майчиното мляко и 1/3 от други храни. На практика това означава, че то ще има все още различни по брой кърмения и междувременно ще се запознава и с твърдата храна. Затова го вземайте в скута си, когато се храните или седите на масата, а ако бебето ви вече седи само, може да го слагате и в неговото столче. Поставете наблизо храни, до които ще успее да достигне или ги оставете направо пред него, понякога може да му дадете да вземе нещо и от ръката ви. Когато развитието му позволява и то е готово за това, бебето ви само ще предприеме някакво действие.

В изследванията си учените Илингуърт и Листер са достигнали до следните изводи за бебето:

 • То започва да се учи да дъвче, след като може да хваща нещо и да го поставя в устата си
 • Може да му се предлага твърда храна, след като е дало признаци, че се учи да дъвче
 • Около шестия месец то е физически в състояние да дъвче

(следва..)

Въвеждане на твърди храни след 6-месечна възраст- ІІ част © *

Статията се публикува с любезното разрешение на автора!

Прочети още:

Copyright

© Kenniscentrum Borstvoeding | Borstvoeding.com

Advertisements

3 responses to “Захранване, водено от бебето / Въвеждане на твърди храни след 6-месечна възраст – І част

 1. Pingback: Въвеждане на твърди храни след 6 месечна възраст – ІІ част « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

 2. Pingback: Схема за захранване на бебета след 6-месечна възраст « ЗА БЛИЗНАЦИТЕ·

Публикувай коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s